Sposób i tryb postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 6 lutego 2003 r.
w sprawie sposobu i trybu postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności

Na podstawie art. 48 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634, Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej, w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności, zwanych dalej "środkami spożywczymi i składnikami żywności", dokonuje czynności kontrolnych przy pomocy pracowników Inspekcji Weterynaryjnej.
2.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej przed przystąpieniem do czynności kontrolnych przedstawia imienne upoważnienie wydane przez organ Inspekcji Weterynaryjnej.
§  2.
1.
W przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środka spożywczego i składnika żywności, pracownik Inspekcji Weterynaryjnej:
1)
zabezpiecza ten środek spożywczy i składnik żywności przez odpowiednie oznaczenie i umieszczenie urzędowych pieczęci na zakwestionowanej partii środka spożywczego i składnika żywności;
2)
określa wielkość zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności oraz określa sposób ich przechowania;
3)
dokonuje oględzin zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności;
4)
sprawdza dokumentację z przeprowadzonej kontroli wewnętrznej oraz zabezpiecza dokumentację, która dotyczy zakwestionowanej partii środka spożywczego i składnika żywności;
5)
pobiera próbki środka spożywczego i składnika żywności w celu przeprowadzenia badań laboratoryjnych, z zastrzeżeniem ust. 2;
6)
przeprowadza postępowanie niezbędne do ustalenia okoliczności, które spowodowały niewłaściwą jakość zdrowotną środka spożywczego i składnika żywności.
2.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej odstępuje od pobierania próbek środka spożywczego i składnika żywności, jeżeli niewłaściwa jakość zdrowotna środka spożywczego lub składnika żywności została stwierdzona na podstawie badań organoleptycznych.
§  3.
1.
Zabezpieczenie środka spożywczego i składnika żywności następuje na podstawie wydawanego na piśmie postanowienia o zabezpieczeniu.
2.
W przypadku stwierdzenia, że zabezpieczony środek spożywczy i składnik żywności odpowiada obowiązującym wymaganiom w zakresie jakości zdrowotnej, organ Inspekcji Weterynaryjnej niezwłocznie uchyla postanowienie o zabezpieczeniu.
§  4.
1.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej z przeprowadzonych czynności kontrolnych, o których mowa w § 2, sporządza protokół.
2.
W protokole, o którym mowa w ust. 1, zamieszcza się następujące informacje:
1)
datę i miejsce sporządzenia protokołu;
2)
datę, miejsce, rodzaj i zakres kontroli;
3)
imię i nazwisko oraz numer legitymacji służbowej pracownika Inspekcji Weterynaryjnej;
4)
firmę lub nazwę oraz siedzibę i adres podmiotu kontrolowanego, a w przypadku osoby fizycznej - imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres;
5)
nazwę środka spożywczego i składnika żywności, który został zabezpieczony, oraz przyczynę zabezpieczenia;
6)
stan opakowania i oznakowania zabezpieczonego środka spożywczego i składnika żywności;
7)
wielkość zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności;
8)
ocenę dokumentacji z przeprowadzonej kontroli wewnętrznej;
9)
ilość pobranych próbek środka spożywczego i składnika żywności;
10)
wskazanie sposobu przechowania środka spożywczego i składnika żywności do czasu uzyskania wyników badań laboratoryjnych.
§  5.
1.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej dokonuje kontroli wykonania decyzji wydanych na podstawie art. 46 ust. 1 i art. 47 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, po upływie terminu określonego w decyzji na jej wykonanie albo po zgłoszeniu przez przedsiębiorcę wykonania tej decyzji.
2.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej z przeprowadzenia kontroli wykonania decyzji, o których mowa w ust. 1, sporządza protokół.
3.
W protokole, o którym mowa w ust. 2, zamieszcza się następujące informacje:
1)
datę i miejsce sporządzenia protokołu;
2)
imię i nazwisko oraz numer legitymacji służbowej pracownika Inspekcji Weterynaryjnej;
3)
firmę lub nazwę oraz siedzibę i adres podmiotu kontrolowanego, a w przypadku osoby fizycznej - imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres;
4)
potwierdzenie wykonania decyzji w zakresie:
a)
usunięcia uchybień, które spowodowały niewłaściwą jakość zdrowotną środka spożywczego i składnika żywności,
b)
wykorzystania środka spożywczego i składnika żywności w innym określonym celu,
c)
zniszczenia środka spożywczego i składnika żywności.
4.
Do protokołu dołącza się dokumenty potwierdzające wykonanie decyzji, o których mowa w ust. 3 pkt 4, a w szczególności protokół zniszczenia środka spożywczego i składnika żywności, dowody potwierdzające usunięcie uchybień lub wykorzystanie środka spożywczego i składnika żywności w innym określonym celu.
§  6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 13 kwietnia 1973 r. w sprawie zasad postępowania ze środkami spożywczymi i używkami o niewłaściwej jakości zdrowotnej (Dz. U. Nr 19, poz. 110), które utraciło moc z dniem 1 stycznia 2003 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.35.301

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Sposób i tryb postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności.
Data aktu: 06/02/2003
Data ogłoszenia: 28/02/2003
Data wejścia w życie: 15/03/2003