Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy wylęgu drobiu i narybku.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 30 grudnia 1998 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy wylęgu drobiu i narybku.

Na podstawie art. 5 ust. 1 pkt 7 oraz ust. 4 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:

Rozdział  1

Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy wylęgu drobiu

§  1.
1.
Obiekt przeznaczony do prowadzenia działalności w zakresie wylęgu drobiu, zwany dalej "zakładem wylęgu drobiu", powinien być oddalony co najmniej 50 m od budynków mieszkalnych i innych obiektów budowlanych.
2.
Do zakładu wylęgu drobiu powinna być doprowadzona odrębna utwardzona droga służąca do dostarczania jaj przeznaczonych do wylęgu oraz odrębna utwardzona droga służąca do wywozu piskląt.
3.
W zakładzie wylęgu drobiu należy zapewnić:
1)
co najmniej dwa źródła zasilania w energię elektryczną, przy czym jedno z tych źródeł powinien stanowić agregat prądotwórczy,
2)
stałe zaopatrzenie w bieżącą wodę zdatną do picia,
3)
odprowadzenie ścieków i zanieczyszczeń.
§  2.
1.
W zakładzie wylęgu drobiu powinny być wyodrębnione pomieszczenia do:
1)
przyjmowania i selekcji jaj,
2)
dezynfekcji jaj,
3)
magazynowania jaj,
4)
inkubacji jaj,
5)
klucia piskląt,
6)
selekcji, szczepienia i seksowania piskląt,
7)
magazynowania i wydawania piskląt,
8)
dezynfekcji sprzętu i opakowań,
9)
gromadzenia odpadów z cyklu produkcyjnego,
10)
magazynowania środków dezynfekujących,
11)
celów higienicznosanitarnych,
12)
celów biurowych.
2.
Układ pomieszczeń zakładu wylęgu drobiu powinien być dostosowany do jednokierunkowego cyklu produkcyjnego, w którym każda partia jaj i wyklutych z nich piskląt przechodzi kolejno przez pomieszczenia wymienione w ust. 1 pkt 1-7, bez możliwości stykania się jaj przeznaczonych do wylęgu z pisklętami.
3.
W zakładzie wylęgu drobiu w tym samym czasie może być prowadzony wylęg tylko jednego gatunku drobiu.
§  3.
1.
Pomieszczenia zakładu wylęgu drobiu powinny być zabezpieczone przed dostawaniem się ptaków, gryzoni i owadów z zewnątrz.
2.
W pomieszczeniach zakładu wylęgu drobiu należy zapewnić oświetlenie naturalne i elektryczne oraz wentylację.
3.
W pomieszczeniach, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1-3, w zależności od gatunku drobiu, od którego pochodzą jaja, należy zapewnić temperaturę dla:
1)
jaj kurzych od 13°C do 15°C,
2)
jaj indyczych od 10°C do 15°C,
3)
jaj kaczych od 10°C do 12°C,
4)
jaj gęsich od 5°C do 10°C,

a w pomieszczeniach, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 4-7, należy zapewnić temperaturę od 24°C do 26°C.

4.
Podłogi i ściany zakładu wylęgu drobiu powinny być wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych i nienasiąkliwych, zmywalne oraz umożliwiające łatwe usuwanie odpadów.
5.
Sprzęt używany do wylęgu drobiu powinien być wodoodporny i mieć gładkie powierzchnie.
§  4.
Do wylęgu mogą być przeznaczone jaja, które:
1)
pochodzą ze stad hodowlanych, w których nie stwierdzono, w okresie ostatnich 6 miesięcy przed wysyłką jaj do zakładu wylęgu drobiu, chorób zakaźnych drobiu lub podejrzenia tych chorób,
2)
pochodzą ze stad hodowlanych znajdujących się w obszarze, na którym nie występuje influenza drobiu o wysokiej zaraźliwości (d. pomór drobiu) i rzekomy pomór drobiu,
3)
pochodzą ze stad hodowlanych, które nie były szczepione albo były szczepione przy użyciu szczepionki inaktywowanej lub żywej szczepionki, pod warunkiem że szczepienie szczepionką żywą zostało przeprowadzone co najmniej na 60 dni przed pozyskaniem jaj,
4)
pochodzą ze stada hodowlanego wolnego od salmonelloz, a w szczególności pulorozy i tyfusu (S. pullorum i S. gallinarum),
5)
przed wysyłką do zakładu wylęgu drobiu zostały zdezynfekowane,
6)
były przewożone do zakładu wylęgu drobiu z jajami tego samego gatunku w opakowaniach jednorazowych lub opakowaniach uprzednio zdezynfekowanych,
7)
są zaopatrzone w orzeczenie lekarza weterynarii potwierdzające spełnienie dla danej partii jaj wymogów określonych w pkt 1-6.
§  5.
Pomieszczenia zakładu wylęgu drobiu i używany sprzęt powinny być zdezynfekowane każdorazowo po zakończeniu każdego etapu cyklu produkcyjnego.
§  6.
1.
Pracownicy zatrudnieni przy wylęgu drobiu powinni używać:
1)
odzieży roboczej zmienianej w razie potrzeby, jednak nie rzadziej niż co trzy dni,
2)
obuwia roboczego używanego wyłącznie w pomieszczeniach zakładu wylęgu drobiu, które powinno być dezynfekowane co najmniej 2 razy w tygodniu.
2.
Pracownicy obsługi powinni być poddani przed podjęciem pracy w zakładzie wylęgu drobiu badaniu na nosicielstwo salmonelli.
3.
Pracownicy pracujący w pomieszczeniach, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1-4, nie powinni stykać się z pracownikami pracującymi w pomieszczeniach, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 5-8.
4.
Osoby postronne mogą wejść do pomieszczeń produkcyjnych zakładu wylęgu drobiu wyłącznie w odzieży ochronnej.
§  7.
Podmiot zajmujący się wylęgiem drobiu powinien:
1)
przeprowadzić nie rzadziej niż jeden raz na 2 miesiące badania stanu sanitarnego zakładu wylęgu drobiu oraz zamarłych zarodków na obecność drobnoustrojów, a w szczególności z rodzaju Salmonella,
2)
prowadzić dokumentację, w której dla każdej partii wylęgowej jaj zawarte będą następujące dane:
a)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania albo nazwa i siedziba producenta jaj, nazwa zestawu hodowlanego stada drobiu, z którego pochodzą jaja,
b)
data i ilość jaj dostarczonych do zakładu wylęgu drobiu,
c)
wyniki wylęgu, w tym zapłodnienie, wylęg z jaj nałożonych i zapłodnionych, liczba zdrowych piskląt, anomalie,
d)
testy laboratoryjne oraz ich wyniki,
e)
liczba i zagospodarowanie jaj nie zapłodnionych, zamarłych zarodków oraz piskląt padłych i kalekich,
f)
miejsce przeznaczenia piskląt jednodniowych.

Rozdział  2

Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy wylęgu narybku

§  8.
1.
Działalność polegająca na wylęgu narybku w sztucznych warunkach powinna być prowadzona w specjalnie do tego celu przeznaczonym obiekcie, zwanym dalej "wylęgarnią".
2.
Podłogi wylęgarni i jej ściany do wysokości 2,0 m powinny być wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych i nienasiąkliwych, umożliwiających łatwe utrzymanie czystości.
§  9.
1.
Woda doprowadzona do wylęgarni powinna spełniać kryteria odpowiadające I klasie czystości wód, z wyjątkiem wody przeznaczonej do wylęgu karpia i innych ryb z rodziny karpiowatych oraz szczupaka, sandacza i suma, dla których dopuszcza się II klasę czystości wody.
2.
Woda w wylęgarni użyta do inkubacji ikry i przetrzymywania wylęgu nie może mieć kontaktu z wodą, w której przebywają inne ryby.
3.
Instalacja dopływu wody w wylęgarni powinna zapewnić właściwe jej oczyszczenie, odpowiednie natlenienie i temperaturę - w zależności od gatunku ryb.
4.
Instalacja, o której mowa w ust. 3, nie może być wykonana z blachy miedzianej, a w przypadku systemu recyrkulacyjnego - z blachy miedzianej lub cynkowej.
§  10.
1.
Powierzchnia wewnętrzna urządzeń do wylęgu narybku powinna być gładka.
2.
W urządzeniach, o których mowa w ust. 1, powinien być zapewniony stały i w odpowiedniej ilości przepływ wody.
§  11.
1.
Ikra i mlecz użyte do rozrodu ryb powinny pochodzić tylko od zdrowych tarlaków.
2.
Obiekt rybacki, z którego pochodzą tarlaki, ikra lub mlecz, powinien być wolny od chorób zakaźnych ryb, podlegających obowiązkowi zwalczania.
§  12.
Wylęg narybku może być również przeprowadzany w tarliskach w sposób naturalny, jeżeli są spełnione warunki określone w § 11.
§  13.
Podmiot zajmujący się wylęgiem narybku powinien:
1)
przeprowadzać przynajmniej dwukrotnie w ciągu roku kontrolę stanu sanitarnego wylęgarni, badanie kliniczne stanu zdrowia tarlaków i jakości wody oraz jednorazowo wylęgu przed przeniesieniem do innego obiektu rybackiego,
2)
prowadzić dokumentację zawierającą:
a)
dane dotyczące pochodzenia selektów, tarlaków, ikry i mlecza,
b)
wyniki przeprowadzonych badań,
c)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania albo nazwę i siedzibę odbiorcy ikry i wylęgu.

Rozdział  3

Przepis końcowy

§  14.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1999.3.26

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy wylęgu drobiu i narybku.
Data aktu: 30/12/1998
Data ogłoszenia: 15/01/1999
Data wejścia w życie: 23/01/1999