Szczegółowe wymagania weterynaryjne przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 27 kwietnia 2004 r.
w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych2)*

Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288) zarządza się, co następuje:

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1.
Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania weterynaryjne przy przywozie z państw trzecich:
1)
świeżego mięsa pozyskanego z bydła, w tym gatunku Bubalus bubalis oraz Bison bison, a także ze świń, owiec i kóz oraz zwierząt jednokopytnych;
2)
świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt łownych parzystokopytnych i jednokopytnych pochodzących z państw trzecich, z których jest dozwolony przywóz takich zwierząt;
3)
produktów mięsnych pozyskanych ze świeżego mięsa, z wyłączeniem świeżego mięsa:
a)
niezdatnego do spożycia przez ludzi, o którym mowa w przepisach odrębnych3),
b)
o którym mowa w § 15.
§  2.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:
1)
produktów mięsnych o wadze nieprzekraczającej 1 kg, poddanych obróbce cieplnej w hermetycznie zamkniętych opakowaniach przy wskaźniku sterylizacji F0 w wysokości co najmniej 3,00:
a)
stanowiących część bagażu osobistego podróżnych, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez te osoby,
b)
wysyłanych jako małe paczki i przeznaczonych dla osób fizycznych, niesprowadzanych przez te osoby do celów handlowych;
2)
świeżego mięsa i produktów mięsnych, innych niż wymienione w pkt 1:
a)
stanowiących część bagażu osobistego podróżnych i przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez te osoby,
b)
wysyłanych jako małe paczki i przeznaczonych dla osób fizycznych, niesprowadzanych przez te osoby do celów handlowych

- jeżeli ilość przywożonego świeżego mięsa lub produktów mięsnych nie przekracza 1 kg na osobę oraz pochodzą one z państw trzecich lub ich części znajdujących się na listach ogłaszanych przez Komisję Europejską;

3)
mięsa i produktów mięsnych przeznaczonych do spożycia przez załogę i pasażerów w środkach transportu komunikacji międzynarodowej.
§  3.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o świeżym mięsie, rozumie się przez to mięso, które, oprócz schłodzenia lub zamrożenia zapewniającego przedłużenie okresu przechowywania, nie przeszło innej obróbki, a także mięso zapakowane próżniowo.

Rozdział  2

Wymagania weterynaryjne przy przywozie świeżego mięsa

§  4. 1
 (uchylony).
§  5. 2
 (uchylony).
§  6.
Ograniczenia w zakresie przywozu podrobów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz szczegółowe zasady przywozu podrobów przeznaczonych do wykorzystania w przemyśle farmaceutycznym oraz przy produkcji karmy dla zwierząt domowych mogą zostać określone w przepisach Unii Europejskiej4).
§  7. 3
 (uchylony).
§  8. 4
 (uchylony).
§  9.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa z państw trzecich, wolnych od pryszczycy oraz w których nie są przeprowadzane szczepienia, jeżeli zostaną spełnione warunki określone w przepisach Unii Europejskiej4) i w przepisach regulujących handel świeżym mięsem.
§  10. 5
 Dodatkowe wymagania dla państw trzecich w zakresie przywozu świeżego mięsa mogą zostać określone w przepisach Unii Europejskiej.
§  11.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa z państw trzecich, po spełnieniu wymagań określonych w przepisach Unii Europejskiej4) w zakresie ochrony zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt.
§  12.
1.
Niedopuszczalny jest przywóz świeżego mięsa w postaci tusz, w tym:
1)
półtusz - w przypadku świń,
2)
półtusz i ćwiartek - w przypadku bydła i zwierząt jednokopytnych

- jeżeli nie jest możliwa identyfikacja całej tuszy każdego zwierzęcia.

2.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa, o którym mowa w ust. 1, jeżeli mięso:
1)
zostało pozyskane w rzeźni znajdującej się na liście rzeźni zatwierdzonych;
2) 6
 (uchylony);
3)
zostało poddane obróbce w sposób zapobiegający jego zanieczyszczeniu zgodnie z przepisami odrębnymi5);
4) 7
 (uchylony);
5)
zostało oznakowane w sposób określony w przepisach odrębnych6);
6) 8
 po przeprowadzonym badaniu poubojowym było przechowywane z zachowaniem wymagań higieny określonych w przepisach odrębnych7);
7)
było transportowane w sposób określony w przepisach odrębnych8).
3.
W przypadku wystąpienia w państwie trzecim choroby zagrażającej zdrowiu publicznemu w przepisach Unii Europejskiej4) mogą zostać ustalone dodatkowe wymagania.
4. 9
 Przy przeprowadzaniu badania przedubojowego oraz wykonywaniu czynności, o których mowa w ust. 2 pkt 6, mogą uczestniczyć osoby niebędące lekarzami weterynarii wyznaczone do wykonywania określonych czynności o charakterze pomocniczym.
5.
Osoby, o których mowa w ust. 4, powinny spełniać wymagania określone w przepisach o Inspekcji Weterynaryjnej.
§  13.
1.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa w postaci:
1)
półtusz, w tym półtusz podzielonych na nie więcej niż 3 części, ćwierci lub podrobów spełniających wymagania określone w § 12 ust. 2, pozyskanych w zatwierdzonych rzeźniach;
2)
części mniejszych niż ćwierci, w tym półtusz podzielonych na więcej niż 3 części lub mięsa z kośćmi lub podrobów, w tym wątroby bydła w plastrach, pozyskanych w zatwierdzonych zakładach.
2.
Mięso, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, oprócz wymagań określonych w § 12 ust. 2, powinno być:
1)
pozyskane i poddane rozbiorowi w sposób określony w przepisach odrębnych9);
2)
poddane badaniu przeprowadzanemu przez urzędowego lekarza weterynarii w sposób określony w przepisach odrębnych10);
3)
opakowane w sposób określony w przepisach odrębnych11);
4)
poddane badaniom przeprowadzanym przez urzędowego lekarza weterynarii w celu zapewnienia spełnienia wymagań określonych w pkt 1-3;
5)
poddane badaniu w państwie miejsca przeznaczenia - w przypadku świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt jednokopytnych.
3.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa w częściach mniejszych niż 100 g, w rozumieniu przepisów odrębnych12), jeżeli są spełnione wymagania określone w § 12 ust. 2, § 13 ust. 2 pkt 3-5 oraz wymagania określone w przepisach odrębnych13).
4.
Świeże mięso niepoddane schłodzeniu może być poddane rozbiorowi w sposób inny niż określony w przepisach odrębnych14), w specjalnie do tego celu wyznaczonych zakładach, w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej4).
§  14.
1.
Przepisów § 12 i 13 nie stosuje się do świeżego mięsa:
1)
nieprzeznaczonego do spożycia przez ludzi;
2)
przeznaczonego na wystawy lub do badań lub analiz, jeżeli mięso nie będzie wykorzystane w celu spożycia przez ludzi oraz po zakończeniu wystawy lub przeprowadzeniu badań zostanie wywiezione z terytorium Unii Europejskiej lub zniszczone, z wyłączeniem mięsa wykorzystanego w całości do badań lub analiz;
3)
przeznaczonego wyłącznie na dostawy dla organizacji międzynarodowych w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej4), pochodzącego z państw trzecich znajdujących się na listach ogłaszanych przez Komisję Europejską.
2.
Niedopuszczalne jest umieszczanie na rynku mięsa, o którym mowa w ust. 1 pkt 3.
3.
Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do produktów mięsnych.
§  15.
Niedopuszczalny jest przywóz:
1)
świeżego mięsa pozyskanego z knurów lub świń wnętrów;
2) 10
 (uchylony);
3) 11
 (uchylony);
4)
świeżego mięsa, do którego oznakowania wykorzystano inne substancje niż określone w przepisach odrębnych15);
5) 12
 (uchylony);
6)
świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt niedojrzałych;
7) 13
 części tuszy lub podrobów z uszkodzeniami pourazowymi, nabytymi bezpośrednio przed ubojem;
8)
krwi;
9)
mięsa mielonego lub siekanego i mięsa pozyskanego mechanicznie;
10)
świeżego mięsa w częściach mniejszych niż 100 g;
11)
głów bydła oraz części tkanek mięśniowych i innych tkanek głów z wyłączeniem języka.

Rozdział  3

Wymagania weterynaryjne przy przywozie produktów mięsnych

§  16.
Produkty mięsne mogą być przywożone, jeżeli zostały przygotowane w całości lub częściowo ze świeżego mięsa, które:
1) 14
 (uchylony);
2)
pochodzi z państw członkowskich Unii Europejskiej oraz:
a)
spełnia wymagania określone w przepisach odrębnych16),
b)
zostało wysłane, pod kontrolą urzędowego lekarza weterynarii, bezpośrednio albo po przechowywaniu w zatwierdzonym zakładzie chłodniczym, do zakładu przetwórczego,
c)
zostało poddane, przed przetworzeniem, kontroli przeprowadzonej przez urzędowego lekarza weterynarii w celu stwierdzenia, że mięso to może być przetworzone w sposób określony w przepisach odrębnych17).
§  17.
1.
Dopuszcza się przywóz produktów mięsnych z państw trzecich lub części tych państw, wpisanych na listę, z których przywóz jest niedozwolony, jeżeli:
1)
pochodzą z zakładu zatwierdzonego dla danego rodzaju produktu;
2)
zostały pozyskane ze świeżego mięsa lub je zawierają lub mięsa pochodzącego z państwa trzeciego, które spełnia wymagania zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej18), oraz mięso to:
a)
pochodzi z zatwierdzonej rzeźni,
b)
jest oznakowane w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej4);
3)
zostały poddane obróbce cieplnej w hermetycznie zamkniętych opakowaniach przy wskaźniku sterylizacji Fo w wysokości co najmniej 3,00.
2.
Dopuszcza się stosowanie innych rodzajów obróbki termicznej, jeżeli są określone w przepisach Unii Europejskiej4).
§  18.
Dopuszcza się przywóz produktów mięsnych spełniających wymagania określone w § 17, jeżeli:
1)
zostały pozyskane w zatwierdzonym zakładzie znajdującym się na liście ogłaszanej przez Komisję Europejską;
2)
pochodzą z zakładu spełniającego wymagania określone w przepisach odrębnych19);
3)
zostały pozyskane w warunkach higieny określonych w przepisach odrębnych20);
4)
zostały całkowicie pozyskane z mięsa świeżego:
a)
pochodzącego z zakładu znajdującego się na jednej z list sporządzonych w sposób określony w przepisach odrębnych21);
b)
spełniającego wymagania określone w § 12 i 13, oraz wymagania określone w przepisach odrębnych22),
c)
spełniającego wymagania ustalone dla państwa trzeciego w przypadku produktów mięsnych, o których mowa w § 17;
5)
zostały wytworzone z produktów mięsnych pochodzących z zakładów, które znajdują się na listach zakładów ogłaszanych przez Komisję Europejską;
6)
spełniają wymagania określone w przepisach odrębnych23), a w szczególności:
a)
zostały poddane obróbce określonej w przepisach odrębnych24),
b)
zostały poddane kontroli przez urzędowego lekarza weterynarii zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach odrębnych25); w przypadku produktów mięsnych w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, są poddawane kontroli określonej w przepisach odrębnych26), przy przeprowadzaniu której mogą uczestniczyć osoby niebędące lekarzami weterynarii wyznaczone do wykonywania określonych czynności o charakterze pomocniczym,
c)
zostały opakowane w opakowanie jednostkowe lub zbiorcze zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach odrębnych27),
d)
zostały oznakowane znakiem weterynaryjnym w sposób określony w przepisach odrębnych28),
e)
były przechowywane i transportowane przy spełnieniu warunków higieny określonych w przepisach odrębnych29), przy czym na opakowaniu umieszcza się czytelnie czas i temperaturę, w której produkt przechowuje się i transportuje;
7)
nie zostały poddane promieniowaniu jonizującemu.

Rozdział  4

Wymagania dotyczące świadectw zdrowia przy przywozie mięsa i produktów mięsnych

§  19.
1.
Świeże mięso lub produkty mięsne zaopatruje się w oryginały świadectw zdrowia i świadectw zdrowia publicznego wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii państwa wysyłki.
2.
Świadectwa zdrowia, o których mowa w ust. 1, powinny:
1)
być sporządzone co najmniej w jednym z języków urzędowych państwa członkowskiego Unii Europejskiej, w którym jest przeprowadzana weterynaryjna kontrola graniczna, oraz państwa członkowskiego Unii Europejskiej miejsca przeznaczenia;
2)
być dołączone do przesyłki świeżego mięsa lub produktów mięsnych;
3)
stanowić jedną kartkę papieru;
4)
być wystawione dla jednej przesyłki.

Rozdział  5

Przepis końcowy

§  20.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają do prawa polskiego postanowienia dyrektywy 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. o problemach inspekcji zdrowotnej i weterynaryjnej w imporcie bydła, owiec i kóz oraz trzody chlewnej, mięsa świeżego lub produktów mięsnych z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 302, z 31.12.1972 r.) w części dotyczącej świeżego mięsa i produktów mięsnych. Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej, dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.

3) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające art. 5 dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

4) Przepisy wydane na podstawie art. 29 dyrektywy 72/462/ EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. o problemach inspekcji zdrowotnej i weterynaryjnej w imporcie bydła, owiec i kóz oraz trzody chlewnej, mięsa świeżego lub produktów mięsnych z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 302, z 31.12.1972 r.).

5) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające aneks I dyrektywy 64/433 EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

6) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające rozdział XI aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

7) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające rozdział XIV aneksu I dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE L 121 z 29.07.1964, str. 2012; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 34).

8) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające rozdział XV aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

9) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające rozdział IX aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

10) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające rozdział X aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

11) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające rozdział XII aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

12) Przepisy wdrażające artykuł 2 (2) (b) dyrektywy 88/657/EEC z dnia 14 grudnia 1988 r. w sprawie wymagań dla produkcji i handlu mięsem mielonym, mięsem w kawałkach mniejszych niż 100g i preparatami mięsnymi (Dz. Urz. We L 382, z 31.12.1988 r.) zmienione dyrektywą 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającą wymagania w odniesieniu do produkcji i wprowadzania na rynek mięsa mielonego i przetworów mięsnych (Dz. Urz. WE L 368, z 31.12.1994 r.).

13) Przepisy wdrażające dyrektywę 88/657/EEC z dnia 14 grudnia 1988 r. w sprawie wymagań dla produkcji i handlu mięsem mielonym, mięsem w kawałkach mniejszych niż 100g i preparatami mięsnymi (Dz. Urz. We L 382, z 31.12.1988 r.) zmienione dyrektywą 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającą wymagania w odniesieniu do produkcji i wprowadzania na rynek mięsa mielonego i przetworów mięsnych (Dz. Urz. WE L 368, z 31.12.1994 r.).

14) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające paragraf 46 rozdziału IX aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

15) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające paragraf 58 rozdziału XI aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

16) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych dla handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi wdrażające artykuł 3 i 4 dyrektywy 80/215/EEC z dnia 22 stycznia 1980 r. w sprawie problemów zdrowia zwierząt w handlu wewnątrzwspólnotowym mięsem i produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 47, z 21.02.1980 r.).

17) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające dyrektywę 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

18) Przepisy wydane na podstawie art. 30 dyrektywy 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. o problemach inspekcji zdrowotnej i weterynaryjnej w imporcie bydła, owiec i kóz oraz trzody chlewnej, mięsa świeżego lub produktów mięsnych z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 302, z 31.12.1972 r.).

19) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające aneks A i B dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

20) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające rozdział II oraz punkty 23 i 25 rozdziału III aneksu A dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

21) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych dla handlu zwierzętami wdrażające przepisy o tworzeniu list zakładów zgodnie z dyrektywą 64/432/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o problemach zdrowia zwierząt w handlu bydłem i trzodą chlewną wewnątrz Wspólnoty (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

22) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające punkty 23 i 25 rozdziału III aneksu A dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. We L 26, z 31.01.1977 r.).

23) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające postanowienia dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

24) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające artykuł 2 (d) dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

25) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające rozdział IV aneksu A dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

26) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające rozdział II aneksu B dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

27) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające rozdział V aneksu A dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

28) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające rozdział VI aneksu A dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.), z wyłączeniem punktu 39(a); inicjały i zestawy inicjałów państw członkowskich mają być zastąpione przez nazwy państw trzecich pochodzenia produktu wraz z towarzyszącym numerem zatwierdzenia zakładu pochodzenia produktu.

29) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające postanowienia rozdziału VIII aneksu A dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

* Z dniem 17 lutego 2006 r. nin. rozporządzenie zachowuje moc w zakresie nieuregulowanym w rozporządzeniu nr 853/2004 i rozporządzeniu nr 854/2004 oraz w przepisach Unii Europejskiej wydanych w trybie tych rozporządzeń, zgodnie z art. 38 ust. 3 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U.06.17.127).
1 § 4 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
2 § 5 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
3 § 7 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
4 § 8 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
5 § 10 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
6 § 12 ust. 2 pkt 2 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
7 § 12 ust. 2 pkt 4 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
8 § 12 ust. 2 pkt 6 zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. a) tiret drugie rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
9 § 12 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
10 § 15 pkt 2 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
11 § 15 pkt 3 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
12 § 15 pkt 5 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
13 § 15 pkt 7 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
14 § 16 pkt 1 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2004.100.1013

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowe wymagania weterynaryjne przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych.
Data aktu: 27/04/2004
Data ogłoszenia: 01/05/2004
Data wejścia w życie: 01/05/2004