Włączenie kwalifikacji wolnorynkowej "Doradztwo w zakresie tworzenia i prowadzenia Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 18 czerwca 2024 r.
w sprawie włączenia kwalifikacji wolnorynkowej "Doradztwo w zakresie tworzenia i prowadzenia Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji

Na podstawie art. 25 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji (Dz. U. z 2020 r. poz. 226 oraz z 2023 r. poz. 2005) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia informacje o włączeniu kwalifikacji wolnorynkowej "Doradztwo w zakresie tworzenia i prowadzenia Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.

ZAŁĄCZNIK

INFORMACJE O WŁĄCZENIU KWALIFIKACJI WOLNORYNKOWEJ "DORADZTWO W ZAKRESIE TWORZENIA I PROWADZENIA ROLNICTWA WSPIERANEGO PRZEZ SPOŁECZNOŚĆ" DO ZINTEGROWANEGO SYSTEMU KWALIFIKACJI

1. Nazwa kwalifikacji wolnorynkowej
Doradztwo w zakresie tworzenia i prowadzenia Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność

2. Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji przypisany do kwalifikacji wolnorynkowej

5 poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji

3. Efekty uczenia się wymagane dla kwalifikacji wolnorynkowej

Syntetyczna charakterystyka efektów uczenia się

Osoba posiadająca kwalifikację zna model Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność (RWS), w tym jego wyzwania i korzyści dla rolnika i konsumenta oraz akty prawne dotyczące prowadzenia sprzedaży bezpośredniej. Osoba z kwalifikacją jest przygotowana do analizy sytuacji gospodarstwa pod kątem założenia RWS. Tworzy plan produkcji, plan finansowy oraz plan stworzenia i rozwoju RWS, a także opracowuje umowę pomiędzy rolnikiem a konsumentami.

Potrafi dobrać kanały i ustalić zasady komunikacji w RWS. W swoich działaniach wykorzystuje wiedzę z obszaru rolnictwa ekologicznego oraz wiedzę dotyczącą społecznych i środowiskowych aspektów prowadzenia działalności rolniczej.

Zestaw 1. Podstawy teoretyczne dotyczące tworzenia i prowadzenia RWS
Poszczególne efekty uczenia się Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
Charakteryzuje metody rolnictwa, hodowli i uprawy - omawia pojęcia z zakresu rolnictwa, w tym: rolnictwo konwencjonalne, rolnictwo ekologiczne, rolnictwo biodynamiczne, naturalne metody hodowli i uprawy, permakultura, bioróżnorodność w rolnictwie, rolnictwo regeneracyjne, agroleśnictwo,

- omawia oddziaływanie różnych metod upraw na środowisko oraz lokalną społeczność (m.in. bioróżnorodność, stan wód, gleby i powietrza, zdrowie, odporność na kryzys środowiskowy, ekonomiczny i społeczny).

Charakteryzuje formy współpracy pomiędzy wytwórcami żywności a konsumentami - omawia pojęcia z zakresu rolnictwa: suwerenność żywnościowa, agroekologia, sprzedaż bezpośrednia,

- porównuje formy krótkich łańcuchów dostaw, np. targowisko, kooperatywa spożywcza, sprzedaż w gospodarstwie, sprzedaż na rynek lokalny, RWS,

- wymienia cechy charakterystyczne dla RWS,

- omawia wyzwania i korzyści dla rolnika ze współtworzenia RWS,

- omawia wyzwania i korzyści dla konsumenta związane z członkostwem w RWS.

Charakteryzuje aktualną sytuację RWS w Polsce i w Europie - omawia sytuację RWS w Polsce,

- omawia funkcjonowanie RWS w Europie,

- omawia przykłady i dobre praktyki funkcjonowania RWS w Polsce lub Europie.

Charakteryzuje zagadnienia prawne związane

z prowadzeniem RWS

- omawia aktualne akty prawne związane z prowadzeniem sprzedaży bezpośredniej i rolniczego handlu detalicznego,

- omawia elementy składowe umowy pomiędzy konsumentem a wytwórcą żywności (rolnikiem),

- omawia aktualny system dopłat do rolnictwa w kontekście ograniczeń i możliwości dla prowadzenia RWS.

Omawia tworzenie grupy RWS - omawia sposoby poszukiwania rolnika mogącego dostarczać pożywienie do grupy konsumentów RWS,

- omawia sposoby poszukiwania grupy konsumentów RWS przez rolnika,

- wymienia tematy, które powinny się pojawić na spotkaniu informacyjno-założycielskim.

Omawia sposoby planowania produkcji i logistyki w RWS - wymienia informacje potrzebne do zaplanowania upraw i hodowli oraz wielkości produkcji,

- omawia czynniki pozwalające określić zawartość dostaw (z uwzględnieniem potrzeb odbiorców),

- omawia rozwiązania logistyczne, np. zbieranie, pakowanie, transport, czas, miejsce, częstotliwość dostaw i sposób odbioru,

- wymienia zakres działań składający się na roboczogodziny pracy rolnika w RWS,

- omawia sposoby szacowania roboczogodzin pracy rolnika.

Charakteryzuje ekonomiczne aspekty funkcjonowania RWS - omawia proces szacowania kosztów prowadzenia i przychodów gospodarstwa,

- wymienia elementy składające się na wycenę zawartości dostawy,

- proponuje sposoby ustalania i komunikowania ceny dostaw rolnika z konsumentami RWS, - omawia sposoby i terminy płatności.

Omawia zagadnienia związane z etycznymi zachowaniami rolnika oraz konsumenta RWS - omawia rolę otwartej komunikacji między rolnikiem i konsumentami w odniesieniu np. do metod i stanu upraw, budżetu, finansów i cen, wzajemnych potrzeb, dzielenia ryzyka i solidarności,

- omawia znaczenie sprawiedliwości społecznej w codziennym funkcjonowaniu RWS,

- podaje przykłady możliwych konfliktów pomiędzy rolnikiem i konsumentami i sposoby ich rozwiązywania.

Omawia formy wsparcia dla osób prowadzących RWS - omawia znaczenie "sieciowania" w kontekście RWS,

- omawia dostępne formy wsparcia finansowego,

- omawia możliwości korzystania z zasobów organizacji pozarządowych,

- omawia dostępne szkolenia,

- omawia sposoby dbania o zdrowie fizyczne i psychiczne rolnika.

Zestaw 2. Doradzanie w tworzeniu RWS
Poszczególne efekty uczenia się Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
Ocenia potencjał gospodarstwa pod kątem założenia RWS - pozyskuje informacje o zasobach (m.in. lokalizacja geograficzna, sprzęt, rodzaj ziemi, areał) gospodarstwa,

- analizuje doświadczenie rolnika w produkcji i sprzedaży, w tym w naturalnych metodach uprawy,

- analizuje aktualną sytuację produkcyjną i finansową (dopłaty i zobowiązania rolno-środowiskowe),

- identyfikuje wyzwania i korzyści przystąpienia gospodarstwa do RWS.

Tworzy plan produkcji na sezon - szacuje wielkość i rodzaj sezonowej produkcji,

- określa ilość i zawartość paczek w sezonie,

- wycenia wartość paczki dla konsumentów RWS, - szacuje optymalną ilość członków RWS, - proponuje system płatności.

Tworzy plan finansowy na sezon - wycenia koszty i nakłady, w tym pracę, nasiona, nawozy, środki ochrony roślin, sprzęt, transport, logistykę, ubezpieczenia, komunikację, inwestycje, - planuje przychody (wpływy ze sprzedaży wg modelu RWS).
Przygotowuje plan stworzenia i rozwoju RWS - proponuje sposoby pozyskania grupy konsumentów RWS,

- planuje działania umożliwiające utrzymanie członków RWS,

- planuje działania umożliwiające optymalny rozwój i utrzymanie RWS w kolejnych latach, - proponuje metody i częstotliwość ewaluacji.

Proponuje sposoby i kanały komunikacji w grupie RWS i na zewnątrz - analizuje dostępne kanały komunikacji dla RWS (np.: mailowy, telefoniczny, przez media społecznościowe, na żywo), - określa zasady komunikowania się (np.: częstotliwość, rodzaj kanału komunikacji, sytuacje wymagające komunikacji), - przygotowuje treść komunikatów,

- proponuje sposoby i narzędzia pozyskiwania informacji zwrotnej,

- proponuje sposoby promocji gospodarstwa i upowszechniania modelu RWS.

Przygotowuje treść umowy pomiędzy rolnikiem a członkami RWS - opracowuje postanowienia dotyczące praw i obowiązków stron, w tym zasad dzielenia ryzyka, formy i kwoty płatności, warunków wolontariatu w gospodarstwie lub metod produkcji,

- opracowuje postanowienia określające długość sezonu i częstotliwość dostaw,

- przygotowuje postanowienia dotyczące sposobów komunikacji między stronami,

- przygotowuje postanowienia dotyczące zasad koordynacji grupy, w tym zasad komunikacji pomiędzy członkami RWS.

4. Ramowe wymagania dotyczące metod przeprowadzania walidacji, osób przeprowadzających walidację oraz warunków organizacyjnych i materialnych niezbędnych do prawidłowego i bezpiecznego przeprowadzania walidacji

1.1. Ramowe wymagania dotyczące metod przeprowadzania weryfikacji

Weryfikację przeprowadza się metodą testu teoretycznego, poprzez obserwację w warunkach symulowanych (case study, wywiad z rolnikiem) uzupełnione rozmową z komisją.

Dopuszcza się zastosowanie analizy dowodów i deklaracji uzupełnionej rozmową z komisją.

1.2. Ramowe wymagania dotyczące osób przeprowadzających walidację

W skład komisji walidacyjnej wchodzą co najmniej 3 osoby. Każdy z członków komisji musi spełniać minimum jedno z poniższych kryteriów:

- posiada praktyczne doświadczenie w prowadzeniu gospodarstwa rolnego i organizacji sprzedaży bezpośredniej, minimum 3 lata doświadczenia w rolnictwie, zdobyte w okre-

sie ostatnich 10 lat,

- ma wiedzę na temat modelu RWS, aktualnych podmiotów, organizacji i sieci RWS,

- posiada doświadczenie dydaktyczne lub doradcze w sektorze rolniczym, min. 200 godzin.

Komisja walidacyjna musi spełnić łącznie wszystkie warunki. Przewodniczący komisji walidacyjnej jest wybierany spośród członków komisji walidacyjnej.

1.3. Warunki organizacyjne i materialne niezbędne do prawidłowego prowadzenia walidacji

Instytucja certyfikująca zapewnia:

- warunki umożliwiające indywidualną pracę kandydata,

- materiały umożliwiające realizację obserwacji w warunkach symulowanych (opisy przypadków).

Dopuszcza się przeprowadzenie walidacji w formie zdalnej lub hybrydowej.

5. Warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji, jeżeli zostały określone, albo informacja o braku takich warunków

Brak

6. Inne, poza pozytywnym wynikiem walidacji, warunki uzyskania kwalifikacji wolnorynkowej, jeżeli zostały określone, albo informacja o braku takich warunków

Brak

7. Okres ważności certyfikatu kwalifikacji wolnorynkowej, bezterminowy lub określony, oraz warunki przedłużenia ważności, jeżeli okres ważności certyfikatu został określony

Bezterminowo

8. Termin dokonywania przeglądu kwalifikacji, z uwzględnieniem terminu, o którym mowa w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji

Nie rzadziej niż raz na 10 lat
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2706).

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.2024.587

Rodzaj: Obwieszczenie
Tytuł: Włączenie kwalifikacji wolnorynkowej "Doradztwo w zakresie tworzenia i prowadzenia Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
Data aktu: 18/06/2024
Data ogłoszenia: 05/07/2024
Data wejścia w życie: 05/07/2024