Oznakowanie pasz.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 maja 2007 r.
w sprawie oznakowania pasz 2)

Na podstawie art. 30 ust. 8 pkt 1 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania dotyczące oznakowania pasz wprowadzanych do obrotu, w tym zakres informacji umieszczanych na ich opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania albo dołączanych do dokumentów przewozowych, zwanych dalej "informacjami obowiązkowymi".
§  2.
Informacje obowiązkowe wyraźnie oddziela się od innych informacji, które mogą być umieszczane na opakowaniu pasz lub etykiecie dołączonej do tego opakowania.
§  3.
1.
Informacje obowiązkowe o materiałach paszowych wprowadzanych do obrotu zawierają:
1)
określenie o treści "materiał paszowy";
2)
nazwę materiału paszowego:
a)
zgodną z nazwą określoną w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie materiałów paszowych wprowadzanych do obrotu (Dz. U. z 2007 r. Nr 2, poz. 24),
b)
niewprowadzającą nabywcy w błąd co do tożsamości materiału paszowego - w przypadku materiałów paszowych innych niż określone w rozporządzeniu, o którym mowa w lit. a;
3)
masę netto, a w przypadku materiałów paszowych płynnych - objętość lub masę netto;
4)
deklarację o zawartości składników pokarmowych w materiale paszowym, w zależności od rodzaju tego materiału, zawierającą informacje określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
5)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wytwórcy materiału paszowego, a w przypadku:
a)
białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów,
b)
niebiałkowych związków azotowych

- również imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu wprowadzającego te materiały paszowe do obrotu, jeżeli nie jest on wytwórcą tego materiału;

6)
numer identyfikacyjny zakładu wytwarzającego materiały paszowe, w przypadku materiałów paszowych, o których mowa w pkt 5;
7)
numer serii;
8)
dla materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt:
a)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wytwórcy materiału paszowego,
b)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę i miejsce prowadzenia działalności gospodarczej podmiotu odpowiedzialnego za informacje obowiązkowe, jeżeli nie jest on wytwórcą tego materiału,
c)
numer identyfikacyjny zakładu wytwarzającego materiały paszowe;
9)
zawartość wody wyrażoną w stosunku do masy materiału paszowego, jeżeli zawartość ta w materiale paszowym jest większa niż 14 % lub większa niż określona w przepisach wydanych na podstawie art. 23 ust. 2 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach, wraz z oznaczeniem okresu trwałości tego materiału paszowego;
10)
zawartość zanieczyszczeń mineralnych nierozpuszczalnych w kwasie chlorowodorowym wyrażoną jako popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym, w przypadku zawartości tego popiołu w ilości większej niż 2,2 % w suchej masie materiału paszowego.
2.
W przypadku materiałów paszowych z grupy białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, grzybów oraz niebiałkowych związków azotowych zakres informacji obowiązkowych, w zależności od rodzaju materiału paszowego, jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
3.
Informacje obowiązkowe o materiałach paszowych, w przypadku materiałów paszowych poddanych działaniu dodatków paszowych z kategorii technologicznych należących do grupy spoiwa lub denaturantów, poza informacjami określonymi w ust. 1 zawierają:
1)
rodzaj i ilość zastosowanego dodatku paszowego - w przypadku denaturantów;
2)
rodzaj użytego dodatku paszowego należącego do grupy spoiwa.
4.
W przypadku materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego, innych niż siara, mleko, jaja oraz produkty jajeczne i produkty mleczne lub żelatyna pochodząca od zwierząt innych niż przeżuwacze, hydrolizaty białkowe pochodzące od zwierząt innych niż przeżuwacze i otrzymane ze skór i skórek z przeżuwaczy, oznakowanie materiałów paszowych oprócz informacji, o których mowa w ust. 1, zawiera napis o treści określonej w przepisach załącznika IV części II pkt B lit. d lub pkt C lit. b, lub pkt D lit. d rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.).
5.
Jeżeli materiał paszowy jest wprowadzany do obrotu po raz pierwszy, informacje o treści: "dane tymczasowe, wymagające potwierdzenia przez .... (nazwa i adres laboratorium, któremu zlecono przeprowadzenie analiz), dotyczące ..... (numer referencyjny próbki przekazanej do analiz), przed ..... (data)" umieszcza się na opakowaniu, etykiecie dołączanej do opakowania lub dołącza się do dokumentów przewozowych po powiadomieniu właściwego powiatowego lekarza weterynarii o przewidywanej dostawie materiału paszowego co najmniej na 7 dni przed przewidywanym terminem dostawy.
6.
Przepis ust. 5 stosuje się do materiału paszowego pochodzącego z państwa trzeciego, jeżeli:
1)
nie jest możliwe przeprowadzenie w państwie dostawcy badań analitycznych potwierdzających skład materiału paszowego, zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie art. 44 pkt 2 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach;
2)
osoba odpowiedzialna za przesyłkę powiadomi nabywcę i powiatowego lekarza weterynarii o jego ostatecznym składzie w terminie 10 dni od dnia dostarczenia tego materiału.
§  4.
1.
W przypadku gdy dana partia materiału paszowego znajdująca się w obrocie jest dzielona na mniejsze partie, to informacje, o których mowa w § 3, odnoszące się do partii początkowej umieszcza się na oznakowaniu każdej partii powstałej w wyniku tego podziału.
2.
W przypadku gdy podmiot dokona zmiany składu materiału paszowego znajdującego się w obrocie, wprowadza on odpowiednią korektę w oznakowaniu tego materiału paszowego.
§  5.
W informacjach obowiązkowych o materiałach paszowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 2, można nie umieszczać informacji określonych w:
1)
§ 3 ust. 1 pkt 4 oraz 9 i 10, jeżeli:
a)
nabywca oświadczy na piśmie, przed zawarciem umowy, że nie wymaga tych informacji,
b)
materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, świeże lub konserwowane, poddane lub niepoddane obróbce wstępnej, w ilościach do 10 kilogramów, przeznaczone dla zwierząt domowych, są bezpośrednio dostarczane przez zbywcę użytkownikowi końcowemu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2)
§ 3 ust. 1 pkt 1, 3 i 4 oraz 7-10, jeżeli materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego w stanie naturalnym, świeże lub konserwowane, poddane lub niepoddane obróbce wstępnej i niezawierające dodatków paszowych, z wyłączeniem dodatków paszowych należących do kategorii technologicznych z grupy konserwantów, są bezpośrednio dostarczane przez rolnika rolnikowi prowadzącemu chów lub hodowlę zwierząt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
§  6.
W informacjach obowiązkowych o produktach ubocznych uzyskanych z materiałów paszowych, wymienionych w § 3 ust. 1 pkt 2 lit. a, pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, w których zawartość wody przekracza 50 %, można nie umieszczać informacji określonych w § 3 ust. 1 pkt 3, 4, 9 i 10.
§  7.
1.
Informacje obowiązkowe o mieszance paszowej zawierają:
1)
wskazanie materiałów paszowych wchodzących w skład tej mieszanki;
2)
określenie jej rodzaju przy użyciu określeń:
a)
mieszanka paszowa pełnoporcjowa,
b)
mieszanka paszowa pełnoporcjowa albo karma pełnoporcjowa - w przypadku mieszanki paszowej dla zwierząt domowych,
c)
mieszanka paszowa uzupełniająca,
d)
mieszanka paszowa uzupełniająca albo karma uzupełniająca - w przypadku mieszanki paszowej dla zwierząt domowych,
e)
mieszanka paszowa - w przypadku mieszanki paszowej pełnoporcjowej lub uzupełniającej dla zwierząt domowych innych niż psy i koty,
f)
mieszanka paszowa mineralna - w przypadku mieszanki uzupełniającej, składającej się głównie z minerałów, zawierającej co najmniej 40 % popiołu surowego,
g)
mieszanka paszowa melasowana - w przypadku mieszanki paszowej uzupełniającej, uzyskanej z melasy i zawierającej co najmniej 14 % cukru ogólnego w przeliczeniu na sacharozę,
h)
preparat mlekozastępczy pełnoporcjowy albo preparat mlekozastępczy uzupełniający - w przypadku pasz zastępujących mleko przeznaczonych do zaspokajania potrzeb żywieniowych młodych zwierząt po okresie skarmiania siary lub stosowanych jako zamiennik mleka w czasie pojenia zwierząt mlekiem, lub przeznaczonych do dożywiania cieląt przeznaczonych do opasu;
3)
określenie gatunku lub kategorii zwierząt, dla których ta mieszanka jest przeznaczona;
4)
sposób stosowania uwzględniający jej przeznaczenie;
5)
określenie zawartości wody, jeżeli zawartość wody przekracza:
a)
5 % - w przypadku mieszanki mineralnej niezawierającej substancji organicznych,
b)
7 % - w przypadku preparatu mlekozastępczego i innej mieszanki paszowej, która zawiera więcej niż 40 % składników uzyskanych w procesie przetwarzania mleka,
c)
10 % - w przypadku mieszanki mineralnej zawierającej substancje organiczne,
d)
14 % - w przypadku pozostałych mieszanek paszowych;
6)
określenie zawartości zanieczyszczeń mineralnych nierozpuszczalnych w kwasie chlorowodorowym wyrażonej jako popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym, jeżeli zawartość tego popiołu w mieszance paszowej jest większa niż:
a)
2,2 % - w przypadku mieszanki paszowej zawierającej mineralne substancje wiążące,
b)
2,2 % - w przypadku mieszanki paszowej mineralnej,
c)
2,2 % - w przypadku mieszanki paszowej zawierającej więcej niż 50 % krajanki buraczanej lub wysłodków buraczanych,
d)
2,2 % - w przypadku mieszanki paszowej przeznaczonej dla ryb i zawierającej więcej niż 15 % mączki rybnej;
7)
deklarację o zawartości składników pokarmowych w tej mieszance, w zależności od jej rodzaju oraz gatunku lub kategorii zwierząt, zawierającą informacje określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
8)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wytwórcy, podmiotu dokonującego pakowania albo innego podmiotu wprowadzającego mieszankę paszową do obrotu odpowiedzialnego za informacje umieszczane na oznakowaniu;
9)
masę netto, a w przypadku mieszanki paszowej płynnej - objętość lub masę netto;
10)
wskazanie okresu przechowywania poprzez umieszczenie:
a)
określenia o treści "użyć przed", a następnie podanie dnia, miesiąca i roku - w przypadku mieszanki paszowej podatnej na działanie mikroorganizmów,
b)
określenia o treści "najlepsze przed", a następnie podanie miesiąca i roku - w przypadku pozostałych mieszanek paszowych,
c)
daty wskazującej najkrótszy termin trwałości - w przypadku gdy jest wymagany minimalny okres przechowywania lub okres upływu terminu trwałości;
11)
numer serii;
12)
numer rejestracji lub numer identyfikacyjny zakładu wytwarzającego te mieszanki.
2.
Zawartość żelaza w uzupełniających preparatach mlekozastępczych dla cieląt o masie ciała poniżej 70 kilogramów powinna wynosić minimum 30 miligramów w jednym kilogramie mieszanki paszowej pełnoporcjowej o zawartości wody 12 %.
3.
Na oznakowaniu mieszanki paszowej zawierającej materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego, inne niż siara, mleko, jaja oraz produkty jajeczne i produkty mleczne lub żelatyna pochodząca od zwierząt innych niż przeżuwacze, hydrolizaty białkowe pochodzące od zwierząt innych niż przeżuwacze i otrzymane ze skór i skórek z przeżuwaczy, oprócz informacji, o których mowa w ust. 1, umieszcza się napis o treści określonej w przepisach załącznika IV części II pkt B lit. d lub pkt C lit. b, lub pkt D lit. d rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii.
§  8.
1.
Informacje obowiązkowe o mieszankach paszowych, w skład których wchodzą dodatki paszowe, oprócz informacji określonych w § 7 zawierają w przypadku:
1)
stymulatorów wzrostu należących do dodatków paszowych z kategorii zootechnicznych z grupy innych dodatków zootechnicznych lub dodatków paszowych z kategorii kokcydiostatyków i histomonostatyków:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru dodatków paszowych prowadzonego na podstawie przepisów Unii Europejskiej, zwanego dalej "rejestrem",
b)
zawartość substancji czynnej,
c)
określenie daty upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji,
d)
numer identyfikacyjny zakładu wytwarzającego ten dodatek;
2)
dodatków paszowych należących do kategorii technologicznych z grupy przeciwutleniaczy:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru - w mieszankach paszowych dla zwierząt gospodarskich,
b)
określenie o treści "z przeciwutleniaczem", a następnie nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru - w mieszankach paszowych dla zwierząt domowych;
3)
dodatków paszowych należących do kategorii sensorycznych z grupy barwników:
a)
określenie o treści "barwnik" albo "zabarwione", a następnie nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru - w paszach dla zwierząt domowych,
b)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru - w paszach dla zwierząt gospodarskich;
4)
witaminy E należącej do kategorii dodatków paszowych dietetycznych z grupy witamin:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru,
b)
zawartość alfa-tokoferolu,
c)
określenie daty upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji;
5)
witaminy A lub D należących do kategorii dodatków paszowych dietetycznych z grupy witamin:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru,
b)
zawartość substancji czynnej,
c)
określenie daty upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji;
6)
miedzi należącej do kategorii dodatków dietetycznych z grupy związków pierwiastków śladowych:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru,
b)
zawartość substancji czynnej wyrażonej jako miedź (Cu);
7)
dodatków paszowych należących do kategorii technologicznej z grupy konserwantów:
a)
określenie o treści "konserwant" albo "konserwowane przy użyciu", a następnie nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru - w paszach dla zwierząt domowych,
b)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru - w paszach dla zwierząt gospodarskich;
8)
enzymów:
a)
nazwy składników czynnych, z podaniem ich aktywności enzymatycznej, zgodne z treścią wpisu do rejestru,
b)
numer identyfikacyjny nadany przez Międzynarodowy Związek Biochemii (International Union of Biochemistry),
c)
jednostki aktywności wyrażane w mikromolach produktu wydzielanego na minutę przez 1 gram preparatu enzymatycznego,
d)
numer wpisu do rejestru,
e)
datę upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji;
9)
mikroorganizmów:
a)
informacje o identyfikacji szczepów mikroorganizmów, zgodne z treścią wpisu do rejestru, w tym:
numer ewidencyjny szczepu mikroorganizmu,
liczbę jednostek tworzących kolonie,
b)
numer wpisu do rejestru,
c)
datę upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji.
2.
W przypadku pasz, w opakowaniach o masie netto nie większej niż 10 kilogramów, przeznaczonych dla zwierząt domowych, zawierających dodatki paszowe wpisane do rejestru i należących do grup barwników, konserwantów lub przeciwutleniaczy, informacje obowiązkowe o mieszankach paszowych mogą zawierać określenie o treści "z przeciwutleniaczem" albo "zabarwione barwnikiem", albo "z barwnikiem" oraz "konserwowane przy użyciu" albo "z konserwantem", a następnie napis o treści "dodatki UE", jeżeli jednocześnie zostaną umieszczone informacje zawierające:
1)
numer serii wytworzonej paszy lub
2)
nazwę zastosowanych dodatków paszowych - na prośbę nabywcy.
§  9.
1.
Informacje o dodatkach paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej umieszcza się obok pozostałych informacji obowiązkowych o tej mieszance.
2.
Jeżeli w informacjach, o których mowa w ust. 1, podaje się ilość, to ilość ta odnosi się do zawartości substancji czynnej dodatku paszowego w miligramach na kilogram lub w mililitrach na litr paszy, z wyłączeniem:
1)
enzymów, których zawartość podaje się w jednostkach aktywności na 1 kilogram lub 1 litr;
2)
mikroorganizmów, których zawartość podaje się w jednostkach tworzących kolonie;
3)
witamin A lub D, których zawartość podaje się w jednostkach międzynarodowych;
4)
witamin B12 lub biotyny, których zawartość podaje się w mikrogramach na kilogram.
3.
W przypadku wprowadzenia zmian zawartości dodatków paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej zawartość tych dodatków nie powinna przekraczać ustalonego maksymalnego poziomu dla tej mieszanki.
4.
Jeżeli data upływu okresu trwałości została określona dla poszczególnych dodatków paszowych wchodzących w skład paszy, to wskazuje się jedną datę dla wszystkich dodatków paszowych, która jest datą upływu najwcześniejszego okresu trwałości danego dodatku wchodzącego w skład paszy.
§  10.
Informacje obowiązkowe o mieszance paszowej pełnoziarnistej sporządzonej z całych ziaren zbóż mogą nie zawierać informacji, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 5-7.
§  11.
W przypadku mieszanek paszowych zawierających nie więcej niż trzy materiały paszowe informacji wymienionych w § 7 ust. 1 pkt 3 i 4 można nie umieszczać, jeżeli zostaną umieszczone informacje obowiązkowe o tych materiałach paszowych.
§  12.
Zakres informacji obowiązkowych o materiałach paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej z grup:
1)
białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii i grzybów,
2)
niebiałkowych związków azotowych

- jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia.

§  13.
1.
Materiały paszowe wchodzące w skład mieszanki paszowej dla zwierząt domowych wymienia się, podając nazwy własne tych materiałów ze wskazaniem zawartości, lub zamieszcza nazwy w kolejności wynikającej z ich malejącej zawartości.
2.
W przypadku mieszanki paszowej dla zwierząt domowych zamiast nazwy własnej zastosowanego materiału paszowego można wskazać kategorię materiałów paszowych charakteryzujących się tym samym źródłem pochodzenia.
3.
W przypadku gdy w skład mieszanki paszowej wchodzą materiały paszowe nienależące do żadnej z kategorii, o których mowa w ust. 2, umieszcza się ich nazwy w kolejności wynikających z ich malejącej zawartości w odniesieniu do pozostałych materiałów wymienionych według kategorii.
§  14.
1.
Materiały paszowe wchodzące w skład mieszanki paszowej dla zwierząt gospodarskich wymienia się, podając nazwę własną materiału paszowego, a obok podaje się jego zawartość procentową uporządkowaną od największej do najmniejszej.
2.
W odniesieniu do udziału procentowego materiałów paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej dla zwierząt gospodarskich dopuszcza się odchylenie wynoszące 15 % deklarowanej ilości.
§  15.
W przypadku materiałów paszowych i mieszanek paszowych w opakowaniach o masie netto do 10 kilogramów, dostarczanych nabywcy końcowemu, informacje, jakie powinny być zawarte na oznakowaniu tych materiałów i mieszanek paszowych, mogą być przekazane temu nabywcy w formie pisemnej.
§  16.
Informacje, o których mowa w § 7 i 11, umieszcza się w obramowanym polu i wyraźnie oddziela od pozostałych informacji umieszczonych na opakowaniu mieszanek paszowych lub etykiecie dołączonej do tego opakowania albo dołączonych do dokumentów przewozowych.
§  17.
Informacje dotyczące okresu przechowywania, masy netto lub objętości, numeru serii i numeru rejestracji lub numeru identyfikacyjnego zakładu wytwarzającego mieszanki paszowe mogą być umieszczone poza miejscem przeznaczonym do umieszczania informacji obowiązkowych, jeżeli na opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania zostanie podane miejsce, gdzie znajdują się te informacje.
§  18.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2005 r. w sprawie oznakowania pasz (Dz. U. Nr 133, poz. 1123 oraz z 2006 r. Nr 98, poz. 682).
§  19.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).

2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia:

1) dyrektywy Komisji 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącej dodatków paszowych (Dz. Urz. WE L 270 z 14.12.1970, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 190, z późn. zm.);

2) dyrektywy Rady 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie obrotu mieszankami paszowymi (Dz. Urz. WE L 86 z 06.04.1979, str. 30, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 4, str. 50, z późn. zm.);

3) dyrektywy Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz. Urz. WE L 213 z 21.07.1982, str. 8, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 151, z późn. zm.);

4) dyrektywy Rady 96/25/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie obrotu materiałami paszowymi, zmieniającej dyrektywy 70/524/EWG, 74/63/EWG, 82/471/EWG i 93/74/EWG oraz uchylającej dyrektywę 77/101/EWG (Dz. Urz. WE L 125 z 23.05.1996, str. 35, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, z późn. zm.).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

 DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MATERIALE PASZOWYM

A. Materiały paszowe wprowadzane do obrotu pod nazwą określoną w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie materiałów paszowych wprowadzanych do obrotu (Dz. U. z 2007 r. Nr 2, poz. 24)
Lp. Nazwa materiału paszowego Deklarowana zawartość składników pokarmowych
1 2 3
I. Ziarno zbóż, ich produkty i produkty uboczne
1.01 Owies -
1.02 Płatki owsiane skrobia
1.03 Śruta owsiana włókno surowe
1.04 Otręby i łuski owsiane włókno surowe
1.05 Jęczmień -
1.06 Śruta jęczmienna włókno surowe
1.07 Białko jęczmienne białko ogólne,

skrobia

1.08 Ryż połamany skrobia
1.09 Otręby ryżowe (brązowe) włókno surowe
1.10 Otręby ryżowe (białe) włókno surowe
1.11 Otręby ryżowe z węglanem wapnia włókno surowe,

węglan wapnia

1.12 Mączka paszowa z ryżu parzonego włókno surowe,

węglan wapnia

1.13 Śruta ryżu pastewnego skrobia
1.14 Makuch z zarodków ryżowych włókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

1.15 Poekstrakcyjne zarodki ryżowe białko ogólne
1.16 Skrobia ryżowa skrobia
1.17 Proso -
1.18 Żyto -
1.19 Śruta żytnia skrobia
1.20 Mąka żytnia paszowa skrobia
1.21 Otręby żytnie włókno surowe
1.22 Sorgo -
1.23 Pszenica -
1.24 Śruta pszenna skrobia
1.25 Mąka pszenna paszowa włókno surowe
1.26 Otręby pszenne włókno surowe
1.27 Zarodki pszenne białko ogólne,

tłuszcz surowy

1.28 Gluten pszenny białko ogólne
1.29 Gluten pszenny paszowy białko ogólne,

skrobia

1.30 Skrobia pszenna skrobia
1.31 Żelowana skrobia pszenna skrobia
1.32 Orkisz -
1.33 Pszenżyto -
1.34 Kukurydza -
1.35 Śruta kukurydziana włókno surowe
1.36 Otręby kukurydziane włókno surowe
1.37 Makuch z zarodków kukurydzianych białko ogólne,

tłuszcz surowy

1.38 Poekstrakcyjne zarodki kukurydziane białko ogólne
1.39 Gluten paszowy kukurydziany białko ogólne,

skrobia,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 4,5 %

1.40 Gluten kukurydziany białko ogólne
1.41 Skrobia kukurydziana skrobia
1.42 Żelowana skrobia kukurydziana skrobia
1.43 Słód kukurydziany białko ogólne
1.44 Młóto browarniane suszone białko ogólne
1.45 Wywar gorzelniczy zbożowy suszony białko ogólne
1.46 Wywar gorzelniczy ciemny suszony białko ogólne
II. Nasiona oleiste, owoce oleiste, ich produkty i produkty uboczne
2.01 Makuch z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych białko ogólne,

tłuszcz surowy,

włókno surowe

2.02 Śruta poekstrakcyjna arachidowa z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych białko ogólne,

włókno surowe

2.03 Makuch z orzechów ziemnych obłuszczonych obłuszczonych orzechów ziemnych białko ogólne,

tłuszcz surowy,

włókno surowe

2.04 Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych orzechów ziemnych białko ogólne,

włókno surowe

2.05 Rzepak -
2.06 Makuch rzepakowy włókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.07 Śruta poekstrakcyjna rzepakowa białko ogólne
2.08 Łuski nasion rzepaku włókno surowe
2.09 Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonego krokoszu włókno surowe,

białko ogólne

2.10 Makuch z kopry włókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.11 Śruta poekstrakcyjna z kopry białko ogólne
2.12 Makuch z ziarna palmy włókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.13 Śruta poekstrakcyjna z ziarna palmy włókno surowe,

białko ogólne

2.14 Nasiona soi toastowane -
2.15 Śruta poekstrakcyjna sojowa toastowana białko ogólne,

włókno surowe, jeżeli jest >8 %

2.16 Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych nasion soi toastowana białko ogólne
2.17 Koncentrat białka sojowego białko ogólne
2.18 Olej roślinny wilgotność, jeżeli jest > 1 %
2.19 Łuski z nasion soi włókno surowe
2.20 Nasiona bawełny włókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.21 Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonych nasion bawełny włókno surowe,

białko ogólne

2.22 Makuch z nasion bawełny włókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.23 Makuch z nasion nigru włókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.24 Nasiona słonecznika -
2.25 Śruta poekstrakcyjna słonecznikowa białko ogólne
2.26 Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonych nasion słonecznika włókno surowe,

białko ogólne

2.27 Nasiona lnu -
2.28 Makuch lniany włókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.29 Śruta poekstrakcyjna lniana białko ogólne
2.30 Pulpa z oliwek włókno surowe,

białko ogólne

2.31 Makuch sezamowy włókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.32 Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonego ziarna kakaowego włókno surowe,

białko ogólne

2.33 Łuski kakaowe włókno surowe
III. Nasiona roślin strączkowych, ich produkty i produkty uboczne
3.01 Ciecierzyca -
3.02 Mączka z ekstrahowanych nasion guaru białko ogólne
3.03 Soczewica -
3.04 Lędźwian siewny -
3.05 Soczewica jadalna -
3.06 Łubiny słodkie -
3.07 Fasola toastowana -
3.08 Groch -
3.09 Śruta grochowa białko ogólne,

włókno surowe

3.10 Otręby grochowe włókno surowe
3.11 Bobik -
3.12 Wyka jednokwiatowa -
3.13 Wyka siewna -
IV. Bulwy, korzeniowe, ich produkty i produkty uboczne
4.01 Wysłodki buraczane popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy,

całkowity cukier, w przeliczeniu na sacharozę, jeżeli jest > 10,5 %

4.02 Melasa buraczana całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę,

wilgotność, jeżeli jest > 28 %

4.03 Wysłodki buraczane melasowane popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy,

cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę

4.04 Wywar melasowy z buraków cukrowych białko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 35 %

4.05 Cukier z buraków cukrowych sacharoza
4.06 Batat skrobia
4.07 Maniok jadalny skrobia,

popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy

4.08 Skrobia z manioku ekspandowana skrobia
4.09 Pulpa ziemniaczana -
4.10 Skrobia ziemniaczana skrobia
4.11 Białko ziemniaczane białko ogólne
4.12 Płatki ziemniaczane skrobia,

włókno surowe

4.13 Koncentrat soku ziemniaczanego białko ogólne,

popiół surowy

4.14 Żelowana skrobia ziemniaczana skrobia
V. Inne nasiona i owoce, ich produkty i produkty uboczne
5.01 Strąki szarańczynu włókno surowe
5.02 Pulpa cytrusowa włókno surowe
5.03 Pulpa owocowa włókno surowe
5.04 Pulpa pomidorowa włókno surowe
5.05 Pestki winogronowe ekstrahowane włókno surowe, jeżeli jest > 45 %
5.06 Pulpa winogronowa włókno surowe, jeżeli jest > 25 %
5.07 Pestki winogronowe tłuszcz surowy,

włókno surowe, jeżeli jest > 45 %

VI. Pasze z zielonek i pasze objętościowe
6.01 Susz z lucerny - mączka białko ogólne,

włókno surowe,

popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy

6.02 Miazga z lucerny białko ogólne
6.03 Koncentrat białkowy z lucerny karoten, białko ogólne
6.04 Susz z koniczyny - mączka popiół nierozpuszczalny w HCl,

jeżeli jest > 3,5 % suchej masy,

białko ogólne,

włókno surowe

6.05 Susz z traw - mączka popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy,

białko ogólne,

włókno surowe

6.06 Słoma zbożowa -
6.07 Słoma zbożowa po obróbce sód, jeżeli do obróbki użyto NaOH
VII. Inne rośliny, ich produkty i produkty uboczne
7.01 Melasa z trzciny cukrowej całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę,

wilgotność, jeżeli jest > 30 %

7.02 Wywar melasowy z trzciny cukrowej białko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 35 %

7.03 Cukier z trzciny cukrowej sacharoza
7.04 Mączka z wodorostów morskich popiół surowy
VIII. Produkty mleczne
8.01 Mleko w proszku odtłuszczone białko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 5 %
8.02 Maślanka w proszku białko ogólne, tłuszcz surowy, laktoza,

wilgotność, jeżeli jest > 6 %

8.03 Serwatka w proszku białko ogólne, laktoza,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %, popiół surowy

8.04 Serwatka w proszku o niskiej zawartości cukru białko ogólne, laktoza,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %, popiół surowy

8.05 Białko serwatki w proszku białko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 8 %
8.06 Kazeina w proszku białko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 10 %
8.07 Laktoza w proszku laktoza, wilgotność, jeżeli jest > 5 %
IX. Produkty zwierzęce ze zwierząt lądowych
9.01 Mączka mięsna białko ogólne, tłuszcz surowy,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

popiół surowy

9.02 Mączka mięsno-kostna białko ogólne, tłuszcz surowy,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

popiół surowy

9.03 Mączka kostna białko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

popiół surowy

9.04 Skwarki białko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

tłuszcz surowy

9.05 Mączka drobiowa białko ogólne,

tłuszcz surowy,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

popiół surowy,

popiół nierozpuszczalny w HCL, jeżeli jest > 3,3 %

9.06 Mączka z piór hydrolizowana białko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

popiół nierozpuszczalny w HCL, jeżeli jest > 3,4 %

9.07 Suszona krew białko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %

9.08 Tłuszcz zwierzęcy wilgotność, jeżeli jest > 1 %
X. Ryby, inne organizmy morskie, ich produkty i produkty uboczne
10.01 Mączka rybna białko ogólne, tłuszcz surowy,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

popiół surowy, jeżeli jest > 20 %

10.02 Koncentrat z rozpuszczalnych części ryb białko ogólne,

tłuszcz surowy,

wilgotność, jeżeli jest > 5 %

10.03 Olej rybny wilgotność, jeżeli jest > 1 %
10.04 Rafinowany i utwardzony olej rybny liczba jodowa,

wilgotność, jeżeli jest > 1 %

XI. Substancje mineralne
11.01 Węglan wapnia wapń,

popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 5 %

11.02 Węglan wapniowo-magnezowy wapń,

magnez

11.03 Kwaśny węglan wapnia z alg morskich (Maerl) wapń,

popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 5 %

11.04 Tlenek magnezu magnez
11.05 Siarczan magnezu magnez,

siarka

11.06 Fosforan dwuwapniowy wapń,

fosfor całkowity

11.07 Fosforan jedno-, dwuwapniowy wapń, fosfor całkowity
11.08 Fosforan odfluorowany wapń, fosfor całkowity
11.09 Odżelowana mączka kostna wapń, fosfor całkowity
11.10 Fosforan jednowapniowy wapń, fosfor całkowity
11.11 Fosforan wapniowo-magnezowy wapń, fosfor całkowity, magnez
11.12 Fosforan jednoamonowy azot całkowity, fosfor całkowity
11.13 Chlorek sodu sód
11.14 Propionian magnezu magnez
11.15 Fosforan magnezu fosfor całkowity, magnez
11.16 Fosforan sodowo-wapniowo-magnezowy wapń, fosfor całkowity, magnez, sód
11.17 Fosforan jednosodowy fosfor całkowity, sód
11.18 Wodorowęglan sodu sód
XII. Różne
12.01 Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz ich produkty uboczne skrobia, cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę
12.02 Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę
12.03 Wyroby i produkty uboczne uzyskiwane w cukierniach przy produkcji ciast i lodów skrobia, cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę, tłuszcz surowy
12.04 Kwasy tłuszczowe tłuszcz surowy,

Wilgotność, jeżeli jest > 1 %

12.05 Sole kwasów tłuszczowych tłuszcz surowy,

wapń (lub odpowiednio sód lub potas)

B. Pozostałe materiały paszowe

Lp. Nazwa materiału paszowego Deklarowana zawartość składników pokarmowych
1 2 3
1 Ziarna zbóż -
2 Produkty i produkty uboczne z ziarna zbóż skrobia, jeżeli jest > 20 %,

białko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5 %,

włókno surowe

3 Nasiona oleiste, owoce oleiste -
4 Produkty i produkty uboczne z nasion oleistych i owoców oleistych białko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5 %,

włókno surowe

5 Nasiona roślin strączkowych -
6 Produkty i produkty uboczne z nasion warzyw białko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

włókno surowe

7 Bulwy, korzeniowe -
8 Produkty i produkty uboczne z bulw i korzeniowych skrobia,

włókno surowe,

popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 %

9 Inne produkty i produkty uboczne z przetwórstwa buraków cukrowych włókno surowe, jeżeli jest > 15 %,

cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę,

popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 %

10 Inne nasiona i owoce, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywane białko ogólne,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 10 %,

włókno surowe

11 Pasze z zielonek i pasze objętościowe białko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

włókno surowe

12 Inne rośliny, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywane białko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

włókno surowe

13 Produkty i produkty uboczne z przetwórstwa trzciny cukrowej włókno surowe, jeżeli jest > 15 %,

cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę

14 Produkty i produkty uboczne z mleka białko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 5 %,

laktoza, jeżeli jest > 10 %

15 Produkty pochodzące od zwierząt lądowych białko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5 %,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %

16 Ryby, inne organizmy morskie, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywane białko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5 %,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %

17 Substancje mineralne odpowiednie substancje mineralne
18 Różne skrobia, jeżeli jest > 30 %,

białko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 10 %,

włókno surowe,

cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę, jeżeli jest > 10 %

Objaśnienie

Poziomy wskazane lub takie, które mają zostać zadeklarowane, odnoszą się do masy materiału paszowego, jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

 ZAKRES INFORMACJI OBOWIĄZKOWYCH UMIESZCZANYCH NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO DOŁĄCZONYCH DO DOKUMENTÓW PRZEWOZOWYCH MATERIAŁÓW PASZOWYCH Z GRUPY BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH

Nazwa grupy produktu1) Nazwa produktu Nazwa produktu umieszczanego na oznakowaniu Deklarowana zawartość składników pokarmowych Wskazania szczególne
1 2 3 4 5
1. Białko uzyskiwane z następujących grup mikroorganizmów
1.1. Bakterie
1.1.1. Bakterie hodowane na metanolu Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu - białko ogólne,

- popiół surowy,

- tłuszcz surowy,

- zawartość wody

- wskazania dotyczące stosowania produktu,

- informacja "unikać wdychania"

1.1.2. Bakterie hodowane na gazie naturalnym (ziemnym) Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym - białko ogólne,

- popiół surowy,

- tłuszcz surowy,

- zawartość wody

- wskazania dotyczące stosowania produktu,

- maksymalna zawartość w paszy:

a) 8 % tuczniki,

b) 8 % cielęta,

c) 19 % łosoś (słodkowodny),

d) 33 % łosoś (morski),

- informacja "unikać wdychania"

1.4. grzyby niższe
1.4.1. Produkty pochodzące z produkcji antybiotyków w drodze fermentacji Grzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny oraz poddany obróbce cieplnej Zakiszona grzybnia uzyskana podczas produkcji penicyliny - zawartość azotu wyrażona jako białko ogólne,

- popiół surowy,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria zwierząt
2. Niebiałkowe związki azotowe
2.1. Sole amonowe Mleczan amonu wytworzony przez fermentację Lactobacillus bulgaricus Mleczan amonu wytworzony przez fermentację - azot wyrażony jako białko ogólne,

- popiół surowy,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria zwierząt
Octan amonu w roztworze wodnym Octan amonu - azot,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria zwierząt
Siarczan amonu w roztworze wodnym Siarczan amonu - azot,

- zawartość wody

- gatunek zwierząt

- w przypadku młodych przeżuwaczy zawartość produktu w racji dziennej nie może przekroczyć 0,5 %

2.2. Produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania aminokwasów w procesie fermentacji Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania kwasu L-glutaminowego w procesie fermentacji Corynebacterium melassecola Produkty uboczne uzyskane przy produkcji kwasu L-glutaminowego - azot wyrażony jako białko ogólne,

- popiół surowy,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria zwierząt
Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania chlorowodorku L-lizyny w procesie fermentacji Brevibacterium lactofermentum Produkty uboczne uzyskane przy produkcji chlorowodorku L-lizyny - azot wyrażony jako białko ogólne,

- popiół surowy,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria zwierząt
______

1) Informacje umieszczane na opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania lub dołączone do dokumentów przewozowych nie obejmują informacji zawartych w kolumnie nr 1 i 2.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

 DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MIESZANCE PASZOWEJ

Lp. Rodzaj mieszanki paszowej Deklarowana zawartość składników pokarmowych Gatunek lub kategoria zwierząt
1 2 3 4
1 Mieszanka paszowa pełnoporcjowa - białko ogólne,

- olej i tłuszcz surowy,

- włókno surowe,

- popiół surowy

zwierzęta, z wyłączeniem zwierząt domowych innych niż psy i koty
- lizyna,

- metionina

świnie

drób

- fosfor ryby, z wyłączeniem ryb ozdobnych
2 Mieszanka paszowa uzupełniająca - mineralna - wapń,

- fosfor,

- sód

wszystkie zwierzęta
- magnez przeżuwacze
3 Mieszanka paszowa uzupełniająca - melasowana - białko ogólne,

- włókno surowe,

- cukier całkowity (jako sacharoza),

- popiół surowy

wszystkie zwierzęta
- magnez ≥ 0,5 % przeżuwacze
4 Mieszanka paszowa uzupełniająca - inna - białko ogólne,

- olej i tłuszcz surowy,

- włókno surowe,

- popiół surowy,

- wapń ≥ 5 %,

- fosfor ≥ 2 %,

- magnez ≥ 0,5 %

zwierzęta, z wyłączeniem zwierząt domowych innych niż psy i koty

zwierzęta inne niż zwierzęta domowe

zwierzęta inne niż zwierzęta domowe

przeżuwacze

- lizyna,

- metionina

świnie

drób

Objaśnienie

Poziomy, które są wskazane lub mają być zadeklarowane, odnoszą się do masy mieszanki paszowej, jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej.

ZAŁĄCZNIK Nr  4

 ZAKRES INFORMACJI OBOWIĄZKOWYCH O MATERIAŁACH PASZOWYCH WCHODZĄCYCH W SKŁAD MIESZANEK PASZOWYCH Z GRUP BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH

Nazwa grupy produktu1) Nazwa produktu Nazwa produktu umieszczanego na oznakowaniu Wskazania szczególne
1 2 3 4
1. Białko uzyskiwane z następujących grup mikroorganizmów
1.1. Bakterie
1.1.1. Bakterie hodowane na metanolu Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej
1.1.2. Bakterie hodowane na gazie naturalnym (ziemnym) Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym Białkowy produkt uzyskany z bakteryjnej fermentacji gazu ziemnego - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej
1.4.1. Produkty pochodzące z produkcji antybiotyków w drodze fermentacji Grzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny oraz poddany obróbce cieplnej Zakiszona grzybnia uzyskana po produkcji penicyliny
2. Niebiałkowe związki azotowe
2.1. Sole amonowe Mleczan amonu wytworzony przez fermentację Lactobacillus bulgaricus Mleczan amonu wytworzony przez fermentację - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej,

- % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

Octan amonu w roztworze wodnym Octan amonu - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej,

- % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

Siarczan amonu w roztworze wodnym Siarczan amonu - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej,

- % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt,

- w przypadku młodych przeżuwaczy dzienna dawka nie może przekroczyć 0,5 %

2.2. Produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania aminokwasów w procesie fermentacji Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania kwasu L-glutaminowego w procesie fermentacji Corynebacterium melassecola Produkty uboczne uzyskane przy produkcji kwasu L-glutaminowego - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania chlorowodorku L-lizyny w procesie fermentacji Brevibacterium lactofermentum Produkty uboczne uzyskane przy produkcji chlorowodorku L-lizyny - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

______

1) Informacje umieszczane na opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania lub dołączone do dokumentów przewozowych nie obejmują informacji zawartych w kolumnie nr 1 i 2.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2007.102.703

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Oznakowanie pasz.
Data aktu: 29/05/2007
Data ogłoszenia: 11/06/2007
Data wejścia w życie: 12/09/2007