Krajowe laboratoria referencyjne w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 10 grudnia 2014 r.
w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Na podstawie art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r. poz. 669, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§  1.
Wyznacza się krajowe laboratoria referencyjne właściwe dla poszczególnych przedmiotów i rodzajów badań w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, których wykaz stanowi załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 13 grudnia 2014 r.

ZAŁĄCZNIK 2  

WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH

Lp. Nazwa laboratorium Adres Przedmiot badań Rodzaj badań
1 2 3 4 5
1 Centralne

Laboratorium

w Poznaniu

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

ul. Reymonta 11/13

60-791 Poznań

tuszki drobiowe elementy tuszek drobiowych mrożone i schłodzone - zawartość azotu/białka

- zawartość wody

- współczynnik woda/białko (w elementach)

- woda wchłonięta (w tuszkach)

- zawartość popiołu całkowitego

- zawartość tłuszczu całkowitego

- zawartość hydroksyproliny

soki i nektary - pektyny rozpuszczalne w wodzie

- ekstrakt refraktometryczny

- D-glukoza

- D-fruktoza

- sacharoza

- D-sorbitol

- ekstrakt bezcukrowy

- ekstrakt ogólny

- gęstość względna

- kwas cytrynowy

- kwas D-izocytrynowy

- kwas L-jabłkowy

- kwasowość ogólna

- liczba formolowa

- popiół ogólny

- prolina

- konserwanty (kwas benzoesowy, kwas sorbowy)

- pH

wyroby winiarskie - alkohol etylowy

- cukry

- dwutlenek siarki ogólny

- kwasowość lotna

- kwasowość ogólna

wytłoki, drożdżowe osady winiarskie - alkohol etylowy
fermentowane wyroby winiarskie - alkohol etylowy

- kwasowość ogólna

- kwasowość lotna

- cukry

- popiół

- ekstrakt ogólny

- gęstość

- słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu)

- konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy)

spirytus i napoje spirytusowe - aldehydy

- alkohol metylowy

- alkohol etylowy

- estry

- fuzle

- kwasowość

- sucha pozostałość po odparowaniu

- ekstrakt w napojach spirytusowych

- gęstość napojów spirytusowych

cukier - wilgotność

- substancje redukujące

- sacharoza

- popiół konduktometryczny

- barwa metodą spektrofotometryczną

napoje bezalkoholowe - D-glukoza

- D-fruktoza

- sacharoza

- ekstrakt ogólny

- kwasowość ogólna

- ekstrakt resztkowy

- słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu)

- konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy)

- zawartość kwasów

- dwutlenek węgla

piwo - barwa

- pH

- kwasowość

- zawartość alkoholu

- zawartość ekstraktu rzeczywistego

- zawartość brzeczki podstawowej

2 Laboratorium

Specjalistyczne

w Gdyni

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

al. Marszałka Piłsudskiego 8/12

81-378 Gdynia

mleko i przetwory mleczne

w tym: masło

- wykrywanie zafałszowań tłuszczu mlecznego przez:

- analizę triacylogliceroli,

- wykrywanie steroli roślinnych,

- analizę tokoferoli i tokotrienoli,

- zawartość tłuszczu

- zawartość wody/suchej masy

- zawartość suchej masy beztłuszczowej

rolnictwo ekologiczne

- artykuły rolno-spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu

- zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną

- zawartość pestycydów oznaczanych metodami: GCMS i HPLC-DAD

oliwa z oliwek ocena zgodności oliwy z oliwek z deklarowaną kategorią dokonywana przez analizę następujących parametrów:

- współczynniki ekstynkcji (badanie spektrtofotometryczne)

- zawartość stigamstadienów

- zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych

- zawartość steroli

- zawartość erytrodiolu i uvaolu

- zawartość wosków

- zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu

tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce zawartość kwasów tłuszczowych
tłuszcze roślinne - liczba kwasowa

- liczba nadtlenkowa

ryby mrożone - zawartość glazury

- masa netto ryby

artykuły rolno-

-spożywcze

wybrane wyróżniki jakości cząstkowej (metoda prostego testu opisowego): wygląd, konsystencja, barwa, smak i zapach
3 Laboratorium

Specjalistyczne

w Lublinie

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

ul. Nowy Świat 3

20-418 Lublin

chmiel - wilgotność

- zawartość nasion

- zawartość liści, łodyg i odpadków

miód - zawartość wody

- zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie

- przewodność właściwa

- zawartość hydroksymetylofurfuralu

- liczba diastazowa

- zawartość glukozy

- zawartość fruktozy

- zawartość sacharozy

- zawartość wolnych kwasów

- pH

4 Laboratorium

Specjalistyczne

w Kielcach

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

ul. Zagnańska 91

25-558 Kielce

artykuły rolno-

-spożywcze

identyfikacja i ilościowe oznaczanie surowców w żywności na podstawie analizy składu kwasów nukleinowych metodami PCR i Real Time PCR
artykuły rolno-

-spożywcze

wykrywanie i identyfikacja barwników w żywności ujętych w aktualnych przepisach UE dotyczących substancji dodatkowych
przetwory mięsne z mięsa rozdrobnionego wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie
mięso surowe w elementach kulinarnych, mięso mielone wykrywanie zafałszowania mięsa wodą w oparciu o analizę składu chemicznego
przetwory mięsne oznaczanie zawartości mięsa w oparciu o analizę składu chemicznego
mleko płynne wykrywanie rozwodnienia mleka w oparciu o oznaczenie punktu zamarzania oraz analizę składu chemicznego
mleko i przetwory mleczne kozie i owcze wykrywanie dodatku mleka krowiego metodą Real Time PCR
ryby i filety rybne, w tym mrożone oznaczenie dodatku wody i zawartości mięsa ryby w oparciu o analizę składu chemicznego
ryby i przetwory rybne identyfikacja gatunków ryb metodą PCR i Real Time PCR
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).
2 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 23 listopada 2016 r. (Dz.U.2016.1974) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 grudnia 2016 r.

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024