Ustanowienie dodatkowych kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej i Republiki Słowackiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 21 czerwca 1994 r.
w sprawie ustanowienia dodatkowych kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej i Republiki Słowackiej.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 1994 r. ustanawia się:
1)
dodatkowe kontyngenty ilościowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej i Republiki Słowackiej, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1993 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgierskiej (Dz. U. Nr 130, poz. 619), dla których ustala się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia,
2)
kontyngenty ilościowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej i Republiki Słowackiej, wymienionych w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia, dla których ustala się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 i § 2 nie stosuje się stawek celnych określonych w taryfie celnej stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1993 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 128, poz. 591 oraz z 1994 r. Nr 25, poz. 85 i Nr 75, poz. 340).
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1994 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI CZESKIEJ I REPUBLIKI SŁOWACKIEJ, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ DODATKOWE KONTYNGENTY CELNE

Pozycja Kod PCN Wyszczególnienie Preferencyjna stawka celna Kontyngent
dla Republiki Słowackiej dla Republiki Czeskiej
1 2 3 4 5 6
0210 0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: 100 ton 100 ton
- Mięso wieprzowe:
0210 11 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 11 11 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 28
0210 11 19 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 28
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 11 31 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 28
0210 11 39 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 28
0210 11 90 0 - - - Pozostałe 28
0210 12 - - Boczek i jego kawałki:
- - - Ze świń domowych:
0210 12 11 0 - - - - Solony lub w solance 28
0210 12 19 0 - - - - Suszony lub wędzony 28
0210 12 90 0 - - - Pozostały 28
0210 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 19 10 0 - - - - - Bok bekonowy lub szpencer 28
0210 19 20 0 - - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki 28
0210 19 30 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 28
0210 19 40 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 28
- - - - - Pozostałe:
0210 19 51 0 - - - - - - Bez kości 28
0210 19 59 0 - - - - - - Pozostałe 28
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 19 60 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 28
0210 19 70 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 28
- - - - - Pozostałe:
0210 19 81 0 - - - - - - Bez kości 28
0210 19 89 0 - - - - - - Pozostałe 28
0210 19 90 0 - - - Pozostałe 28
0210 20 - Mięso wołowe:
0210 20 10 0 - - Z kośćmi 28
0210 20 90 0 - - Bez kości 28
0210 90 - Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami

z mięsa lub podrobów:

- - Mięso:
0210 90 10 0 - - - Mięso końskie solone, w solance lub

suszone

28
- - - Baranie i kozie:
0210 90 11 0 - - - - Z kośćmi 28
0210 90 19 0 - - - - Bez kości 28
0210 90 20 0 - - - Pozostałe 28
- - Podroby:
- - - Wieprzowe:
0210 90 31 0 - - - - Wątroby 28
0210 90 39 0 - - - - Pozostałe 28
- - - Wołowe:
0210 90 41 0 - - - - Gruba przepona i cienka przepona 28
0210 90 49 0 - - - - Pozostałe 28
0210 90 60 0 - - - Baranie i kozie 28
- - - Pozostałe:
- - - - Wątroby drobiowe:
0210 90 71 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie i kacze,

solone lub w solance

28
0210 90 79 0 - - - - - Pozostałe 28
0210 90 80 0 - - - - Pozostałe 28
0210 90 90 0 - - Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub

podrobów

28
0406 0406 Sery i twarogi: 100 ton 100 ton
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży,

w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0 - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40%

28
0406 10 80 0 - - Pozostały 28
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich

rodzajów:

0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger)

zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany

z drobno zmielonymi ziołami

28
0406 20 90 0 - - Pozostały 28
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty

lub proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto innych serów,

jak Emmentaler, Gruyére i Appenzell

i który może zawierać jako dodatek ziołowy

ser Glarus (znany jako Schabziger);

przygotowany do sprzedaży detalicznej,

o zawartości tłuszczu nie przekraczającej

56% suchej masy

28
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 36% i o zawartości

tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nie przekraczającej 48% 28
0406 30 39 0 - - - - Powyżej 48% 28
0406 30 90 0 - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej

36%

28
0406 40 - Ser z przerostami pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort 28
0406 40 50 0 - - Gorgonzola 28
0406 40 90 0 - - Pozostały 28
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 11 0 - - Do dojrzewania 28
- - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - Emmentaler 28
0406 90 15 0 - - - Gruyere, Sbrinz 28
0406 90 17 0 - - - Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois,

Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine

28
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger)

zrobiony z odtłuszczonego mleka

i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

28
0406 90 21 0 - - - Cheddar 28
0406 90 23 0 - - - Edam 28
0406 90 25 0 - - - Tilsit 28
0406 90 27 0 - - - Butterkäse 28
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 28
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów

w pojemnikach zawierających solankę albo

w butelkach z owczej lub koziej skóry

28
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 28
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri 28
0406 90 37 0 - - - Finlandia 28
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg 28
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów

w pojemnikach zawierających solankę albo

w butelkach z owczej lub koziej skóry

28
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40% i o zawartości

masy wody w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano 28
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino 28
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 28
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej

72%:

0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone 28
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio,

Ragusano

28
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo,

Havarti, Maribo, Samsoe

28
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 28
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-

Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio

28
0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale,

Lancashire, Double Gloucester,

Blarney, Colby, Monterey

28
0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert 28
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie 28
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri 28
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody

w masie serowej beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 52%

28
0406 90 87 0 - - - - - - - - Powyżej 52%, ale nie

przekraczającej 62%

28
0406 90 88 0 - - - - - - - - Powyżej 62%, ale nie

przekraczającej 72%

28
0406 90 93 0 - - - - - - Powyżej 72% 28
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 28
1601 1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach: 50 ton 100 ton
1601 00 10 0 - Z wątroby 28
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do okładania, nie

gotowane

28
1601 00 99 0 - - Pozostałe 28
1602 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 100 ton 100 ton
1602 10 00 0 - Przetwory homogenizowane 32
1602 20 - Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0 - - - Zawierające w masie 75% lub więcej

otłuszczonej wątroby

32
1602 20 19 0 - - - Pozostałe 32
1602 20 90 0 - - Pozostałe 32
- Z drobiu objętego pozycją nr 0105:
1602 31 - - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa

lub podrobów:

1602 31 11 0 - - - - Zawierające wyłącznie nie gotowane mięso

indycze

32
1602 31 19 0 - - - - Pozostałe 32
1602 31 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale nie

mniej niż 57% mięsa lub podrobów

32
1602 31 90 0 - - - Pozostałe 32
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa

lub podrobów:

1602 39 11 0 - - - - Nie gotowane 32
1602 39 19 0 - - - - Pozostałe 32
1602 39 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale

mniej niż 57% mięsa drobiowego lub

podrobów

32
1602 39 90 0 - - - Pozostałe 32
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych 32
1602 41 90 0 - - - Pozostałe 32
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych 32
1602 42 90 0 - - - Pozostałe 32
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju

i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części

łącznie z mieszankami schabów i szynek

32
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie

z mieszankami obojczyków i łopatek

32
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające

szynki, łopatki, schaby lub karki oraz

ich części

32
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 32
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej,

ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

32
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju

i pochodzenia

32
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 32
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub

podrobów z nie gotowanym mięsem lub

podrobami

32
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Wołowina peklowana 32
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 32
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 32
1602 90 - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi

dowolnych zwierząt:

1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt 32
- - Pozostałe:
1602 90 31 0 - - - Z dziczyzny lub z królików 32
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierającej mięso lub podroby ze świń

domowych

32
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierającej mięso wołowe lub podroby:
1602 90 61 0 - - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z nie gotowanym

mięsem lub podrobami

32
1602 90 69 0 - - - - - - Pozostałe 32
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Z baraniny lub koziny:
1602 90 71 0 - - - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z nie gotowanym

mięsem lub podrobami

32
1602 90 79 0 - - - - - - - Pozostałe 32
1602 90 99 0 - - - - - - Pozostałe 32
2203 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu: 22000 hl 28000 hl
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż

10 litrów:

2203 00 01 0 - - W butelkach 24

minimum 0,2 ECU/l

2203 00 09 0 - - Pozostałe 24

minimum 0,2 ECU/l

2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających więcej niż 10

litrów

24

minimum 0,2 ECU/l

2204 2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez

dodanie alkoholu:

4000 hl 4000 hl
2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub

mniej:

2204 21 10 0 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub

zapięciami; wina dostarczane inaczej,

pozostające dzięki obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w temperaturze 200C

24

minimum 33,6 ECU/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane

w określonych rejonach:

2204 21 21 0 - - - - - - Białe 24

minimum 20 ECU/hl

2204 21 23 0 - - - - - - Pozostałe 24

minimum 20 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 25 0 - - - - - - Białe 24

minimum 20 ECU/hl

2204 21 29 0 - - - - - - Pozostałe 24

minimum 20 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj., ale nie

przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane

w określonych regionach:

2204 21 31 0 - - - - - - Białe 24

minimum 20 ECU/hl

2204 21 33 0 - - - - - - Pozostałe 24

minimum 20 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 35 0 - - - - - - Białe 24

minimum 20 ECU/hl

2204 21 39 0 - - - - - - Pozostałe 24

minimum 20 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj., ale nie

przewyższającej 18% obj.:

2204 21 41 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu

i Szamorodni) i muszkatel Setubal

24

minimum 20 ECU/hl

2204 21 49 0 - - - - - Pozostałe 24

minimum 20 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj., ale nie

przekraczającej 22% obj.:

2204 21 51 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu

i Szamorodni) i muszkatel Setubal

24

minimum 20 ECU/hl

2204 21 59 0 - - - - - Pozostałe 24

minimum 20 ECU/hl

2204 21 90 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

60

minimum 16,8 ECU/hl +1,6 ECU %/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 0 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub

zapięciami; wina dostarczone inaczej,

pozostające w wyniku obecności dwutlenku

węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w temperaturze 200C

20

minimum 33,6 ECU/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane

w określonych regionach:

2204 29 21 0 - - - - - - Białe 20

minimum 4 ECU/hl

2204 29 23 0 - - - - - - Pozostałe 20

minimum 4 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 25 0 - - - - - - Białe 20

minimum 4 ECU/hl

2204 29 29 0 - - - - - - Pozostałe 20

minimum 4 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj., ale nie

przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane

w określonych regionach:

2204 29 31 0 - - - - - - Białe 20

minimum 5,6 ECU/hl

2204 29 33 0 - - - - - - Pozostałe 20

minimum 5,6 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 35 0 - - - - - - Białe 20

minimum 5,6 ECU/hl

2204 29 39 0 - - - - - - Pozostałe 20

minimum 5,6 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj., ale nie

przewyższającej 18% obj.:

2204 29 41 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel

Setubal

20

minimum 16,8 ECU/hl

2204 29 45 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 20

minimum 16,8 ECU/hl

2204 29 49 0 - - - - - Pozostałe 20

minimum 5,6 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj., ale nie

przewyższającej 22% obj.:

2204 29 51 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel

Setubal

20

minimum 16,8 ECU/hl

2204 29 55 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 20

minimum 16,8 ECU/hl

2204 29 59 0 - - - - - Pozostałe 24

minimum 16,8 ECU/hl

2204 29 90 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

60

minimum 13,6 ECU/hl + 1,36 ECU %/hl

2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 0 - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją

zatrzymaną inaczej niż przez dodanie

alkoholu

36
- - Pozostałe:
2204 30 91 0 - - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej

w 200C i o rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie przewyższającej 1% obj.

52
2204 30 99 0 - - - Pozostałe 52

ZAŁĄCZNIK Nr  2

  1 WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI CZESKIEJ I REPUBLIKI SŁOWACKIEJ, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY CELNE

Pozycja Kod PCN Wyszczególnienie Preferencyjna stawka celna Kontyngent
dla Republiki Słowackiej dla Republiki Czeskiej
1 2 3 4 5 6
0403 0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: 100 ton 200 ton
0403 10 - Jogurt:
- - Nie aromatyzowany ani nie zawierający

dodatku owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej

postaci:

- - - - Nie zawierający dodatku cukru ani innego

środka słodzącego, o zawartości tłuszczu

w masie:

0403 10 02 0 - - - - - Nie przekraczającej 1,5% 28
0403 10 04 0 - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej

27%

28
0403 10 06 0 - - - - - Powyżej 27% 28
- - - - Pozostały, o zawartości tłuszczu

w masie:

0403 10 12 0 - - - - - Nie przekraczającej 1,5% 28
0403 10 14 0 - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej

27%

28
0403 10 16 0 - - - - - Powyżej 27% 28
- - - Pozostały:
- - - - Nie zawierający dodatku cukru ani innego

środka słodzącego, o zawartości tłuszczu

w masie:

0403 10 22 0 - - - - - Nie przekraczającej 3% 28
0403 10 24 0 - - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% 28
0403 10 26 0 - - - - - Powyżej 6% 28
- - - - Pozostały, o zawartości tłuszczu

w masie:

0403 10 32 0 - - - - - Nie przekraczającej 3% 28
0403 10 34 0 - - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% 28
0403 10 36 0 - - - - - Powyżej 6% 28
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek

owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego

w masie:

0403 10 51 0 - - - - Nie przekraczającej 1,5% 28
0403 10 53 0 - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej

27%

28
0403 10 59 0 - - - - Powyżej 27% 28
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego

w masie:

0403 10 91 0 - - - - Nie przekraczającej 3% 28
0403 10 93 0 - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% 28
0403 10 99 0 - - - - Powyżej 6% 28
0904 0904 Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: 30 ton
0904 20 - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone, lub rozgniatane lub mielone:
- - Nie rozgniatane ani nie mielone:
0904 20 10 0 - - - Słodka papryka 8
- - - Pozostałe:
0904 20 31 0 - - - - Z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu

tureckiego lub barwników oleożywicznych

Capsicum

8
0904 20 35 0 - - - - Do przemysłowej produkcji olejków

eterycznych lub rezinoidów

8
0904 20 39 0 - - - - Pozostałe 8
0904 20 90 0 - - Rozgniatany lub mielony 8
1101 1101 00 00 0 Mąka pszenna i żytnio-pszenna 20 3.500 ton 3.500 ton
1107 1107 Słód palony lub nie: 15.000 ton 15.000 ton
1107 10 - Nie palony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 8
1107 10 19 0 - - - Pozostały 8
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 8
1107 10 99 0 - - - Pozostałe 8
1107 20 00 0 - Palony 8
1704 1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: 200 ton 350 ton
1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy

(łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 24+DCC
1704 10 19 0 - - - Pozostała 24+DCC
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej sacharozy

(łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 24+DCC
1704 10 99 0 - - - Pozostała 24+DCC
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 10 0 - - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji zawierający

w masie więcej niż 10% sacharozy, ale nie

zawierający innych dodanych substancji

24+DCC
1704 90 30 0 - - Biała czekolada 28+DCC
- - Pozostałe:
1704 90 51 0 - - - Pasty, łącznie z marcepanem,

w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto 1 kg lub więcej

28+DCC
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu gardła i od kaszlu 28+DCC
1704 90 61 0 - - - Wyroby pokryte cukrem 28+DCC
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0 - - - - Wyroby żelowe i galaretki, łącznie

z pastami owocowymi, w postaci wyrobów

cukierniczych

28+DCC
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej, również

z nadzieniem

28+DCC
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne 28+DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0 - - - - - Tabletki prasowane 28+DCC
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe 28+DCC
1806 1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: 200 ton 500 ton
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub

innego środka słodzącego:

1806 10 10 0 - - Nie zawierający sacharozy lub zawierający

w masie mniej niż 65% sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako

sacharoza

24+DCC
1806 10 30 0 - - Zawierający w masie 65% lub więcej, ale

mniej niż 80% sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub

izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

24+DCC
1806 10 90 0 - - Zawierający w masie 80% lub więcej sacharozy

(łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

24+DCC
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub

batonach o masie powyżej 2 kg lub w płynie,

paście, proszku, granulkach lub w innej

postaci w pojemnikach lub w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości powyżej 2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające w masie 31% lub więcej masła

kakaowego albo zawierające w masie 31% lub

więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka

łącznie

24+DCC
1806 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale

mniej niż 31% masła kakaowego i tłuszczu

z mleka łącznie

24+DCC
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające w masie 18% lub więcej masła

kakaowego

24+DCC
1806 20 70 0 - - - Okruchy mleczno-czekoladowe 24+DCC
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 24+DCC
1806 20 90 0 - - - Pozostałe 24+DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0 - - Nadziewane 36+DCC
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 36+DCC
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 36+DCC
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 36+DCC
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 36+DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 36+DCC
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 36+DCC
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane

z substytutów cukru, zawierające kakao

36+DCC
1806 90 60 0 - - Pasty do smarowania zawierające kakao 36+DCC
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do produkcji

napojów

36+DCC
1806 90 90 0 - - Pozostałe 36+DCC
1901 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub ekstraktu słodowego, nie zawierające proszku kakaowego lub zawierające w masie proszek kakaowy w ilości mniejszej niż 50%, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające proszku kakaowego lub zawierające w masie proszek kakaowy w ilości mniejszej niż 10%, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 200 ton 300 ton
1901 10 00 0 - Przetwory dla niemowląt przygotowane do

sprzedaży detalicznej

4
1901 20 00 0 - Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów

piekarniczych z pozycji nr 1905

24
1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 0 - - - O zawartości w masie suchego ekstraktu 90%

lub więcej

24
1901 90 19 0 - - - Pozostałe 24
1901 90 90 0 - - Pozostałe 24
1902 1902 Ciasto, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie: 50 ton 50 ton
- Ciasto nie gotowane, nie nadziewane ani nie

przygotowane inaczej:

1902 11 00 0 - - Zawierające jaja 32
1902 19 00 0 - - Pozostałe 32
1902 20 - Ciasta nadziewane, również gotowane lub

inaczej przygotowane:

1902 20 10 0 - - Zawierające w masie powyżej 20% ryb,

skorupiaków, mięczaków lub innych

bezkręgowców wodnych

32
1902 20 30 0 - - Zawierające w masie powyżej 20% kiełbasy

i tym podobnych, mięsa i podrobów

jakiegokolwiek rodzaju łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

32
- - Pozostałe:
1902 20 91 0 - - - Gotowane 32
1902 20 99 0 - - - Pozostałe 32
1902 30 - Pozostałe ciasta:
1902 30 10 0 - - Suszone 32
1902 30 90 0 - - Pozostałe 32
1902 40 - Kuskus:
1902 40 10 0 - - Nie przygotowany 32
1902 40 90 0 - - Pozostałe 32
1904 1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża inne niż kukurydza, w postaci ziarna, obgotowane lub inaczej przygotowane: 50 ton 100 ton
1904 10 - Przetwory spożywcze otrzymane przez

spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów

zbożowych:

1904 10 10 0 - - Otrzymane z kukurydzy 32
1904 10 30 0 - - Otrzymane z ryżu 32
1904 10 90 0 - - Pozostałe 32
1904 90 - Pozostałe:
1904 90 10 0 - - Ryż 32
1904 90 90 0 - - Pozostałe 32
1905 1905 Chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: 50 ton 100 ton
1905 10 00 0 - Chleb chrupki 28
1905 20 - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:
1905 20 10 0 - - Zawierający w masie poniżej 30% sacharozy

(łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza)

28+DCC
1905 20 30 0 - - Zawierający w masie 30% lub więcej, ale nie

przekraczający 50% sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza)

28+DCC
1905 20 90 0 - - Zawierający w masie 50% lub więcej sacharozy

(łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza)

28+DCC
1905 30 - Słodkie herbatniki (biskwity); wafle

i opłatki:

- - Całkowicie lub częściowo pokryte lub

powleczone czekoladą lub innymi przetworami

zawierającymi kakao:

1905 30 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej 85 g

32+DCC
1905 30 19 0 - - - Pozostałe 32+DCC
- - Pozostałe:
- - - Słodkie herbatniki (biskwity):
1905 30 30 0 - - - - Zawierające w masie 8% lub więcej

tłuszczu z mleka

32+DCC
- - - - Pozostałe:
1905 30 51 0 - - - - - Herbatniki kanapkowe (biswity) 32+DCC
1905 30 59 0 - - - - - Pozostałe 32+DCC
- - - Wafle i opłatki:
1905 30 91 0 - - - - Solone, z nadzieniem lub bez 28+DCC
1905 30 99 0 - - - - Pozostałe 32+DCC
1905 40 - Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:
1905 40 10 0 - - Sucharki 28+DCC
1905 40 90 0 - - Pozostałe 28+DCC
1905 90 - Inne:
1905 90 10 0 - - Mace 20
1905 90 20 0 - - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane

do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane,

papier ryżowy i podobne produkty

20
- - Pozostałe:
1905 90 30 0 - - - Chleb nie zawierający dodatku miodu,

jajek, sera lub owoców, a zawierający

w suchej masie nie więcej niż 5% cukru

i nie więcej niż 5% tłuszczu

20+DCC
1905 90 40 0 - - - Wafle i opłatki o zawartości wody w masie

powyżej 10%

28+DCC
1905 90 45 0 - - - Herbatniki (biskwity) 20+DCC
1905 90 55 0 - - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane,

pikantne lub solone

20
- - - Pozostałe:
1905 90 60 0 - - - - Z dodatkiem środka słodzącego 32+DCC
1905 90 90 0 - - - - Pozostałe 28
2101 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: 100 ton 300 ton
2101 10 - Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy

i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji

lub koncentratów lub na bazie kawy:

- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty:
2101 10 11 0 - - - O zawartości suchej masy na bazie kawy

wynoszącej 95% lub więcej w masie

20
2101 10 19 0 - - - Pozostałe 20
- - Przetwory:
2101 10 91 0 - - - Nie zawierające tłuszczów i protein mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi,

lub zawierające mniej niż 1,5% tłuszczu

mleka, 2,5% protein mleka, 5% sacharozy

lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi

20
2101 10 99 0 - - - Pozostałe 20
2101 20 - Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub

herbaty paragwajskiej i przetwory na bazie

tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub

na bazie herbaty lub herbaty paragwajskiej:

2101 20 10 0 - - Nie zawierające tłuszczów i protein mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi

lub zawierające mniej niż 1,5% tłuszczu

mleka, 2,5% protein mleka, 5% sacharozy lub

izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi

20
2101 20 90 0 - - Pozostałe 20
2101 30 - Cykoria palona i inne palone namiastki kawy

oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:

- - Cykoria palona i inne palone namiastki kawy:
2101 30 11 0 - - - Cykoria palona 24
2101 30 19 0 - - - Pozostałe 24
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z cykorii

palonej i innych palonych namiastek kawy:

2101 30 91 0 - - - Z cykorii palonej 24
2101 30 99 0 - - - Pozostałe 24
2102 2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek, objętych pozycją nr 3002); gotowe proszki do pieczenia: 50 ton 50 ton
2102 10 - Drożdże aktywne:
2102 10 10 0 - - Kultury drożdży 32
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 31 0 - - - Suszone 32
2102 10 39 0 - - - Pozostałe 32
2102 10 90 0 - - Pozostałe 32
2102 20 - Drożdże nieaktywne; inne mikroorganizmy

jednokomórkowe, martwe:

- - Drożdże nieaktywne:
2102 20 11 0 - - - W tabletkach, kostkach lub w podobnej

formie, lub w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości nie przewyższającej 1 kg

netto

16
2102 20 19 0 - - - Pozostałe 16
2102 20 90 0 - - Pozostałe 16
2102 30 00 0 - Gotowe proszki do pieczenia 24
2103 2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 50 ton 100 ton
2103 10 00 0 - Sos sojowy 16
2103 20 00 0 - Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe 28

minimum 0,28 ECU/kg

2103 30 - Mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa

musztarda:

2103 90 10 0 - - Mąka i grysik z gorczycy 28
2103 90 90 0 - - Gotowa musztarda 36
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 10 0 - - Ostry sos z mango w płynie 24
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej

mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj.,

zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki,

przypraw i różnych składników oraz 4 do 10%

cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra

lub mniej

44+2 ECU %hl
2103 90 90 0 - - Pozostałe 24
2104 2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane: 50 ton 50 ton
2104 10 - Zupy i buliony i przetwory z nich:
2104 10 10 0 - - Suszone 20
2104 10 90 0 - - Pozostałe 20
2104 20 00 0 - Złożone przetwory spożywcze homogenizowane 20
2106 2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 50 ton 100 ton
2106 10 - Koncentraty proteinowe i teksturowane

substancje proteinowe:

2106 10 10 0 - - Nie zawierające tłuszczów i protein mleka,

sacharozy i izoglukozy, glukozy lub skrobi

lub zawierające mniej niż 1,5% tłuszczu

mleka, 2,5% protein mleka, 5% sacharozy lub

izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi

16
2106 10 90 0 - - Pozostałe 16
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 10 0 - - Ser fondue 16
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe 16

minimum 0,14 ECU/kg

- - - Pozostałe:
2106 90 51 0 - - - - Syrop laktozowy 16
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny 16

minimum 0,14 ECU/kg

2106 90 59 0 - - - - Pozostałe 16
- - Pozostałe:
2106 90 91 0 - - - Nie zawierające tłuszczów i protein mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi

lub zawierające mniej niż 1,5% tłuszczu

mleka, 2,5% protein mleka, 5% sacharozy

lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi

16
2106 90 99 0 - - - Pozostałe 16
2202 2202 Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzyw objętych pozycją nr 2009: 2000 hl 3000 hl
2202 10 00 0 - Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane,

zawierające dodatek cukru lub innej substancji

słodzącej lub aromatyzującej

24
2202 90 - Pozostałe:
2202 90 10 0 - - Nie zawierające produktów objętych pozycjami

nr 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego

z produktów objętych pozycjami nr 0401

do 0404

16
- - Pozostałe zawierające tłuszcz uzyskany

z produktów objętych pozycjami nr 0401

do 0402 w ilości:

2202 90 91 0 - - - Poniżej 0,2% masy 16
2202 90 95 0 - - - 0,2% lub więcej, ale mniej niż 2% masy 16
2202 90 99 0 - - - 2% lub więcej masy 16
2402 2402 Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: 50 ton 50 ton
2402 10 00 0 - Cygara, również z obciętymi końcami

i cygaretki, z tytoniu

44
2402 20 00 0 - Papierosy z tytoniu 72

minimum 7,2 ECU/tys. szt.

2402 90 00 0 - Pozostałe 72
2403 2403 Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki

tytoniu w dowolnej proporcji:

2403 10 10 0 - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej 500 g

96
2403 10 90 0 - - Pozostałe 96
- Pozostałe:
2403 91 00 0 - - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony" 44

minimum 0,90 ECU/kg

2403 99 - - Pozostałe:
2403 99 10 0 - - - Tytoń do żucia i tabaka 52
2403 99 90 0 - - - Pozostałe 44

minimum 0,90 ECU/kg

1 Załącznik nr 2 zmieniony przez ust. 2 obwieszczenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 4 sierpnia 1994 r. o sprostowaniu błędów (Dz.U.94.88.413).

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1994.75.342

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie dodatkowych kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej i Republiki Słowackiej.
Data aktu: 21/06/1994
Data ogłoszenia: 01/07/1994
Data wejścia w życie: 01/07/1994