Przepisy ogólne
Wymagania techniczne, organizacyjne i sanitarne
- przy czym połączenia między ścianami i posadzkami, z wyłączeniem pomieszczeń mrożących i do przechowywania produktu, zaokrągla się;
Sposób przeprowadzania badania przedubojowego
Wymagania weterynaryjne przy uboju drobiu
Sposób przeprowadzania badania poubojowego
Wymagania weterynaryjne przy rozbiorze drobiu
Sposób znakowania i pakowania mięsa drobiowego
Wymagania weterynaryjne dotyczące środków transportu
Wymagania weterynaryjne dla zakładów o małej zdolności produkcyjnej
Przepis końcowy
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają do prawa polskiego postanowienia dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. o problemach zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu świeżego mięsa drobiowego (Dz. Urz. WE L 055 z 8.03.1971, z późn. zm.). Dane dotyczące ogłoszenia aktu prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, dotyczą ogłoszenia tego aktu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.
3)Decyzja 95/411/WE z dnia 22 czerwca 1995 r. ustalająca zasady mikrobiologicznych badań na obecność salmonelli poprzez badanie próbek świeżego mięsa drobiowego przeznaczonego dla Finlandii i Szwecji (Dz. Urz. WE L 87 z 21.03.1998).
4)Decyzja 96/658/WE z dnia 13 listopada 1996 r. ustanawiająca specjalne warunki zatwierdzania zakładów zlokalizowanych na rynkach hurtowych (Dz. Urz. WE L 302 z 26.11.1996).
5)Decyzja 2001/471/WE z dnia 8 czerwca 2001 r. ustanawiająca przepisy dotyczące regularnych kontroli higieny ogólnej przeprowadzanych przez kierowników w zakładach, zgodnie z dyrektywą 64/433/EWG w sprawie problemów zdrowotnych dotyczących produkcji i wprowadzania do obrotu świeżego mięsa oraz z dyrektywą 71/118/EWG w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu świeżego mięsa drobiowego (Dz. Urz. WE L 165 z 21.06.2001).
6) Punkt 66 rozdziału XII załącznika dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. o problemach zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzenie do obrotu świeżego mięsa drobiowego (Dz. Urz. WE L 055 z 8.03.1971, z późn. zm.).
WZÓR
ŚWIADECTWO ZDROWIA
Numer2) ................
Miejsce załadunku: .........................................
Ministerstwo: ..............................................
Właściwa władza: ...........................................
Numer środka transportu3): .................................
I. Identyfikacja mięsa
Mięso z: ...................................................
(gatunek drobiu)
Tuszki/części tuszki: ......................................
Rodzaj opakowania: .........................................
Ilość kawałków lub opakowań: ...............................
Data zamrożenia (miesiąc i rok): ...........................
Waga netto: ................................................
II. Pochodzenie mięsa
Adresy i weterynaryjny numer identyfikacyjny zatwierdzonej
rzeźni:
............................................................
Adresy i weterynaryjny numer identyfikacyjny zatwierdzonego
zakładu rozbioru:
............................................................
Adresy i weterynaryjny numer identyfikacyjny zatwierdzonych
chłodni składowych:
............................................................
III. Przeznaczenie mięsa
Mięso będzie wysyłane z: ...................................
(miejsce załadunku)
przeznaczone dla: ..........................................
(państwo i miejsce przeznaczenia)
Następującymi środkami transportu3): .......................
Nazwa i adres nadawcy: .....................................
Nazwa i adres adresata: ....................................
IV. Poświadczenie
Ja, niżej podpisany, urzędowy lekarz weterynarii,
poświadczam, że wymienione powyżej mięso drobiowe spełnia
wymagania dyrektywy Rady 91/494/EWG z dnia 26 czerwca 1991
r. w sprawie warunków zdrowotnych zwierząt regulujących
handel wewnątrzwspólnotowy oraz przywóz świeżego mięsa
drobiowego z państw trzecich oraz wymagania art. 3 ustęp A
pkt 1 akapit drugi dyrektywy z dnia 15 lutego 1971 r. o
problemach zdrowotnych wpływających na produkcję i
wprowadzenie do obrotu świeżego mięsa drobiowego, jeżeli
mięso to jest przeznaczone do państwa członkowskiego lub
regionu państwa członkowskiego uznanego za wolny od
rzekomego pomoru drobiu.
Sporządzono w ................., dnia ......................
...................................................
(pieczęć i podpis urzędowego lekarza weterynarii)
______
1) Świeże mięso drobiowe oznacza zgodnie z dyrektywą
określoną w pkt IV niniejszego świadectwa wszystkie
części drobiu następujących gatunków: kura, indyk,
perliczka, kaczka, gęś, przepiórka, gołąb, bażant i
kuropatwa, nadające się do spożycia przez ludzi, które
nie zostały poddane żadnym zabiegom konserwującym; jednak
chłodzone i mrożone mięso uważa się za świeże.
2) Niepotrzebne skreślić.
3) W przypadku wagonów i ciężarówek podaje się krajowy numer
rejestracyjny, w przypadku samolotu numer lotu, w
przypadku statku jego nazwę oraz, jeżeli jest to
konieczne, numer kontenera.
WZÓR
ŚWIADECTWO ZDROWIA1)
DLA DROBIU TRANSPORTOWANEGO Z GOSPODARSTWA DO RZEŹNI
Numer2) .................
Urzędowy lekarz weterynarii ................................
I. Identyfikacja drobiu
Gatunek drobiu: ............................................
Ilość drobiu: ..............................................
Identyfikator: .............................................
II. Pochodzenie drobiu
Adres gospodarstwa hodowlanego: ............................
III. Przeznaczenie drobiu
Drób będzie przetransportowany do następującej rzeźni: .....
następującymi środkami transportu: .........................
IV. Poświadczenie
Ja, niżej podpisany, lekarz weterynarii, poświadczam, że
drób opisany powyżej został przebadany przed ubojem w
podanym powyżej gospodarstwie w dniu ....... o godzinie ....
przy czym ustalono, że jest zdrowy.
................. ..........
(miejscowość) (data)
.....................................................
(pieczęć i podpis urzędowego lekarza weterynarii)
______
1) Niniejsze świadectwo jest ważne przez 72 godziny.
2) Niepotrzebne skreślić.
WZÓR
ŚWIADECTWO ZDROWIA
DLA TUSZEK DROBIU, OPÓŹNIONEGO PATROSZENIA LUB DLA TUSZEK KACZEK I GĘSI PRZEZNACZONYCH DO PRODUKCJI "FOIE GRAS"
Numer1) ............
Urzędowy lekarz weterynarii: ...............................
I. Identyfikacja niewypatroszonych tuszek
Gatunki: ..................................................
Liczba niewypatroszonych tuszek: ..........................
II. Pochodzenie niewypatroszonych tuszek
Adres gospodarstwa: .......................................
III. Przeznaczenie niewypatroszonych tuszek
Niewypatroszone tuszki będą transportowane do następującego
zakładu rozbioru:
............................................................
IV. Poświadczenie
Ja, niżej podpisany, lekarz weterynarii, poświadczam, że
drób opisany powyżej został przebadany przed ubojem w
podanym powyżej gospodarstwie w dniu ....... o godzinie ....
przy czym ustalono, że jest zdrowy.
.................. ............
(miejscowość) (data)
......................................................
(pieczęć i podpis urzędowego lekarza weterynarii)
______
1) Niepotrzebne skreślić.
ZNAKI STOSOWANE W PRZYPADKU DUŻYCH OPAKOWAŃ
Adres przeznaczenia ........................................
______
1) Niepotrzebne skreślić.
Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
Inga Stawicka 22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
Grażyna J. Leśniak 18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
Krzysztof Koślicki 16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
Marcin Szymankiewicz 15.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.2004.156.1636 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa drobiowego. |
| Data aktu: | 19/06/2004 |
| Data ogłoszenia: | 08/07/2004 |
| Data wejścia w życie: | 16/07/2004 |








