Szczegółowy sposób prowadzenia dokumentacji przez producentów suszu paszowego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 23 października 2001 r.
w sprawie szczegółowego sposobu prowadzenia dokumentacji przez producentów suszu paszowego.

Na podstawie art. 63 ust. 2 ustawy z dnia 29 listopada 2000 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. z 2001 r. Nr 3, poz. 19) zarządza się, co następuje:
§  1.
Producent suszu paszowego, zwany dalej "producentem", sporządza protokoły:
1)
ze zbioru zielonki przeznaczonej do produkcji suszu paszowego, zwanej dalej "zielonką", jeżeli jest jednocześnie producentem tej zielonki,
2)
z pobrania próbek i oceny wymagań jakościowych dla zielonki, jeżeli dokonuje tej oceny we własnym zakresie,
3)
z procesu produkcji suszu paszowego,
4)
z pobrania próbek i oceny parametrów jakościowych suszu paszowego, jeżeli dokonuje tej oceny we własnym zakresie.
§  2.
Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 1, jest sporządzany w okresie od rozpoczęcia zbioru zielonki do jego zakończenia i zawiera w szczególności:
1)
imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2)
numer i datę sporządzenia protokołu,
3)
datę zbioru zielonki,
4)
numery ewidencyjne działek gruntu, z których zebrano zielonkę,
5)
oznaczenie rodzaju zielonki,
6)
określenie masy zielonki zebranej z poszczególnych działek gruntu - w tonach,
7)
datę i podpis osoby sporządzającej protokół.
§  3.
Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 2, jest sporządzany bezpośrednio po pobraniu próbek zielonki lub przeprowadzeniu badań mających na celu ocenę wymagań jakościowych dla tej zielonki i zawiera w szczególności:
1)
imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2)
imię i nazwisko osoby pobierającej próbki zielonki,
3)
imię i nazwisko osoby przeprowadzającej badania mające na celu ocenę wymagań jakościowych dla zielonki,
4)
numer i datę sporządzenia protokołu,
5)
oznaczenie:
a)
rodzaju zielonki,
b)
masy zielonki, z której zostały pobrane próbki pierwotne - w tonach,
c)
numeru protokołu ze zbioru zielonki oraz dnia, w którym dokonano jej zbioru, albo numeru i daty wystawienia dokumentu jej zakupu,
d)
numerów ewidencyjnych działek gruntu, z których została zebrana zielonka,
e)
liczby pobranych próbek pierwotnych zielonki,
f)
masy próbki średniej zielonki - w gramach,
6)
miejsce pobrania próbki zielonki,
7)
określenie:
a)
zapachu i barwy badanej zielonki,
b)
wilgotności badanej zielonki - w procentach,
c)
czy badana zielonka jest stęchła, spleśniała lub zaparzona,
d)
zawartości zanieczyszczeń obcych i mineralnych w badanej zielonce - w procentach,
e)
zawartości roślin obumarłych, podsuszonych i podgniłych oraz ich części w badanej zielonce - w procentach,
f)
zawartości roślin trujących i szkodliwych w badanej zielonce - w procentach,
8)
podpis osoby pobierającej próbki zielonki,
9)
podpis osoby wykonującej badania mające na celu ocenę wymagań jakościowych dla zielonki.
§  4.
1.
Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 3, jest sporządzany:
1)
dla poszczególnych partii suszu paszowego,
2)
bezpośrednio po zakończeniu procesu suszenia zielonki użytej do produkcji suszu paszowego w danym dniu.
2.
Protokół z procesu produkcji suszu paszowego zawiera w szczególności:
1)
imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2)
oznaczenie:
a)
numeru i daty sporządzenia protokołu,
b)
numerów ewidencyjnych działek gruntu, z których została zebrana zielonka użyta do produkcji suszu paszowego,
c)
rodzaju zielonki, z której został wyprodukowany susz paszowy,
3)
daty rozpoczęcia i zakończenia produkcji suszu paszowego, z podziałem na poszczególne dni,
4)
określenie:
a)
masy zielonki użytej do produkcji suszu paszowego - w tonach, z podaniem numeru protokołu ze zbioru zielonki i dnia, w którym dokonano jej zbioru, albo numeru i daty wystawienia dokumentu zakupu zielonki,
b)
numeru partii wyprodukowanego suszu paszowego i jego rodzaju,
c)
masy wyprodukowanego suszu paszowego - w tonach i oznaczenie okresu jego przydatności,
5)
nazwę handlową suszu paszowego,
6)
datę i podpis osoby sporządzającej protokół.
§  5.
Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 4, jest sporządzany bezpośrednio po wykonaniu badań mających na celu ocenę parametrów jakościowych suszu paszowego i zawiera w szczególności:
1)
imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2)
imię i nazwisko osoby pobierającej próbki suszu paszowego,
3)
oznaczenie:
a)
numeru i daty sporządzenia protokołu,
b)
numerów ewidencyjnych działek gruntu, z których została zebrana zielonka użyta do produkcji suszu paszowego,
c)
numeru wyprodukowanej partii suszu paszowego, wraz z oznaczeniem jego rodzaju i masy - w tonach,
d)
rodzaju opakowania suszu paszowego,
e)
liczby i masy pobranych próbek pierwotnych, próbki ogólnej i laboratoryjnej suszu paszowego - w gramach,
f)
sposobu opakowania próbki laboratoryjnej,
4)
nazwę handlową suszu paszowego,
5)
podpis osoby pobierającej próbki suszu paszowego,
6)
imię i nazwisko osoby przeprowadzającej badania,
7)
oznaczenie:
a)
porażenia suszu paszowego grzybami pleśniowymi,
b)
wilgotności suszu paszowego,
c)
zawartości białka ogólnego, włókna surowego i popiołu nierozpuszczalnego w kwasie chlorowodorowym (solnym) w suszu paszowym,
8)
określenie:
a)
zapachu i barwy suszu paszowego,
b)
miejsca i daty przeprowadzenia badań,
9)
podpis osoby przeprowadzającej badania.
§  6.
1.
Producent, na fakturze lub innym dokumencie sprzedaży suszu paszowego, wpisuje, niezależnie od wymogów określonych w odrębnych przepisach:
1)
numer partii suszu paszowego nadany przez producenta,
2)
oznaczenie rodzaju suszu paszowego,
3)
numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego

- z zastrzeżeniem ust. 2.

2.
W przypadku sprzedaży suszu paszowego w postaci mieszanki paszowej, producent wpisuje dodatkowo masę suszu paszowego w mieszance paszowej - w tonach.
§  7.
1.
Producent prowadzi rejestr wyprodukowanego i sprzedanego suszu paszowego, z uwzględnieniem podziału na poszczególne partie i rodzaje tego suszu.
2.
Rejestr, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1)
określenie masy wyprodukowanej zielonki - w tonach oraz numeru i daty sporządzenia protokołu ze zbioru tej zielonki,
2)
określenie masy zakupionej zielonki - w tonach oraz numeru i daty wystawienia dokumentu zakupu tej zielonki,
3)
numery ewidencyjne działek gruntu, z których zebrano zielonkę,
4)
wyniki oceny wymagań jakościowych dla zielonki i oceny parametrów jakościowych suszu paszowego,
5)
określenie masy wyprodukowanego suszu paszowego - w tonach oraz numeru i daty sporządzenia protokołu z procesu produkcji suszu paszowego,
6)
określenie masy sprzedanego suszu paszowego - w tonach oraz numerów i dat wystawienia faktur sprzedaży suszu paszowego albo mieszanki paszowej zawierającej susz paszowy, z wyszczególnieniem jego masy w tej mieszance,
7)
informacje dotyczące:
a)
zużycia paliwa przy produkcji suszu paszowego oraz numeru i daty wystawienia faktury sprzedaży paliwa,
b)
zużycia energii elektrycznej przy produkcji suszu paszowego oraz rodzaju dokumentu potwierdzającego jej zużycie, numeru i daty jego wystawienia.
§  8.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2001.131.1466

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowy sposób prowadzenia dokumentacji przez producentów suszu paszowego.
Data aktu: 23/10/2001
Data ogłoszenia: 16/11/2001
Data wejścia w życie: 01/12/2001