Zmiana stawek ceł na niektóre towary przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 23 kwietnia 1991 r.
w sprawie zmiany stawek ceł na niektóre towary przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445) zarządza się, co następuje:
§  1.
Stawki celne na towary określone kodem H.S.: 0201.10, 0201.20, 0201.30, 0202.10, 0202.20, 0202.30, 0203.11, 0203.12, 0203.19, 0203.21, 0203.22, 0203.29, 0210.11, 0210.12, 0210.19, 0210.20, 0210.90, 0401.10, 0401.20, 0401.30, 0402.10, 0402.21, 0402.29, 0402.91, 0402.99, 0403.10, 0403.90, 0404.10, 0404.90, 0405.00, 0406.10, 0406.20, 0406.30, 0406.40, 0406.90, 0407.00, 0409.00, 0603.10, 0603.90, 0701.10, 0701.90, 0702.00, 0703.10, 0703.20, 0703.90, 0704.10, 0704.20, 0704.90, 0705.11, 0705.19, 0705.21, 0705.29, 0706.10, 0706.90, 0707.00, 0710.29, 0710.30, 0710.40, 0710.80, 0710.90, 0713.10, 0713.20, 0713.31, 0713.32, 0713.33, 0713.39, 0713.40, 0713.50, 0713.90, 0808.10, 0808.20, 1001.10, 1001.90, 1002.00, 1003.00, 1004.00, 1005.10, 1005.90, 1008.10, 1008.20, 1008.30, 1008.90, 1101.00, 1102.10, 1102.20, 1102.30, 1102.90, 1103.11, 1103.12, 1103.13, 1103.14, 1103.19, 1103.21, 1103.29, 1104.11, 1104.12, 1104.19, 1104.21, 1104.22, 1104.23, 1104.29, 1104.30, 1105.10, 1105.20, 1602.10, 1602.20, 1602.31, 1602.39, 1602.41, 1602.42, 1602.49, 1602.50, 1602.90, 1701.11, 1701.12, 1701.91, 1701.99, 1702.10, 1702.20, 1702.30, 1702.40, 1702.50, 1702.60, 1702.90, 1703.10, 1703.90, 1704.10, 1704.90, 1901.10, 1901.20, 1901.90, 1902.11, 1902.19, 1902.20, 1902.30, 1902.40, 1904.10, 1904.90, 1905.10, 1905.20, 1905.30, 1905.40, 1905.90, 2001.10, 2001.20, 2001.90, 2002.10, 2002.90, 2003.10, 2003.20, 2004.10, 2004.90, 2005.10, 2005.20, 2005.30, 2005.40, 2005.51, 2005.59, 2005.60, 2005.70, 2005.80, 2005.90, 2007.10, 2007.91, 2007.99, 2008.11, 2008.19, 2008.20, 2008.30, 2008.40, 2008.50, 2008.60, 2008.80, 2008.70, 2008.91, 2008.92, 2008.99, 2009.11, 2009.19, 2009.20, 2009.30, 2009.40, 2009.50, 2009.60, 2009.70, 2009.80 oraz 2009.90 w tabeli stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 1989 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 75, poz. 448, z 1990 r. Nr 19, poz. 113, Nr 31, poz. 183, Nr 42, poz. 247, Nr 57, poz. 339 i Nr 77, poz. 455 oraz z 1991 r. Nr 1, poz. 4 i Nr 20, poz. 85) ustanawia się w wysokości podanej w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

Nr poz. Kod H.S. Nazwa towaru Stawka celna
1 2 3 4
02.01 Mięso wołowe świeże lub chłodzone
0201.10 - Tusze i półtusze 20
0201.20 - Inne kawałki mięsa z kością 20
0201.30 - Bez kości 20
02.02 Mięso wołowe mrożone
0202.10 - Tusze i półtusze 20
0202.20 - Inne kawałki mięsa z kością 20
0202.30 - Bez kości 20
02.03 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone
- Świeże lub chłodzone:
0203.11 - - Tusze i półtusze 20
0203.12 - - Szynki, łopatki i ich części, z kością 20
0203.19 - - Pozostałe 20
- Mrożone:
0203.21 - - Tusze i półtusze 20
0203.22 - - Szynki, łopatki i ich części, z kością 20
0203.29 - - Pozostałe 20
02.10 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i proszki z mięsa lub podrobów
- Wieprzowina
0210.11 - - Szynki, łopatki i ich części, z kością 25
0210.12 - - Boczek (przerośnięty) i jego części 25
0210.19 - - Pozostałe 25
0210.20 - Mięso wołowe 25
0210.90 - Pozostałe, włącznie z jadalnymi mączkami i

proszkiem z mięsa lub podrobów

25
04.01 Mleko i śmietanka, nie zagęszczone i nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego
0401.10 - O zawartości tłuszczu poniżej 1% wagowo 30
0401.20 - O zawartości tłuszczu powyżej 1%, ale

poniżej 6% wagowo

30
0401.30 - O zawartości tłuszczu powyżej 6% wagowo 30
04.02 Mleko i śmietanka, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
0402.10 - W postaci proszku, granulek lub w innej

postaci stałej o zawartości tłuszczu poniżej

1,5% wagowo

15
- W postaci proszku, granulek lub innej

postaci stałej o zawartości tłuszczu powyżej

1,5% wagowo:

0402.21 - - Nie zawierające dodatku cukru lub innego

środka słodzącego

30*
0402.29 - - Pozostałe 30
- Pozostałe:
0402.91 - - Nie zawierające dodatku cukru lub innego

środka słodzącego

30
0402.99 - - Pozostałe 30
04.03 Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir oraz inne postacie sfermentowanego lub zakwaszonego mleka i śmietany, również zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego bądź aromatycznego i zawierające dodatek owoców lub kakao
0403.10 - Jogurt 25
0403.90 - Pozostałe 25
04.04 Serwatka, również zagęszczona i zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty ze składników naturalnego mleka, również zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone
0404.10 - Serwatka, również zagęszczona lub

zawierająca dodatek cukru lub innego środka

słodzącego

25
0404.90 - Pozostałe 25
04.05 0405.00 Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymane z mleka 30
04.06 Sery i twarogi
0406.10 - Sery niedojrzewające (włącznie z serkiem z

serwatki), nie formowane i twaróg

25
0406.20 - Sery twarde lub proszkowane, wszelkich

rodzajów

25
0406.30 - Sery dojrzewające, nie ucierane lub

proszkowane

25
0406.40 - Sery dojrzewające pleśniowe (niebieskie) 25
0406.90 - Pozostałe sery 25
04.07 0407.00 Jaja ptasie całe, świeże, konserwowane lub ugotowane 15
04.09 0409.00 Miód naturalny 20
06.03 Kwiaty i pąki kwiatów, cięte na wiązanki lub ozdoby, świeże, suszone, farbowane, bielone, impregnowane lub inaczej przygotowane
0603.10 - Świeże 25
0603.90 - Pozostałe 25
07.01 Ziemniaki, świeże lub chłodzone
0701.10 - Sadzeniaki 0
0701.90 - Pozostałe 10*
07.02 0702.00 Pomidory, świeże lub chłodzone 10*
07.03 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe, świeże lub chłodzone
0703.10 - Cebula i szalotka 10
0703.20 - Czosnek 10
0703.90 - Pory i inne warzywa cebulowe 10
07.04 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska oraz podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone
0704.10 - Kalafiory i brokuły głowiaste 15*
0704.20 - Brukselka 10
0704.90 - Pozostałe 10
07.05 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone
- Sałata:
0705.11 - - Sałata głowiasta 10
0705.19 - - Pozostała 10
- Cykoria:
0705.21 - - Cykoria zwykła (Cichorium intybus var.

folliosum)

10
0705.29 - - Pozostała 10
07.06 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone
0706.10 - Marchew i rzepa 10
0706.90 - Pozostałe 10
07.07 0707.00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone 10*
07.10 Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone
- Warzywa strączkowe, również łuskane:
0710.29 - - Pozostałe 10
0710.30 - Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak

ogrodowy

10
0710.40 - Kukurydza cukrowa 10
0710.80 - Pozostałe warzywa 10
0710.90 - Mieszanki warzyw 10
07.13 Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet pozbawione zewnętrznej osłonki lub łamane
0713.10 - Groszek (Pisum sativum) 10
0713.20 - Cieciorka (ciecierzyca) 10
- Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.):
0713.31 - - Fasola z gatunków Vigna mungo (L.) Hepper

lub Vigna radiata (L.) Wilczek

10
0713.32 - - Karłowata czerwona fasola Adzuki

(Phaseolus lub Vigna angularis)

10
0713.33 - - Zwykła fasola (Phaseolus vulgaris) 10
0713.39 - - Pozostałe 10
0713.40 - Soczewica 10
0713.50 - Bób (Vicia faba var. major) i bób (Vicia

faba var. equina, Vicia faba var. minor)

10
0713.90 - Pozostałe 10
08.08 Jabłka, gruszki i pigwy świeże
0808.10 - Jabłka 10*
0808.20 - Gruszki i pigwy 15*
10.01 Pszenica i pszenżyto
1001.10 - Twarda pszenica 10
1001.90 - Pozostałe 10
10.02 1002.00 Żyto 10
10.03 1003.00 Jęczmień 10
10.04 1004.00 Owies 10
10.05 Kukurydza
1005.10 - Siewna 0
1005.90 - Pozostała 10
10.08 Gryka, proso i mozga kanaryjska; pozostałe zboża
1008.10 - Gryka 10
1008.20 - Proso 10
1008.30 - Mozga kanaryjska 10
1008.90 - Pozostałe zboża 10
11.01 1101.00 Mąka pszenna lub z pszenżyta 10
11.02 Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub pszenżyto 10
1102.10 - Mąka żytnia 10
1102.20 - Mąka kukurydziana 10
1102.30 - Mąka ryżowa 10
1102.90 - Pozostałe 10
11.03 Kasze, grysiki i łamane zboża
- Kasze i grysiki:
1103.11 - - Z pszenicy 10
1103.12 - - Z owsa 10
1103.13 - - Z kukurydzy 10
1103.14 - - Z ryżu 10
1103.19 - - Z pozostałych zbóż 10
- Zboża granulowane:
1103.21 - - Z pszenicy 10
1103.29 - - Z pozostałych zbóż 10
11.04 Ziarna zbóż przetwarzane w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, polerowane, klejone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją nr 10.06; kiełki zboża całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
- Miażdżone lub płatkowane ziarna:
1104.11 - - Jęczmienia 10
1104.12 - - Owsa 10
1104.19 - - Pozostałych zbóż 10
- Inne przetwarzane ziarna (na przykład

łuszczone, polerowane, rozdrabniane lub

śrutowane):

1104.21 - - Jęczmienia 10
1104.22 - - Owsa 10
1104.23 - - Kukurydzy 10
1104.29 - - Pozostałych zbóż 10
1104.30 - Kiełki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub

mielone

10
11.05 Mąka, grysik i płatki ziemniaczane
1105.10 - Mąka i grysik 15
1105.20 - Płatki 15
16.02 Inne wyroby lub konserwy z mięsa, podrobów lub krwi zwierzęcej
1602.10 - Homogenizowane wyroby 25
1602.20 - Z wątroby dowolnych zwierząt 25
- Z drobiu, z pozycji nr 01.05:
1602.31 - - Indyków 20
1602.39 - - Pozostałych 20
- Z wieprzowiny:
1602.41 - - Szynki i kawałki z szynek 25
1602.42 - - Łopatki i kawałki z łopatek 25
1602.49 - Pozostałe, łącznie z mieszankami 25
1602.50 - Z bydła 25
1602.90 - Pozostałe, łącznie z wyrobami z krwi

dowolnych zwierząt

25
17.01 Cukier trzcinowy i buraczany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej
- Cukier surowy nie zawierający dodatku

środków aromatyzujących lub barwiących:

1701.11 - - Cukier trzcinowy 30
1701.12 - - Cukier buraczany 30
- Pozostałe
1701.91 - - Zawierający dodatek środków

aromatyzujących lub barwiących

30
1701.99 - - Pozostałe 30
17.02 Inne cukry w postaci stałej, włącznie z chemicznie czystą laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet mieszany z miodem naturalnym; karmel
1702.10 - Laktoza i syrop laktozowy 30
1702.20 - Cukier klonowy i syrop klonowy 30
1702.30 - Glukoza i syrop glukozowy, nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy 30
1702.40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w

stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż

50% masy fruktozy

30
1702.50 - Chemicznie czysta fruktoza 30
1702.60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy,

zawierające w stanie suchym więcej niż 50%

masy fruktozy

30
1702.90 - Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym 30
17.03 Melasy z ekstrakcji lub rafinacji cukru
1703.10 - Melasy trzcinowe 30
1703.90 - Pozostałe 30
17.04 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao
1704.10 - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem 15
1704.90 - Pozostałe 15
19.01 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, krochmalu, skrobi lub ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao w proszku w proporcji poniżej 50% masy, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone; preparaty spożywcze towarów z pozycji od nr 04.01 do 04.04 nie zawierające kakao w proszku lub zawierające kakao w proszku w proporcji poniżej 10% masy, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone
1901.10 - Wyroby dla niemowląt w opakowaniach do

sprzedaży detalicznej

15
1901.20 - Mieszaniny i ciasta dla wytworzenia wyrobów

piekarniczych z pozycji nr 19.05

15
1901.90 - Pozostałe 15
19.02 Ciasto, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) albo też przygotowane w inny sposób, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet wstępnie przygotowany
- Ciasta nie gotowane, nie nadziewane ani też

nie przygotowane inaczej:

1902.11 - - Zawierające jaja 15
1902.19 - - Pozostałe 15
1902.20 - Ciasta nadziewane, nawet gotowane lub

przygotowane inaczej

15
1902.30 - Pozostałe ciasta 15
1902.40 - Kuskus 15
19.04 Gotowa żywność otrzymywana przez dęcie lub prażenie zbóż albo produktów zbożowych (na przykład płatków kukurydzianych); zboża, oprócz kukurydzy, w postaci ziaren, wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane
1904.10 - Gotowa żywność otrzymywana przez dęcie lub

prażenie zbóż albo produktów zbożowych

15
1904.90 - Pozostałe 15
19.05 Chleb, pieczywo cukiernicze, ciastka, suchary i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty
1905.10 - Chleb chrupki 15
1905.20 - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne 15
1905.30 - Słodkie sucharki; wafle i opłatki 15
1905.40 - Suchary, tosty z chleba i podobne tosty 15
1905.90 - Pozostałe 15
20.01 Warzywa, owoce, orzechy oraz inne jadalne części roślin, przygotowane lub konserwowane przy użyciu octu albo kwasu octowego
2001.10 - Ogórki i korniszony 15
2001.20 - Cebula 15
2001.90 - Pozostałe 15
20.02 Pomidory przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu albo kwasu octowego
2002.10 - Pomidory, całe lub w kawałkach 15
2002.90 - Pozostałe 15
20.03 Grzyby i trufle, przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego
2003.10 - Grzyby 15
2003.20 - Trufle 15
20.04 Inne warzywa przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, mrożone
2004.10 - Ziemniaki 15
2004.90 - Inne warzywa i mieszanki warzyw 15
20.05 Inne warzywa przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, nie mrożone
2005.10 - Homogenizowane warzywa 15
2005.20 - Ziemniaki 15
2005.30 - Kiszona kapusta 15
2005.40 - Groszek (Pisum sativum) 15
- Fasolka (Vigna spp. Phaseolus spp.):
2005.51 - - Fasolka łuskana 15
2005.59 - - Pozostałe 15
2005.60 - Szparagi 15
2005.70 - Oliwki 15
2005.80 - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) 15
2005.90 - Inne warzywa i mieszanki warzyw 15
20.07 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe i orzechowe, gotowane, nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego
2007.10 - Przetwory homogenizowane 25
- Pozostałe:
2007.91 - - Owoce cytrusowe 25
2007.99 - - Pozostałe 25
20.08 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin przygotowane lub konserwowane inaczej, nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego albo alkoholu, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona,

nawet zmieszane razem:

2008.11 - - Orzeszki ziemne 20
2008.19 - - Pozostałe, włącznie z mieszankami 20
2008.20 - Ananasy 20
2008.30 - Owoce cytrusowe 20
2008.40 - Gruszki 20
2008.50 - Morele 20
2008.60 - Wiśnie 20
2008.70 - Brzoskwinie 20
2008.80 - Truskawki 20
- Pozostałe, łącznie z mieszankami innymi niż

objęte podpozycją nr 2008.19:

2008.91 - - Rdzenie palmowe 20
2008.92 - - Mieszanki 20
2008.99 - - Pozostałe 20
20.09 Soki owocowe (włącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne, nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu; nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego
- Sok pomarańczowy:
2009.11 - - Mrożony 15
2009.19 - - Pozostały 15
2009.20 - Sok grapefruitowy 15
2009.30 - Sok z dowolnego innego, pojedynczego owocu

cytrusowego

15
2009.40 - Sok ananasowy 15
2009.50 - Sok pomidorowy 25
2009.60 - Sok winogronowy (włącznie z moszczem winogronowym) 25
2009.70 - Sok jabłkowy 25
2009.80 - Sok z dowolnego innego, pojedynczego owocu

lub warzywa

25
2009.90 - Mieszaniny soków 25
ex Kod H.S. Nazwa Stawka
1 2 3 4
* 0402.21 Mleko dla niemowląt w proszku o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% wagowo nie zawierające cukru lub innego środka słodzącego 0
* 0701.90 Ziemniaki wczesne od 1 czerwca do 31 lipca 20
* 0702.00 Od 15 maja do 30 listopada 30
* 0704.10 Od 1 listopada do 31 maja 5
* 0707.00 Od 1 listopada do 14 kwietnia 25
* 0808.10 Od 1 kwietnia do 30 czerwca 5
* 0808.10 Od 1 lipca do 31 grudnia 20
* 0808.20 Od 1 lutego do 30 czerwca 5

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1991.37.163

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zmiana stawek ceł na niektóre towary przywożone z zagranicy.
Data aktu: 23/04/1991
Data ogłoszenia: 30/04/1991
Data wejścia w życie: 30/04/1991