Określenie wielkości progowych i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 15 kwietnia 1996 r.
w sprawie określenia wielkości progowych i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 1996 r. wielkości progowe i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

WIELKOŚCI PROGOWE I CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

Lp. Pozycja Kod PCN Nazwa towaru Jedn. miary Wielkość progowa w jedn.

fizycznych

Cena progu w złotych na jedn. miary
1 0203 0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: t 60.660 nie obowiązuje
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 11 90 0 - - - Pozostałe
0203 12 - - Szynki, łopatki i

ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich

kawałki

0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich

kawałki

0203 12 90 0 - - - Pozostałe
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich

kawałki

0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich

kawałki, z

kośćmi

0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego

kawałki

- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
0203 19 90 0 - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 21 90 0 - - - Pozostałe
0203 22 - - Szynki, łopatki i

ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich

kawałki

0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich

kawałki

0203 22 90 0 - - - Pozostałe
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich

kawałki

0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich

kawałki, z

kośćmi

0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego

kawałki

- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0203 29 90 0 - - - Pozostałe
2 0207 0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: t 64.349 nie obowiązuje
- Z ptactwa z gatunku

Gallus domesticus:

0207 11 - - Nie cięte na

kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez

jelit, z głowami

i łapami, znane

jako "kurczaki

83%"

0207 11 30 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale

z szyjami,

sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane

jako "kurczaki

70%"

0207 11 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap oraz

bez szyj, serc,

wątrób i

żołądków, znane

jako "kurczaki

65%" lub inaczej

prezentowane

0207 12 - - Nie cięte na

kawałki, mrożone:

0207 12 10 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale

z szyjami,

sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane

jako kurczaki

70%"

0207 12 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, i bez

szyj, serc,

wątrób i

żołądków, znane

jako "kurczaki

65%" lub inaczej

prezentowane

0207 13 - - Kawałki i podroby,

świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub

ćwiartki

0207 13 30 0 - - - - - Całe

skrzydła, z

końcami lub

bez

0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety,

szyje,

grzbiety

łącznie z

szyjami,

kupry i końce

skrzydeł

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich

kawałki

0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby

mrożone:

- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub

ćwiartki

0207 14 30 0 - - - - - Całe

skrzydła, z

końcami lub

bez

0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety,

szyje,

grzbiety

łącznie z

szyjami,

kupry i końce

skrzydeł

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich

kawałki

0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
2007 14 91 0 - - - - Wątroby
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na

kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0207 24 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap i bez

szyj, serc,

wątrób i

żołądków, znane

jako "indyki 73%"

lub inaczej

prezentowane

0207 25 - - Nie cięte na

kawałki, mrożone:

0207 25 10 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale

z szyjami,

sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0207 25 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap oraz

bez szyj, serc,

wątrób i

żołądków, znane

jako "indyki 73%"

lub inaczej

prezentowane

0207 26 - - Kawałki i podroby,

świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub

ćwiartki

0207 26 30 0 - - - - - - Całe

skrzydła z

końcami lub

bez

0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety,

szyje,

grzbiety

łącznie z

szyjami,

kupry i końce

skrzydeł

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 26 60 0 - - - - - - Uda i ich

kawałki

0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby,

mrożone:

- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub

ćwiartki

0207 27 30 0 - - - - - Całe

skrzydła, z

końcami lub

bez

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety,

szyje,

grzbiety

łącznie z

szyjami,

kupry i końce

skrzydeł

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich

kawałki

0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i

perliczek:

0207 32 - - Nie cięte na

kawałki, świeże lub

chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez

krwi i jelit,

ale nie

wypatroszone,

z głowami i

łapami, znane

jako "kaczki

85%"

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone,

bez głów i łap,

ale z szyjami,

sercami,

wątrobami i

żołądkami,

znane jako

"kaczki 70%"

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone,

bez głów i łap

oraz bez szyj,

serc, wątrób i

żołądków, znane

jako "kaczki

63%" lub

inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez

krwi, nie

wypatroszone, z

głowami i

łapami, znane

jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone,

bez głów i łap,

z sercami i

żołądkami lub

bez serc i

żołądków, znane

jako "gęsi 75%"

lub inaczej

prezentowane

0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Nie cięte na

kawałki, mrożone:

- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone,

bez głów i łap,

ale z

szyjami,

sercami,

wątrobami i

żołądkami,

znane jako

"kaczki 70%"

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone,

bez głów i łap

oraz bez szyj,

serc, wątrób i

żołądków, znane

jako "kaczki

63%" lub

inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez

krwi, nie

wypatroszone z

głowami i

łapami, znane

jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone,

bez głów i łap,

z sercami i

żołądkami lub

bez serc i

żołądków, znane

jako "gęsi 75%"

lub inaczej

prezentowane

0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 34 - - Otłuszczone wątroby

świeże lub

chłodzone:

0207 34 10 0 - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże

lub chłodzone:

- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i

perliczek

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub

ćwiartki:

0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe

skrzydła, z

końcami lub

bez

0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety,

szyje,

grzbiety

łącznie z

szyjami,

kupry i końce

skrzydeł

- - - - - Piersi i ich

kawałki:

0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i

perliczek

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i

perliczek

0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie

i kacze

0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby

drobiowe inne

niż otłuszczone

wątroby

0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i

perliczek

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub

ćwiartki:

0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe

skrzydła,

końcami lub

bez

0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety,

szyje,

grzbiety

łącznie z

szyjami,

kupry i końce

skrzydeł

- - - - - Piersi i ich

kawałki:

0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i

perliczek

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i

perliczek

0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie

i kacze

0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone

wątroby gęsie

0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone

wątroby kacze

0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
3 0405 0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: t 11.460 nie obowiązuje
0405 10 - Masło:
- - O zawartości

tłuszczu w masie

nie przekraczającej

85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto nie

przekraczającej

1 kg

0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Masło o obniżonej

zawartości tłuszczu:

0405 20 10 0 - - O zawartości

tłuszczu w masie

39% i więcej, ale

poniżej 60%

0405 20 30 0 - - O zawartości

tłuszczu w masie

60% i więcej, ale

poniżej 75%

0405 20 90 0 - - O zawartości

tłuszczu w masie

powyżej 75%, ale

nie przekraczającej

80%

0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości

tłuszczu w masie

99,3% i więcej oraz

o zawartości wody

w masie poniżej

0,5%

0405 90 90 0 - - Pozostałe
0407 0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
4 0407 00 30 0 - - Pozostałe tys. szt. 628.252 226,76
0408 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
5 0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 618 2561,00
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
6 0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 333 2320,00
7 0409 0409 00 00 0 Miód naturalny t nie obowiązuje 1410,00
0603 0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31

października:

8 0603 10 11 0 - - - Róże szt. nie obowiązuje 0,45
9 0603 10 25 0 - - - Chryzantemy szt. nie obowiązuje 0,40
- - Od 1 listopada do

31 maja:

10 0603 10 51 0 - - - Róże szt. nie obowiązuje 0,70
11 0603 10 65 0 - - - Chryzantemy szt. nie obowiązuje 0,60
0702 0702 00 Pomidory świeże lub chłodzone: t 48.983
12 0702 00 15 0 - Od 1 stycznia do 31

marca

t 2000,00
13 0702 00 20 0 - Od 1 do 30 kwietnia t 1800,00
14 0702 00 25 0 - Od 1 do 14 maja t 1800,00
15 0702 00 30 0 - Od 15 do 31 maja t 1200,00
16 0702 00 35 0 - Od 1 czerwca do 30

września

t 1200,00
17 0702 00 40 0 - Od 1 do 31

października

t 1200,00
18 0702 00 45 0 - Od 1 listopada do 20

grudnia

t 2000,00
19 0702 00 50 0 - Od 21 do 31 grudnia t 2000,00
0707 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
- Ogórki:
20 0707 00 10 0 - - Od 1 stycznia do

końca lutego

t nie obowiązuje 1500,00
21 0707 00 15 0 - - Od 1 marca do 30

kwietnia

t nie obowiązuje 1200,00
22 0707 00 20 0 - - Od 1 do 15 maja t nie obowiązuje 1200,00
23 0707 00 25 0 - - Od 16 maja do 30

września

t nie obowiązuje 800,00
24 0707 00 30 0 - - Od 1 do 31

października

t nie obowiązuje 800,00
25 0707 00 35 0 - - Od 1 do 10

listopada

t nie obowiązuje 1500,00
26 0707 00 40 0 - - Od 11 listopada do

31 grudnia

t nie obowiązuje 1500,00
0808 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: t 25.847
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
- - - Od 1 stycznia do

31 marca:

27 0808 10 51 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

t 1000,00
28 0808 10 53 0 - - - - Odmiany Grany

Smith

t 1000,00
29 0808 10 59 0 - - - - Pozostałe t 1000,00
- - - Od 1 kwietnia do

30 czerwca:

30 0808 10 61 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

t 1200,00
31 0808 10 63 0 - - - - Odmiany Grany

Smith

t 1200,00
32 0808 10 69 0 - - - - Pozostałe t 1200,00
- - - Od 1 do 31 lipca:
33 0808 10 71 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

t 1500,00
34 0808 10 73 0 - - - - Odmiany Grany

Smith

t 1500,00
35 0808 10 79 0 - - - - Pozostałe t 1500,00
- - - Od 1 sierpnia do

31 grudnia:

36 0808 10 92 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

t 800,00
37 0808 10 94 0 - - - - Odmiany Grany

Smith

t 800,00
38 0808 10 98 0 - - - - Pozostałe t 800,00
39 1101 1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: t 72.595 nie obowiązuje
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwykłej

i orkisza

1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna
1102 1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
40 1102 10 00 0 - Mąka żytnia t 48.254 422,00
1105 1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:
41 1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder t 1.758 385,00
42 2002 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: t 16.157 nie obowiązuje
2002 10 - Pomidory, całe lub w

kawałkach:

2002 10 10 0 - - Bez skórek
2002 10 90 0 - - Pozostałe
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej

masy poniżej 12%:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich

opakowaniach

powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto powyżej

1 kg, ale nie

przekraczającej

199 kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto powyżej

199 kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nie

przekraczającej

1 kg

- - O zawartości suchej

masy nie mniejszej

niż 12%, ale nie

przekraczającej

30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto powyżej

1 kg, ale nie

przekraczającej

199 kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto powyżej

199 kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nie

przekraczającej

1 kg

- - O zawartości suchej

masy powyżej 30%:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto powyżej

1 kg, ale nie

przekraczającej

199 kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto powyżej

199 kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nie

przekraczającej

1 kg

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1996.51.221

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Określenie wielkości progowych i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Data aktu: 15/04/1996
Data ogłoszenia: 30/04/1996
Data wejścia w życie: 15/05/1996