Określenie cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 14 lutego 2002 r.
w sprawie określenia cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Ustala się do dnia 31 grudnia 2002 r. ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCN Nazwa towaru Jednostka miary Cena progu

w złotych za jednostkę miary

1 2 3 4
0102 Bydło żywe:
0102 90 - Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
- - - O masie powyżej 80 kg, ale

nieprzekraczającej 160 kg:

0102 90 21 0 - - - - Rzeźne t 5.019,13
0102 90 29 0 - - - - Pozostałe t 5.019,13
0103 Trzoda chlewna żywa:
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe t 4.507,99
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki co

najmniej raz, o masie 160 kg lub

większej

t 14.198,40
0103 92 19 0 - - - - Pozostałe t 3.556,70
0104 Owce i kozy żywe:
0104 10 - Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0 - - - Jagnięta (do jednego roku życia) t 6.563,21
0104 10 80 0 - - - Pozostałe t 6.563,21
0104 20 - Kozy:
0104 20 90 0 - - Pozostałe t 21.226,61
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus :
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z

hodowli w drugim i trzecim

pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski t 304.839,65
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe t 304.839,65
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski t 304.839,65
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe t 304.839,65
0105 12 00 0 - - Indyki t 115.088,68
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi t 115.088,68
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki t 515.579,40
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o

masie nieprzekraczającej 2.000 g

t 2.860,98
0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o

masie powyżej 2.000 g

t 2.860,98
0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki t 4.085,59
0105 99 20 0 - - - Gęsi t 6.598,71
0105 99 30 0 - - - Indyki t 5.246,31
0105 99 50 0 - - - Perliczki t 4.731,62
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze t 7.053,06
0201 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 7.053,06
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

t 6.602,26
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

t 9.211,21
0201 20 90 0 - - Pozostałe t 15.494,00
0201 30 00 0 - Bez kości t 19.849,36
0202 Mięso wołowe mrożone:
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze t 8.199,58
0202 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 8.519,04
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

t 5.441,54
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

t 6.133,71
0202 20 90 0 - - Pozostałe t 9.686,86
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone

na maksymalnie pięć części, a każda

ćwiartka stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w dwóch

blokach, z których jeden zawiera

ćwierć przednią całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a drugi

ćwierć tylną w jednym kawałku, ale

bez polędwicy

t 6.098,21
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder -

kawałki

t 9.147,32
0202 30 90 0 - - Pozostałe t 10.570,71
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych t 4.412,15
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 6.488,67
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 7.422,21
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 5.934,93
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 7.734,58
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 4.174,33
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości t 7.542,90
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych t 3.982,65
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 6.339,59
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 6.016,57
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 5.934,93
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 7.422,21
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 4.433,45
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości t 7.816,22
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe t 7.816,22
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus :
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i

łapami, znane jako "kurczaki 83%"

t 5.051,08
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

t 3.556,70
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej prezentowane

t 4.561,24
0207 12 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

t 3.507,00
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej prezentowane

t 4.657,08
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości t 12.061,54
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 3.549,60
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami t 6.389,28
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

t 2.839,68
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 8.061,14
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 5.611,92
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe t 11.028,61
- - - Podroby:
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe t 3.549,60
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości t 11.837,92
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 8.913,05
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami t 3.460,86
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

t 2.839,68
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 8.366,41
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 5.640,31
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe t 11.238,03
- - - Podroby:
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe t 5.090,13
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

t 6.034,32
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

t 8.874,00
0207 25 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

t 6.307,64
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

t 6.382,18
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości t 12.033,14
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 12.150,28
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami t 3.620,59
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

t 2.868,08
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 9.935,33
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki t 5.072,38
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe t 6.311,19
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe t 7.099,20
- - - Podroby:
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe t 7.691,98
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości t 11.710,13
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 11.990,55
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami t 3.620,59
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

t 2.868,08
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 9.938,88
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki t 3.943,61
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe t 6.130,16
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe t 8.281,22
- - - Podroby:
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe t 4.660,62
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "kaczki 85%"

t 5.636,76
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

t 6.570,31
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

t 6.158,56
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

t 7.351,22
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

t 9.133,12
0207 32 90 0 - - - Perliczki t 6.147,91
0207 33 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

t 6.037,87
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

t 5.959,78
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

t 7.099,20
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

t 8.810,11
0207 33 90 0 - - - Perliczki t 7.258,93
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi t 15.451,41
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 15.021,91
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek t 3.549,60
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi t 4.731,62
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek t 6.761,99
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami t 3.549,60
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

t 2.779,34
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi t 16.448,85
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 11.781,12
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi t 10.993,11
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 5.828,44
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 8.323,81
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe t 17.748,00
- - - Podroby:
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe t 5.792,95
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi t 16.516,29
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 12.583,33
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek t 3.549,60
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi t 4.731,62
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek t 7.986,60
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami t 3.826,47
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

t 2.878,73
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi t 15.348,47
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 10.943,42
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi t 10.993,11
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 5.892,34
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 8.323,81
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe t 17.748,00
- - - Podroby:
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe t 5.792,95
0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0401 10 - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 1%:

0401 10 10 0 - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej 2

litrów

t 1.331,10
0401 10 90 0 - - Pozostałe t 915,80
0401 20 - O zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 1%, ale

nieprzekraczającej 6%:

- - Nieprzekraczającej 3%:
0401 20 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej

2 litrów

t 1.458,89
0401 20 19 0 - - - Pozostałe t 667,32
- - Przekraczającej 3%:
0401 20 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej

2 litrów

t 1.732,20
0401 20 99 0 - - - Pozostałe t 706,37
0401 30 - O zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 6%:

- - Nieprzekraczającej 21%:
0401 30 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej

2 litrów

t 10.648,80
0401 30 19 0 - - - Pozostałe t 8.874,00
- - Przekraczającej 21%, ale

nieprzekraczającej 45%:

0401 30 31 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej

2 litrów

t 8.281,22
0401 30 39 0 - - - Pozostałe t 8.224,42
- - Przekraczającej 45%:
0401 30 99 0 - - - Pozostałe t 3.549,60
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu w

masie nieprzekraczającej 1,5%:

- - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

t 4.685,47
0402 10 19 0 - - - Pozostałe t 2.506,02
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

t 3.034,91
0402 10 99 0 - - - Pozostałe t 5.917,18
- W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu w

masie przekraczającej 1,5%:

0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 27%:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt t 5.210,81
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe t 5.210,81
- - - O zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 27%:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt t 6.588,06
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe t 6.588,06
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt t 5.267,61
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe t 5.267,61
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 27%:

0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w

hermetycznie zamkniętych

pojemnikach, o zawartości netto

nieprzekraczającej 500 g i o

zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 10%

t 14.212,60
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

t 3.017,16
- Pozostałe:
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 10%, ale

nieprzekraczającej 45%:

0402 91 59 0 - - - - Pozostałe t 5.012,04
- - - O zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 45%:

0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

t 3.549,60
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe t 2.662,20
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 9,5%:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

t 2.953,27
- - - O zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 9,5%, ale

nieprzekraczającej 45%:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

t 14.198,40
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
- - Niearomatyzowany ani niezawierający

dodatku owoców, orzechów lub kakao:

- - - Niezawierający dodatku cukru ani

innego środka słodzącego, o

zawartości tłuszczu w masie:

0403 10 11 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% t 4.149,48
0403 10 13 0 - - - - Przekraczającej 3%, ale

nieprzekraczającej 6%

t 6.034,32
0403 10 19 0 - - - - Przekraczającej 6% t 6.194,05
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu w

masie:

0403 10 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% t 3.311,78
0403 10 33 0 - - - - Przekraczającej 3%, ale

nieprzekraczającej 6%

t 3.226,59
0403 10 39 0 - - - - Przekraczającej 6% t 3.226,59
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek

owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości

tłuszczu mlecznego w masie:

0403 10 51 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5% t 8.874,00
0403 10 53 0 - - - - Przekraczającej 1,5%, ale

nieprzekraczającej 27%

t 5.189,52
0403 10 59 0 - - - - Przekraczającej 27% t 12.423,60
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu

mlecznego w masie:

0403 10 91 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% t 5.068,83
0403 10 93 0 - - - - Przekraczającej 3%, ale

nieprzekraczającej 6%

t 5.427,34
0403 10 99 0 - - - - Przekraczającej 6% t 4.969,44
0403 90 - Pozostałe:
- - Niearomatyzowane ani niezawierające

dodatku owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci:

- - - - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego, o

zawartości tłuszczu w masie:

0403 90 11 0 - - - - - Nieprzekraczającej 1,5% t 2.218,50
0403 90 13 0 - - - - - Przekraczającej 1,5%, ale

nieprzekraczającej 27%

t 6.549,01
0403 90 19 0 - - - - - Przekraczającej 27% t 6.119,51
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu

w masie:

0403 90 33 0 - - - - - Przekraczającej 1,5%, ale

nieprzekraczającej 27%

t 6.211,80
- - - Pozostałe:
- - - - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego, o

zawartości tłuszczu w masie:

0403 90 51 0 - - - - - Nieprzekraczającej 3% t 5.917,18
0403 90 53 0 - - - - - Przekraczającej 3%, ale

nieprzekraczającej 6%

t 5.679,36
0403 90 59 0 - - - - - Przekraczającej 6% t 1.774,80
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu

w masie:

0403 90 61 0 - - - - - Nieprzekraczającej 3% t 3.549,60
0403 90 63 0 - - - - - Przekraczającej 3%, ale

nieprzekraczającej 6%

t 3.549,60
0403 90 69 0 - - - - - Przekraczającej 6% t 3.549,60
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek

owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej

stałej postaci, o zawartości

tłuszczu mlecznego w masie:

0403 90 71 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5% t 20.410,20
0403 90 73 0 - - - - Przekraczającej 1,5%, ale

nieprzekraczającej 27%

t 8.199,58
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu

mlecznego w masie:

0403 90 91 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% t 4.859,40
0403 90 93 0 - - - - Przekraczającej 3%, ale

nieprzekraczającej 6%

t 4.575,43
0403 90 99 0 - - - - Przekraczającej 6% t 4.916,20
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

t 8.813,66
0405 10 19 0 - - - - Pozostałe t 8.813,66
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane t 8.813,66
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki t 8.813,66
0405 10 90 0 - - Pozostałe t 8.813,66
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i

więcej, ale mniej niż 60%

t 6.591,61
0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i

więcej, ale nieprzekraczjącej 75%

t 6.591,61
0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie

większej niż 75%, ale mniejszej niż

80%

t 6.591,61
0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i

więcej oraz o zawartości wody w masie

nieprzekraczającej 0,5%

t 6.591,61
0405 90 90 0 - - Pozostałe t 6.591,61
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: 96.868,58
- Drobiu: mln
0407 00 30 0 - - Pozostałe sztuk
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 12.185,78
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe t 2.470,52
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi t 3.972,00
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 9.633,61
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe t 2.119,11
0409 00 00 0 Miód naturalny t 3.137,85
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
0603 10 10 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października szt. 0,36
0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja szt. 0,60
0603 10 50 - - Chryzantemy:
0603 10 50 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października szt. 0,60
0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja szt. 0,89
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone:
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.449,22
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia t 2.449,22
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja t 2.449,22
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja t 2.143,96
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września t 2.143,96
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października t 2.143,96
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia t 2.143,96
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego t 2.420,83
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia t 2.420,83
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja t 2.420,83
0707 00 05 6 - - Od 16 maja do 30 września t 1.029,38
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października t 1.029,38
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada t 2.420,83
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia t 2.420,83
0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone: t 13.392,64
0712 90 - Inne warzywa; mieszanki warzyw:
- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var.

saccharata ):

0712 90 19 0 - - - Pozostałe
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 1.803,20
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.104,91
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 1.774,80
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 1.803,20
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.104,91
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 1.774,80
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.104,91
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.104,91
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 1.774,80
0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 20 - Wiśnie i czereśnie:
0809 20 05 - - Wiśnie (Prunus cerasus ):
0809 20 05 1 - - - Od 1 stycznia do 31 maja t 2.545,06
0809 20 05 5 - - - Od 1 czerwca do 15 lipca t 2.222,05
0809 20 05 9 - - - Od 16 lipca do 31 grudnia t 2.545,06
0809 20 95 0 - - Pozostałe t 2.545,06
0809 40 - Śliwki i owoce tarniny:
0809 40 05 - - Śliwki:
0809 40 05 5 - - - Od 1 lipca do 30 września t 1.416,29
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): t 525,34
1001 90 - Pozostałe:
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna

i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i

mieszanki żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1002 00 00 0 Żyto t 450,80
1003 00 Jęczmień: t 394,01
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies t 521,79
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 10 00 0 - Gryka t 709,92
1008 20 00 0 - Proso t 617,63
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 10 0 - - Pszenżyto (Triticale) t 2.218,50
1008 90 90 0 - - Pozostałe t 3.279,83
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum t 1.380,79
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza t 1.380,79
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna t 1.380,79
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t 4.259,52
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1103 Kasze, grysiki i granulki zbożowe:
- Kasze i grysiki:
1103 11 - - Z pszenicy:
1103 11 10 0 - - - Z pszenicy durum t 1.189,12
1103 11 90 0 - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza t 1.522,78
1103 13 - - Z kukurydzy:
1103 13 90 0 - - - Pozostałe t 1.576,02
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 40 0 - - - Z owsa t 546,64
1103 19 50 0 - - - Z ryżu t 1.174,92
1103 19 90 0 - - - Pozostałe t 3.428,91
1103 20 - Granulki:
1103 20 30 0 - - Z owsa t 1.774,80
1103 20 40 0 - - Z kukurydzy t 954,84
1103 20 60 0 - - Z pszenicy t 8.874,00
1103 20 90 0 - - Pozostałe t 13.016,38
1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane: t 2.108,46
1105 10 00 0 - Mąka, mączka i proszek
1107 Słód, nawet palony: t 795,11
1107 10 - Niepalony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - - Pozostałe
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana t 1.927,43
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 979,69
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: t 422,40
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, niemielone,

niesproszkowane ani nie w formie

granulek

1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyjątkiem margaryny

płynnej:

1517 10 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie

więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka

t 26.334,48
1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 0 - - Zawierające więcej niż 10%, ale nie

więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka

t 39.045,60
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania,

niegotowane

t 17.623,76
1601 00 99 0 - - Pozostałe t 10.655,90
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych t 13.811,49
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych t 10.134,11
1602 49 - - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub

więcej mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich

części, włącznie z mieszankami

schabów i szynek

t 16.324,61
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części, włącznie z

mieszankami obojczyków i

łopatek

t 6.371,53
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe t 6.229,55
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub

więcej, ale mniej niż 80% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów,

włącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

t 7.127,60
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40%

mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

t 9.136,67
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Niegotowane; mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z niegotowanym

mięsem lub podrobami

t 38.115,60
1602 90 - Pozostałe, włącznie z przetworami z

krwi dowolnych zwierząt:

- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby

ze świń domowych

t 10.002,77
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub

podroby:

1602 90 61 0 - - - - - - Niegotowane; mieszanki

gotowanego mięsa lub podrobów

z niegotowanym mięsem lub

podrobami

t 47.564,64
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy niezawierający dodatku

środków aromatyzujących ani barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji t 1.465,98
1701 12 90 0 - - - Pozostały t 1.920,33
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały t 1.884,84
1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy

niezawierające fruktozy lub zawierające

w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy

w masie:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza t 1.973,58
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub

więcej glukozy w masie:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet scalonego

t 2.133,31
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe t 2.523,77
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet scalonego

t 7.965,30
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe t 1.767,70
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające

w masie, w stanie suchym, co najmniej

20%, ale mniej niż 50% fruktozy, z

wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza t 1.973,58
1702 40 90 0 - - Pozostałe t 6.627,10
1702 60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy,

zawierające w masie, w stanie suchym,

powyżej 50% fruktozy, z wyłączeniem

cukru inwertowanego:

1702 60 10 0 - - Izoglukoza t 1.973,58
1702 60 80 0 - - Syrop inulinowy t 2.545,06
1702 60 95 0 - - Pozostałe t 2.545,06
1702 90 - Pozostałe, włącznie z cukrem

inwertowanym i innymi cukrami oraz

mieszankami syropów cukrowych,

zawierającymi w masie, w stanie suchym,

50% fruktozy:

1702 90 30 0 - - Izoglukoza t 10.091,51
1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop

maltodekstrynowy

t 4.813,26
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0 - - Bez skórek t 1.726,88
2002 10 90 0 - - Pozostałe t 1.823,43
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej

niż 12%:

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

t 2.024,69
- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12%, ale nie większej

niż 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej

199 kg

t 3.044,85
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

t 2.578,43
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

t 3.629,47
- - O zawartości suchej masy większej niż

30%:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej

199 kg

t 2.616,41
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

t 2.821,93
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

t 2.821,93
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy

cukrowe:

2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe t 10.375,48
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

t 5.189,52
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe t 7.322,82
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 35%

t 173,93
2302 10 90 0 - - Pozostałe t 482,75
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 35%

t 340,76
2302 20 90 0 - - Pozostałe t 397,56
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 28%, których

przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm

nie przekracza 10% masy całości lub

alternatywnie część, która przechodzi

przez sito zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na

suchy produkt

t 340,76
2302 30 90 0 - - Pozostałe t 433,05
2302 40 - Z innych zbóż:
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 28%, których

przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm

nie przekracza 10% masy całości lub

alternatywnie część, która przechodzi

przez sito zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na

suchy produkt

t 376,26
2302 40 90 0 - - Pozostałe t 465,00
2309 Produkty używane do karmienia zwierząt:
2309 10 - Karma dla psów lub kotów, przygotowana

do sprzedaży detalicznej:

- - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny, objęte podpozycjami

od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702

40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0

lub produkty mleczne:

- - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop

z maltodekstryny:

- - - - Niezawierająca skrobi lub

zawierająca jej w masie 10% lub

mniej:

2309 10 11 0 - - - - - Niezawierająca produktów

mlecznych lub zawierająca ich w

masie poniżej 10%

t 7.322,82
2309 10 13 0 - - - - - Zawierająca w masie nie mniej

niż 10%, ale mniej niż 50%

produktów mlecznych

t 11.213,19
2309 10 19 0 - - - - - Zawierająca w masie nie mniej

niż 75% produktów mlecznych

t 6.506,42
- - - - Zawierająca w masie więcej niż

10%, ale nie więcej niż 30%

skrobi:

2309 10 31 0 - - - - - Niezawierająca produktów

mlecznych lub zawierająca ich w

masie poniżej 10%

t 5.775,20
2309 10 33 0 - - - - - Zawierająca w masie nie mniej

niż 10%, ale mniej niż 50%

produktów mlecznych

t 6.257,94
2309 10 39 0 - - - - - Zawierająca w masie nie mniej

niż 50% produktów mlecznych

t 9.126,02
- - - - Zawierająca w masie powyżej 30%

skrobi:

2309 10 51 0 - - - - - Niezawierająca produktów

mlecznych lub zawierająca ich w

masie mniej niż 10%

t 3.475,06
2309 10 70 0 - - - Niezawierająca skrobi, glukozy,

syropu glukozowego, maltodekstryny

lub syropu z maltodekstryny, ale

zawierająca produkty mleczne

t 3.549,60
2309 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
- - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop

z maltodekstryny objęte

podpozycjami od 1702 30 51 0 do

1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90

50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty

mleczne:

- - - - Zawierające skrobię, glukozę,

syrop glukozowy, maltodekstrynę

lub syrop z maltodekstryny:

- - - - - Niezawierające skrobi lub

zawierające jej w masie 10% lub

mniej:

2309 90 31 0 - - - - - - Niezawierające produktów

mlecznych lub zawierające ich

w masie mniej niż 10%

t 9.825,29
2309 90 33 0 - - - - - - Zawierające w masie nie mniej

niż 10%, ale mniej niż 50%

produktów mlecznych

t 5.757,45
2309 90 35 0 - - - - - - Zawierające w masie nie mniej

niż 50%, ale mniej niż 75%

produktów mlecznych

t 7.933,36
- - - - - Zawierające w masie więcej niż

10%, ale nie więcej niż 30%

skrobi:

2309 90 41 0 - - - - - - Niezawierające produktów

mlecznych lub zawierające ich

w masie mniej niż 10%

t 7.212,79
2309 90 43 0 - - - - - - Zawierające w masie nie mniej

niż 10%, ale mniej niż 50%

produktów mlecznych

t 5.846,19
- - - - - Zawierające w masie powyżej 30%

skrobi:

2309 90 51 0 - - - - - - Niezawierające produktów

mlecznych lub zawierające ich

w masie mniej niż 10%

t 6.243,75
2309 90 70 0 - - - - Niezawierające skrobi, glukozy,

syropu glukozowego,

maltodekstryny lub syropu z

maltodekstryny, ale zawierające

produkty mleczne

t 6.939,47
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% białek z serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: t 4.184,98
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała
3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych modyfikowanych skrobiach:
3505 10 - Dekstryny i inne modyfikowane skrobie:
3505 10 10 0 - - Dekstryny t 4.983,64
- - Pozostałe modyfikowane skrobie:
3505 10 90 0 - - - Pozostałe t 4.184,98
3505 20 - Kleje:
3505 20 10 0 - - Zawierające w masie mniej niż 25%

skrobi lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

t 3.329,52
3505 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 55% skrobi lub

dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

t 4.902,00
3505 20 50 0 - - Zawierające w masie 55% lub więcej,

ale mniej niż 80% skrobi lub

dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

t 3.737,73
3505 20 90 0 - - Zawierające w masie 80% lub więcej

skrobi lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

t 3.489,26

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.16.153

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Określenie cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Data aktu: 14/02/2002
Data ogłoszenia: 27/02/2002
Data wejścia w życie: 27/02/2002