Szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 17 listopada 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań technicznych i organizacyjnych dotyczących wytwarzania środków żywienia zwierząt

Na podstawie art. 6 ust. 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350 oraz z 2003 r. Nr 122, poz. 1144) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne przy wytwarzaniu:
1)
dodatków paszowych z grup:
a)
antybiotyków,
b)
kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,
c)
stymulatorów wzrostu,
d)
witamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu,
e)
pierwiastków śladowych,
f)
karotenoidów i ksantofili,
g)
enzymów,
h)
mikroorganizmów,
i)
przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
2)
dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
3)
materiałów paszowych:
a)
białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyjątkiem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b)
produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
c)
aminokwasów i ich soli,
d)
hydroksyanalogów aminokwasów;
4)
premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1;
5)
mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4.
§  2. 
1. 
Do zakładu wytwarzającego środki żywienia zwierząt doprowadza się wodę, w ilości wystarczającej do celów produkcyjnych, a urządzenia, w których jest używana woda, łączy się z instalacją kanalizacyjną.
2. 
Pomieszczenia produkcyjne zakładów wytwarzających środki żywienia zwierząt wyposaża się w systemy wentylacji awaryjnej i ciągłej.
§  3.  1
1. 
Wytwarzanie środków żywienia zwierząt przeznaczonych do żywienia zwierząt przeżuwających odbywa się:
1)
w miejscach, w których nie używa się materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego określonych w przepisach odrębnych;
2)
wyłącznie na wydzielonych do tego celu liniach technologicznych, składających się z:
a)
kosza przyjęciowego,
b)
dróg transportu wewnętrznego,
c)
systemu dozowania, mieszania, śrutowania, granulowania, pakowania, magazynowania i wysyłki.
2. 
Dopuszcza się wytwarzanie środków żywienia zwierząt przeznaczonych do żywienia zwierząt przeżuwających oraz innych zwierząt na tej samej linii technologicznej w przypadku producentów, którzy nie stosują materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego i nie mają ich na terenie zakładu produkcyjnego.
§  4. 
1. 
Budynki i pomieszczenia produkcyjne zakładu wytwarzającego środki żywienia zwierząt projektuje się i wykonuje, a urządzenia instaluje i konserwuje w sposób:
1)
zapewniający możliwość wykonywania różnych czynności technologicznych, prowadzonych w tych samych lub w przyległych budynkach i pomieszczeniach;
2)
uniemożliwiający przedostawanie się do nich zwierząt.
2. 
Wytwarzanie środków żywienia zwierząt, o których mowa w § 1, oprócz wymagań określonych w ust. 1, powinno odbywać się w pomieszczeniach produkcyjnych, których wielkość pozwala na rozmieszczenie urządzeń, dodatków paszowych, premiksów i materiałów paszowych w sposób:
1)
ograniczający możliwość pomylenia lub pomieszania środków żywienia zwierząt;
2)
zapobiegający zanieczyszczeniu środków żywienia zwierząt innymi substancjami;
3)
zmniejszający możliwość błędów w procesie technologicznym lub przy wykonywaniu kontroli jakości.
§  5. 
1. 
Pomieszczenia, w których są wytwarzane środki żywienia zwierząt, oraz urządzenia i sprzęt używane przy ich wytwarzaniu utrzymuje się w stanie technicznym wykluczającym zanieczyszczenie wytwarzanych środków.
2. 
Pomieszczenia zakładów wytwarzających środki żywienia zwierząt powinny być wyposażone w sposób:
1)
zapewniający zabezpieczenie środków żywienia zwierząt przed zanieczyszczeniami oraz uszkodzeniami mechanicznymi, a także przed mikroorganizmami i szkodnikami;
2)
uniemożliwiający wzajemne skażenie środków żywienia zwierząt.
§  6. 
Urządzenia stosowane w poszczególnych etapach procesu produkcyjnego dostosowuje się do rodzaju wytwarzanych środków żywienia zwierząt.
§  7. 
1. 
W zakładzie wytwarzającym środki żywienia zwierząt, o których mowa w § 1 pkt 4 i 5, stosuje się urządzenia, których:
1)
rozmiary i dokładność pracy są dostosowane do rodzaju środka żywienia zwierząt;
2)
konstrukcja i instalacja zapewnia właściwą eksploatację, łatwość kontroli oraz czyszczenia.
2. 
Dokładność dozowania środka żywienia zwierząt dostosowuje się do procentowego udziału dodatku paszowego w premiksie lub premiksu w mieszance paszowej, lub materiału paszowego w mieszance paszowej, przy czym dokładność dozowania jest tym większa, im niższy jest poziom danego składnika.
§  8. 
1. 
Przy wytwarzaniu premiksów, o których mowa w § 1 pkt 4, lub mieszanek paszowych pełnoporcjowych, lub mieszanek paszowych uzupełniających z zastosowaniem dodatków paszowych albo premiksu o zawartości mniejszej niż 0,2 % stosuje się:
1)
wagi, które powinny:
a)
posiadać aktualne świadectwa legalizacji,
b)
charakteryzować się nośnością dostosowaną do wielkości naważek, dla których są przeznaczone,
c)
posiadać taką dokładność ważenia, aby błąd ważenia był nie większy niż 0,1 % założonej wielkości naważki;
2)
urządzenie mieszające przeznaczone do końcowego wymieszania wytwarzanego środka żywienia zwierząt, które powinno:
a)
być sprawne technicznie,
b)
posiadać konstrukcję umożliwiającą jego całkowite opróżnienie,
c)
być szczelnie zamykane,
d)
charakteryzować się dokładnością mieszania nie mniejszą niż 1:100.000, oznaczającą możliwość równomiernego rozmieszczenia składnika o masie 1 g w 100 kg wytwarzanego środka żywienia zwierząt;
3)
urządzenia wchodzące w skład linii technologicznej, przeznaczone do separacji przedmiotów obcych, w tym:
a)
sita o wielkości oczek dostosowanej do wymaganej średnicy cząstek środka żywienia zwierząt,
b)
elektromagnesy przeznaczone do wychwytywania ferromagnetycznych ciał obcych, bez możliwości wychwytywania ferromagnetycznych składników użytecznych.
2. 
Przy wytwarzaniu mieszanek paszowych pełnoporcjowych i mieszanek paszowych uzupełniających, z zastosowaniem dodatków paszowych albo premiksów o zawartości większej niż 0,2 %, urządzenie mieszające przeznaczone do końcowego wymieszania wytwarzanego środka żywienia zwierząt powinno charakteryzować się dokładnością mieszania nie mniejszą niż 1:10.000, oznaczającą możliwość równomiernego rozmieszczenia składnika o masie 1 g w 10 kg wytwarzanej mieszanki paszowej; przepisy ust. 1 pkt 1 i 2 lit. a-c oraz pkt 3 stosuje się odpowiednio.
§  9. 
1. 
Siatki, filtry, sita, elektromagnesy oraz magnesy, zainstalowane w urządzeniach stosowanych w poszczególnych etapach procesu produkcyjnego środków żywienia zwierząt, codziennie kontroluje się i czyści.
2. 
Szczelność zaworów oraz siłę elektromagnesów i magnesów płaskich kontroluje się nie rzadziej niż raz w miesiącu.
§  10. 
W zakładzie wytwarzającym środki żywienia zwierząt wydziela się strefy odbioru dodatków paszowych, premiksów, materiałów paszowych i produktów gotowych.
§  11. 
W pomieszczeniach zakładów wytwarzających środki żywienia zwierząt, w zależności od rodzaju wytwarzanych środków, instaluje się:
1)
urządzenia przeznaczone do załadunku i wyładunku;
2)
urządzenia do dozowania, śrutowania, mieszania, granulacji, chłodzenia, kondycjonowania, suszenia, nawilżania i odpylania;
3)
zbiorniki do przechowywania środków żywienia zwierząt o konstrukcji umożliwiającej ich czyszczenie, dezynfekcję i dezynsekcję;
4)
urządzenia do ważenia o zakresie i dokładności ważenia dostosowanej do wielkości naważek, dla których są przeznaczone.
§  12. 
1. 
Odbiór dodatków paszowych, premiksów i materiałów paszowych odbywa się w pomieszczeniach przystosowanych do tego celu, wyposażonych w urządzenia do ważenia i czyszczące.
2. 
Wyładunek poszczególnych środków żywienia zwierząt odbywa się w sposób uniemożliwiający ich zanieczyszczenie.
3. 
Opakowane środki żywienia zwierząt nie mogą stykać się z posadzkami lub ścianami.
§  13. 
Poszczególne rodzaje środków żywienia zwierząt przechowuje się w wentylowanych pomieszczeniach lub zbiornikach, w których jest kontrolowany poziom wilgotności, przy zachowaniu warunków przechowywania dostosowanych do danego środka.
§  14. 
1. 
Środki żywienia zwierząt przechowuje się w pomieszczeniach magazynowych, w warunkach zapewniających zachowanie ich jakości oraz w sposób zabezpieczający przed:
1)
zakażeniem drobnoustrojami, grzybami i skutkami ich oddziaływania;
2)
przedostawaniem się do nich zwierząt;
3)
wilgocią i innymi czynnikami, które mogą pozbawić je wartości albo wytworzyć produkty szkodliwe dla zdrowia zwierząt i ludzi oraz środowiska.
2. 
Pomieszczenia magazynowe zakładów wytwarzających środki żywienia dostosowuje się do wielkości i asortymentu wytwarzanych środków żywienia, a ich otoczenie utrzymuje się w czystości.
3. 
Pomieszczenia, o których mowa w ust. 2, wyposaża się w:
1)
urządzenia wentylacyjne;
2)
przyrządy do pomiaru temperatury;
3)
legalizowane wagi.
4. 
Pomieszczenia magazynowe zabezpiecza się przed dostępem osób nieupoważnionych.
5. 
Środki żywienia zwierząt przechowuje się w sposób:
1)
umożliwiający ich łatwą identyfikację;
2)
zapewniający bezpieczny do nich dostęp.
§  15. 
Załadunek i przewóz wytworzonych środków żywienia zwierząt odbywa się w sposób gwarantujący:
1)
ich identyfikację;
2)
identyfikację odbiorcy środka żywienia zwierząt;
3)
zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem substancjami i ciałami obcymi oraz uszkodzeniem mechanicznym;
4)
zabezpieczenie przed działaniem wysokiej i niskiej temperatury, światła i wilgotności oraz innych czynników atmosferycznych.
§  16. 
1. 
Przedsiębiorca prowadzący działalność w zakresie wytwarzania środków żywienia zwierząt, zwany dalej "przedsiębiorcą", opracowuje na piśmie schemat działania zapewniający prawidłowy przebieg pracy urządzeń stosowanych w procesach technologicznych.
2. 
Schemat działania, o którym mowa w ust.1, obejmuje:
1)
rejestrowanie wskazań pracy urządzeń używanych do wytwarzania środków żywienia zwierząt za pomocą przyrządów wzorcowych oraz sprawdzanie tych przyrządów;
2)
czyszczenie urządzeń i sprzętu, a jeżeli to niezbędne - sterylizowanie, a także utrzymywanie ich w stanie określonym w instrukcji o użytkowaniu i obsłudze, w celu uniknięcia zanieczyszczenia resztkami materiałów i produktów z poprzednich operacji, jeżeli jest to wskazane ze względów technologicznych;
3)
wzorcowanie i sprawdzanie przyrządów pomiarowych służących do odważania i odmierzania za pomocą zatwierdzonych metod i z zastosowaniem określonych wzorców miar.
§  17. 
Przedsiębiorca prowadzi dokumentację:
1)
potwierdzającą wykonanie czyszczenia urządzeń i instalacji oraz napraw i prac konserwacyjnych;
2)
zawierającą wyniki wzorcowania i sprawdzania urządzeń produkcyjnych oraz przyrządów pomiarowych.
§  18. 
1. 
Przedsiębiorca przechowuje dokumentację dotyczącą stosowanych dodatków paszowych, premiksów i materiałów paszowych.
2. 
Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, zawiera:
1)
nazwę dodatku paszowego, premiksu lub materiału paszowego;
2)
oznaczenie dostawcy;
3)
datę dostawy;
4)
datę badania wraz z jego numerem;
5)
dane dotyczące zastosowania dodatku paszowego lub premiksu, lub materiału paszowego w procesie produkcyjnym.
3. 
Przedsiębiorca opracowuje na piśmie schemat postępowania z dodatkami paszowymi, premiksami lub materiałami paszowymi zapewniający ich:
1)
identyfikację;
2)
zgodność z wymaganiami jakościowymi przed rozpoczęciem procesu produkcji;
3)
przechowywanie w widocznie oznakowanych miejscach;
4)
widoczne oznakowanie i bezzwłoczne zniszczenie lub zwrócenie dostawcy.
§  19. 
1. 
Przedsiębiorca opracowuje na piśmie schemat postępowania regulujący przebieg procesu technologicznego oraz przechowuje dokumentację w tym zakresie.
2. 
Schemat postępowania, o którym mowa w ust. 1, reguluje przebieg procesu technologicznego w sposób zapewniający:
1)
oczyszczanie i sprawdzanie urządzeń przed ich użyciem;
2)
oznakowanie, za pomocą umieszczonych w widocznym miejscu czytelnych napisów z nazwą lub kodem identyfikacyjnym serii środka żywienia zwierząt, urządzeń, zbiorników i pojemników stosowanych do ich wytwarzania i międzyoperacyjnego magazynowania;
3)
prowadzenie tego procesu technologicznego:
a)
w zamkniętych pomieszczeniach, wyposażonych w system wentylacyjny, w którym jest utrzymywane odpowiednie ciśnienie,
b)
w sposób zapobiegający zanieczyszczeniom krzyżowym.
3. 
Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, zawiera:
1)
opis metod postępowania oraz poszczególnych etapów procesu produkcyjnego;
2)
wskazanie środków zapobiegających zanieczyszczeniu środków żywienia zwierząt w procesie wytwarzania i przechowywania wyrobów gotowych i półproduktów;
3)
opis wykonywanych działań dotyczących bezpośrednio lub pośrednio każdego środka żywienia zwierząt w procesie jego wytwarzania;
4)
nazwę i postać środka żywienia zwierząt;
5)
wskazanie tożsamości, ilości i jakości wszystkich używanych środków żywienia zwierząt;
6)
teoretyczne wydajności w różnych etapach wytwarzania i dopuszczalne odchylenia wydajności praktycznych;
7)
opis badań kontrolnych oraz częstotliwość ich wykonywania, na wszystkich etapach wytwarzania środka żywienia zwierząt, wraz z podaniem jednostek organizacyjnych odpowiedzialnych za wykonanie takich badań.
§  20. 
Dla każdej wytworzonej serii środka żywienia zwierząt, poza spisem wytworzonych środków żywienia zwierząt, o którym mowa w art. 6 ust. 2 pkt 7 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt, zwanej dalej "ustawą", sporządza się raport z wytworzonej serii, zawierający:
1)
datę rozpoczęcia i zakończenia procesu wytwarzania serii;
2)
pełny opis wytwarzania środka żywienia zwierząt;
3)
świadectwo jakości dla każdego środka żywienia zwierząt użytego do produkcji;
4)
opis, wydajności praktyczne i teoretyczne poszczególnych etapów wytwarzania;
5)
informacje o wszystkich wykonanych pomiarach i analizach w zakresie kontroli procesu technologicznego oraz uzyskanych wynikach;
6)
świadectwo badań potwierdzające, że seria jest zgodna z obowiązującymi wymaganiami jakościowymi;
7)
numer próbki archiwalnej pobranej z serii wytworzonego środka żywienia zwierząt.
§  21. 
1. 
Kontrolę jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt prowadzi komórka kontroli jakości.
2. 
Osoba odpowiedzialna za kontrolę jakości opracowuje plan działania zapewniający kontrolę wytworzonych środków żywienia zwierząt.
§  22. 
1. 
Działalność komórki kontroli jakości obejmuje:
1)
opracowywanie szczegółowych metod postępowania w zakresie przeprowadzania badań i analiz;
2)
dopuszczanie do stosowania każdej partii dodatku paszowego, premiksu lub materiału paszowego, jeżeli jest to niezbędne;
3)
ocenę prawidłowości warunków wytwarzania;
4)
ocenę jakości wytworzonych środków żywienia zwierząt i, jeżeli to niezbędne, materiałów paszowych i półproduktów;
5)
ustalanie, na podstawie badań stabilności, czasu trwałości środków żywienia zwierząt, przy uwzględnieniu warunków ich przechowywania;
6)
ustalanie i aktualizowanie wymagań jakościowych i metod kontrolnych;
7)
przeprowadzanie badań zareklamowanych środków żywienia zwierząt, z wyjątkiem mieszanek paszowych nieprzeznaczonych do obrotu.
2. 
W przypadku dodatków paszowych określonych w § 1 pkt 1 lub mieszanek paszowych zawierających dodatki paszowe wymienione w § 1 pkt 1 lit. a-c lub premiksów, działalność komórki kontroli jakości obejmuje również:
1)
pobieranie próbek archiwalnych;
2)
sporządzanie i przechowywanie protokołów badań pobranych próbek, zawierających:
a)
wyniki przeprowadzonych badań wraz z obliczeniami i obserwacjami, dotyczącymi zgodności z obowiązującymi wymaganiami jakościowymi,
b)
podpisy osób, które przeprowadzały kontrolę jakości,
c)
wyniki kontroli dokumentów, podjęte rozstrzygnięcie, datę i podpis osoby odpowiedzialnej za proces produkcji.
§  23. 
Komórka kontroli jakości przeprowadza badania kontrolne środków żywienia zwierząt we własnym laboratorium lub korzysta z usług laboratorium zewnętrznego.
§  24. 
System wewnętrznej kontroli jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt opracowuje, wdraża się i realizuje z uwzględnieniem opracowanego w formie pisemnej schematu działania w zakresie:
1)
działalności dystrybucyjnej, mającej wpływ na jakość środków żywienia zwierząt;
2)
postępowania:
a)
pracownika przyjmującego i wydającego środki żywienia zwierząt,
b)
dotyczącego środków żywienia zwierząt nieodpowiadających wymaganiom jakościowym, w tym zwróconych lub wycofanych z obrotu,
c)
ze środkami żywienia zwierząt będącymi przedmiotem reklamacji.
§  25. 
1. 
Schemat działania, o którym mowa w § 24 pkt 1, obejmuje:
1)
odbiór i sprawdzenie dostaw;
2)
przechowywanie środków żywienia zwierząt;
3)
nadzór nad czystością i konserwacją pomieszczeń produkcyjnych;
4)
rejestrowanie warunków przechowywania;
5)
zabezpieczenie środków żywienia zwierząt, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieupoważnionym;
6)
wstrzymywanie obrotu, wycofywanie z obrotu oraz sposób postępowania z tymi środkami żywienia zwierząt;
7)
rejestrowanie reklamacji oraz środków żywienia zwierząt będących przedmiotem tych reklamacji.
2. 
Schemat działania, o którym mowa w § 24 pkt 2 lit. a, obejmuje sprawdzenie, czy:
1)
środek żywienia zwierząt jest opakowany zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach o środkach żywienia zwierząt;
2)
informacje zamieszczone na opakowaniu środka żywienia zwierząt lub w dokumencie przewozowym są zgodne z przepisami dotyczącymi oznakowania środków żywienia zwierząt, wydanymi na podstawie art. 38 ust. 5 ustawy.
3. 
Schemat działania, o którym mowa w § 24 pkt 2 lit. b, obejmuje:
1)
składowanie w wydzielonych miejscach środków żywienia zwierząt, które zostały zwrócone przez odbiorcę;
2)
określenie warunków, które powinny spełniać środki żywienia zwierząt wymienione w pkt 1, aby mogły być ponownie przedmiotem sprzedaży, w tym zapewnienie:
a)
opakowania oryginalnego i nienaruszonego,
b)
magazynowania we właściwych warunkach,
c)
terminu trwałości wystarczającego dla redystrybucji,
d)
ponownego sprawdzenia środków żywienia zwierząt przez osobę do tego upoważnioną, z uwzględnieniem rodzaju środka żywienia zwierząt, specjalnych warunków magazynowania i czasu, jaki upłynął od wydania środka żywienia zwierząt.
4. 
Schemat działania, o którym mowa w § 24 pkt 2 lit. c, obejmuje:
1)
system rejestracji dostaw;
2)
rejestrację zwrotu, nieprzyjęcia zwrotu lub reklamacji środków żywienia zwierząt sfałszowanych oraz potwierdzenie przyjęcia tych środków.
§  26. 
Przedsiębiorca przechowuje raport, o którym mowa w § 20, oraz rejestry, o których mowa w § 25 ust. 1 pkt 4 i 7, przez rok od upływu terminu ważności środka żywienia zwierząt, nie krócej jednak niż przez 3 lata.
§  27. 
Przepisy rozporządzenia stosuje się do podmiotów wytwarzających mieszanki paszowe nieprzeznaczone do obrotu od dnia 1 maja 2004 r.
§  28. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

1 § 3 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 2 czerwca 2004 r. (Dz.U.04.142.1508) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 lipca 2004 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.204.1984

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt.
Data aktu: 17/11/2003
Data ogłoszenia: 02/12/2003
Data wejścia w życie: 03/03/2004