Szczegółowy zakres działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 13 lutego 1985 r.
w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 3 lipca 1981 r. o utworzeniu urzędu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (Dz. U. Nr 17, poz. 76 i z 1983 r. Nr 44, poz. 201) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Do szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej należą sprawy:
1)
produkcji rolniczej,
2)
hodowli roślin i nasiennictwa, hodowli zwierząt gospodarskich oraz obrotu materiałem siewnym i zwierzętami hodowlanymi,
3)
gospodarki rybackiej w wodach śródlądowych,
4)
ochrony zdrowia zwierząt, produkcji leków weterynaryjnych oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad żywnością pochodzenia zwierzęcego,
5)
ochrony roślin uprawnych przed chorobami, pasożytami, szkodnikami i chwastami,
6)
kontraktacji i skupu produktów rolniczych, ich przechowalnictwa i zagospodarowania,
7)
przemysłu rolno-spożywczego i przechowalnictwa artykułów żywnościowych,
8)
dostaw produktów rolniczych i artykułów żywnościowych na rynek krajowy i eksport,
9)
przemysłu paszowego i utylizacyjnego,
10)
gospodarki gruntami rolnymi oraz ich ochrony,
11)
melioracji wodnych oraz zaopatrzenia rolnictwa i wsi w wodę,
12)
budownictwa rolniczego, mechanizacji i elektryfikacji rolnictwa,
13)
usług dla rolnictwa,
14)
produkcji specjalistycznych maszyn, urządzeń i opakowań oraz produkcji i regeneracji części zamiennych dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
15)
nauki i oświaty rolniczej.
2.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej współdziała w określaniu polityki państwa w zakresie swego działania.
§  2.
W zakresie określonym w § 1 ust. 1 Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej nadaje kierunki działania poszczególnym gałęziom rolnictwa i gospodarki żywnościowej, stosownie do potrzeb społecznych i gospodarczych, zgodnie z polityką państwa, a w szczególności:
1)
opracowuje kompleksowe analizy i oceny skuteczności podejmowanych działań i stosowanych instrumentów ekonomicznych, organizacyjnych i prawnych oraz realizacji planów i programów rozwojowych,
2)
sporządza prognozy i programy rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz opracowuje propozycje do projektów narodowych planów społeczno-gospodarczych i centralnych planów rocznych,
3)
inicjuje i współdziała w ustalaniu społeczno-ekonomicznych instrumentów sterowania rolnictwem i gospodarką żywnościową oraz systemów ekonomiczno-finansowych przedsiębiorstw i innych jednostek organizacyjnych,
4)
zapewnia warunki realizacji zadań wynikających z narodowych planów społeczno-gospodarczych, programów rozwojowych i innych planów centralnych oraz koordynuje realizację tych zadań.
§  3.
W celu realizacji zadań określonych w § 2 Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej:
1)
organizuje działalność gospodarczą, a w szczególności ustala:
a)
zasady kwalifikacji polowej, warunki dopuszczania do obrotu materiału siewnego i szkółkarskiego oraz prowadzenia obrotu materiałem siewnym, a także warunki pomocy siewnej dla gospodarstw dotkniętych klęskami żywiołowymi, oraz sprawuje kontrolę obrotu materiałem siewnym,
b)
zasady ochrony roślin oraz organizacji ochrony przed przenikaniem z zagranicy i za granicę chorób i szkodników roślin, pasożytów oraz chwastów, a także wydaje zezwolenia na wyrób, wprowadzanie do obrotu i stosowanie chemicznych środków ochrony roślin,
c)
zasady organizacji doskonalenia pogłowia i oceny użytkowości zwierząt gospodarskich oraz rodzaje i zasady prowadzenia ksiąg zwierząt zarodowych,
d)
zasady prowadzenia gospodarki rybackiej w wodach śródlądowych,
e)
zasady zapobiegania i zwalczania zaraźliwych chorób zwierzęcych, badania zwierząt rzeźnych i mięsa, nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad zdrowotną jakością zwierząt, artykułów i środków pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mleka spożywczego i przetworów mlecznych, w tym będących przedmiotem eksportu i importu, oraz wydaje zezwolenia na wyrób i wprowadzanie do obrotu środków farmaceutycznych, leków i artykułów sanitarnych stosowanych w lecznictwie zwierząt,
f)
warunki uzyskiwania żywności o właściwej jakości zdrowotnej,
g)
warunki, jakim powinny odpowiadać środki żywienia zwierząt gospodarskich, oraz wydaje zezwolenia na ich produkcję i wprowadzanie do obrotu,
h)
zasady zaopatrzenia rolnictwa w podstawowe środki produkcji,
i)
zasady kontraktacji i skupu produktów rolniczych, odbioru, przechowalnictwa i magazynowania produktów rolniczych i artykułów żywnościowych oraz określa normy ubytków naturalnych w poszczególnych fazach obrotu towarowego, a także sprawuje kontrolę skupu i przetwórstwa produktów rolniczych,
j)
zasady gospodarki ziemią, w szczególności scalania, ochrony i rekultywacji gruntów, przekazywania nieruchomości rolnych na rzecz Państwa, oraz tryb, warunki i ceny sprzedaży nieruchomości rolnych z Państwowego Funduszu Ziemi,
k)
warunki techniczne dla melioracji wodnych, budownictwa rolniczego, elektryfikacji rolnictwa oraz zaopatrzenia rolnictwa i wsi w wodę,
2)
prowadzi współpracę gospodarczą i naukowo-techniczną z zagranicą, szczególnie w ramach Rady Wzajemnej Pomocy Gospodarczej, bilansuje obroty z zagranicą w zakresie produktów rolniczych i artykułów spożywczych, a także współdziała w kształtowaniu polityki handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi oraz środkami do produkcji rolniczej i przemysłu rolno-spożywczego,
3)
koordynuje opracowywanie centralnych bilansów żywności i zaopatrzenia rynku wewnętrznego w produkty rolnicze i artykuły żywnościowe oraz opracowuje propozycje wielkości dostaw produktów rolniczych i artykułów żywnościowych na zaopatrzenie rynku wewnętrznego,
4)
wykonuje funkcje organu założycielskiego przedsiębiorstw, nadzoruje inne jednostki organizacyjne w zakresie ustalonym w odrębnych przepisach, współdziała z przedsiębiorstwami i innymi jednostkami organizacyjnymi w realizacji ich zadań społeczno-gospodarczych, a także udziela im pomocy w sprawach doskonalenia organizacji zarządzania i podnoszenia efektywności funkcjonowania,
5)
nadzoruje działalność spółek wodnych melioracyjnych i zaopatrzenia rolnictwa i wsi w wodę oraz ich związków,
6)
tworzy warunki do prowadzenia prac naukowo-badawczych, szerzenia oświaty rolniczej oraz szkolenia i doskonalenia kadr, a w szczególności:
a)
współdziała w ustalaniu kierunków polityki naukowej i technicznej na potrzeby rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
b)
inicjuje i koordynuje prace naukowo-badawcze i wdrożeniowe, prowadzone przez nadzorowane jednostki organizacyjne, oraz ocenia efektywność tych prac,
c)
wytycza rozwój oświaty rolniczej oraz określa formy i rozmiary kształcenia i doskonalenia zawodowego kadr dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
d)
sprawuje nadzór nad kształceniem i doskonaleniem zawodowym kadr na potrzeby rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
e)
współdziała w zakresie dostosowania programów studiów do potrzeb rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
f)
prowadzi politykę kadrową oraz dokonuje ocen kadr kierowniczych podporządkowanych jednostek organizacyjnych,
7)
podejmuje działania na rzecz zapewnienia właściwych warunków pracy oraz socjalnych i bytowych pracowników rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz rolników indywidualnych,
8)
podejmuje działania na rzecz ochrony środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem bezpiecznego stosowania środków chemicznych w rolnictwie,
9)
koordynuje i nadzoruje działalność normalizacyjną oraz sprawuje kontrolę przestrzegania norm w zakresie produktów rolniczych i żywnościowych,
10)
tworzy warunki prawidłowego przepływu informacji naukowo-technicznej i ekonomicznej, upowszechnia postęp techniczny, ekonomiczny i organizacyjny oraz podejmuje działania zapewniające jego wdrażanie,
11)
realizuje zadania obronne,
12)
wykonuje inne zadania określone w odrębnych przepisach.
§  4.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wykonuje swoje zadania we współdziałaniu z naczelnymi, centralnymi i terenowymi organami administracji państwowej, z organizacjami politycznymi, spółdzielczymi, społeczno-zawodowymi oraz ze związkami zawodowymi.
§  5.
Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 3 maja 1974 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu (Dz. U. Nr 21, poz. 119).
§  6.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 1985 r.

Zmiany w prawie

Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1985.9.31

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowy zakres działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Data aktu: 13/02/1985
Data ogłoszenia: 28/02/1985
Data wejścia w życie: 01/03/1985