Najwyższe dopuszczalne pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 8 października 1993 r.
w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin.

Na podstawie art. 4 ust. 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
§  1. 1
(uchylony).
§  2.
1.
Najwyższe dopuszczalne pozostałości środków chemicznych stosowanych przy ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
2.
W razie pozostałości w środkach spożywczych lub na ich powierzchni więcej niż jednego środka chemicznego wymienionego w załączniku nr 2 o podobnym działaniu na zdrowie człowieka, najwyższą dopuszczalną pozostałość tych środków ustala się według wzoru:

Pz1 + Pz2 Pzn

------- ------ ............ -------- Ł 1

NDP1 NDP2 NDPn

w którym:

Pz1, Pz2, .........Pzn oznacza pozostałości poszczególnych środków ochrony roślin w środku spożywczym, wyrażone w mg/kg,

NDP1, NDP2 .........NDPn oznacza odpowiednie najwyższe dopuszczalne pozostałości środków ochrony roślin, wyrażone w mg/kg.

§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  2 NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI AZOTANÓW STOSOWANYCH PRZY UPRAWIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ROŚLINNYCH ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH

(uchylony)

ZAŁĄCZNIK Nr  2

  3 NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH STOSOWANYCH PRZY OCHRONIE, PRZECHOWYWANIU I TRANSPORCIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH LUB NA ICH POWIERZCHNI

Nazwa środka ochrony roślin Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin (mg/kg) Nazwa środka spożywczego (f)
1 2 3
ACEFAT 0,5 pomidory
acetyloamid O,S-dimetylotiofosforowy 1,0 pozostałe warzywa
1,0 owoce cytrusowe (e)
0,02 pozostałe owoce
0,02 ziarno zbóż
0,02 ziemniaki (b)
0,02 (T) mięso i przetwory
0,02 mleko i przetwory
0,02 jaja bez skorup
0,1 herbata
ALACHLOR 0,1 warzywa
2,6-dietylo-N-(metyloksymetylo)-chloroacetanilid 0,1 kukurydza
0,1 rzepak
ALDIKARB (a) 0,05 owoce, warzywa
0-metylokarbamoilooksym-2-metylo-2-(metylotio)propionaldehydu 0,05 ziarno zbóż
0,01 (T) mięso i przetwory
0,01 mleko i przetwory
0,01 jaja bez skorup
ALDRYNA 0,2 (T) mięso i przetwory
(łącznie z dieldryną w przeliczeniu na dieldrynę) 0,006 mleko i przetwory do 4% tłuszczu
95% rel-(1R,4S,4aS,5S,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a, 5,8,8a-heksahydro-1,4:5,8-dimetanonaftalenu 0,15 (T) mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu
0,02 jaja bez skorup
0,01 ziarno zbóż
0,02 herbata
ALFAMETRYNA (patrz cypermetryna)
ALOKSYDYM 0,5 buraki ćwikłowe i cukrowe
3-[1-(alliloksyimino)butylo]-4-hydroksy-6,6-dimetylo-2-oksocykloheks-3-enokarboksylan metylu 1,0

0,5

0,2

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

pozostałe środki pochodzenia roślinnego

AMITRAZ 0,2 owoce
N-metylo-bis(2,4-ksylilometylo) amina 0,5 warzywa
0,02 ziarno zbóż
0,02 (T) drób
0,02 jaja bez skorup
AMITROL 0,05 owoce cyrusowe (e)
3-amino-1,2,4-triazol 0,05 pozostałe owoce, warzywa
0,05 ziemniaki (b)
0,1 herbata
ANILAZYNA 0,2 ziarno zbóż
2,4-dichloro-6-(2-chloroanilino)-1,3,5-triazyna
ASULAM (a) 0,5 owoce, warzywa
sulfanilokarbaminian metylu
ATRAZYNA 0,1 owoce cytrusowe (e)
2-chloro-4-etyloamino-6-izopropyloamino-1,3,5-triazyna 0,1 pozostałe owoce, warzywa
0,5 kukurydza
0,1 ziemniaki (b)
0,1 herbata
AZOCYKLOTYNA 2,0 owoce cytrusowe (e)
(suma azocyklotyny i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna) 0,5 pozostałe owoce
tri(cykloheksylo)-1 H-1,2,4-triazol-1-ilo-cyna 10,0 chmiel (c)
AZYPROTRYNA 0,2 warzywa
2-azydo-4-izopropyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna
AZYNOFOS ETYLOWY (a) 0,05 owoce, warzywa
ditiofosforan 0,0-dietylo-S-(3, 4-dihydro-4-oksobenzo[d]-1, 2, 3-triazyn-3-ylo) metylu 0,05 ziemniaki (b)
0,1 rzepak
AZYNOFOS METYLOWY (a) 1,0 owoce cytrusowe (e)
ditiofosforan O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ylo) metylu 0,5

0,5

0,05

pozostałe owoce

warzywa

ziemniaki (b)

BARBAN (a) 0,1 marchew, seler
(wyrażony jako 3-chloroanilina)

3-chlorofenylokarbaminian 4-chlorobut-2-ynylu

0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
BENALAKSYL 0,05 owoce cytrusowe (e)
DL-N-(2,6-dimetylofenylo)-N-fenyloacetylo-alaninian metylu 0,05 pozostałe owoce
0,05

0,2

0,05

0,05

0,5 (T)

0,05

0,05

0,1

ziemniaki (b)

warzywa owocowe, cebula

pozostałe warzywa

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

BENAZOLINA 0,05 rzepak
kwas 4-chloro-2,3-dihydro-2-oksobenzotiazol-3-ylooctowy
BENFURAKARB 0,05 owoce cytrusowe (e)
N-[2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofurano-7-yloksykarbonylo(metylo)-aminotio]-N-izopropylo-β-alaninian 0,05

0,05

0,05

0,5 (T)

0,05

0,05

0,1

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

BENOMYL 5,0 owoce cytrusowe (e)
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym) 1,0

0,1

1,0

pozostałe owoce, warzywa

ziarno zbóż

pieczarki

1-(butylokarbamoilo) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu 0,1 (T)

0,1

0,1

0,1

0,1

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

ziemniaki (b)

herbata

BENSULTAP 0,05 ziemniaki (b)
di(benzenotiosulfonian)S,S'-2-dimetyloaminotrimetylenu 0,5

0,2

owoce, warzywa

ziarno zbóż

BENTAZON 0,5 ziarno zbóż
2,2-ditlenek 3-izopropylo-(1H) benzo-2,1,3-tiadiazin-4-onu 0,05 ziemniaki (b)
BIFENTRYNA 0,1 warzywa
(Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylo)-2,2-di-metylocyklopropanokarboksylan 2-metylobifenyl-3-ylometylu 0,2

0,5

0,1

0,5

0,1

0,1

jabłka

czarna porzeczka

pozostałe owoce

ziarno zbóż

rzepak

herbata

BINAPAKRYL 0,05 owoce cytrusowe (e)
3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu 0,05

0,3

0,05

0,05

0,1

warzywa korzeniowe

pozostałe warzywa

pozostałe owoce

ziemniaki (b)

herbata

BITERTANOL 0,5 banany (e)
1-(bifenyl-4-iloksy-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilo)butan-2-ol 2,0

1,0

0,2

0,1

owoce pestkowe

owoce ziarnkowe

pozostałe owoce

ziarno zbóż

BROMEK METYLU

(w przeliczeniu na bromek metylu)

0,1

0,05

0,05

0,05

0,05

ziarno zbóż

owoce cytrusowe (e)

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

BROMKI NIEORGANICZNE

(w przeliczeniu na jon bromu)

50,0

50,0

50,0

ziarno zbóż

zioła, herbata

suszone owoce

BROMFENWINFOS (a) 0,1 warzywa
fosforan (Z, E)-2-bromo-1-(2,4-dichlorofenylowinylo-dietylu) 0,05

0,05

ziemniaki (b)

rzepak

BROMOFOS (a) 1,0 owoce
tiofosforan 0,4-bromo-2,5-dichlorofenylo-O,O-dimetylu 2,0 warzywa
BROMOFOS ETYLOWY (a) 0,05 owoce cytrusowe (e)
tiofosforan O-4-bromo-2,5-dichlorofenylo-O,O-dietylu 0,05

0,05

0,1

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

BROMOKSYNIL

3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl

0,05

0,1

nasiona lnu

ziarno zbóż

BROMOPROPYLAT 3,0 owoce cytrusowe (e)
4,4'-dibromobenzilan izopropylu 1,0

1,0

0,1

pozostałe owoce

warzywa

herbata

BUPIRYMAT

dimetylosulfonian 5-butylo-2-etyloamino-6-metylo-4-pirymidynylu

0,5 owoce
BUPROFEZYNA

2-tert-butylimino-3-izo-propylo-5-fenyloperhydro-1,3,5-tiadiazyn-4-on

0,5

0,1

owoce, warzywa

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

BUTYLAT

N,N-diizobutylotiokarbaminian S-etylu

0,1 kukurydza
CHINOMETIONAT

6-metylo-1,3-ditiolano[4,5b] chinoksalin-2-on

0,1 owoce, warzywa
CHLOMAZON

2-(2-chlorobenzylo)-4,4-dimetylo-1,2-oksazolidyn-3-on

0,05

0,05

0,02

ziemniaki (b)

warzywa strączkowe (d)

rzepak

CHLORDAN

1,2,4,5,6,7,8,8-oktachloro-3a,4,7,7a-tetrahydro-4,7-metanoidan

0,05 (T)

0,002

0,05 (T)

0,005

0,02

0,02

mięso i przetwory

mleko i przetwory do 4% tłuszczu

mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

ziarno zbóż

herbata

CHLORFENWINFOS (a) 1,0 owoce cytrusowe (e)
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo-dietylu) 0,05

0,5

0,05

0,05

0,05

0,2

0,05

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe

pozostałe warzywa

pieczarki

ziemniaki (b)

rzepak

ziarno zbóż

CHLORMEKWAT (CCC) 3,0 ziarno zbóż
chlorek 2-chloroetylotrimetyloamoniowy 0,2

3,0

0,05

pomidory

gruszki

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

CHLOROBENZYD

sulfid 4-chlorobenzylowo-4-chlorofenylowy

2,0 owoce i warzywa
CHLOROBENZYLAT 2,0 owoce, warzywa
4,4'-dichlorobenzilan etylu 0,2 orzechy
CHLOROBROMURON 0,2 warzywa
3-(4-bromo-3-chlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik
CHLOROBUFAM 0,1 marchew, seler
(wyrażone jako 3-chloroanilina)

3-chlorofenylokarbaminian 1-metyloprop-2-ynylu

0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
CHLOROKSURON

3-[4-(4-chlorofenoksy)fenylo]-1, 1-dimetylomocznik

0,2 warzywa
CHLOROPIRYFOS (a) 0,3 owoce cytrusowe (e)
tiofosforan 0-3,5,6-trichloropirydyn-2-ylo-0,0-dietylu 0,2

0,5

0,5

0,05

0,1

0,05

0,05

0,2 (T)

0,05 (T)

0,01

0,01

0,1

owoce pestkowe

owoce ziarnkowe

warzywa owocowe

buraki cukrowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

drób

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

CHLOROPIRYFOS METYLOWY (a) 0,3 owoce cytrusowe (e)
tiofosforan O-3,5,6-trichloropiryd-2-ylo-O,O-dimetylu 0,5

0,2

0,5

0,1

0,05

0,05

0,05 (T)

0,01

0,01

0,1

owoce ziarnkowe

owoce pestkowe

warzywa owocowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

CHLOROPROFAM

3-chlorofenylokarbaminian izopropylu

0,5 ziemniaki (b)
CHLOROTALONIL 0,01 owoce cytrusowe (e)
tetrachloroizoftalonitryl 0,01

0,5

1,0

2,0

0,01

0,01

0,1

0,01 (T)

0,01

0,01

0,1

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe, liściaste i łodygowe

ogórki

pomidory

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

CHLORSULFURON

1-(2-chlorofenylosulfonylo)-3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo) mocznik

0,1 ziarno zbóż
CHLORTOLURON 0,1 ziarno zbóż
3-(3-chloro-4-metylofenylo)-1,1-dimetylomocznik 0,05 warzywa
CHLORYDAZON (patrz pirazon)
CYFLUTRYNA 0,02 owoce cytrusowe (e)
mieszanina dwóch par enancjomerów: [(1S,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu+(1R,3R)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] i [(1S,3R)-3-(2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu+(1R,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] (w stosunku ok. 1:2) 0,2

0,3

0,05

0,02

0,05

0,5

0,1

0,02

0,05

0,02

0,05

0,02

0,02

0,01

owoce pestkowe i ziarnkowe

winogrona

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe

warzywa owocowe

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe warzywa

ziemniak (b)

kukurydza

ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

CYHALOTRYNA

(Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan-(RS)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

0,2

0,1

0,02

0,2

1,0

0,2

0,02

0,02

0,05

0,5 (T)

0,05

0,02

1,0

morele, brzoskwinie

pozostałe owoce pestkowe, ziarnkowe i jagodowe

pozostałe owoce

kapusta

pozostałe warzywa liściowe i łodygowe

warzywa strączkowe (d)

pozostałe warzywa

ziarno zbóż z wyjątkiem jęczmienia

jęczmień

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

CYHEKSATYNA 2,0 owoce cytrusowe (e)
(suma cyheksatyny i azocyklotyny wyrażona jako cyheksatyna - w przeliczeniu na wodorotlenek tricykloheksylocyny)

wodorotlenek tricykloheksylocyny

0,5

2,0

0,5

10,0

pozostałe owoce

pomidory

pozostałe warzywa

chmiel (c)

CYJANAZYNA

2-(4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyn-2-yloamino)-2-metylo-propionitryl

0,1

0,1

0,1

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

warzywa

CYKLOAT 0,05 buraki
N-cykloheksylo-N-etylo (tiokarbaminian) S-etylu 0,1 szpinak
CYKLOKSYDYM

(RS)-2-[1-(etoksyimino)butylo]-3-hydroksy-5-tian-3-ylocykloheks-2-enon

0,1

0,2

0,5

2,0

warzywa korzeniowe

warzywa liściowe i łodygowe

marchew

rzepak

CYMOKSYNIL 2,0 chmiel (c)
1-(2-cyjano-2-metoksyiminoacetylo)-3-etylomocznik 0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
CYPERMETRYNA 0,05 owoce cytrusowe (e)
(suma izomerów cypermetryny) 1,0 owoce ziarnkowe
(1RS,3RS)-(1RS,3RS)-2,2-dimetylo-3-(2-metylopropen-1-ylo) cyklopropanokarboksylan (RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu 1,0

2,0

0,05

0,5

0,5

wiśnie

pozostałe pestkowe

owoce jagodowe

warzywa strączkowe (d)

pomidory

0,2 ogórki
2,0 warzywa liściowe i łodygowe
0,05 pozostałe warzywa
0,1 rzepak
0,05 ziemniaki (b)
0,05 ziarno zbóż
0,2 (T)

0,05 (T)

0,02

0,05

0,1

mięso i przetwory

drób

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

CYPROKONAZOL 0,1 ziarno zbóż
(2RS,3RS,2SR,3SR)-2-(4-chloro-fenylo)-3-cyklopropylo-1-(1H-1,2,4-triazol-1-ylo)butan-2-ol-2,4-D kwas 2,4-dichlorofenoksy octowy 0,2

0,05

ziarno zbóż

kukurydza

DALAPON 1,0 owoce, warzywa
2,2-dichloropropionian sodowy
DAMINOZYD

kwas N,N-dimetyloaminobursztyno-amowy

0,02

0,02

0,1

owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

DAZOMET 0,05 warzywa
3,5-dimetylo-perhydro-1,3,5-triazyno-2-tion
DDT 0,05 owoce cytrusowe (e)
(suma DDT, DDE i DDD) 0,05 pozostałe owoce
1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-chlorofenylo)etan 1,0 (T)

0,04

1,0 (T)

0,1

0,05

0,05

0,05

0,05

0,2

mięso i przetwory

mleko i przetwory do 4% tłuszczu

mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

warzywa

ziarno zbóż

ziemniaki (b)

chmiel (c)

herbata

DELTAMETRYNA 0,05 owoce cytrusowe (e)
(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2- 0,1 owoce ziarnkowe i pestkowe
-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu 0,2

0,5

0,1

0,05

0,2

0,05

0,05

0,1

1,0

0,05 (T)

0,05

5,0

owoce jagodowe

warzywa liściowe i łodygowe

buraki ćwikłowe i cukrowe

pozostałe warzywa korzeniowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

pieczarki

rzepak

ziarno zbóż

drób

jaja bez skorup

herbata

DEMETON 0-(S)METYLOWY 1,0 owoce
(suma sulfotlenku i sulfonu metylodemetonu wyrażona jako metylodemeton S) tiofosforan S-(2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu 0,05

0,5

0,1

marchew

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

DESMEDIFAM

3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu

0,1 buraki ćwikłowe, cukrowe
DESMETRYNA 0,1 warzywa
2-izopropyloamino-4-metyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna
DIALAT 0,1 owoce, warzywa
(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat)

diizopropylokarbaminian S-2,3-dichloroallilu

0,1 ziarno zbóż
DIAZYNON (a) 0,3 owoce, warzywa
tiofosforan 0,0-dietylo-0-(2-izopropylo-6-metylopirymidyn-4-ylu) 0,05

0,7 (T)

0,02

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

DIBROMOETAN

(dibromoetan)

0,01

0,01

0,01

owoce cytrusowe (e)

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

DICHLOBENIL

2,6-dichlorobenzonitryl

0,1 owoce
DICHLOFLUANID 2,0 wiśnie
N-dichlorofluorometylotio-N-fenylo-N',N'-dimetylosulfonoamid 5,0

0,1

2,0

5,0

pozostałe owoce

cebula

warzywa strączkowe (d)

pozostałe warzywa

DICHLOFOP METYLOWY 0,1 buraki ćwikłowe, cukrowe
(RS)-2-[4-(2,4-dichlorofenoksy)fenoksy] propionian metylu 0,1 ziarno zbóż
DICHLORAN

2,6-dichloro-4-nitroanilina

0,1 buraki cukrowe
DICHLORFOS (DDVP) 0,1 owoce, warzywa
fosforan 2,2-dichlorowinylo-dimetylu 0,05 mięso i przetwory
0,02 mleko i przetwory
0,05 jaja bez skorup
2,0 ziarno zbóż
0,1 herbata
DICHLORPROP 0,05 owoce cytrusowe (e)
kwas (+)-2-(2,4-dichlorofenoksy)-propionowy 0,05

0,05

0,2

0,1

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

herbata

DIELDRYNA 0,2 (T) mięso i przetwory
(łącznie z aldryną w przeliczeniu na dieldrynę) 85% rel-(1R,4S,4aS,5R,6R,7S,8S,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4:5,8-dimetanonaftalen 0,006

0,15 (T)

0,02

0,02

0,01

mleko i przetwory do

4% tłuszczu

mleko i przetwory

powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

herbata

ziarno zbóż

DIFENKONAZOL

1(2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4-metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo)-1H-1,2,4-triazol

0,2

0,1

czarna porzeczka

pozostałe owoce

DIFENOKSURON 0,05 wszystkie produkty spożywcze pochodzenia roślinnego
3-[4-(4-metoksyfenoksy)fenylo]-1,1-dimetylomocznik
DIFENZOKWAT

kation 3,5-difenylo-1,2-dimetylopirazolowy

0,1 ziarno zbóż
DIFLUBENZURON 1,0 owoce, warzywa
1-(4-chlorofenylo)-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik 0,2

0,1

pieczarki

ziarno zbóż

DIFLUFENIKAN

2',4'-difluoro-2-(3-trifluoro-metylofenoksy)nikotynoiloanilid

0,05 ziarno zbóż
DIKAMBA

kwas 3,6-dichloro-2-metoksybenzoesowy

0,05 ziarno zbóż
DIKWAT 0,1 owoce, warzywa
dibromek 9,10-dihydro-8a,10a-diazoniafenantrenowy 0,1

0,05

2,0

ziemniaki (b)

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

ziarno zbóż

DIMEFURON 0,1 rzepak
3-[4-(5-tert-butylo-2,3-dihydro-2-okso-1,3,4-oksadiazol-3-ilo)-3-chlorofenylo]-1,1-dimetylomocznik
DIMETACHLOR

2-chloro-N-(2-metoksyetylo-2',6'-dimetyloacetanilid

0,1 rzepak
DIMETIPIN 0,1 rzepak
2,3-dihydro-5,6-dimetylo-1,4-ditinu 1,1,4,4-tetratlenek 0,05 ziemniaki (b)
DIMETOAT 0,5 owoce
(łącznie z pochodną tlenową) 0,2 cebula
ditiofosforan 0,0-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu 0,2

0,5

0,2

0,2

buraki ćwikłowe, cukrowe

pozostałe warzywa

ziarno zbóż

herbata

DINOKAP 0,1 owoce, warzywa
krotonian 2,6-dinitro-4-oktylofenylu i krotonian 2,4-dinitro-6-oktylofenylu

(izomeryczna mieszanina poreakcyjna)

DINOSEB

4,6-dinitro-2-sec-butylofenol

0,05

0,05

0,1

owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

DINOTERB

4,6-dinitro-2-tert-butylofenol

0,1 ziarno zbóż
DIOKSATION 0,05 owoce cytrusowe (e)
bis (ditiofosforan) S,S'-1,4-dioksan-2,3-diylo-O,O,O',O'-tetraetylu 0,05

0,05

0,1

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

DITIANON

2,3-dicyjano-1,4-ditiaantrachinon

3,0 owoce
DITIOKARBAMINIANY: MANEB, TIURAM, ZINEB, METIRAM, MANKOZEB (wyrażone jako CS2) 2,0

2,0

5,0

1,0

2,0

0,05

0,05

0,05 (T)

0,05

0,05

0,1

owoce cytrusowe

pozostałe owoce

warzywa liściowe i łodygowe

pomidory, ogórki

pozostałe warzywa

ziarno zbóż

ziemniaki (b)

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

DIURON

3-(3,4-dichlorofenylo)-1,1-dimetylomocznik

0,1

0,5

owoce

warzywa

DODYNA 1,0 owoce ziarnkowe i pestkowe
octan 1-dodecyloguanidynowy 0,2 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
ENDOSULFAN 0,2 warzywa korzeniowe
(suma endosulfanu i siarczanu endosulfanu w przeliczeniu na endosulfan) 0,2

0,1

kukurydza

ziarno zbóż

S-tlenek 6,7,8,9,10,10-heksachloro-1,5,5a,6,9,9a-heksahydro-6,9-metano-2,4,3-benzodioksatiepinu 0,5

30,0

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

herbata

ENDRYNA 0,01 owoce, warzywa
rel-(1R,4S,4aS,5S,6S,7R,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4,5,8-dimetanonaftalen 0,01

0,01

0,05 (T)

0,001

0,025 (T)

0,005

0,01

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory do 4% tłuszczu

mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

herbata

EPTC 0,1 ziemniaki (b)
dipropylotiokarbaminian S-etylu 0,1

0,1

warzywa strączkowe (d)

kukurydza

ETEFON

kwas 2-chloroetylofosfonowy

0,05

3,0

5,0

0,05

3,0

0,05

0,05

0,5

0,2

0,05

0,05 (T)

0,05

0,05

0,1

owoce cytrusowe (e)

owoce ziarnkowe i pestkowe

porzeczki

pozostałe owoce jagodowe

pomidory

ziemniaki (b)

pozostałe warzywa

jęczmień, żyto

pszenica

ziarno pozostałych zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

ETIOFENKARB 2,0 owoce
metylokarbaminian 2-(etylometylo)-fenylu 0,5

0,2

2,0

0,5

buraki ćwikłowe

warzywa strączkowe (d)

pozostałe warzywa

ziemniaki

ETION (a) 2,0 owoce cytrusowe (e)
bis (ditiofosforan) O,O,O',O'-tetraetylo-S,S'-metylenu 0,5

0,1

2,0

pozostałe owoce

warzywa

herbata

ETOFUMESAT 0,1 buraki cukrowe
metanosulfonian (-)-2-etoksy-2,3-dihydro-3,3-dimetylo-benzofuran-5-ylu
FENARYMOL 0,2 owoce cytrusowe (e)
alkohol 2,4'-dichloro-a-(5-pirymidynylo)benzyhydrylowy 1,0

0,3

0,05

0,02

0,02

0,02

0,02 (T)

0,02

0,02

0,05

porzeczki

pozostałe owoce

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

FENBUTATYNY TLENEK 2,0 owoce
tlenek bis[tris(2-metylo-2-fenylopropylo)cyny] 0,5 warzywa
FENCHLORFOS

tiofosforan O,O-dimetylo-O-2,4,5-trichlorofenylu

0,01

0,01

0,01

0,1

owoce cytrusowe (e)

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

FENITROTION (a) 2,0 owoce cytrusowe (e)
tiofosforan 0,0-dimetylo-0,3-metylo-4-nitrofenylu 0,5

0,1

0,2

0,5

0,05

0,1

pozostałe owoce

kalafiory

buraki cukrowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

herbata

FENMEDIFAM 0,1 buraki ćwikłowe, cukrowe
3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu
FENOKSAPROP ETYLOWY

kwas (RS)-2-[4-(6-chloro-1,3-benzoksazol-2-iloksy)fenoksy]propionowy

0,1

0,1

owoce, warzywa

ziarno zbóż

FENPROPATRYNA 0,3 owoce, warzywa
cyjano (3-fenoksyfenylo)metylo 2,2,3,3-tetrametylocyklopropano-karboksylan
FENPROPIMOR 0,5 ziarno zbóż
(+)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo)-2-metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina
FENTION (a) 1,0 owoce cytrusowe (e)
(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fention) tiofosforan 0,0-dimetylo-0-3-metylo-4-metylotiofenylu 0,5

0,1

1,0

pozostałe owoce

marchew

pozostałe warzywa

FENTYNA 0,1 ziemniaki (b)
(suma trójfenylocyny, octanu, chlorku i wodorotlenku trifenylocyny wyrażona jako wodorotlenek trifenylocyny)
FENWALERAT 0,05 owoce cytrusowe (e)
(RS)-2-(4-chlorofenylo)-3-metylomaślan (RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu 1,0

0,5

0,5

0,05

0,02

0,05

0,05

0,5 (T)

0,05

0,1

owoce ziarnkowe

pozostałe owoce

warzywa liściowe i łodygowe

warzywa korzeniowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

herbata

FLAMPROP IZOPROPYLOWY 0,2 ziarno zbóż
D,L-N-benzoilo-N-(3-chloro-4-fluoroalaninian izopropylu)
FLUAZYFOP BUTYLOWY 0,1 truskawki
(R,S)-2-[4-(5-trifluorometylo-2-pirydyloksy)-fenoksy]propionian butylu 0,5

0,1

0,1

3,0

buraki

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

rzepak

FLUCYTRYNAT 0,5 owoce, warzywa
(RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylo (S)-2-(4-difluorometoksyfenylo)-maślan 2,0

0,1

chmiel (c)

herbata

FLUOROCHLORIDON 0,1 warzywa
3-chloro-4-(chlorometylo)-1-[3-trifluorometylo)fenylo]-2-pyrolidon 0,1

0,1

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

FLURENOL 0,05 ziarno zbóż
kwas 9-hydroksyfluoreno-9-karboksylowy
FLUROKSYPYR 0,1 ziarno zbóż
kwas 4-amino-3,5-dichloro-6-fluoro-2-pirydyloksyoctowy
FLUSILAZOL 0,1 banany (e)
bis (4-fluorofenylo)(metylo)(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo) silan 0,2

0,02

pozostałe owoce

ziarno zbóż

FLUTRIAFOL 0,5 ziarno zbóż
(RS)-2,4'-difluoro-a-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)benzhydrol
FONOFOS (a) 0,2 owoce, warzywa
etyloditiofosfonian 0-etylo-S-fenylu 0,05

0,2

ziemniaki (b)

buraki cukrowe

FORMOTION (a) 0,2 owoce cytrusowe (e)
ditiofosforan S-(N-formylo-N-metylokarbomoilo)metylo-0,0-dimetylu 0,1

0,5

0,2

0,1

1,0

truskawki, maliny

pozostałe owoce

buraki cukrowe

pozostałe warzywa

korzeniowe

chmiel (c)

FOSALON (a) 1,0 owoce cytrusowe (e)
ditiofosforan S-(6-chloro-2,3-dihydro-2-oksobenzoksazol-1-ilo)metylo-0,0-dietylu 1,0

2,0

1,0

0,1

0,1

truskawki

pozostałe owoce

warzywa liściowe

i łodygowe

warzywa korzeniowe

ziemniaki (b)

FOSETYL 3,00 owoce
wodorofosfonian etylu 3,00 ogórki, pomidory
FOSFAMIDON (a) 0,15 owoce, warzywa
fosforan (2-chloro-2-dietylokarbamoilo-1-metylo)winylo-dimetylu 0,05 ziarno zbóż
FOSFOROWODÓR 0,1 ziarno zbóż
PH (wszystkie fosforki wyrażone jako fosforowodór) 0,01 produkty zbożowe
FURATIOKARB

N,N'-dimetylo-N-N-tiodikarbaminian butylo-2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu

0,05

0,05

0,05

0,5 (T)

0,05

0,05

0,1

owoce, warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

GLIFOSAT 0,1 owoce, warzywa
N-(fosfonometylo)glicyna 0,1

20,0

5,0

0,1

0,5 (T)

0,1

0,1

0,1

ziemniaki (b)

jęczmień i owies

pszenica, żyto, pszenżyto

ziarno pozostałych zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

GLUFOSYNAT

kwas DL-homoalanin-4-ylo(metylo)fosfinowy

0,2

3,0

0,2

owoce

warzywa strączkowe

pozostałe warzywa

HALOKSYFOP 0,2 rzepak
kwas (RS)-2-[4-(3-chloro-5-trifluorometylo-2-pirydyloksy)fenoksy]propionowy 0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
a-HCH 0,02* ziarno zbóż
a-heksachlorocykloheksan 0,2 (T)

0,004

0,1 (T)

0,02

0,2*

mięso i przetwory

mleko i przetwory do 4% tłuszczu

mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

herbata

b-HCH 0,02* ziarno zbóż
b-heksachlorocykloheksan 0,1 (T)

0,003

0,075 (T)

0,01

0,2*

mięso i przetwory

mleko i przetwory do 4% tłuszczu

mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

herbata

g-HCH (patrz lindan)
HEKSACHLOROBENZEN (HCB) 0,01 ziarno zbóż
heksachlorobenzen 0,2 (T)

0,01

0,25 (T)

0,02

0,01

mięso i przetwory

mleko i przetwory do

4% tłuszczu

mleko i przetwory

powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

herbata

HEKSAFLUMURON

1-[3,5-dichloro-4-(1,1,2,2-tetrafluoroetoksy)fenylo]-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik

0,05

0,1

ziemniaki (b)

owoce, warzywa

HEKSYTIAZOKS

(4RS,5RS)-5-(4-chlorofenylo)-N-cykloheksylo-4-metylo-2-okso-1,3-tiazolidyn-3-ylokarboksyamid

0,5 owoce, warzywa
HEPTACHLOR 0,01 owoce, warzywa
(suma heptachloru i epoksydu heptachloru wyrażona jako heptachlor) 1,4,5,6,7,8,8-heptachloro-3a,4,7,7a-tetrahydro-4,7-metanoinden 0,01

0,01

0,2 (T)

0,004

0,1 (T)

0,02

0,02

ziarno zbóż

ziemniaki (b)

mięso i przetwory

mleko i przetwory do

4% tłuszczu

mleko i przetwory

powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

herbata

HEPTENOFOS (a) 0,5 owoce
dimetylofosforan 7-chlorobicyklo-[3,2,0]-hepta-2,6-dien-6-ylu 0,1 ziemniaki (b)
HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO

hydrazyd kwasu maleinowego

10,0

1,0

cebula

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

HYMEKSAZOL 0,1 buraki
5-metyloizoksazol-3-ol
IMAZABETABENZ

Produkt reakcji zaw. kwas (±)-6-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2-imidazolin-2-ylo)-m-toluilowy i kwas (±)-2-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2-imidazolin-2-ylo)-p-toluilowy

0,05 ziarno zbóż
IMAZALIL 5,0 owoce cytrusowe (e)
1-(b-allioksy-2,4-dichlorofenyloetylo)-imidazol 5,0

0,02

0,02

0,02

5,0

0,02

0,02 (T)

0,02

0,02

0,1

owoce ziarnkowe

pozostałe owoce

warzywa

ziemniaki wczesne (b)

ziemniaki

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

IPRODION 5,0 owoce cytrusowe (e)
3-(3,5-dichlorofenylo)-N-izopropylo-2,4-dioksoimidazolidyno-1-karboksyamid 5,0

10,0

5,0

2,0

5,0

0,1

10,0

0,02

0,5

0,02

0,05 (T)

0,05

0,05

0,1

owoce pestkowe

pozostałe owoce

pomidory

ogórki

cebula, czosnek

pozostałe warzywa korzeniowe

warzywa liściowe i łodygowe

ziemniaki (b)

pszenica

pozostałe ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

IZOFENFOS (a) 0,1 warzywa
(suma izofenfosu i jego tlenowej pochodnej) 0,05 rzepak
izopropyloamidotiofosforan etylo-(2-izopropoksykarbonylo)fenylu
IZOKSABEN 0,1 ziarno zbóż
N-[3-(1-etylo-1-metylo-propylo)izoksazol-5-ilo]-2,6-dimetoksybenzamid
IZOPROTURON 0,2 ziarno zbóż
3-(4-izopropylofenylo)-1,1-dimetylomocznik
JOKSYNIL 0,1 warzywa
4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl
KAPTAFOL

N-(1,1,2,2-tetrachloroetylotio)-cykloheks-4-eno-1,2dikarboksyimid

0,02

0,02

0,02

0,1

owoce cytrusowe (e)

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

KAPTAN 3,0 owoce ziarnkowe i jagodowe
N-(trichlorometylotio)cykloheks-4-ene-1,2-dikarboksymid 2,0

3,0

2,0

0,1

owoce pestkowe

pomidory

pory, sałata, warzywa strączkowe (d)

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

KARBARYL (a) 3,0 owoce cytrusowe (e)
metylokarbaminian 1-naftylu 3,0

1,0

1,0

0,5

0,2 (T)

0,5 (T)

0,1

0,5

banany (e)

pozostałe owoce

warzywa

ziarno zbóż

mięso i przetwory

drób

mleko i przetwory

jaja bez skorup

KARBENDAZYM 5,0 owoce cytrusowe (e)
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu ma karbendazym)

benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu

1,0

1,0

0,1

0,1

0,1 (T)

0,1

0,1

0,1

pozostałe owoce, warzywa

pieczarki

ziarno zbóż

ziemniaki (b)

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

KARBETAMID 0,1 rzepak
karabanilan(R)-1-(etylokarbamoilo)etylu
KARBOKSYNA 0,2 buraki cukrowe
5,6-dihydro-2-metylo-1,4-oksatiino-3-karboksyanilid 0,2

0,02

ziarno zbóż

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

KARBOFURAN

(suma karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu wyrażona jako karbofuran)

metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu

0,1

0,1

0,5

0,2

0,1

0,1

0,05

0,1 (T)

0,1

0,1

0,2

owoce cytrusowe (e)

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe

warzywa liściowe i łodygowe

ziarno zbóż

ziemniaki (b)

rzepak

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

KARBOSULFAN 0,05 owoce jagodowe
(suma karbosulfanu, karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu) 2,3-dihydro-2,2-dimetylo-7-benzofuranylo [(dibutyloamino)tio]metylo-karbaminian 0,1

0,1

0,05

0,05

5,0

0,05

0,5 (T)

0,05

0,05

0,1

pozostałe owoce

marchew

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

chmiel (c)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

KLOPYRALID (3,6-DCP) 0,05 rzepak
kwas 3,6-dichloro-2-pirydynokarboksylowy 0,3 buraki ćwikłowe i cukrowe
KLOFENTEZYNA 0,1 owoce
3,6-bis(2-chlorofenylo)-1,2,3,4,5-tetrazyna
KWINALFOS 0,2 rzepak
dietylotiofosforan 0-2-chinoksalinylu 0,2

0,02

warzywa

ziemniaki (b)

KWINTOCEN

pentachloronitrobenzen

0,1

1,0

0,01

herbata

banany (e)

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

KWIZALOFOP

kwas (RS)-2-[4-(6-chlorochinoksalino-2-yloksy)fenoksy]propionowy

0,1

0,5

0,1

0,5

0,1

ziemniaki (b)

owoce

buraki cukrowe, ćwikłowe

pozostałe warzywa

rzepak

LENACYL 0,1 owoce, warzywa
3-cykloheksylo-6,7-dihydro-1H-cyklopentapirymidyno-2,4-dion
LINDAN (g-HCH) 0,1 owoce, warzywa
g-heksachlorocykloheksan 0,5

1,0 (T)

0,008

0,2

0,1

0,1

0,1

oleje

mięso i przetwory

mleko i przetwory do

4% tłuszczu

mleko i przetwory

powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

ziarno zbóż

herbata

LINURON 1,0 szparagi
3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik 0,2

0,1

0,1

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

kukurydza

MALATION (a) 2,0 owoce cytrusowe (e)
ditiofosforan S-1,2-bis(etoksykarbonylo)etylo-O,O-dimetylu 0,5

0,5

8,0

0,1

pozostałe owoce

warzywa

ziarno zbóż

herbata

MANEB (patrz ditiokarbaminiany)
MANKOZEB (patrz ditiokarbaminiany)
MCPA 0,1 ziarno zbóż
kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)octowy
MEFOSFOLAN

N-(4-metylo-1,3-ditiolan-2-ylideno)amidofosforan dietylu

5,0

0,1

chmiel (c)

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

MEKOPROP 0,1 ziarno zbóż
kwas (+-)-2-(4-chloro-2-metylofenoksy)propionowy
MERKAPTODIMETUR (a) 0,1 kukurydza
(suma merkaptodimeturu, sulfonu i sulfotlenku wyrażona jako markaptodimetur) 1,0

0,1

sałata

buraki ćwikłowe, cukrowe

metylokarbaminian 3,5-dimetylo-4-metylotiofenylu
METABENZOTIAZURON 0,2 warzywa
1-(2-benzotiazolilo)-1,3-dimetylomocznik 0,1 ziarno zbóż
METALAKSYL 0,05 owoce cytrusowe (e)
(+-)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu 1,0

0,5

0,1

0,05

0,05

10,0

0,5 (T)

0,05

0,05

0,1

owoce ziarnkowe

owoce jagodowe

warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

chmiel (c)

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

METAMIDOFOS 0,2 owoce cytrusowe (e)
amidotiofosforan 0,S-dimetylu 0,01

0,2

0,1

0,01

0,01

5,0

0,01 (T)

0,01

0,01

0,1

pozostałe owoce

warzywa liściowe

i łodygowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

chmiel (c)

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

METAMITRON 0,2 buraki cukrowe
4-amino-6-fenylo-3-metylo-1,2,3-triazyn-5(4H)-on
METAZACHLOR 0,1 rzepak
2',6'-dimetylo-N-(pirazol-1-ilometylo)-chloroacetanilid 0,2 kapusta
METAZOL 0,1 cebula
2-(3,4-dichlorofenylo)-4-metylo-1,2,4-oksadiazolidyno-3,5-dion
METIRAM (patrz ditiokarbaminiany)
METOBROMURON 1,0 sałata
3-(4-bromofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik 0,1

0,05

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

METOKSURON 0,2 warzywa
3-(3-chloro-4-metoksyfenylo)-1-dimetylomocznik 0,1 ziarno zbóż
METOKSYCHLOR (DMDT) 2,0 owoce, warzywa
1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-metoksyfenylo)etan 3,0 (T)

0,5

0,5

mięso i przetwory

jaja bez skorup

oleje

METOLACHLOR 0,2 owoce, warzywa
2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo)acet-o-toluid 0,1 ziemniaki (b)
METOMYL (a) 2,0 warzywa liściowe i łodygowe
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)-tioacetamid 0,5

4,0

0,05

0,02 (T)

0,02

0,02

pozostałe warzywa

chmiel (c)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

METRYBUZYNA

4-amino-3-metylotio-6-tert-butylo-1,2,4-triazyn-5(4H)-on

0,1

0,1

warzywa

ziemniaki (b)

METYDATION (a)

ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ilo)metylo-0,0-dimetylu

0,1

1,0

0,02

0,02 (T)

0,02

0,02

0,1

owoce, warzywa

chmiel (c)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

METYLOPIRYMIFOS (a) 0,2 warzywa
dimetylotiofosforan 0-2-dietylo amino-6-metylo-4-pirymidynylu 5,0

0,05 (T)

0,05

0,05

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

MEWINFOS 0,2 owoce ziarnkowe
fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylo-dimetylu) 0,5

0,2

0,5

0,1

owoce pestkowe

owoce cytrusowe (e)

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

MONOLINURON 0,1 ziarno zbóż
3-(4-chlorofenylo)-1-metoksymetylomocznik
MYCHLOBUTANIL

2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)heksylokarbonitryl

0,5 owoce
NAPROPAMID 0,05 owoce, warzywa
N,N-dietylo-2-(1-naftyloksy)propionamid 0,1 rzepak
NUARYMOL 0,1 ziarno zbóż
alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-a-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrylowy 0,2 owoce
OKSADIKSYL 0,5 pomidory, ogórki
N-(2,6-dimetylofenylo)-2-metoksy-N-(2-okso-3-oksazolidynylo)acetamid 0,1

0,1

cebula

ziemniaki (b)

OKSAMYL 0,05 truskawki
N,N-dimetylo-2-metylokarbamoiloksyimino-2-(metylotio)acetamid 0,05

0,05

warzywa

ziemniaki (b)

OKSYFLUOROFEN 0,05 owoce
eter 2-chloro-a,a,a-trifluoro-p-tolilowo-3-etoksy-4-nitrofenylowy
OMETOAT (a) 0,4 wiśnie
tiofosforan O,O-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu 0,1

0,4

0,1

0,2

0,1

owoce jagodowe

szpinak

warzywa korzeniowe

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

herbata

PARAKWAT 0,05 owoce, warzywa
chlorek 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowy 0,05

0,1

ziemniaki (b)

herbata

PARATION METYLOWY (a) 0,1 owoce, warzywa
tiofosforan 0,0-dimetylo-0-4-nitrofenylu 0,1 ziarno zbóż
PENCYKURON 0,1 ziemniaki (b)
1-(4-chlorobenzylo)-1-cyklopentylo-3-fenylo-mocznik 0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
PENDIMETALINA 0,1 ziarno zbóż
N-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-dinitrobenzenoamina 0,2 warzywa
PERMETRYNA 0,5 owoce cytrusowe (e)
(suma izomerów permetryny): 1,0 owoce ziarnkowe

i pestkowe

(1RS,3RS)-(1RS,3RS)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2-dimetylocyklopropanokarboksylan 3-fenoksybenzylu 0,05

0,1

0,5

0,1

2,0

0,05

0,2

2,0

0,5 (T)

0,05

0,05

0,1

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe

pozostałe warzywa

ogórki

warzywa liściowe

i łodygowe

ziemniaki (b)

kukurydza

pozostałe ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

PIRAZON 0,5 buraki cukrowe
5-amino-4-chloro-2-fenylopirydazyn-3(2H)-on 0,5 pozostałe warzywa
PIRYDAT 0,2 ziarno zbóż
(związek macierzysty + metabolit: 3-fenylo-4-hydroksy-6-chloropirydazyna) 0,1 rzepak
tiokarbaminian S-oktylo-6-chloro-3-fenylopirydazyn-4-ylu
PIRYMIKARB (a) 0,5 owoce
(suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloformamido-pirymikarbu) 1,0

0,5

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe warzywa

dimetylotiokarbaminian 2-dimetylopirymidyn-4-ylu 0,1 ziarno zbóż
PROCHLORAZ 5,0 owoce cytrusowe (e)
(suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających cząsteczkę 2,4,6 trójfenolową przeliczoną na prochloraz)N-propylo-N-[2-(2,4,6-trichlorofenoksy)]etyloimidazolo-1-karboksyamid 5,0

0,1

0,5

0,2

banany (e)

ziarno zbóż

pieczarki

rzepak

PROCYMIDON 0,02 owoce cytrusowe (e)
N-(3,5-dichlorofenylo)-1,2-dimetylo-1,2-cyklopropanodikarboksyimid 5,0

1,0

0,02

0,2

1,0

2,0

2,0

5,0

0,02

0,02

0,05 (T)

0,05

0,05

0,1

owoce jagodowe

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe

cebula

ogórki

pomidory

warzywa strączkowe

warzywa liściowe i łodygowe

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

PROFAM 0,5 ziemniaki (b)
karbanilan izopropylu
PROMETRYNA 0,5 warzywa
2,4-bis(izopropyloamino)-6-metylo-1,3,5-triazyna 0,1 ziemniaki (b)
PROPACHLOR 0,1 warzywa
N-izopropylochloroacetanilid
PROPAMOKARBU CHLOROWODOREK 1,0 pomidory, ogórki
chlorowodorek 3-(dimetyloamino)propylokarb-aminianu propylu 0,2 ziemniaki (b)
PROPARGIT 3,0 owoce
siarczyn 2-(4-tert-butylofenoksy)-cykloheksylo-2-propenylu 0,5

0,1

ogórki

herbata

PROPIKONAZOL 0,05 owoce cytrusowe (e)
(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)-4-propylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo]-1H-1,2,4-triazol 0,2

0,05

0,05

0,05 (T)

0,1

0,05

0,1

pozostałe owoce

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

PROPOKSUR (a) 0,2 truskawki
metylokarbaminian 2-izopropoksyfenylu 3,0

3,0

0,1

0,5

pozostałe owoce

warzywa

ziemniaki (b)

rzepak

PROPYZAMID 0,5 warzywa
3,5-dichloro-N-(1,1-dimetylopropynylo) benzamid 0,1 rzepak
PYRAZOFOS (a) 0,5 owoce, warzywa
dietyloditiofosforan 0-6-etoksykarbonylo-5-metylopipirazolo[1,5-a]pirymidin-2-ylu 0,1

10,0

ziarno zbóż

chmiel (c)

SETOKSYDYM 0,5 ziemniaki (b)
(±)-2-(1-etoksyiminobutylo)-5-[2-(etylotio)propylo]-3-hydroksycykloheksen-2-on-1 0,5

2,0

0,5

1,0

buraki cukrowe, ćwikłowe

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe warzywa

rzepak

SIARKA 50,0 owoce, warzywa
siarka
SYMAZYNA 0,05 ziarno zbóż
2-chloro-4,6-bis(etyloamino)-1,3,5-triazyna 0,02 truskawki
TCA 2,0 buraki ćwikłowe, cukrowe
trichlorooctan sodowy 1,0

2,0

pozostałe warzywa

rzepak

TEBUKONAZOL 0,2 ziarno zbóż
(RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)pentan-3-ol
TEBUTAM 0,1 rzepak
N-benzylo-N-izopropylopiwaloamid
TEFLUBENZURON

1-(3,5-dichloro-2,4-difluoro-fenylo)-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik

0,05

0,5

ziemniaki (b)

owoce, warzywa

TERBACYL 0,1 owoce
3-tert-butylo-5-chloro-6-metylouracyl
TERBUFOS (a) 0,1 buraki cukrowe
dietyloditiofosforan S-tertbutylotiometylu 0,1 ziarno zbóż
TERBUTRYNA 0,1 ziarno zbóż
2-tert-butyloamino-4-etyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna
TERBUTYLOAZYNA 0,1 warzywa strączkowe (d)
2-tert-butyloamino-4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyna 0,1 ziemniaki (b)
TETRACHLORWINFOS (a) 1,0 owoce, warzywa
fosforan (Z)-2-chloro-1-(2,4,5-trichlorofenylo)winylodimetylu
TETRADIFON 1,0 owoce, warzywa
sulfon 4-chlorofenylo-2,4,5-trichlorofenylowy
TETRAKONAZOL

eter (±)-2-(2,4-dichlorofenylo)-3-(1H-1,2,4-triazol-1-yl)propylo1,1,2,2-tertafluoroetylu

0,05 ziarno zbóż
TIABENDAZOL 10,0 owoce cytrusowe (e)
2-(tiazol-4-ilo)benzimidazol 3,0

0,05

0,05

0,1

banany (e)

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

jaja bez skorup

TIFENSULFURON

kwas 3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo-karbamoilosulfoamoilo)tiofeno-2-karboksylowy

0,05 ziarno zbóż
TIOFANAT METYLOWY 5,0 owoce cytrusowe (e)
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym) o-fenylenobis[4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu 1,0

1,0

0,1

0,1

0,1 (T)

0,1

0,1

0,1

pozostałe owoce, warzywa

pieczarki

ziarno zbóż

ziemniaki (b)

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

TIOMETON (a) 0,05 truskawki
(suma tiometonu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako tiometion) 0,5

0,05

pozostałe owoce

warzywa

ditiofosforan S-(2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu
TIURAM (patrz ditiokarbaminiany)
TOLCHLOFOS METYLOWY

tiofosforan O-(2,6-dichloro-4-metylofenylo)-O,O-dimetylu

0,05 ziemniaki (b)
TRIADIMEFON 0,2 owoce
(suma triadimefonu i triadimenolu) 0,5 ziarno zbóż
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilo)butan-2-on
TRIADIMENOL 0,2 owoce
(suma triadimenolu i triadimefonu) 0,5 ziarno zbóż
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triszol-1-ilo-2-butanol
TRIALAT 0,1 owoce, warzywa
(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat)

diizopropylotiokarbaminian S-2,3,3-trichloroallilu

0,1 ziarno zbóż
TRIAZOFOS (a) 0,2 owoce
tiofosforan O,O-dietylo-O-1-fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ilu 0,1

0,05

warzywa

ziemniaki (b)

TRIBENURON METYLOWY

kwas 2-[metoksy-6-metylo-1,3,5-triazino-2-ylo(metylo) karbamoilosulfamoilo] benzoesowy

0,05 ziarno zbóż
TRICHLORFON (a) 0,5 owoce
2,2,2-trichloro-1-hydroksyetylofosfonian-dimetylu 0,2

0,1

0,1

0,05

warzywa

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

TRICHLORONAT 0,2 warzywa
etylotiofosfonian 0-etylo 0-2,4,5-trichlorofenylu
TRIDEMORF 0,1 ziarno zbóż
4-alkilo-2,6-dimetylomorfolina
TRIFLURALINA 0,5 warzywa
2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo anilina 0,1 rzepak
TRIFORYNA 1,0 owoce
1,4-bis(2,2,2-trichloro-1-formamidoetylo)piperazyna 1,0

0,2

ogórki

ziarno zbóż

WAMIDOTION (a) 0,5 owoce ziarnkowe
(suma wamidotionu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako wamidotion) 0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
tiofosforan O,O-dimetylo-S-2-(1-metylokarbamoiloetylotio)etylu
WINKLOZOLINA 0,05 owoce cytrusowe (e)
(suma winklozoliny i wszystkich metabolitów zawierających grupę 3,5-dichloroaniliny wyrażona jako winklozolina) 3-(3,5-dichlorofenylo)-5-metylo-5-winylooksazolidyno-2,4-dion 1,0

0,5

2,0

5,0

3,0

5,0

2,0

1,0

0,05

0,05

0,05 (T)

0,05

0,05

1,0

0,1

owoce ziarnkowe

wiśnie

pozostałe owoce pestkowe

owoce jagodowe

pomidory

warzywa liściowe

i łodygowe

warzywa strączkowe (d)

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

rzepak

herbata

ZINEB (patrz ditiokarbaminiany)
ZWIĄZKI MIEDZI (w przeliczeniu na Cu) 5,0 owoce, warzywa
NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI CHEMICZNYCH ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH DLA NIEMOWLĄT (DO 12 MIESIĘCY ŻYCIA WŁĄCZNIE) I MAŁYCH DZIECI (DO 36 MIESIĄCA ŻYCIA)
Nazwa środka ochrony roślin Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin w produktach zawierających do 10% tłuszczu (mg/kg produktu) Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin w produktach zawierających więcej niż 10% tłuszczu (mg/kg tłuszczu)
1 2 3
ALDRYNA + DIELDRYNA 0,002 0,02 (T)
DDT

(suma izomerów i metabolitów)

0,01 0,1 (T)
ENDRYNA 0,001 0,01 (T)
HEKSACHLOROBENZEN (HCB) 0,004 0,04 (T)
HEKSACHLOROCYKLOHEKSAN (HCH)

(suma izomerów)

0,005 0,05 (T)
HEPTACHLOR

(suma heptachloru i epoksydu heptachloru)

0,002 0,02 (T)
DITIOKARBAMINIANY

(wyrażone jako CS2)

0,05 0,05 (T)
POZOSTAŁE CHEMICZNE ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN (każdego nie więcej niż) 0,01 0,01 (T)

* - dotyczy sumy izomerów α i β-HCH

(T) - w przeliczeniu na tłuszcz,

(a) - pozostałości środków ochrony roślin, które należy sumować zgodnie z § 2 ust. 2 rozporządzenia,

(b) - pozostałość odnosi się do ziemniaków obranych,

(c) - pozostałość odnosi się do chmielu suszonego,

(d) - pozostałość odnosi się do części jadalnych,

(e) - pozostałość odnosi się do całego owocu,

(f) - grupy środków spożywczych pochodzenia roślinnego:

Warzywa korzeniowe (oraz cebulowe): burak ćwikłowy, cebula, chrzan, czosnek, marchew, pietruszka - korzeń, por, seler - korzeń, skorzonera, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka.

Warzywa liściowe i łodygowe (oraz kwiaty i ogonki liściowe): brokuł, burak liściowy (boćwina), cykoria liściowa, endywia, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, czerwona, włoska, brukselska, chińska), rabarbar, sałata, seler naciowy, szczaw, szpinak, pietruszka naciowa, szczypiorek, szparag.

Warzywa owocowe: cukinia, dynia, kabaczek, kawon, melon, oberżyna, ogórek, papryka, patison, pomidor.

Warzywa strączkowe: bób, fasola - suche nasiona, fasola szparagowa, groch - suche nasiona, groch - zielone nasiona, groch cukrowy (zielony strąk), soja,

Owoce ziarnkowe: gruszka, jabłko, pigwa.

Owoce pestkowe: brzoskwinia, czereśnia, morela, nektarynka, śliwka, wiśnia.

Owoce jagodowe: agrest, aronia, borówka wysoka, borówka czernica, borówka brusznica, jeżyna, malina, porzeczka (biała, czerwona, czarna), poziomka, truskawka, winogrono, żurawina.

Owoce cytrusowe: cytryna, grapefruit, mandarynka, pomarańcza.

Owoce inne: ananas, banan, daktyl, figa, kiwi, mango, marakuja, oliwka, papaja, rodzynka.

Ziarno zbóż: gryka, jęczmień, kukurydza, owies, proso, pszenica, pszenżyto, ryż, sorgo, żyto.

Orzechy: kasztan jadalny, laskowy, migdał, pekan, pistacja, włoski, ziemny.

Herbata: suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane części rośliny Camellia sinensis lub innych roślin, służące do sporządzania naparów.

1 § 1 uchylony przez § 8 pkt 2 rozporządzenia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz.U.01.9.72) z dniem 7 maja 2001 r.
2 Załącznik nr 1 uchylony w związku z uchyleniem § 1 przez § 8 pkt 2 rozporządzenia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz.U.01.9.72) z dniem 7 maja 2001 r.
3 Załącznik nr 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 1997 r. (Dz.U.97.43.273) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 maja 1997 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1993.104.476

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Najwyższe dopuszczalne pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin.
Data aktu: 08/10/1993
Data ogłoszenia: 04/11/1993
Data wejścia w życie: 19/11/1993