Krajowe laboratoria referencyjne w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 10 grudnia 2014 r.
w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Na podstawie art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r. poz. 669, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§  1.
Wyznacza się krajowe laboratoria referencyjne właściwe dla poszczególnych przedmiotów i rodzajów badań w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, których wykaz stanowi załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 13 grudnia 2014 r.

ZAŁĄCZNIK 2  

WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH

Lp. Nazwa laboratorium Adres Przedmiot badań Rodzaj badań
1 2 3 4 5
1 Centralne

Laboratorium

w Poznaniu

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

ul. Reymonta 11/13

60-791 Poznań

tuszki drobiowe elementy tuszek drobiowych mrożone i schłodzone - zawartość azotu/białka

- zawartość wody

- współczynnik woda/białko (w elementach)

- woda wchłonięta (w tuszkach)

- zawartość popiołu całkowitego

- zawartość tłuszczu całkowitego

- zawartość hydroksyproliny

soki i nektary - pektyny rozpuszczalne w wodzie

- ekstrakt refraktometryczny

- D-glukoza

- D-fruktoza

- sacharoza

- D-sorbitol

- ekstrakt bezcukrowy

- ekstrakt ogólny

- gęstość względna

- kwas cytrynowy

- kwas D-izocytrynowy

- kwas L-jabłkowy

- kwasowość ogólna

- liczba formolowa

- popiół ogólny

- prolina

- konserwanty (kwas benzoesowy, kwas sorbowy)

- pH

wyroby winiarskie - alkohol etylowy

- cukry

- dwutlenek siarki ogólny

- kwasowość lotna

- kwasowość ogólna

wytłoki, drożdżowe osady winiarskie - alkohol etylowy
fermentowane wyroby winiarskie - alkohol etylowy

- kwasowość ogólna

- kwasowość lotna

- cukry

- popiół

- ekstrakt ogólny

- gęstość

- słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu)

- konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy)

spirytus i napoje spirytusowe - aldehydy

- alkohol metylowy

- alkohol etylowy

- estry

- fuzle

- kwasowość

- sucha pozostałość po odparowaniu

- ekstrakt w napojach spirytusowych

- gęstość napojów spirytusowych

cukier - wilgotność

- substancje redukujące

- sacharoza

- popiół konduktometryczny

- barwa metodą spektrofotometryczną

napoje bezalkoholowe - D-glukoza

- D-fruktoza

- sacharoza

- ekstrakt ogólny

- kwasowość ogólna

- ekstrakt resztkowy

- słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu)

- konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy)

- zawartość kwasów

- dwutlenek węgla

piwo - barwa

- pH

- kwasowość

- zawartość alkoholu

- zawartość ekstraktu rzeczywistego

- zawartość brzeczki podstawowej

2 Laboratorium

Specjalistyczne

w Gdyni

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

al. Marszałka Piłsudskiego 8/12

81-378 Gdynia

mleko i przetwory mleczne

w tym: masło

- wykrywanie zafałszowań tłuszczu mlecznego przez:

- analizę triacylogliceroli,

- wykrywanie steroli roślinnych,

- analizę tokoferoli i tokotrienoli,

- zawartość tłuszczu

- zawartość wody/suchej masy

- zawartość suchej masy beztłuszczowej

rolnictwo ekologiczne

- artykuły rolno-spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu

- zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną

- zawartość pestycydów oznaczanych metodami: GCMS i HPLC-DAD

oliwa z oliwek ocena zgodności oliwy z oliwek z deklarowaną kategorią dokonywana przez analizę następujących parametrów:

- współczynniki ekstynkcji (badanie spektrtofotometryczne)

- zawartość stigamstadienów

- zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych

- zawartość steroli

- zawartość erytrodiolu i uvaolu

- zawartość wosków

- zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu

tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce zawartość kwasów tłuszczowych
tłuszcze roślinne - liczba kwasowa

- liczba nadtlenkowa

ryby mrożone - zawartość glazury

- masa netto ryby

artykuły rolno-

-spożywcze

wybrane wyróżniki jakości cząstkowej (metoda prostego testu opisowego): wygląd, konsystencja, barwa, smak i zapach
3 Laboratorium

Specjalistyczne

w Lublinie

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

ul. Nowy Świat 3

20-418 Lublin

chmiel - wilgotność

- zawartość nasion

- zawartość liści, łodyg i odpadków

miód - zawartość wody

- zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie

- przewodność właściwa

- zawartość hydroksymetylofurfuralu

- liczba diastazowa

- zawartość glukozy

- zawartość fruktozy

- zawartość sacharozy

- zawartość wolnych kwasów

- pH

4 Laboratorium

Specjalistyczne

w Kielcach

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

ul. Zagnańska 91

25-558 Kielce

artykuły rolno-

-spożywcze

identyfikacja i ilościowe oznaczanie surowców w żywności na podstawie analizy składu kwasów nukleinowych metodami PCR i Real Time PCR
artykuły rolno-

-spożywcze

wykrywanie i identyfikacja barwników w żywności ujętych w aktualnych przepisach UE dotyczących substancji dodatkowych
przetwory mięsne z mięsa rozdrobnionego wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie
mięso surowe w elementach kulinarnych, mięso mielone wykrywanie zafałszowania mięsa wodą w oparciu o analizę składu chemicznego
przetwory mięsne oznaczanie zawartości mięsa w oparciu o analizę składu chemicznego
mleko płynne wykrywanie rozwodnienia mleka w oparciu o oznaczenie punktu zamarzania oraz analizę składu chemicznego
mleko i przetwory mleczne kozie i owcze wykrywanie dodatku mleka krowiego metodą Real Time PCR
ryby i filety rybne, w tym mrożone oznaczenie dodatku wody i zawartości mięsa ryby w oparciu o analizę składu chemicznego
ryby i przetwory rybne identyfikacja gatunków ryb metodą PCR i Real Time PCR
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).
2 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 23 listopada 2016 r. (Dz.U.2016.1974) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 grudnia 2016 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2014.1796

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Krajowe laboratoria referencyjne w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Data aktu: 10/12/2014
Data ogłoszenia: 12/12/2014
Data wejścia w życie: 13/12/2014