Sposób znakowania żywności wartością odżywczą.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 25 lipca 2007 r.
w sprawie sposobu znakowania żywności wartością odżywczą2)1

Na podstawie art. 51 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa sposób i zakres znakowania wartością odżywczą żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego lub do zakładów żywienia zbiorowego.
§  2.
Rozporządzenie nie ma zastosowania do:
1)
naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych, określonych w art. 3 ust. 3 pkt 15, 16 i 51 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zwanej dalej "ustawą";
2)
suplementów diety, określonych w art. 3 ust. 3 pkt 39 ustawy.
§  3.
1.
Znakowanie żywności wartością odżywczą oznacza wszelkie informacje umieszczane w oznakowaniu środka spożywczego, dotyczące wartości odżywczej określonej w art. 3 ust. 3 pkt 50 ustawy.
2.
Użyte w rozporządzeniu pojęcia oznaczają:
1)
białko - zawartość białka stanowiącą iloczyn zawartości azotu ogólnego, oznaczonego metodą Kjeldahla i współczynnika przeliczeniowego 6,25;
2)
węglowodany - wszelkie węglowodany, które podlegają procesom metabolicznym w organizmie człowieka, w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole);
3)
cukry - wszystkie cukry proste i dwucukry obecne w żywności, z wyłączeniem alkoholi wielowodorotlenowych;
4)
tłuszcz - tłuszcz całkowity, w tym fosfolipidy;
5)
kwasy tłuszczowe nasycone - kwasy tłuszczowe bez podwójnych wiązań;
6)
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - kwasy tłuszczowe z jednym podwójnym wiązaniem w konfiguracji cis;
7)
kwasy tłuszczczowe wielonienasycone - kwasy tłuszczowe z podwójnymi wiązaniami, rozdzielone wiązaniem cis, cis-metylenowym;
8) 2
błonnik pokarmowy (błonnik) - polimery węglowodanowe z co najmniej trzema jednostkami monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i należą do następujących kategorii:
a)
jadalne polimery węglowodanowe naturalnie występujące w żywności przygotowanej do spożycia,
b)
jadalne polimery węglowodanowe otrzymane z surowców żywnościowych za pomocą środków fizycznych, enzymatycznych lub chemicznych, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dane naukowe,
c)
jadalne syntetyczne polimery węglowodanowe, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dane naukowe..
§  4.
1.
Środki spożywcze znakuje się wartością odżywczą w przypadkach, o których mowa w:
1)
art. 49 ust. 2 ustawy;
2)
art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9);
3)
art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 26).
2.
Znakowanie środków spożywczych w innych przypadkach niż określone w ust. 1 jest dobrowolne.
§  5.
1.
Znakowanie środka spożywczego wartością odżywczą może obejmować informacje dotyczące wartości odżywczej jednej z dwóch grup składników odżywczych wymienionych w następującej kolejności:
1)
I grupa:
a)
wartość energetyczna (energia),
b)
zawartość białka, węglowodanów i tłuszczu;
2)
II grupa:
a)
wartość energetyczna (energia),
b)
zawartość białka, węglowodanów, cukrów, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, błonnika pokarmowego (błonnika) i sodu.
2.
Jeżeli oświadczenie żywieniowe odnoszące się do danego środka spożywczego zawiera informację dotyczącą:
1)
cukrów,
2)
błonnika pokarmowego (błonnika),
3)
kwasów tłuszczowych nasyconych,
4)
sodu

- w oznakowaniu tego środka spożywczego podaje się informacje objęte grupą określoną w ust. 1 pkt 2.

3.
Znakowanie środka spożywczego wartością odżywczą może określać również zawartość:
1)
skrobi;
2)
alkoholi wielowodorotlenowych (polioli);
3)
kwasów tłuszczowych jednonienasyconych;
4)
kwasów tłuszczowych wielonienasyconych;
5)
cholesterolu;
6)
witamin oraz składników mineralnych, jeżeli ich zawartość w 100 g albo 100 ml środka spożywczego lub w opakowaniu produktu zawierającym wyłącznie jedną porcję wynosi co najmniej 15 % zalecanego dziennego spożycia.
4. 3
Wykaz witamin i składników mineralnych, których zawartość można podawać w informacji dotyczącej wartości odżywczej środka spożywczego, oraz ich zalecane dzienne spożycie ustalone do celów znakowania żywności określa załącznik do rozporządzenia.
§  6.
Jeżeli znakowanie środka spożywczego wartością odżywczą dotyczy zawartości cukrów, alkoholi wielowodorotlenowych lub skrobi, zawartość tych składników podaje się w następujący sposób: węglowodany (g), w tym:
1)
cukry (g);
2)
alkohole wielowodorotlenowe (poliole) (g);
3)
skrobia (g).
§  7.
Jeżeli znakowanie środka spożywczego wartością odżywczą dotyczy zawartości kwasów tłuszczowych lub cholesterolu, zawartość tych składników podaje się w następujący sposób:

tłuszcz (g), w tym:

1)
kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) (g);
2)
kwasy tłuszczowe jednonienasycone (jednonienasycone) (g);
3)
kwasy tłuszczowe wielonienasycone (wielonienasycone) (g);
4)
cholesterol (mg).
§  8.
Wartość energetyczną (energię) środka spożywczego podawaną w jego oznakowaniu określa się w kilodżulach (kJ) i kilokaloriach (kcal), stosując następujące współczynniki przeliczeniowe:
1)
17 kJ/g i 4 kcal/g - w przypadku węglowodanów, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych;
2)
10 kJ/g i 2,4 kcal/g - w przypadku alkoholi wielowodorotlenowych;
3)
17 kJ/g i 4 kcal/g - w przypadku białka;
4)
37 kJ/g i 9 kcal/g - w przypadku tłuszczu;
5)
29 kJ/g i 7 kcal/g - w przypadku alkoholu etylowego;
6)
13 kJ/g i 3 kcal/g - w przypadku kwasów organicznych;
7)
25 kJ/g i 6 kcal/g - w przypadku zamiennika tłuszczu typu salatrimy;
8) 4
8 kJ/g i 2 kcal/g - w przypadku błonnika pokarmowego;
9) 5
0 kJ/g i 0 kcal/g - w przypadku erytrytolu.
§  9.
Informację dotyczącą zawartości składników odżywczych podawaną w oznakowaniu środka spożywczego wyraża się w następujących jednostkach:
1)
białko - gramy (g);
2)
węglowodany - gramy (g);
3)
tłuszcz - gramy (g);
4)
błonnik pokarmowy (błonnik) - gramy (g);
5)
sód - gramy (g);
6)
skrobia - gramy (g);
7)
cholesterol - miligramy (mg);
8)
witaminy i składniki mineralne - w jednostkach określonych w załączniku do rozporządzenia oraz w procentach (%) zalecanego dziennego spożycia; wartość procentowa zalecanego dziennego spożycia może być wyrażona w formie graficznej pod warunkiem, że forma ta będzie zrozumiała dla konsumenta;
9)
alkohole wielowodorotlenowe (poliole) - gramy (g).
§  10.
1.
Wartość energetyczną (energię) oraz zawartość składników odżywczych podaje się w oznakowaniu środka spożywczego w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml środka spożywczego.
2.
Informacje, o których mowa w ust. 1, mogą być dodatkowo podawane w przeliczeniu na ilość produktu przeznaczonego jednorazowo do spożycia, zgodnie z informacją podaną w oznakowaniu, albo w przeliczeniu na jedną porcję, w przypadku gdy w oznakowaniu podana jest liczba porcji w opakowaniu.
§  11.
1.
Informację dotyczącą wartości odżywczej środka spożywczego zawartą w jego oznakowaniu odnosi się do środka spożywczego w formie, w jakiej jest on wprowadzany do obrotu.
2.
W przypadku środka spożywczego przeznaczonego do spożycia po przygotowaniu, informacja dotycząca wartości odżywczej może odnosić się do środka spożywczego po przygotowaniu, pod warunkiem że w oznakowaniu zostanie podana dokładna instrukcja dotycząca przygotowania tego środka do spożycia.
§  12.
1.
Informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu obejmuje wartości średnie, ustalone na podstawie:
1)
analizy składu środka spożywczego dokonanej przez producenta lub
2)
obliczenia wykonanego z uwzględnieniem składu recepturowego środka spożywczego, lub
3)
zawartości składników podanych w ogólnie dostępnych tabelach wartości odżywczej środków spożywczych.
2.
Wartość średnia, o której mowa w ust. 1, to wartość, która najlepiej określa ilość składnika odżywczego zawartego w danym środku spożywczym i odzwierciedla ilości w odniesieniu do sezonowej zmienności, wzorców konsumpcji i innych czynników mogących mieć wpływ na zmianę wartości rzeczywistej.
§  13.
1.
Informacje dotyczące wartości odżywczej środka spożywczego podawane są w sposób uporządkowany, w formie tabeli.
2.
Jeżeli ilość miejsca na opakowaniu jest niewystarczająca, informacje, o których mowa w ust. 1, zamieszczane są obok siebie, poprzez kolejne ich wymienienie.
§  14.
W miejscu sprzedaży środków spożywczych przeznaczonych dla konsumenta finalnego lub do zakładów żywienia zbiorowego, wprowadzanych do obrotu bez opakowań lub pakowanych przy sprzedaży, informacje dotyczące wartości odżywczej tych środków spożywczych podawane są na ulotkach, wywieszkach lub w innych tego typu dokumentach przeznaczonych dla konsumenta, dokumentach przewozowych oraz w innych dokumentach towarzyszących tym środkom spożywczym.
§  15.
Środki spożywcze, które w oznakowaniu wartością odżywczą zawierają określenie "węglowodany przyswajalne", "tłuszcz całkowity" lub "tłuszcz ogółem", mogą być wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej do dnia 31 grudnia 2008 r. i pozostawać w obrocie do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
§  16.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 sierpnia 2007 r.3)
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).

2) Rozporządzenie wdraża postanowienia:

1) dyrektywy Rady 90/496/EWG z dnia 24 września 1990 r. w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 276 z 06.10.1990, str. 40; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 10, str. 191);

2) dyrektywy Komisji 2003/120/WE z dnia 5 grudnia 2003 r. zmieniającej dyrektywę 90/496/EWG w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 333 z 20.12.2003, str. 51; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 695).

3) dyrektywy Komisji 2008/100/WE z dnia 28 października 2008 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/496/EWG w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych w odniesieniu do zalecanego dziennego spożycia, współczynników przeliczeniowych energii oraz definicji (Dz. Urz. WE L 285 z 29.10.2008, str. 9). 6

3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone w zakresie dotyczącym znakowania wartością odżywczą rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 220, poz. 1856, z 2004 r. Nr 58, poz. 563, Nr 162, poz. 1703 i Nr 257, poz. 2577, z 2005 r. Nr 180, poz. 1499, Nr 210, poz. 1751 i Nr 229, poz. 1953 oraz z 2006 r. Nr 194, poz. 1435).

ZAŁĄCZNIK  7

WYKAZ WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, KTÓRYCH ZAWARTOŚĆ MOŻNA PODAWAĆ W INFORMACJI DOTYCZĄCEJ WARTOŚCI ODŻYWCZEJ ŚRODKA SPOŻYWCZEGO, ORAZ ICH ZALECANE DZIENNE SPOŻYCIE USTALONE DO CELÓW ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI

Witaminy i składniki mineralne Zalecane dzienne spożycie
Witamina A 800 µg
Witamina D 5 µg
Witamina E 12 mg
Witamina K 75 µg
Witamina C 80 mg
Tiamina 1,1 mg
Ryboflawina 1,4 mg
Niacyna 16 mg
Witamina B6 1,4 mg
Kwas foliowy 200 µg
Witamina B12 2,5 µg
Biotyna 50 µg
Kwas pantotenowy 6 mg
Potas 2.000 mg
Chlorek 800 mg
Wapń 800 mg
Fosfor 700 mg
Magnez 375 mg
Żelazo 14 mg
Cynk 10 mg
Miedź 1 mg
Mangan 2 mg
Fluorek 3,5 mg
Selen 55 µg
Chrom 40 µg
Molibden 50 µg
Jod 150 µg
1 Tytuł zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 8 stycznia 2010 r. (Dz.U.10.9.63) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 stycznia 2010 r.
2 § 3 ust. 2 pkt 8 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 8 stycznia 2010 r. (Dz.U.10.9.63) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 stycznia 2010 r.
3 § 5 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 8 stycznia 2010 r. (Dz.U.10.9.63) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 stycznia 2010 r.
4 § 8 pkt 8 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 8 stycznia 2010 r. (Dz.U.10.9.63) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 stycznia 2010 r.
5 § 8 pkt 9 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 8 stycznia 2010 r. (Dz.U.10.9.63) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 stycznia 2010 r.
6 Odnośnik nr 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 8 stycznia 2010 r. (Dz.U.10.9.63) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 stycznia 2010 r.
7 Załącznik zmieniony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 8 stycznia 2010 r. (Dz.U.10.9.63) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 stycznia 2010 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2007.137.967

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Sposób znakowania żywności wartością odżywczą.
Data aktu: 25/07/2007
Data ogłoszenia: 31/07/2007
Data wejścia w życie: 01/08/2007