Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne pochodzące z państw członkowskich Unii Europejskiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 6 marca 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne pochodzące z państw członkowskich Unii Europejskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4 i 4a ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Do dnia 31 grudnia 2001 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne, w wysokości określonej w tym załączniku, z zastrzeżeniem § 6.
2.
Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253 oraz z 2001 r. Nr 12, poz. 95 i Nr 13, poz. 106).
§  4.
1. 1
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, z wyjątkiem pozycji towarowych 1001 90 i 1107, dla których rozdysponowanie kontyngentów jest dokonywane w proporcji do liczby osób składających wnioski.
2.
Wnioski o wydanie pozwolenia w przypadku pozycji towarowej 1001 90 składa się na każdy kwartał oddzielnie, na dwa tygodnie przed początkiem każdego kolejnego kwartału, a w przypadku II kwartału - od dnia 19 marca 2001 r.
2a. 2
Wnioski o przydział kontyngentu w przypadku pozycji towarowej 1107 składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
3.
Pozwolenia na przywóz w przypadku:
1)
pozycji towarowej 0207 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
2)
pozycji towarowej 0405 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
3)
pozycji towarowej 0406 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
4)
pozycji towarowej 1601 00 oraz 1602 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami.
§  5.
1.
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami 0207, 1001 90, 1107, 1205 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 25%,
2)
II kwartał - 25%,
3)
III kwartał - 25%,
4)
IV kwartał - 25%.
2.
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami 1101, 1102 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane półrocznie w następujący sposób:
1)
I półrocze - 50%,
2)
II półrocze - 50%.
3. 3
Wnioski o przydział kontyngentów dla pozycji towarowych, o których mowa w ust. 1 i 2, składa się na każdy kwartał lub półrocze oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał lub półrocze, z zastrzeżeniem § 4 ust. 2 i ust. 2a.
4.
Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału lub półrocza, na który pozwolenia zostały wydane.
§  6.
1.
Pozwolenia na przywóz towarów objętych kontyngentami taryfowymi, ustanowionymi rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne pochodzące z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 120, poz. 1274), zachowują moc do dnia upływu terminu ich ważności.
2.
Do wniosków o przydział kontyngentów taryfowych ustanowionych rozporządzeniem Rady Ministrów, o którym mowa w ust. 1, nierozpatrzonych do dnia 19 marca 2001 r., stosuje się przepisy niniejszego rozporządzenia.
3.
Wielkość kontyngentów określona w załączniku, o którym mowa w § 1, ulega pomniejszeniu o wielkość kontyngentów rozdysponowanych na podstawie pozwoleń określonych w ust. 1.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 19 marca 2001 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka

celna

Ilość w tonach
1 2 3 4
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 21.000
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i

łapami, znane jako "kurczaki 83%"

0
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

0
0207 12 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

0
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

0
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby 0
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez 0
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby 0
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

0
0207 25 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

0
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez 0
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby 0
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby 0
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "kaczki 85%"

0
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

0
0207 32 90 0 - - - Perliczki 0
0207 33 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

0
0207 33 90 0 - - - Perliczki 0
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 0
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż

otłuszczone wątroby

0
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 36 31 0 - - - - - Skrzydła, z końcami lub bez 0
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 0
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 0
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 0
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: 5.250
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0
0405 10 19 0 - - - - Pozostałe 0
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane 0
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki 0
0405 10 90 0 - - Pozostałe 0
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej

75%, ale mniej niż 80%

0
0406 Sery i twarogi: 9.450
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony)

świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0 - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 40%

0
0406 10 80 0 - - Pozostały 0
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich

rodzajów:

0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego

mleka i zmieszany z drobno zmielonymi

ziołami

0
0406 20 90 0 - - Pozostały 0
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż

tarty lub proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto

innych serów, jak Emmentaler, Gruyere

i Appenzell i który może zawierać

jako dodatek ziołowy ser Glarus

(znany jako Schabziger): przygotowany

do sprzedaży detalicznej o zawartości

tłuszczu nieprzekraczającej 56%

suchej masy

0
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 36% i o

zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 48% 0
0406 30 39 0 - - - - Powyżej 48% 0
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 36%

0
0406 40 - Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort 0
0406 40 50 0 - - Gorgonzola 0
0406 40 90 0 - - Pozostały 0
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 01 0 - - Do przetworzenia (topienia) 0
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz,

Bergkäse i Appenzell:

0406 90 02 0 - - - - Sery w całości w cenie franco

granica powyżej 401,85 EUR, lecz

nieprzekraczającej 430,62

EUR za 100 kg masy netto

0
0406 90 03 0 - - - - Sery w całości w cenie franco

granica powyżej 430,62 EUR za 100

kg masy netto

0
0406 90 04 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub większej,

lecz nieprzekraczającej 5 kg i w

cenie franco granica powyżej

430,62 EUR, ale

nieprzekraczającej 459,39 EUR

za 100 kg masy netto

0
0406 90 05 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub większej i w

cenie franco granica powyżej

459,39 EUR za 100 kg masy netto

0
0406 90 06 0 - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto

poniżej 450 g i w cenie franco

granica przekraczającej 499,67

EUR za 100 kg masy netto,

pakowane próżniowo lub w gazie

obojętnym, w opakowaniach, na

których znajduje się opis sera,

zawartość tłuszczu,

odpowiedzialny za pakowanie oraz

kraj producenta

0
- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - - - Emmentaler 0
0406 90 15 0 - - - - - Gruyere, Sbrinz 0
0406 90 17 0 - - - - - Bergkäse, Appenzell 0
0406 90 18 0 - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont

d'Or i Tete de Moine

0
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z

drobno zmielonymi ziołami

0
0406 90 21 0 - - - Cheddar 0
0406 90 23 0 - - - Edam 0
0406 90 25 0 - - - Tilsit 0
0406 90 27 0 - - - Butterkäse 0
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 0
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów

w pojemnikach zawierających

solankę albo w butelkach z owczej

lub koziej skóry

0
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 0
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri 0
0406 90 37 0 - - - Finlandia 0
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg 0
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka

bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub koziej

skóry

0
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 40%, o

zawartości masy wody w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47%:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano

Reggiano

0
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino 0
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Powyżej 47%, ale

nieprzekraczającej 72%:

0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone 0
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo,

Montasio, Ragusano

0
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina,

Fynbo, Havarti, Maribo,

Samso

0
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 0
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem,

Saint-Nectaire, Saint-

Paulin, Taleggio

0
0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire,

Wensleydale, Lancashire,

Double Gloucester, Blarney,

Colby, Monterey

0
0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert 0
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie 0
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri 0
- - - - - - - Pozostałe sery, o

zawartości wody w masie

serowej beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Powyżej 47%, ale

nieprzekraczającej 52%

0
0406 90 87 0 - - - - - - - - Powyżej 52%, ale

nieprzekraczającej 62%

0
0406 90 88 0 - - - - - - - - Powyżej 62%, ale

nieprzekraczającej 72%

0
0406 90 93 0 - - - - - - Powyżej 72% 0
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 0
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): 420.000
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu 0
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna

i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i

mieszanki żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej 0
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą

(meslin)

0
1001 90 99 0 - - - Pozostałe 0
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: 10.500
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum 0
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza 0
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna 0
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia 0
1102 20 - Mąka kukurydziana:
1102 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 1,5%

0
1102 20 90 0 - - Pozostała 0
1102 30 00 0 - Mąka ryżowa 0
1102 90 - Pozostałe:
1102 90 10 0 - - Mąka jęczmienna 0
1102 90 30 0 - - Mąka owsiana 0
1102 90 90 0 - - Pozostałe 0
1107 Słód palony lub nie: 45.000
1107 10 - Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 10
1107 10 19 0 - - - Pozostały 10
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 10
1107 10 99 0 - - - Pozostałe 10
1107 20 00 0 - Palony 10
1205 00 Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: 15 32.000
1205 00 90 0 - Pozostałe
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: 1.050 (łącznie z poz. 1602 41, 1602 42 i 1602 49)
1601 00 10 0 - Z wątroby 0
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania,

niegotowane

0
1601 00 99 0 - - Pozostałe 0
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 1.050
- Z drobiu objętego pozycją nr 0105:
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej

mięsa lub podrobów:

1602 32 11 0 - - - - Niegotowane 0
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe 0
1602 32 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 57% mięsa lub

podrobów

0
1602 32 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej

mięsa lub podrobów:

1602 39 21 0 - - - - Niegotowane 0
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe 0
1602 39 40 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 57% mięsa drobiowego

lub podrobów

0
1602 39 80 0 - - - Pozostałe 0
- Z wieprzowiny: 1.050 (łącznie z poz. 1601 00)
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych 0
1602 41 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych 0
1602 42 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub

więcej mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich

części łącznie z mieszankami

schabów i szynek

0
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z

mieszankami obojczyków i

łopatek

0
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające

szynki, łopatki, schaby lub

karki oraz ich części

0
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 0
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub

więcej, ale mniej niż 80% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż

40% mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 0
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: 4.200
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 35%

0
2302 10 90 0 - - Pozostałe 0
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 35%

0
2302 20 90 0 - - Pozostałe 0
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 28%, których

przesiew przez sito, o oczkach 0,2 mm

nie przekracza 10% masy całości lub

alternatywnie część, która przechodzi

przez sito, zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na

suchy produkt

0
2302 30 90 0 - - Pozostałe 0
2302 40 - Z innych zbóż:
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 28%, których

przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm

nie przekracza 10% masy całości lub

alternatywnie część, która przechodzi

przez sito, zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na

suchy produkt

0
2302 40 90 0 - - Pozostałe 0

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*

1. Austria

2. Belgia

3. Dania

4. Finlandia

5. Francja

6. Grecja

7. Hiszpania

8. Niderlandy

9. Irlandia

10. Luksemburg

11. Portugalia

12. Niemcy

13. Szwecja

14. Wielka Brytania

15. Włochy

* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone stawki celne.

1 § 4 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 27 czerwca 2001 r. (Dz.U.01.67.683) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2001 r.
2 § 4 ust. 2a dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 27 czerwca 2001 r. (Dz.U.01.67.683) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2001 r.
3 § 5 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 27 czerwca 2001 r. (Dz.U.01.67.683) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2001 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2001.19.219

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne pochodzące z państw członkowskich Unii Europejskiej.
Data aktu: 06/03/2001
Data ogłoszenia: 19/03/2001
Data wejścia w życie: 19/03/2001