Wysokość stawek opłat za produkty rolne.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 6 sierpnia 2004 r.
w sprawie wysokości stawek opłat za produkty rolne

Na podstawie art. 7 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o nadmiernych zapasach produktów rolnych i produktów cukrowych (Dz. U. Nr 97, poz. 964 i Nr 167, poz. 1746) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się jednostkowe stawki opłat za produkty rolne, na podstawie których ustalana jest wysokość opłaty za posiadanie nadmiernych zapasów produktów rolnych, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 134, poz. 1427).

ZAŁĄCZNIK

STAWKI OPŁAT ZA PRODUKTY ROLNE

Lp. Kod CN Wyszczególnienie Stawki opłat, według których obciąża się nadmierne zapasy produktów rolnych
1 2 3 4
1 0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone: 1.619 zł/100 kg
0201 30 00 - Bez kości
2 0202 Mięso z bydła, zamrożone:
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na

maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok; ćwierci

"kompensowane" w dwóch blokach, z których

jeden zawiera ćwierć przednią całą lub

pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a

drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem

polędwicy, w jednym kawałku

1.106 zł/100 kg
0202 30 50 - - Rostbef, antrykot i szponder, kawałki 1.371 zł/100 kg
0202 30 90 - - Pozostałe 1.676 zł/100 kg
3 0204 Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone: 894 zł/100 kg
0204 30 00 - Tusze i półtusze z jagniąt, zamrożone
- Pozostałe mięso z owiec, zamrożone:
0204 43 - - Bez kości:
4 0204 43 10 - - - Jagnięce 1.499 zł/100 kg
5 0206 Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone: 1.604 zł/100 kg
- Z bydła, zamrożone:
0206 29 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0206 29 91 - - - - Przepona gruba i przepona cienka
6 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 14 - - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 - - - - Bez kości 491 zł/100 kg
- - - - Z kośćmi:
0207 14 70 - - - - - Pozostałe 483 zł/100 kg
7 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci, o zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 1,5 % masy:

- - Niezawierające dodatku cukru lub innego

środka słodzącego:

0402 10 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 2,5

kg

601 zł/100 kg
0402 10 19 - - - Pozostałe 569 zł/100 kg
- - Pozostałe:
0402 10 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 2,5

kg

6 zł/kg masy mlecznej +132 zł/100 kg
0402 10 99 - - - Pozostałe 6 zł/kg masy mlecznej +101 zł/100 kg
- W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci, o zawartości tłuszczu

przekraczającej 1,5 % masy:

8 0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru lub innego

środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

27 % masy:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

650 zł/100 kg
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczajacej 11 % masy

625 zł/100 kg
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 11 % masy, ale

nieprzekraczającej 27 % masy

625 zł/100 kg
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej

27 % masy:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczajacej

2,5 kg

801 zł/100 kg
0402 21 99 - - - - Pozostałe 776 zł/100 kg
9 0405 Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

85 % masy:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg

909 zł/100 kg
0405 10 19 - - - - Pozostałe 909 zł/100 kg
0405 10 30 - - - Masło odtwarzane 909 zł/100 kg
0405 10 50 - - - Masło z serwatki 909 zł/100 kg
0405 10 90 - - Pozostałe 1.108 zł/100 kg
10 0405 90 - Pozostałe: 1.108 zł/100 kg
0405 90 10 - - O zawartości tłuszczu 99,3 % masy i

większej oraz o zawartości wody

nieprzekraczającej 0,5 % masy

11 0406 Sery i twarogi:
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w

tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

40 % masy

888 zł/100 kg
0406 10 80 - - Pozostały 1.060 zł/100 kg
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich

rodzajów:

0406 20 10 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger)

zrobiony z odtłuszczonego mleka i

zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

98 zł/100 kg
0406 20 90 - - Pozostały 902 zł/100 kg
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony), inny niż

tarty lub proszkowany:

0406 30 10 - - Do produkcji którego nie użyto innych

serów, jak Emmentaler, Gruyere i Appenzell

i który może zawierać jako dodatek ziołowy

ser Glarus (znany jako Schabziger);

pakowany do sprzedaży detalicznej, o

zawartości tłuszczu w suchej masie

nieprzekraczającej 56 % masy

694 zł/100 kg
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

36 % masy i o zawartości tłuszczu w

suchej masie:

0406 30 31 - - - - Nieprzekraczającej 48 % masy 667 zł/100 kg
0406 30 39 - - - - Przekraczającej 48 % masy 694 zł/100 kg
0406 30 90 - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej

36 % masy

1.030 zł/100 kg
0406 40 - Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 - - Roquefort 675 zł/100 kg
0406 40 50 - - Gorgonzola 675 zł/100 kg
0406 40 90 - - Pozostały 675 zł/100 kg
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 01 - - Do przetworzenia (topienia) 801 zł/100 kg
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz, Bergkäse i

Appenzell:

0406 90 02 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica

za 100 kg masy netto przekraczającej

401,85 EUR, ale nieprzekraczającej

430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w

suchej masie 45 % masy lub większej

oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej

63 zł/100 kg
0406 90 03 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica

za 100 kg masy netto przekraczającej

430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w

suchej masie 45 % masy lub większej

oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej

32 zł/100 kg
0406 90 04 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie

obojętnym, ze skórką przynajmniej z

jednej strony, o masie netto 1 kg lub

większej, ale nieprzekraczającej 5 kg

i w cenie franco granica za 100 kg

masy netto przekraczającej 430,62 EUR,

ale nieprzekraczającej 459,39 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie 45

% masy lub większej oraz które

dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej

63 zł/100 kg
0406 90 05 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie

obojętnym, ze skórką przynajmniej z

jednej strony, o masie netto 1 kg lub

większej i w cenie franco granica za

100 kg masy netto przekraczającej

459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w

suchej masie 45 % masy lub większej

oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej

32 zł/100 kg
0406 90 06 - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie

większej niż 450 g i w cenie franco

granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 499,67 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie 45

% masy lub większej oraz które

dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie

obojętnym, w opakowaniach, na których

znajduje się przynajmniej opis sera,

zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za

pakowanie oraz kraj producenta

32 zł/100 kg
- - - - Pozostałe:
0406 90 13 - - - - - Emmentaler 823 zł/100 kg
0406 90 15 - - - - - Gruyere, Sbrinz 823 zł/100 kg
0406 90 17 - - - - - Bergkäse, Appenzell 823 zł/100 kg
0406 90 18 - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or

i Tete de Moine

823 zł/100 kg
0406 90 19 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego

mleka i zmieszany z drobno zmielonymi

ziołami

184 zł/100 kg
0406 90 21 - - - Cheddar 801 zł/100 kg
0406 90 23 - - - Edam 724 zł/100 kg
0406 90 25 - - - Tilsit 724 zł/100 kg
0406 90 27 - - - Butterkäse 724 zł/100 kg
0406 90 29 - - - Kashkaval 724 zł/100 kg
- - - Feta:
0406 90 31 - - - - Z mleka owiec lub mleka bawołów, w

pojemnikach zawierających solankę lub

w butelkach z owczej lub koziej skóry

724 zł/100 kg
0406 90 33 - - - - Pozostałe 724 zł/100 kg
0406 90 35 - - - Kefalo-Tyri 724 zł/100 kg
0406 90 37 - - - Finlandia 724 zł/100 kg
0406 90 39 - - - Jarlsberg 724 zł/100 kg
- - - Pozostałe:
0406 90 50 - - - - Ser z mleka owiec lub mleka bawołów, w

pojemnikach zawierających solankę lub

w butelkach z owczej lub koziej skóry

724 zł/100 kg
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 40 % masy i o

zawartości wody, w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47 % masy:
0406 90 61 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano

Reggiano

902 zł/100 kg
0406 90 63 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino 902 zł/100 kg
0406 90 69 - - - - - - - Pozostałe 902 zł/100 kg
- - - - - - Przekraczającej 47 % masy, ale

nieprzekraczającej 72 % masy:

0406 90 73 - - - - - - - Provolone 724 zł/100 kg
0406 90 75 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio,

Ragusano

724 zł/100 kg
0406 90 76 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo,

Havarti, Maribo, Samso

724 zł/ 100 kg
0406 90 78 - - - - - - - Gouda 724 zł/100 kg
0406 90 79 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-

Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio

724 zł/100 kg
0406 90 81 - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale,

Lancashire, Double Gloucester,

Blarney, Colby, Monterey

724 zł/100 kg
0406 90 82 - - - - - - - Camembert 724 zł/100 kg
0406 90 84 - - - - - - - Brie 724 zł/100 kg
0406 90 85 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri 724 zł/100 kg
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości

wody w substancji

beztłuszczowej:

0406 90 86 - - - - - - - - Przekraczającej 47 % masy, ale

nieprzekraczającej 52 % masy

724 zł/100 kg
0406 90 87 - - - - - - - - Przekraczającej 52 % masy, ale

nieprzekraczającej 62 % masy

724 zł/100 kg
0406 90 88 - - - - - - - - Przekraczającej 62 % masy, ale

nieprzekraczającej 72 % masy

724 zł/100 kg
0406 90 93 - - - - - - Przekraczającej 72 % masy 888 zł/100 kg
0406 90 99 - - - - - Pozostałe 1.060 zł/100 kg
12 0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone: 591 zł/100 kg
0703 20 00 - Czosnek
13 0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: 976 zł/100 kg bezw.(1)
- Grzyby i trufle:
0711 51 00 - - Grzyby z rodzaju Agaricus
14 1001 Pszenica i meslin:
1001 10 00 - Pszenica durum 0 zł
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 - - Orkisz do siewu 27 zł/100 kg
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i

meslin:

1001 90 91 - - - Nasiona pszenicy zwyczajnej i meslin 228 zł/t
1001 90 99 - - - Pozostałe 195 zł/t
15 1002 00 00 Żyto 44 zł/t
16 1003 00 Jęczmień:
1003 00 10 - Nasiona 446 zt/t
1003 00 90 - Pozostały 446 zł/t
17 1004 00 00 Owies 427 zł/t
18 1005 Kukurydza:
1005 10 - Nasiona:
- - Hybrydy:
1005 10 11 - - - Hybrydy podwójne i hybrydy

szczytowo-krzyżowe

0 zł
1005 10 13 - - - Hybrydy trójkrzyżowe 0 zł
1005 10 15 - - - Hybrydy zwykłe 0 zł
1005 10 19 - - - Pozostałe 0 zł
1005 10 90 - - Pozostałe 100 zł/t
1005 90 00 - Pozostałe 100 zł/t
19 1006 Ryż:
1006 10 - Ryż niełuskany:
1006 10 10 - - Do siewu 1.680 zł/t
- - Pozostały:
- - - Sparzony:
1006 10 21 - - - - Okrągłoziarnisty 1.011 zł/t
1006 10 23 - - - - Średnioziarnisty 1.011 zł/t
- - - - Długoziarnisty:
1006 10 25 - - - - - O stosunku długości do szerokości

większym niż 2, ale mniejszym niż 3

1.011 zł/t
1006 10 27 - - - - - O stosunku długości do szerokości

równym 3 lub większym niż 3

1.011 zł/t
- - - Pozostały:
1006 10 92 - - - - Okrągłoziarnisty 1.011 zł/t
1006 10 94 - - - - Średnioziarnisty 1.011 zł/t
- - - - Długoziarnisty:
1006 10 96 - - - - - O stosunku długości do szerokości

większym niż 2, ale mniejszym niż 3

1.011 zł/t
1006 10 98 - - - - - O stosunku długości do szerokości

równym 3 lub większym niż 3

1.011 zł/t
20 1006 20 - Ryż łuskany (brązowy):
- - Parzony:
1006 20 11 - - - Okrągłoziarnisty 1.123 zł/t
1006 20 13 - - - Średnioziarnisty 1.123 zł/t
- - - Długoziarnisty:
1006 20 15 - - - - O stosunku długości do szerokości

większym niż 2, ale mniejszym niż 3

1.123 zł/t
1006 20 17 - - - - O stosunku długości do szerokości

równym 3 lub większym niż 3

1.028 zł/t
- - Pozostały:
1006 20 92 - - - Okrągłoziarnisty 1.123 zł/t
1006 20 94 - - - Średnioziarnisty 1.123 zł/t
- - - Długoziarnisty:
1006 20 96 - - - - O stosunku długości do szerokości

większym niż 2, ale mniejszym niż 3

1.123 zł/t
1006 20 98 - - - - O stosunku długości do szerokości

równym 3 lub większym niż 3

1.028 zł/t
21 1006 30 - Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet

polerowany lub glazurowany:

- - Ryż półbielony:
- - - Parzony:
1006 30 21 - - - - Okrągłoziarnisty 1.863 zł/t
1006 30 23 - - - - Średnioziarnisty 1.863 zł/t
- - - - Długoziarnisty:
1006 30 25 - - - - - O stosunku długości do szerokości

większym niż 2, ale mniejszym niż 3

1.863 zł/t
1006 30 27 - - - - - O stosunku długości do szerokości

równym 3 lub większym niż 3

1.994 zł/t
- - - Pozostały:
1006 30 42 - - - - Okrągłoziarnisty 1.863 zł/t
1006 30 44 - - - - Średnioziarnisty 1.863 zł/t
- - - - Długoziarnisty:
1006 30 46 - - - - - O stosunku długości do szerokości

większym niż 2, ale mniejszym niż 3

1.863 zł/t
1006 30 48 - - - - - O stosunku długości do szerokości

równym 3 lub większym niż 3

1.994 zł/t
- - Ryż całkowicie bielony:
- - - Parzony:
1006 30 61 - - - - Okrągłoziarnisty 1.863 zł/t
1006 30 63 - - - - Średnioziarnisty 1.863 zł/t
- - - - Długoziarnisty:
1006 30 65 - - - - - O stosunku długości do szerokości

większym niż 2, ale mniejszym niż 3

1.863 zł/t
1006 30 67 - - - - - O stosunku długości do szerokości

równym 3 lub większym niż 3

1.994 zł/t
- - - Pozostały:
1006 30 92 - - - - Okrągłoziarnisty 1.863 zł/t
1006 30 94 - - - - Średnioziarnisty 1.863 zł/t
- - - - Długoziarnisty:
1006 30 96 - - - - - O stosunku długości do szerokości

większym niż 2, ale mniejszym niż 3

1.863 zł/t
1006 30 98 - - - - - O stosunku długości do szerokości

równym 3 lub większym niż 3

1.994 zł/t
22 1006 40 00 - Ryż łamany 613 zł/t
23 1007 00 Ziarno sorgo:
1007 00 10 - Hybrydy do siewu 934 zł/t
1007 00 90 - Pozostałe 85 zł/t
24 1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 10 00 - Gryka 177 zł/t
1008 20 00 - Proso 268 zł/t
1008 30 00 - Mozga kanaryjska 0 zł
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 10 - - Pszenżyto (Triticale) 446 zł/t
1008 90 90 - - Pozostałe 177 zł/t
25 1101 00 Mąka pszenna lub z meslin:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 - - Z pszenicy durum 824 zł/t
1101 00 15 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza 824 zł/t
1101 00 90 - Mąka z meslin 824 zł/t
26 1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin:
1102 10 00 - Mąka żytnia 805 zł/t
1102 20 - Mąka kukurydziana:
1102 20 10 - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

1,5 % masy

829 zł/t
1102 20 90 - - Pozostała 470 zł/t
1102 30 00 - Mąka ryżowa 661 zł/t
1102 90 - Pozostałe:
1102 90 10 - - Mąka jęczmienna 820 zł/t
1102 90 30 - - Mąka owsiana 786 zł/t
1102 90 90 - - Pozostałe 470 zł/t
27 1103 Kasze, mączki i granulki, zbożowe:
- Kasze i mączki:
1103 11 - - Z pszenicy:
1103 11 10 - - - Z pszenicy durum 1.280 zł/t
1103 11 90 - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza 891 zł/t
1103 13 - - Z kukurydzy:
1103 13 10 - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

1,5 % masy

829 zł/t
1103 13 90 - - - Pozostałe 470 zł/t
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 10 - - - Z żyta 820 zł/t
1103 19 30 - - - Z jęczmienia 820 zł/t
1103 19 40 - - - Z owsa 786 zł/t
1103 19 50 - - - Z ryżu 661 zł/t
1103 19 90 - - - Pozostałe 470 zł/t
1103 20 - Granulki:
1103 20 10 - - Z żyta 820 zł/t
1103 20 20 - - Z jęczmienia 820 zł/t
1103 20 30 - - Z owsa 786 zł/t
1103 20 40 - - Z kukurydzy 829 zł/t
1103 20 50 - - Z ryżu 661 zł/t
1103 20 60 - - Z pszenicy 839 zł/t
1103 20 90 - - Pozostałe 470 zł/t
28 1104 Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (np. łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:
- Ziarna miażdżone lub płatkowane:
1104 12 - - Z owsa:
1104 12 10 - - - Miażdżone 446 zł/t
1104 12 90 - - - Płatkowane 872 zł/t
1104 19 - - Z pozostałych zbóż:
1104 19 10 - - - Z pszenicy 839 zł/t
1104 19 30 - - - Z żyta 820 zł/t
1104 19 50 - - - Z kukurydzy 829 zł/t
- - - Z jęczmienia:
1104 19 61 - - - - Miażdżone 465 zł/t
1104 19 69 - - - - Płatkowane 906 zł/t
- - - Pozostałe:
1104 19 91 - - - - Ryż płatkowany 1.121 zł/t
1104 19 99 - - - - Pozostałe 829 zł/t
- Pozostałe obrobione ziarna (np. łuszczone,

perełkowane, krojone lub śrutowane):

1104 22 - - Z owsa:
1104 22 20 - - - Łuszczone (łuskane lub obierane) 776 zł/t
1104 22 30 - - - Łuszczone i krojone lub śrutowane

("Grütze" lub "grutten")

776 zł/t
1104 22 50 - - - Perełkowane 695 zł/t
1104 22 90 - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie 446 zł/t
1104 22 98 - - - Pozostałe 446 zł/t
1104 23 - - Z kukurydzy:
1104 23 10 - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet

krojone lub śrutowane

728 zł/t
1104 23 30 - - - Perełkowane 728 zł/t
1104 23 90 - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie 470 zł/t
1104 23 99 - - - Pozostałe 470 zł/t
1104 29 - - Z pozostałych zbóż:
- - - Z jęczmienia:
1104 29 01 - - - - Łuszczone (łuskane lub obierane) 719 zł/t
1104 29 03 - - - - Łuszczone i krojone lub śrutowane

("Grütze" lub "grutten")

719 zł/t
1104 29 05 - - - - Perełkowane 1.131 zł/t
1104 29 07 - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie 465 zł/t
1104 29 09 - - - - Pozostałe 465 zł/t
- - - Pozostałe:
- - - - Łuszczone (łuskane lub obierane),

nawet krojone lub śrutowane:

1104 29 11 - - - - - Z pszenicy 618 zł/t
1104 29 15 - - - - - Z żyta 618 zł/t
1104 29 19 - - - - - Pozostałe 618 zł/t
- - - - Perełkowane:
1104 29 31 - - - - - Z pszenicy 738 zł/t
1104 29 35 - - - - - Z żyta 738 zł/t
1104 29 39 - - - - - Pozostałe 738 zł/t
- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie:
1104 29 51 - - - - - Z pszenicy 474 zł/t
1104 29 55 - - - - - Z żyta 465 zł/t
1104 29 59 - - - - - Pozostałe 470 zł/t
1104 29 81 - - - - Pozostałe:
- - - - - Z pszenicy 474 zł/t
1104 29 85 - - - - - Z żyta 465 zł/t
1104 29 89 - - - - - Pozostałe 470 zł/t
1104 30 - Zarodki zbóż, całe, miażdżone, płatkowane

lub mielone:

1104 30 10 - - Z pszenicy 364 zł/t
1104 30 90 - - Z pozostałych zbóż 359 zł/t
29 1107 Słód, nawet palony:
1107 10 - Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 - - - W postaci mąki 848 zł/t
1107 10 19 - - - Pozostały 642 zł/t
- - Pozostały:
1107 10 91 - - - W postaci mąki 829 zł/t
1107 10 99 - - - Pozostały 628 zł/t
1107 20 00 - Palony 728 zł/t
30 1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 11 00 - - Skrobia pszenna 1.074 zł/t
1108 12 00 - - Skrobia kukurydziana 796 zł/t
1108 13 00 - - Skrobia ziemniaczana 796 zł/t
1108 14 00 - - Skrobia z manioku (cassava) 796 zł/t
1108 19 - - Pozostałe skrobie:
1108 19 10 - - - Skrobia z ryżu 1.035 zł/t
1108 19 90 - - - Pozostałe 796 zł/t
1108 20 00 - Inulina 176 zł/t
31 1509 Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
1509 10 - Z pierwszego tłoczenia:
1509 10 10 - - Oliwa lampante z pierwszego tłoczenia 588 zł/100 kg
1509 10 90 - - Pozostałe 597 zł/100 kg
1509 90 00 - Pozostałe 645 zł/100 kg
32 1510 00 Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509:
1510 00 10 - Oleje surowe 528 zł/100 kg
1510 00 90 - Pozostałe 768 zł/100 kg
33 1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane: 416 zł/100 kg
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 32 - - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające 57 % masy lub więcej mięsa

lub podrobów, drobiowych(2):

1602 32 11 - - - - Niegotowane
34 1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające

fruktozy lub zawierające w stanie suchym

mniej niż 20 % masy fruktozy:

- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99 % masy

glukozy lub więcej:

1702 30 51 - - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet aglomerowanego

128 zł/100 kg
1702 30 59 - - - - Pozostałe 96 zł/100 kg
- - - Pozostałe:
1702 30 91 - - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet aglomerowanego

128 zł/100 kg
1702 30 99 - - - - Pozostałe 96 zł/100 kg
35 1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w

stanie suchym co najmniej 20 % masy, ale

mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem

cukru inwertowanego:

96 zł/100 kg
1702 40 90 - - Pozostałe
36 1702 90 - Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i

innymi cukrami oraz mieszankami syropów

cukrowych, zawierającymi w stanie suchym

50 % masy fruktozy:

1702 90 10 - - Maltoza chemicznie czysta 3.099 zł/100 kg
1702 90 50 - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy 96 zł/100 kg
- - Karmel:
- - - Pozostały:
1702 90 75 - - - - W postaci proszku, nawet

aglomerowanego

133 zł/100 kg
1702 90 79 - - - - Pozostały 92 zł/100 kg
37 2003 Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym:
2003 10 - Grzyby z rodzaju Agaricus:
2003 10 20 - - Tymczasowo zakonserwowane, gotowane 1.021 zł/100 kg bezw.(1)
2003 10 30 - - Pozostałe 1.194 zł/100 kg bezw.(1)
38 2008 Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2008 30 - Owoce cytrusowe:
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto przekraczającej 1 kg:

2008 30 55 - - - - Mandarynki (włączając tangeryny i

satsuma); klementynki, wilkingi i inne

podobne hybrydy cytrusowe

51 zł/100 kg
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg:

2008 30 75 - - - - Mandarynki (włączając tangeryny i

satsuma); klementynki, wilkingi i inne

podobne hybrydy cytrusowe

53 zł/100 kg
(1) Kilogram masy bezwodnej.

(2) Przy określaniu procentowej zawartości mięsa drobiowego masa kości jest pomijana.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2004.184.1899

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wysokość stawek opłat za produkty rolne.
Data aktu: 06/08/2004
Data ogłoszenia: 25/08/2004
Data wejścia w życie: 09/09/2004