Kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Tureckiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2. 
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§  3. 
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 219, poz. 2153).
§  4. 
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§  5. 
1. 
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN ex 0703 90 00 0, 0707 00, 0709, 0710, 0711 i 1604, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2. 
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 6, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
3. 
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
§  6. 
Dla pozycji towarowych określonych kodami PCN ex 0703 90 00 0, 0707 00, 0709, 0710, 0711 i 1604, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
§  7. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.
______

1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI

Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość Wysokość kaucji
1 2 3 4 5 6
094501 0406 Sery i twarogi: 100 t 350 EUR/t
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 25
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec lub mleka bawołów, w

pojemnikach zawierających solankę

lub w butelkach z owczej lub

koziej skóry

25
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 25
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec lub mleka bawołów,

w pojemnikach zawierających solankę

lub w butelkach z owczej lub koziej

skóry

ex 0406 90 50 0 Ser typu Tulum 25
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 40% masy i o

zawartości wody, w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy:

- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości

wody w substancji

beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Przekraczającej 47% masy,

ale nieprzekraczającej 52%

masy

ex 0406 90 86 0 Ser typu Tulum peyniri 25
0406 90 87 0 - - - - - - - - Przekraczającej 52% masy,

ale nieprzekraczającej 62%

masy

ex 0406 90 87 0 Ser typu Tulum peyniri 25
0406 90 88 0 - - - - - - - - Przekraczającej 62% masy,

ale nieprzekraczającej 72%

masy

ex 0406 90 88 0 Ser typu Tulum peyniri 25
094503 0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone: 12,5 333 t (łącznie z poz. 0709) 50 EUR/t
0703 90 00 0 - Pory i pozostałe warzywa cebulowe
ex 0703 90 00 0 Pory świeże lub schłodzone
094504 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone: 10 67 t 50 EUR/t
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego
094503 0709 Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone: 333 t (łącznie z poz. 0703) 50 EUR/t
0709 60 - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju

Pimenta:

0709 60 10 0 - - Słodka papryka 4,5
- - Pozostałe:
0709 60 91 0 - - - Z rodzaju Capsicum, do produkcji

pieprzu tureckiego lub barwników

oleożywicznych capsicum

4,5
0709 60 95 0 - - - Do przemysłowej produkcji olejków

eterycznych lub żywicznych

4,5
0709 60 99 0 - - - Pozostałe 4,5
0709 90 - Pozostałe:
0709 90 40 0 - - Kapary 4,5
0709 90 70 0 - - Cukinia 4,5
094505 0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone: 12,5 167 t 50 EUR/t
0710 80 - Pozostałe warzywa:
0710 80 10 0 - - Oliwki
094506 0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: 167 t 50 EUR/t
0711 20 - Oliwki:
0711 20 10 0 - - Do celów innych niż produkcja oliwy 7,5
0711 30 00 0 - Kapary 7,5
094507 0813 Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem: 233 t 200 EUR/t
0813 10 00 0 - Morele 0
0813 20 00 0 - Śliwki 0
0813 40 - Pozostałe owoce:
0813 40 10 0 - - Brzoskwinie, włącznie z nektarynami 0
0813 40 30 0 - - Gruszki 0
0813 40 50 0 - - Papaje 0
0813 40 60 0 - - Tamaryndy 0
0813 40 70 0 - - Jabłka nerkowca, liczi (śliwki

chińskie), owoce kanawalii, sączyńca,

owoce męczennicy, oskomianu (carambola)

i pitahaya

0
0813 40 95 0 - - Pozostałe 0
0813 50 - Mieszanki z orzechów lub z owoców

suszonych, objętych niniejszym działem:

- - Mieszanki z owoców suszonych, innych niż

te objęte pozycjami od 0801 do 0806:

- - - Niezawierające śliwek:
0813 50 12 0 - - - - Z papai, tamaryndy, jabłek nerkowca,

liczi (śliwki chińskiej), kanawalii,

sączyńca, męczennicy, oskomianu

(carambola) i pitahaya

0
0813 50 15 0 - - - - Pozostałe 0
0813 50 19 0 - - - Zawierające śliwki 0
- - Mieszanki wyłącznie z orzechów suszonych

objętych pozycjami 0801 i 0802:

0813 50 31 0 - - - Z orzechów tropikalnych 0
0813 50 39 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe mieszanki:
0813 50 91 0 - - - Niezawierające śliwek lub fig 0
0813 50 99 0 - - - Pozostałe 0
094508 0902 Herbata, nawet aromatyzowana: 667 t 200 EUR/t
0902 10 00 0 - Herbata zielona (niefermentowana), w

bezpośrednich opakowaniach o zawartości

nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 20 00 0 - Pozostała herbata zielona

(niefermentowana)

7,5
0902 30 00 0 - Herbata czarna (fermentowana) i herbata

częściowo fermentowana, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 40 00 0 - Pozostała herbata czarna (fermentowana) i

pozostała herbata częściowo fermentowana

7,5
094509 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne: 9,5 17 t 200 EUR/t
0910 40 - Tymianek; liście laurowe:
0910 40 90 0 - - Liście laurowe
094510 1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: 267 t 80 EUR/t
- Olej słonecznikowy i z krokosza

balwierskiego oraz ich frakcje:

1512 19 - - Pozostałe:
1512 19 90 - - - Pozostałe:
1512 19 90 1 - - - - Olej słonecznikowy, konfekcjonowany 20
1512 19 90 2 - - - - Olej słonecznikowy, pozostały 17,5
094511 1604 Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: 167 t
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale

niemielone:

1604 14 - - Tuńczyki, bonito i pelamida (Sarda

spp.):

- - - Tuńczyki i bonito:
1604 14 11 0 - - - - W oleju roślinnym 0
- - - - Pozostałe:
1604 14 16 0 - - - - - Filety znane jako "loins" 0
1604 14 18 0 - - - - - Pozostałe 0
1604 14 90 0 - - - Pelamida (Sarda spp.): 0
1604 20 - Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb:
- - Pozostałe:
1604 20 70 0 - - - Z tuńczyków, bonito lub pozostałych

ryb z rodzaju Euthynnus

0
094512 1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladę), niezawierające kakao: 933 t

(łącznie z poz. 1806)

100 EUR/t
1704 10 - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 6
1704 10 19 0 - - - Pozostała 8
- - Zawierająca 60% masy sacharozy lub

więcej (włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 4
1704 10 99 0 - - - Pozostała 8
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 30 0 - - Biała czekolada 13
- - Pozostałe:
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od

kaszlu

6
- - - Pozostałe:
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet

nadziewane

25 + DCC
1704 90 75 0 - - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki 25 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe 25 + DCC (a)
1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru

lub innego środka słodzącego:

1806 10 15 0 - - Niezawierający sacharozy lub zawierający

mniej niż 5% masy sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako

sacharoza

15
1806 10 20 0 - - Zawierający 5% masy lub więcej, ale

mniej niż 65% masy sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako

sacharoza

15
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach

lub batonach, o masie większej niż 2 kg,

lub w płynie, paście, proszku, granulkach

lub w innej postaci, w pojemnikach lub w

bezpośrednich opakowaniach, o zawartości

przekraczającej 2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające 31% masy lub więcej masła

kakaowego lub zawierające 31% masy lub

więcej masła kakaowego i tłuszczu z

mleka łącznie

20
1806 20 30 0 - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 31% masy masła kakaowego i

tłuszczu z mleka łącznie

20
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające 18% masy lub więcej masła

kakaowego

20
1806 20 70 0 - - - Okruchy czekolady mlecznej 20
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 20
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 22 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0 - - Nadziewane 37 + DCC
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 37 + DCC
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 37 + DCC
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 37 + DCC
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 37 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 37 + DCC
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 37 + DCC
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

37 + DCC
1806 90 60 0 - - Wyroby do smarowania zawierające kakao 37 + DCC
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do

sporządzania napojów

37 + DCC
1806 90 90 0 - - Pozostałe 37 + DCC
094513 1902 Makarony, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: 67 t 200 EUR/t
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani

nieprzygotowane inaczej:

1902 11 00 0 - - Zawierające jaja 28
1902 19 - - Pozostałe:
1902 19 10 0 - - - Niezawierające mąki lub mączki, ze

zwykłej pszenicy

12
1902 19 90 0 - - - Pozostałe 12
1902 30 - Pozostałe makarony:
1902 30 10 0 - - Suszone 14
1902 30 90 0 - Pozostałe 3
094514 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: 333 t 100 EUR/t
- Pozostałe:
2007 91 - - Owoce cytrusowe:
2007 91 10 0 - - - O zawartości cukru przekraczającej 30%

masy

20
2007 91 30 0 - - - O zawartości cukru przekraczającej 13%

masy, ale nieprzekraczającej 30% masy

20
2007 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru przekraczającej 30%

masy:

2007 99 20 0 - - - - Przecier i pasta, z kasztanów 20
- - - O zawartości cukru przekraczającej 13%

masy, ale nieprzekraczającej 30% masy:

2007 99 57 - - - - Pozostałe:
2007 99 57 1 - - - - - Przecier i pasta, z kasztanów 20
- - - Pozostałe:
2007 99 98 0 - - - - Pozostałe
ex 2007 99 98 0 Przecier i pasta, z orzechów laskowych, o zawartości cukru nieprzekraczającej 13% masy 20
094515 2008 Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 167 t 100 EUR/t
- Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe

nasiona, nawet zmieszane razem:

2008 11 - - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0 - - - Masło orzechowe 17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

- - - - Przekraczającej 1 kg:
2008 11 92 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 94 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Nieprzekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 98 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2008 19 - - Pozostałe, włączając mieszanki:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1 kg:

2008 19 11 0 - - - - Orzechy tropikalne; mieszanki

zawierające 50% masy lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców

tropikalnych

17,5
- - - - Pozostałe:
2008 19 13 0 - - - - - Migdały i orzeszki pistacjowe,

prażone

17,5
2008 19 19 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 19 91 0 - - - - Orzechy tropikalne; mieszanki

zawierające 50% masy lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców

tropikalnych

17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - Orzechy prażone:
2008 19 93 0 - - - - - - Migdały i orzeszki pistacjowe,

prażone

17,5
2008 19 95 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
2008 19 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5
094516 2008 30 - Owoce cytrusowe: 333 t
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru przekraczającej 9%

masy:

2008 30 11 0 - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 30 19 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Pozostałe:
2008 30 31 0 - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 30 39 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1 kg:

2008 30 51 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 15
2008 30 55 0 - - - - Mandarynki (włączając tangeryny i

satsuma); klementynki, wilkingi i

inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 30 71 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 15
2008 30 75 0 - - - - Mandarynki (włączając tangeryny i

satsumas); klementynki, wilkingi i

inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 79 0 - - - - Pozostałe 15
2008 30 90 0 - - - Niezawierające dodatku cukru 15
2008 50 - Morele:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości przekraczającej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru przekraczającej

13% masy:

2008 50 11 0 - - - - - O rzeczywistej masowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 11,85%

mas.

15
2008 50 19 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
2008 50 31 0 - - - - - O rzeczywistej masowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 11,85%

mas.

15
2008 50 39 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 50 51 0 - - - - O zawartości cukru przekraczającej

15% masy

15
2008 50 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1 kg:

2008 50 61 0 - - - - O zawartości cukru przekraczającej

13% masy

15
2008 50 69 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 50 71 0 - - - - O zawartości cukru przekraczającej

15% masy

15
2008 50 79 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto:

2008 50 92 0 - - - - 5 kg lub większej 15
2008 50 94 0 - - - - 4,5 kg lub większej, ale mniejszej

niż 5 kg

15
2008 50 99 0 - - - - Mniejszej niż 4,5 kg 15
2008 70 - Brzoskwinie, włączając nektaryny:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru przekraczającej

13% masy:

2008 70 11 0 - - - - - O rzeczywistej masowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 11,85%

mas.

15
2008 70 19 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
2008 70 31 0 - - - - - O rzeczywistej masowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 11,85%

mas.

15
2008 70 39 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 70 51 0 - - - - O zawartości cukru przekraczającej

15% masy

15
2008 70 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1 kg:

2008 70 61 0 - - - - O zawartości cukru przekraczającej

13% masy

15
2008 70 69 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 70 71 0 - - - - O zawartości cukru przekraczającej

15% masy

15
2008 70 79 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto:

2008 70 92 0 - - - - 5 kg lub większej 15
2008 70 98 0 - - - - Mniejszej niż 5 kg 15
094517 2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 333 t 200 EUR/t
- Sok pomarańczowy:
2009 11 - - Zamrożony:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 11 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 11 19 0 - - - - Pozostały 20
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
2009 11 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto i o zawartości

dodatku cukru przekraczającej 30%

masy

20
2009 11 99 0 - - - - Pozostały 20
2009 12 00 0 - - Niezamrożony, o liczbie Brixa

nieprzekraczającej 20

20
2009 19 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 19 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 19 19 0 - - - - Pozostały 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

2009 19 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto i o zawartości

dodatku cukru przekraczającej 30%

masy

20
2009 19 98 0 - - - - Pozostały 20
- Sok grejpfrutowy:
2009 21 00 0 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20 20
2009 29 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 29 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 29 19 0 - - - - Pozostały 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

2009 29 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto i o zawartości

dodatku cukru przekraczającej 30%

masy

20
2009 29 99 0 - - - - Pozostały 20
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu

cytrusowego:

2009 31 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - O wartości przekraczającej 30 EUR za

100 kg masy netto:

2009 31 11 0 - - - - Zawierający dodatek cukru 20
2009 31 19 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:
2009 31 51 0 - - - - - Zawierający dodatek cukru 20
2009 31 59 0 - - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 31 91 0 - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 31 99 0 - - - - - Niezawierające dodatku cukru 20
2009 39 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 39 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 39 19 0 - - - - Pozostały 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za

100 kg masy netto:

2009 39 31 0 - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 39 39 0 - - - - - Niezawierające dodatku cukru 20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - - Sok cytrynowy:
2009 39 51 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

20
2009 39 55 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

20
2009 39 59 0 - - - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- - - - - Pozostałe soki z owoców

cytrusowych:

2009 39 91 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

20
2009 39 95 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

20
2009 39 99 0 - - - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- Sok winogronowy (włączając moszcz

winogronowy):

2009 61 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:
2009 61 10 0 - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za

100 kg masy netto

20
2009 61 90 0 - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 69 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 69 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 69 19 0 - - - - Pozostały 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30,

ale nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za

100 kg masy netto:

2009 69 51 0 - - - - - Stężony 20
2009 69 59 0 - - - - - Pozostały 20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy:

2009 69 71 0 - - - - - - Stężony 20
2009 69 79 0 - - - - - - Pozostały 20
2009 69 90 0 - - - - - Pozostały 20
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za

100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych

i soku ananasowego:

2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 90 49 0 - - - - - - Pozostałe 20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych

i soku ananasowego:

2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

20
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

20
2009 90 79 0 - - - - - - Niezawierające dodatku cukru 20
094518 2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: 17 t 200 EUR/t
2102 10 - Drożdże aktywne:
2102 10 10 0 - - Kultury drożdży 20
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 31 0 - - - Suszone 20
2102 10 39 0 - - - Pozostałe 20
2102 10 90 0 - - Pozostałe 20
094519 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu: 333 hl 2 EUR/hl
- W pojemnikach o objętości 10 litrów lub

mniejszej:

2203 00 01 0 - - W butelkach 0
2203 00 09 0 - - Pozostałe 0
2203 00 10 0 - W pojemnikach o objętości większej niż 10

litrów

0
094520 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: 333 hl 2,5 EUR/hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 11 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 18% obj. 15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 19 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 18% obj. 15

minimum

21 EUR/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15

minimum

21 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną

przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2204 21 10 - - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204

10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób, pozostające

w wyniku obecności ditlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 21 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj. 15

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana(Tuscany) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 34 0 - - - - - - - Penedés 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 15

minimum

12,5EUR/hl

2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 69 0 - - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 74 0 - - - - - - - Penedés 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 89 0 - - - - - Port 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204

10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób, pozostające

w wyniku obecności ditlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 29 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj. 12,5

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją

zatrzymaną inaczej niż przez dodanie

alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 30 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj. 22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w

20°C, i o rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nieprzekraczającej 1%

obj.:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 32,5
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 1% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 30 96 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj. 32,5
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 1% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 30 98 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj. 32,5
(a) Dotyczy tylko zawierających mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza).

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.226.2239

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.
Data aktu: 23/12/2003
Data ogłoszenia: 30/12/2003
Data wejścia w życie: 01/01/2004