Zm.: rozporządzenie w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 2 września 1997 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 4 ust. 5 pkt. 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312, z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 oraz z 1997 r. Nr 6, poz. 31, Nr 64, poz. 407 i Nr 80, poz. 498) zarządza się, co następuje:
§  1.
W Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 1996 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 145, poz. 670 oraz z 1997 r. Nr 27, poz. 147, Nr 47, poz. 301 i Nr 65, poz. 415), w kolumnie 8 (UE), dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 1212 20 00 0, 1515 60 10 0, 1518 00 10 0, 1518 00 91 0, 1518 00 95 0, 1518 00 99 0, 1702 50 00 0, 1702 90 10 0, 1704 90 71 0, 1704 90 75 0, 1704 90 99 0, 1806 10 15 0, 1806 10 20 0, 1806 20 10 0, 1806 20 30 0, 1806 20 50 0, 1806 20 70 0, 1806 20 80 0, 1806 20 95 0, 1806 31 00 0, 1806 32 10 0, 1806 32 90 0, 1806 90 11 0, 1806 90 19 0, 1806 90 31 0, 1806 90 39 0, 1806 90 50 0, 1806 90 60 0, 1806 90 70 0, 1806 90 90 0, 1905 10 00 0, 1905 20 10 0, 1905 20 30 0, 1905 20 90 0, 1905 30 11 0, 1905 30 19 0, 1905 30 30 0, 1905 30 51 0, 1905 30 59 0, 1905 30 91 0, 1905 30 99 0, 1905 40 10 0, 1905 40 90 0, 1905 90 10 0, 1905 90 20 0, 1905 90 30 0, 1905 90 40 0, 1905 90 45 0, 1905 90 55 0, 1905 90 60 0, 1905 90 90 0, 2001 90 60 0, 2005 80 00 0, 2103 90 10 0, 2203 00 01 0, 2203 00 09 0, 2203 00 10 0 i 2205 10 10 0 ustanawia się stawki celne określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

STAWKI CELNE DLA NIEKTÓRYCH TOWARÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ

Kod PCN Wyszczególnienie UE
1 2 8
1212 Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, mielone lub nie; pestki i jądra owoców oraz inne produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) używane głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:
1212 20 00 0 - Wodorosty morskie i inne algi 3,8
1515 Pozostałe nielotne tłuszcze i oleje roślinne (łącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
1515 60 - Olej jojoba i jego frakcje:
1515 60 10 0 - - Olej surowy 5
1518 00 Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją nr 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
1518 00 10 0 - Linoksyn 3,8
- Pozostałe:
1518 00 91 0 - - Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i

ich frakcje, gotowane, utlenione,

odwodnione, siarkowane, dmuchane,

polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni

lub w gazie obojętnym, lub inaczej

modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem

objętych pozycją nr 1516

3,8
- - Pozostałe:
1518 00 95 0 - - - Niejadalne mieszaniny lub przetwory z

tłuszczów i olejów zwierzęcych lub z

olejów zwierzęcych i olejów roślinnych i

ich frakcje

3,8
1518 00 99 0 - - - Pozostałe 3,8
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zamieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
1702 50 00 0 - Fruktoza chemicznie czysta 10

min. 0,04 ECU/kg

1702 90 - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym:
1702 90 10 0 - - Maltoza chemicznie czysta 10

min. 0,04 ECU/kg

1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao:
1704 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej, również z

nadzieniem

25*
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne 25*
- - - - Pozostałe:
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe
ex 1704 90 99 0 Zawierające w masie mniej niż 70% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) 25*
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub

innego środka słodzącego:

1806 10 15 0 - - Nie zawierający sacharozy lub zawierający

w masie mniej niż 5% sacharozy (łącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako

sacharoza

15
1806 10 20 0 - - Zawierający w masie 5 % lub więcej, ale

mniej niż 65% sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub

izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

15
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach

lub batonach o masie powyżej 2 kg lub

w płynie, paście, proszku, granulkach lub

w innej postaci w pojemnikach lub

w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

powyżej 2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające w masie 31% lub więcej masła

kakaowego albo zawierające w masie 31%

lub więcej masła kakaowego i tłuszczu

z mleka łącznie

20
1806 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale

mniej niż 31% masła kakaowego i tłuszczu z

mleka łącznie

20
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające w masie 18% lub więcej masła

kakaowego

20
1806 20 70 0 - - - Okruchy mleczno-czekoladowe 20
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 20
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 22*
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0 - - Nadziewane 37*
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 37*
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 37*
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 37*
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 37*
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 37*
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 37*
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane

z substytutów cukru, zawierające kakao

37*
1806 90 60 0 - - Pasty do smarowania zawierające kakao 37*
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do produkcji

napojów

37*
1806 90 90 0 - - Pozostałe 37*
1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00 0 - Chleb chrupki 28
1905 20 - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:
1905 20 10 0 - - Zawierający w masie poniżej 30% sacharozy

(łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza)

28*
1905 20 30 0 - - Zawierający w masie 30% lub więcej, ale nie

przekraczający 50% sacharozy (łącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza)

28*
1905 20 90 0 - - Zawierający w masie 50% lub więcej sacharozy

(łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza)

1905 30 - Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i

opłatki:

- - Całkowicie lub częściowo pokryte lub

powleczone czekoladą lub innymi przetworami

zawierającymi kakao:

1905 30 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej 85 g

33*
1905 30 19 0 - - - Pozostałe 33*
- - Pozostałe:
- - - Słodkie herbatniki (biskwity):
1905 30 30 0 - - - - Zawierające w masie 8% lub więcej

tłuszczu z mleka

33*
- - - - Pozostałe:
1905 30 51 0 - - - - - Herbatniki kanapkowe (biskwity) 33*
1905 30 59 0 - - - - - Pozostałe 33*
- - - Wafle i opłatki:
1905 30 91 0 - - - - Solone, z nadzieniem lub bez 28*
1905 30 99 0 - - - - Pozostałe 33*
1905 40 - Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:
1905 40 10 0 - - Sucharki 28*
1905 40 90 0 - - Pozostałe 28*
1905 90 - Pozostałe:
1905 90 10 0 - - Mace 20
1905 90 20 0 - - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane

do celów farmaceutycznych, wafle

wytłaczane, papier ryżowy i podobne

produkty

- - Pozostałe:
1905 90 30 0 - - - Chleb, bułki, nie zawierające dodatku

miodu, jajek, sera lub owoców, a

zawierające w suchej masie nie więcej niż

5% cukru i nie więcej niż 5% tłuszczu

20*
1905 90 40 0 - - - Wafle i opłatki o zawartości wody w masie

powyżej 10%

28*
1905 90 45 0 - - - Herbatniki (biskwity) 20*
1905 90 55 0 - - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane,

pikantne lub solone

20
- - - Pozostałe:
1905 90 60 0 - - - - Z dodatkiem środka słodzącego 33*
1905 90 90 0 - - - - Pozostałe 28
2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
2001 90 - Pozostałe:
2001 90 60 0 - - Rdzenie palmowe 7,5
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:
2005 80 00 0 - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) 6,3
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 10 0 - - Ostry sos z mango w płynie 7,5
2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu:
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10

litrów:

2203 00 01 0 - - W butelkach 23

min. 0,19 ECU/l

2203 00 09 0 - - Pozostałe 23

min. 0,19 ECU/l

2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających więcej niż

10 litrów

23

min. 0,19 ECU/l

2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10 - W pojemnikach zawierających 2 litry lub

mniej:

2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

23

min. 12 ECU/hl

* Cło specyficzne będzie stosowane w wysokości 0,0017 ECU na 1 dag lub 1% cukru w 1 kg produktu.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1997.107.695

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy.
Data aktu: 02/09/1997
Data ogłoszenia: 15/09/1997
Data wejścia w życie: 15/09/1997