Wzór miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych oraz wzór formularza do przekazywania informacji o ilości mleka i przetworów mlecznych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 maja 2005 r.
w sprawie wzoru miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych oraz wzoru formularza do przekazywania informacji o ilości mleka i przetworów mlecznych

Na podstawie art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 93, poz. 897 oraz z 2005 r. Nr 53, poz. 469) zarządza się, co następuje:
§  1.
Określa się wzór miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§  2.
Określa się wzór formularza do przekazywania informacji za rok kwotowy o ilości mleka i przetworów mlecznych wyprodukowanych w gospodarstwie i wprowadzonych do obrotu oraz o ilości mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§  3.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 lipca 2004 r. w sprawie wzoru rejestru mleka i przetworów mlecznych, sposobu jego prowadzenia oraz wzoru formularza do przekazywania informacji o ilości wyprodukowanego i wykorzystanego mleka (Dz. U. Nr 175, poz. 1823).
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WZÓR

MIESIĘCZNY REJESTR MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH

Rok kwotowy: .........../............

Miesiąc: ......................................................

Imię i nazwisko albo nazwa producenta wprowadzającego do obrotu

mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego

spożycia:

...............................................................

I. Mleko

Ilość mleka wyprodukowanego w gospodarstwie Ilość mleka wprowadzonego do obrotu2) Ilość mleka wykorzystanego w gospodarstwie na własne potrzeby3)
w kg1) w kg w kg
1 2 3

II. Przetwory mleczne

Nazwa przetworu mlecznego Ilość przetworu mlecznego wyprodukowanego w gospodarstwie

w kg

Ilość przetworu mlecznego wykorzystanego w gospodarstwie na własne potrzeby 4)

w kg

Ilość przetworu mlecznego wprowadzonego do obrotu 5)

w kg

Ilość mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia 6) 7)

w kg

1 2 3 4 5
Jogurt naturalny lub smakowy
Jogurt z dodatkiem owoców
Kefir naturalny lub smakowy
Kefir z dodatkiem owoców
Maślanka naturalna lub smakowa
Maślanka z dodatkiem owoców
Ser twarogowy
Ser dojrzewający
Ser smażony
Ser topiony
Masło
Śmietanka
Inny przetwór mleczny (podać jaki)
Inny przetwór mleczny (podać jaki)

Sporządzono dnia ............ 20... r.

Oświadczam, że podane dane są zgodne ze stanem rzeczywistym.

..........................

(podpis i pieczęć)

Objaśnienia:

1) Ilość mleka w kilogramach określa się, dzieląc ilość mleka wyrażoną w litrach przez 0,971.

2) Ilość mleka surowego sprzedanego bezpośrednio konsumentom.

3) Ilość mleka użytego do skarmiania zwierząt, spożytego w gospodarstwie, a także ilość mleka i przetworów mlecznych, które zostały zutylizowane ze względu na chorobę krów, zepsucie lub inne podobne zdarzenia.

4) Ilość przetworów mlecznych użytych do skarmiania zwierząt, spożytych w gospodarstwie oraz zutylizowanych ze względu na zepsucie lub inne podobne zdarzenia.

5) Ilość przetworów mlecznych sprzedanych bezpośrednio konsumentom.

6) W celu określenia ilości mleka wykorzystanego do wyprodukowania przetworów mlecznych wprowadzanych do obrotu przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia należy ilość przetworu, wykazaną w kolumnie nr 4, pomnożyć przez współczynnik równoważności dla danego przetworu mlecznego, który wynosi dla:

1) 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego - 1 kg;

2) 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

3) 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego - 1 kg;

4) 1 kg kefiru z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

5) 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej - 1 kg;

6) 1 kg maślanki z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

7) 1 kg sera twarogowego - 8 kg;

8) 1 kg sera dojrzewającego - 11 kg;

9) 1 kg sera smażonego - 9 kg;

10) 1 kg sera topionego - 9 kg;

11) 1 kg masła - 22,5 kg;

12) 1 kg śmietanki - 0,263 kg mleka x liczba określająca procentową zawartość tłuszczu w śmietance (od 12 do 36), tj. nie mniej niż 3,1 kg i nie więcej niż 9,5 kg;

w przypadku przetworów mlecznych, dla których nie został określony współczynnik równoważności, należy podać rzeczywistą ilość mleka, która została przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia wykorzystana do wyprodukowania tych przetworów.

7) Producent wprowadzający do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia, wytwarzający z tej samej ilości mleka pełnego masło lub śmietankę, a także produkty niskotłuszczowe (np. jogurt chudy i maślankę) podaje ilość mleka wykorzystanego wyłącznie do produkcji odpowiednio masła lub śmietanki.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WZÓR

INFORMACJA ZA ROK KWOTOWY O ILOŚCI MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH WYPRODUKOWANYCH W GOSPODARSTWIE I WPROWADZONYCH DO OBROTU ORAZ O ILOŚCI MLEKA WYKORZYSTANEGO DO PRODUKCJI PRZETWORÓW MLECZNYCH WPROWADZONYCH DO OBROTU, PRZEZNACZONYCH DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA

Rok kwotowy: ............./..........

Imię i nazwisko albo nazwa producenta wprowadzającego do obrotu

mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego

spożycia:

...............................................................

Miejsce zamieszkania i adres albo siedziba i adres dostawcy:

...............................................................

Nr identyfikacyjny nadany przez Agencję Rynku Rolnego:

*

I. Mleko

Ilość mleka wyprodukowanego w gospodarstwie Ilość mleka wprowadzonego do obrotu2)
w kg1) w kg
1 2

II. Przetwory mleczne

Nazwa przetworu mlecznego Ilość przetworu mlecznego wyprodukowanego w gospodarstwie Ilość przetworu mlecznego wprowadzonego do obrotu 3) Ilość mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia 4) 5)
w kg w kg w kg
1 2 3 4
Jogurt naturalny lub smakowy
Jogurt z dodatkiem owoców
Kefir naturalny lub smakowy
Kefir z dodatkiem owoców
Maślanka naturalna lub smakowa
Maślanka z dodatkiem owoców
Ser twarogowy
Ser dojrzewający
Ser smażony
Ser topiony
Masło
Śmietanka
Inny przetwór mleczny (podać jaki)
Inny przetwór mleczny (podać jaki)

Sporządzono dnia ............ 20... r.

Oświadczam, że dane zawarte w informacji są zgodne ze stanem

rzeczywistym.

..........................

(podpis i pieczęć)

Objaśnienia:

1) Ilość mleka w kilogramach określa się, dzieląc ilość mleka wyrażoną w litrach przez 0,971.

2) Ilość mleka surowego sprzedanego bezpośrednio konsumentom.

3) Ilość przetworów mlecznych sprzedanych bezpośrednio konsumentom.

4) W celu określenia ilości mleka wykorzystanego do wyprodukowania przetworów mlecznych wprowadzanych do obrotu przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia należy ilość przetworu, wykazaną w kolumnie nr 3, pomnożyć przez współczynnik równoważności dla danego przetworu mlecznego, który wynosi dla:

1) 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego - 1 kg;

2) 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

3) 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego - 1 kg;

4) 1 kg kefiru z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

5) 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej - 1 kg;

6) 1 kg maślanki z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

7) 1 kg sera twarogowego - 8 kg;

8) 1 kg sera dojrzewającego - 11 kg;

9) 1 kg sera smażonego - 9 kg;

10) 1 kg sera topionego - 9 kg;

11) 1 kg masła - 22,5 kg;

12) 1 kg śmietanki - 0,263 kg mleka x liczba określająca procentową zawartość tłuszczu w śmietance (od 12 do 36), tj. nie mniej niż 3,1 kg i nie więcej niż 9,5 kg;

w przypadku przetworów mlecznych, dla których nie został określony współczynnik równoważności, należy podać rzeczywistą ilość mleka, która została przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia wykorzystana do wyprodukowania tych przetworów.

5) Producent wprowadzający do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia, wytwarzający z tej samej ilości mleka pełnego masło lub śmietankę, a także produkty niskotłuszczowe (np. jogurt chudy i maślankę) podaje ilość mleka wykorzystanego wyłącznie do produkcji odpowiednio masła lub śmietanki.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.88.751

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wzór miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych oraz wzór formularza do przekazywania informacji o ilości mleka i przetworów mlecznych.
Data aktu: 05/05/2005
Data ogłoszenia: 19/05/2005
Data wejścia w życie: 03/06/2005