Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 20 grudnia 2000 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2001 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253).
§  4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich zgłoszenia.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka

celna

Ilość

w tonach

0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 500
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

w masie nie przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 0
0406 Sery i twarogi:
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony)

świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 80 0 - - Pozostały 0 200
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nie przekraczającej 40%, o

zawartości masy wody w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 0 200
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 0 400
0409 00 00 0 Miód naturalny 0 5
0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 660
0811 10 - Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

0811 10 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy

0
0811 10 19 0 - - - Pozostałe 0
0811 10 90 0 - - Pozostałe 0
0811 20 - Maliny, jeżyny, morwy, owoce

mieszańców malin z jeżynami, czarne,

białe lub czerwone porzeczki i agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

0811 20 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy

0
0811 20 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0811 20 31 0 - - - Maliny 0
0811 20 39 0 - - - Czarne porzeczki 0
0811 20 51 0 - - - Czerwone porzeczki 0
0811 20 59 0 - - - Jeżyny i morwy 0
0811 20 90 0 - - - Pozostałe 0
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

- - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy:

0811 90 11 0 - - - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

0
0811 90 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Pozostałe:
0811 90 31 0 - - - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

0
0811 90 39 0 - - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0811 90 50 0 - - - Owoce z gatunku Vaccinium

myrtillus

0
0811 90 70 0 - - - Owoce z gatunków Vaccinium

myrtilloides i Vaccinium

angustifolium

0
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 0
0811 90 80 0 - - - - Pozostałe 0
0811 90 85 0 - - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

0
0811 90 95 0 - - - Pozostałe 0
0901 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i laski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji: 0 400
- Kawa, palona:
0901 21 00 0 - - Nie pozbawiona kofeiny
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:
0910 50 00 0 - Curry 0 5
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b)

do niniejszego działu:

0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub mielone 0 5
1107 Słód palony lub nie: 300
1107 10 - Nie palony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 3,2

+maksimum

0,09 EUR/kg

1107 10 19 0 - - - Pozostały 0,08 EUR/kg
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 3,2

+maksimum

0,09 EUR/kg
1107 10 99 0 - - - Pozostałe 0,08 EUR/kg
1107 20 00 0 - Palony 0,09 EUR/kg
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: 0 200
- Pozostałe:
1601 00 99 0 - - Pozostałe
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 125
- Z wieprzowiny:
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zwierające w masie 80% lub

więcej mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich

części łącznie z mieszankami

schabów i szynek

0
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z

mieszankami obojczyków i

łopatek

0
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki

zawierające szynki, łopatki,

schaby lub karki oraz ich

części

0
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 0
1602 49 30 0 - - - - Zwierające w masie 40% lub

więcej, ale mniej niż 80% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż

40% mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju pochodzenia

0
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 50 - Z wołowiny 125
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z nie gotowanym

mięsem lub podrobami

0
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina peklowana) 0
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 0
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 0
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: 0 8
- Pozostały:
1701 91 00 0 - Zawierający dodatki aromatyzujące lub

barwiące

1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: 0 10
1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60%

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0 - - Guma w paskach
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 0 200
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 0 200
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki,

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

0 100
1806 90 90 0 - - Pozostałe 9 + 0,2 DCC 25
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie

odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:

1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 19 0 - - - Pozostałe 0 30
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe 0 100
1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00 0 - Chleb chrupki 7 20
1905 30 - Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i

opłatki:

- - Całkowicie lub częściowo pokryte lub

powleczone czekoladą lub innymi

przetworami zawierającymi kakao:

1905 30 19 0 - - - Pozostałe 0 20
- - Pozostałe:
- - - Słodkie herbatniki (biskwity):
1905 30 30 0 - - - - Zawierające w masie 8% lub

więcej tłuszczu z mleka

0 5
- - - - Pozostałe:
1905 30 59 0 - - - - - Pozostałe 0 30
2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
2001 10 00 0 - Ogórki i korniszony 0 50
2001 90 - Pozostałe:
2001 90 96 0 - - Pozostałe 0 20
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne nie produkty objęte pozycją 2006: 0 15
2005 10 00 0 - Warzywa homogenizowane
2007 Dżemy, galaretka owocowe, marmolady, przeciery z pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
2007 10 - Przetwory homogenizowane:
2007 10 10 0 - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%

0 10
- Pozostałe:
2007 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

30%:

- - - - Pozostałe:
2007 99 39 0 - - - - - Pozostałe 0 13
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%, ale nie przekraczającej 30%:

2007 99 58 0 - - - - Pozostałe 7 7
2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 150
2009 70 - Sok jabłkowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 70 19 0 - - - Pozostałe
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

- - - Pozostałe:
2009 70 99 0 - - - - Nie zawierający dodatku cukru 0
2009 80 - Sok z dowolnego innego pojedynczego

owocu lub z dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
2009 80 38 0 - - - - - Pozostałe 0
2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: 0 75
2102 30 00 0 - Gotowe proszki do pieczenia
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 0 115
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 90 0 - - Pozostałe
2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:
2104 10 - Zupy i buliony i przetwory z nich:
2104 10 90 0 - - Pozostałe 0 100
2104 20 00 0 - Złożone przetwory spożywcze

homogenizowane

0 30

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2000.120.1277

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.
Data aktu: 20/12/2000
Data ogłoszenia: 29/12/2000
Data wejścia w życie: 01/01/2001