Wzór formularza wykazu producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 17 lutego 2005 r.
w sprawie wzoru formularza wykazu producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej

Na podstawie art. 9 ust. 3 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 93, poz. 898) zarządza się, co następuje:
§  1.
Określa się wzór formularza wykazu producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

ZAŁĄCZNIK  1

Wykaz producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej, stan na dzień 31 grudnia ....... roku.

Nazwa upoważnionej jednostki certyfikującej Numer identyfikacyjny upoważnionej jednostki certyfikującej Adres upoważnionej jednostki certyfikującej Imię i nazwisko osoby wypełniającej wykaz
Część I. Dane dotyczące producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej
Dane adresowe producenta
Lp. Kategoria producenta1) Nazwisko/Nazwa Imię pierwsze2) Imię drugie2) Nr Identyfikacyjny producenta, jeżeli został nadany przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Nr Identyfikacyjny producenta nadany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą Województwo Powiat Gmina Miejscowość Kod pocztowy Poczta Ulica Nr domu Nr lokalu Rodzaj działalności4) Informacja dodatkowa5)

(S/O)

Równoległe prowadzenie produkcji konwencjonalnej (Tak/Nie)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
1

1) Należy wpisać jedną lub więcej z poniższych kategorii (np.: AB, BCD...), jeżeli podmiot prowadzi więcej niż jedną kategorię działalności:

A) Producent rolny (podmiot prowadzący gospodarstwo ekologiczne, w tym przetwarzający, pakujący i wstępnie etykietujący produkty wytworzone we własnym gospodarstwie)

B) Przetwórca (podmiot przygotowujący i przetwarzający produkty ekologiczne oraz pasze lub dokonujący uboju zwierząt i rozbioru mięsa zwierząt, przy czym pakowanie i etykietowanie produktów ekologicznych jest zaliczane do przetwórstwa)

C) Importer (podmiot prowadzący przywóz produktów ekologicznych z państw trzecich w celu wprowadzenia ich do obrotu)

D) Podmiot prowadzący zbiór roślin dziko rosnących i ich części, owoców lub grzybów

E) Podmiot zajmujący się obrotem produktami ekologicznymi i dystrybucją tych produktów

F) Dostawca kwalifikowanego materiału siewnego i wegetatywnego materiału rozmnożeniowego

G) Pszczelarz.

2) Należy wypełnić w przypadku osób fizycznych.

3) Dane adresowe zgodne z danymi zawartymi w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 6 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 93, poz. 898, z późn. zm.).

4) W przypadku działalności B i C należy wybrać kod działalności z tabeli wyboru działalności przetwórcy lub importera produktów ekologicznych.

5) W przypadku działalności B i C należy sprecyzować, czy działalność jest prowadzona w siedzibie (S), czy oddziale (O) przedsiębiorcy.

Część II. Informacja dotycząca prowadzonej przez producenta produkcji lub wykonywanej działalności (stan w dniu kontroli)

Tabela A.

Informacja dotycząca produkcji roślinnej
Lp. Rodzaj uprawy Powierzchnia uprawy (w ha) Produkcja
w okresie przestawiania z certyfikatem ekologiczna (z certyfikatem) w tonach lub sztukach
1 Zboże uprawiane na ziarno (włączając materiał siewny)
1.1 Pszenica zwyczajna tona
1.2 Pszenica orkisz tona
1.3 Pszenżyto tona
1.4 Żyto tona
1.5 Jęczmień tona
1.6 Owies tona
1.7 Kukurydza na ziarno tona
1.8 Inne zboża na ziarno tona
2 Rośliny strączkowe na suche nasiona tona
3 Ziemniak (włączając sadzeniaki) tona
4 Burak cukrowy (wyłączając materiał siewny) tona
5 Okopowe korzeniowe (wyłączając buraka cukrowego i materiał siewny) tona
6 Rośliny przemysłowe
6.1 Chmiel tona
6.2 Rzepak i rzepik tona
6.3 Słonecznik tona
6.4 Soja tona
6.5 Len oleisty tona
6.6 Rośliny lecznicze i przyprawowe tona
6.7 Pozostałe rośliny przemysłowe tona
7 Świeże warzywa
7.1 Kapustne (wyłączając korzeniowe)
7.1.1 Kalafior tona
7.1.2 Kapusta tona
7.1.3 Burak ćwikłowy tona
7.1.4 Pozostałe tona
7.2 Warzywa liściowe i łodygowe (wyłączając kapustne)
7.2.1 Seler tona
7.2.2 Por tona
7.2.3 Sałata tona
7.2.4 Endywia tona
7.2.5 Szpinak tona
7.2.6 Szparagi tona
7.2.7 Pozostałe liściowe i łodygowe tona
7.3 Warzywa psiankowate i dyniowate
7.3.1 Pomidor tona
7.3.2 Dynia tona
7.3.3 Papryka tona
7.3.4 Ogórek tona
7.3.5 Melon tona
7.3.6 Pozostałe warzywa psiankowate i dyniowate tona
7.4 Warzywa korzeniowe i cebulowe
7.4.1 Marchew tona
7.4.2 Czosnek tona
7.4.3 Cebula tona
7.4.4 Pozostałe warzywa korzeniowe i cebulowe tona
7.5. Strączkowe
7.5.1 Groch tona
7.5.2 Fasola tona
7.5.3 Pozostałe strączkowe tona
7.6 Pozostałe warzywa tona
8 Truskawki tona
9 Poziomki tona
10 Kwiaty i rośliny ozdobne (wyłączając uprawy szkółkarskie) szt.
11 Rośliny na paszę
11.1 Jednoroczne rośliny na paszę
11.1.1 Kukurydza na kiszonkę tona
11.1.2 Burak pastewny tona
11.1.3 Pozostałe rośliny jednoroczne na paszę tona
11.2 Wieloletnie rośliny dwuliścienne na paszę tona
11.3 Trawy na gruntach ornych tona
11.4 Pozostałe tona
12 Plantacje nasienne tona
13 Plantacje do produkcji wegetatywnego materiału rozmnożeniowego szt.
14 Inne uprawy rolnicze tona
15 Ugory jako część płodozmianu
16 Pastwiska i łąki
16.1 pastwiska i łąki (wyłączając niezagospodarowane tereny wypasu) tona
16.2 niezagospodarowane tereny wypasu tona
17 Uprawy sadownicze i jagodowe
17.1 Drzewa owocowe (wyłączając winnice)
17.1.1 Owoce
17.1.1.1 Owoce ziarnkowe
17.1.1.1.1 Jabłoń tona
17.1.1.1.2 Grusza tona
17.1.1.2 Owoce pestkowe
17.1.1.2.1 Brzoskwinia tona
17.1.1.2.2 Morela tona
17.1.1.2.3 Wiśnia tona
17.1.1.2.4 Śliwa tona
17.1.1.2.5 Pozostałe tona
17.1.2 Orzechy
17.1.2.1 Orzech włoski tona
17.1.2.2 Leszczyna tona
17.1.3 Pozostałe (wyłączając winnice) tona
17.2 Krzewy owocowe
17.3 Malina tona
17.4 Porzeczka tona
17.5 Agrest tona
17.6 Borówka amerykańska tona
17.7 Aronia tona
17.8 Pozostałe krzewy owocowe tona
18 Winnice tona
19 Inne uprawy wieloletnie tona
20 Zbiór ze stanu naturalnego
20.1 Jagodowe tona
20.2 Surowce zielarskie tona
20.3 Grzyby tona

Tabela B. Ekologiczny inwentarz żywy

Lp. Ekologiczny inwentarz żywy Liczba (w szt. fizycznych)
1 Bydło
1.1 Bydło do roku życia
1.1.1 Cielęta rzeźne
1.1.2 Cielęta pozostałe
1.2 Bydło od 1 do 2 lat życia
1.2.1 Bydło rzeźne od 1 do 2 lat życia
1.2.2 Pozostałe bydło od 1 do 2 lat życia
1.3 Bydło powyżej 2 lat życia
1.3.1 Krowy użytkowane mlecznie
1.3.2 Krowy mamki
1.3.3 Bydło rzeźne powyżej 2 lat życia
1.3.4 Pozostałe bydło powyżej 2 lat życia
2 Świnie
2.1 Tuczniki
2.2 Maciory
2.3 Pozostałe
3 Owce
3.1 Owce maciorki
3.2 Pozostałe
4 Kozy
4.1 Kozy matki
4.2 Pozostałe
5 Drób
5.1 Broilery
5.2 Kury użytkowanie nieśne
5.3 Strusie
5.4 Pozostałe
6 Koniowate (łącznie)
7 Króliki
7.1 Króliki (samice do rozpłodu)
7.2 Króliki pozostałe
8 Pszczoły (liczba rodzin)
9 Pozostały inwentarz żywy

Tabela C. Ekologiczne produkty pochodzenia zwierzęcego

Lp. Produkt Produkcja
10 Mięso*
10.1 Bydło (tona)
10.2 Świnie (tona)
10.3 Owce (tona)
10.4 Kozy (tona)
10.5 Drób (tona)
10.6 Koniowate (tona)
10.7 Króliki (tona)
10.8 Pozostałe (tona)
11 Produkty mleczne
11.1 Mleko surowe
11.11 Krowie (hektolitr)
11.12 Owcze (hektolitr)
11.13 Kozie (hektolitr)
11.2 Śmietanka (hektolitr)
11.3 Pozostałe produkty mleczne mierzone w hektolitrach (hektolitr)
11.4 Masło (tona)
11.5 Sery (tona)
11.6 Pozostałe produkty mleczne mierzone w tonach (tona)
12 Jaja (tona)
12.1 do konsumpcji (tona)
13 Miód (tona)
14 Pozostałe produkty mierzone w tonach (tona)
15 Pozostałe produkty mierzone w hektolitrach (hektolitr)

* Dane od przetwórców i importerów

hektolitr = 100 litrów

Tabela wyboru działalności przetwórcy lub importera produktów ekologicznych

Lp. Rodzaj działalności
1 Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa
1.1 Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu
1.2 Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu
1.3 Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego
2 Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
2.1 Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków
2.2 Produkcja soków z owoców i warzyw
2.3 Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
3 Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
3.1 Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych
3.2 Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych
4 Wytwarzanie wyrobów mleczarskich
4.1 Przetwórstwo mleka i wyrób serów
4.2 Produkcja lodów
5 Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych
5.1 Wytwarzanie produktów przemiału zbóż
5.2 Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych
6 Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych
6.1 Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek
6.2 Produkcja sucharów i herbatników; produkcja konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek
6.3 Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych
7 Produkcja pozostałych artykułów spożywczych
7.1 Produkcja cukru
7.2 Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych
7.3 Przetwórstwo herbaty i kawy
7.4 Produkcja przypraw
7.5 Wytwarzanie gotowych posiłków i dań
7.6 Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej
7.7 Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana
8 Produkcja gotowych pasz i karmy dla zwierząt
8.1 Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich
8.2 Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych
9 Produkcja napojów
9.1 Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi
9.2 Produkcja win gronowych
9.3 Produkcja cydru i pozostałych win owocowych
9.4 Produkcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych
9.5 Produkcja piwa
9.6 Produkcja słodu
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 11 grudnia 2007 r. (Dz.U.07.241.1768) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lutego 2008 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.34.312

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wzór formularza wykazu producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej.
Data aktu: 17/02/2005
Data ogłoszenia: 25/02/2005
Data wejścia w życie: 25/02/2005