Reglamentowana sprzedaż mięsa i jego przetworów.

UCHWAŁA Nr 221
RADY MINISTRÓW
z dnia 27 grudnia 1985 r.
w sprawie reglamentowanej sprzedaży mięsa i jego przetworów. *

Na podstawie art. 33 ust. 1 ustawy z dnia 26 lutego 1982 r. o planowaniu społeczno-gospodarczym (Dz. U. Nr 7, poz. 51, z 1983 r. Nr 71, poz. 318 i z 1985 r. Nr 37, poz. 174) Rada Ministrów uchwala, co następuje:
§  1. 1
Uchwała określa zasady reglamentowanej sprzedaży mięsa i jego przetworów, rodzaje kart zaopatrzenia, normy zaopatrzenia ludności, a także uprawnienia poszczególnych grup ludności do korzystania z kart zaopatrzenia.
§  2.
1. 2
Reglamentowaną sprzedażą jest objęte mięso i jego przetwory bilansowane centralnie.
2. 3
Sprzedaż dla ludności mięsa i jego przetworów, o których mowa w ust. 1, następuje tylko na podstawie i w ilościach określonych w karcie zaopatrzenia, z uwzględnieniem zmian wynikających z § 4 ust. 3.
3. 4
Karta zaopatrzenia jest ważna do ostatniego dnia miesiąca, na który została wydana. Decyzję o ewentualnym przedłużeniu ważności odcinków na mięso i jego przetwory wydaje każdorazowo Minister Rynku Wewnętrznego w zależności od stopnia realizacji rozdzielników na mięso i jego przetwory, z tym że terminy te nie mogą przekroczyć następnego miesiąca. Karty zaopatrzenia nie zrealizowane w ustalonych terminach są nieważne w okresach następnych.
4. 5
(skreślony).
§  3. 6
Ustala się następujące rodzaje kart zaopatrzenia w mięso i jego przetwory: MI, MII, G, GI, O i MC.
§  4.
1.
Ustala się następujące miesięczne ilościowe normy zaopatrzenia ludności, którym odpowiadają poszczególne rodzaje kart zaopatrzenia:
1)
mięso i jego przetwory ogółem, w tym mięso wołowe i cielęce z kością:
a) 7
norma zaopatrzenia "MI" - 2,5 kg

(tym mięso wołowe i cielęce z kością 0,7 kg),

b) 8
norma zaopatrzenia "MII" - 4,0 kg

(w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg),

c)
norma zaopatrzenia "G" - 7,0 kg

(w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg),

d)
norma zaopatrzenia "GI" - 4,5 kg

(w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg),

e)
norma zaopatrzenia "0" - 0,5 kg,
f) 9
norma zaopatrzenia "MC" - 1,0 kg;
2)
wyroby czekoladowane:

norma zaopatrzenia "MID", "MIID", "MIIK", "0", "MW" i "PIII" - 0,2 kg;

3)
kasza manna:

norma zaopatrzenia "0" - 1,0 kg.

2.
Ustala się kwartalną normę zaopatrzenia w kaszę manną: norma zaopatrzenia w kartach zaopatrzenia "MID", "MIID" i "MW" (dla dzieci w wieku 1-3 lat) - 2,5 kg.
3. 10
Minister Rynku Wewnętrznego może podwyższać na okres przejściowy normy zaopatrzenia, o których mowa w ust. 1 i 2, po uzyskaniu uprzedniej akceptacji Prezydium Rządu.
§  5.
1. 11
Uprawnienie do otrzymania kart zaopatrzenia, pozwalające na nabycie mięsa i jego przetworów w drodze sprzedaży reglamentowanej, mają obywatele polscy stale zamieszkujący w Polsce oraz cudzoziemcy zamieszkujący i wykonujący pracę lub uczący się w Polsce oraz pobierający świadczenia społeczne (renta, emerytura) w polskich środkach płatniczych.
2.
Karty zaopatrzenia wymienione w § 3 nie przysługują:
1)
cudzoziemcom zatrudnionym w przedstawicielstwach dyplomatycznych i urzędach konsularnych oraz innym osobom z nimi zrównanym, posiadającym status dyplomatyczny,
2)
osobom towarzyszącym osobom wymienionym w pkt 1,
3)
cudzoziemcom zamieszkałym stale poza granicami Polski, a nie wymienionym w ust. 1,
4)
osobom posiadającym obywatelstwo polskie stale zamieszkującym poza granicami Polski, z wyjątkiem osób pobierających świadczenia społeczne (renta, emerytura) w polskich środkach płatniczych, czasowo przebywających w kraju,
5)
osobom otrzymującym nieodpłatnie całodzienne wyżywienie w systemie skoszarowanym (wojsko, milicja),
6)
osobom przebywającym w zakładach karnych, aresztach śledczych i ośrodkach przystosowania społecznego, korzystającym z całodziennego wyżywienia, bez względu na formę odpłatności,
7)
osobom zamieszkałym stale w kraju, a przebywającym czasowo za granicą, jeżeli pobyt ten trwa powyżej 30 dni,
8)
osobom określonym w art. 7 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu wobec osób uchylających się od pracy (Dz. U. Nr 35, poz. 229), wpisanym do wykazu osób uporczywie uchylających się od pracy, z wyjątkiem okresów, w których wykonują pracę lub pobierają naukę albo zostały zwolnione przez właściwy organ od obowiązku wykonywania pracy.
3.
Karty zaopatrzenia na mięso i jego przetwory nie przysługują:
1)
osobom posiadającym lub utrzymującym się oraz korzystającym z dochodów gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha oraz ludności tzw. dwuzawodowej, z wyjątkiem uprawnionych do kart zaopatrzenia "G" oraz osób posiadających lub utrzymujących się z gospodarstw rolnych o powierzchni 0,51-1,0 ha, uprawnionych do kart zaopatrzenia "MC",
2) 12
członkom rodzin osób wymienionych w pkt 1, będącym na ich utrzymaniu lub korzystającym z dochodów gospodarstw rolnych o powierzchni powyżej 0,5 ha, z wyjątkiem uprawnionych do otrzymywania kart zaopatrzenia "0" i "MC", osób wymienionych w § 7 ust. 1 pkt 4 lit. b) i pkt 5 oraz młodzieży powyżej 18 lat studiującej w szkołach wyższych i w szkołach pomaturalnych.
4. 13
Osoby uprawnione zgodnie z postanowieniami układów zbiorowych lub porozumień branżowych do otrzymywania deputatów albo zakupu określonej ilości mięsa i jego przetworów:
1)
nie otrzymują kart zaopatrzenia na mięso i jego przetwory, w których pobierają deputat lub realizują zakup, lub
2)
otrzymują kartę zaopatrzenia, z tym że wielkość miesięczna deputatu lub uprawnienia do zakupu musi być pomniejszona o wysokość normy w karcie zaopatrzenia wydanej zgodnie z uprawnieniami.
§  6.
1.
Wydanie karty zaopatrzenia zgodnie z uprawnieniami określonymi w § 5 obywatelom polskim stale zamieszkałym w Polsce następuje na podstawie wkładki zaopatrzenia oraz dokumentu stwierdzającego tożsamość, a cudzoziemcom - na podstawie paszportu lub dowodu tożsamości cudzoziemca.
2.
Osobie uprawnionej przysługuje prawo do otrzymania jednej karty zaopatrzenia danego rodzaju, z wyjątkiem osób, których uprawnienia do otrzymania dwóch lub większej liczby kart zaopatrzenia są określone w § 7 ust. 1 pkt 5 i 7 oraz pkt 13 lit. b).
3.
Terenowe organy administracji państwowej o właściwości szczególnej do spraw handlu stopnia podstawowego wydając karty zaopatrzenia rozstrzygają wątpliwości w sprawie uprawnień do otrzymania danego rodzaju karty zaopatrzenia.
4.
Terenowe organy administracji państwowej o właściwości szczególnej do spraw handlu stopnia podstawowego mogą przyznać niektórym osobom uprawnienia do otrzymania:
1)
kart zaopatrzenia w wypadkach szczególnie uzasadnionych względami społecznymi, jeżeli osobom tym nie przysługują takie uprawnienia z innego tytułu,

albo

2)
duplikatu karty zaopatrzenia, która uległa utracie lub zniszczeniu na skutek zdarzeń losowych (powódź, pożar, katastrofa, napad rabunkowy, kradzież z włamaniem), w razie potwierdzenia tych faktów przez właściwy terenowo urząd spraw wewnętrznych albo komisariat lub posterunek Milicji Obywatelskiej bądź inny właściwy organ.
5.
W razie wątpliwości, jaki rodzaj karty zaopatrzenia może otrzymać osoba uprawniona, zakład pracy (organ wydający) może żądać od tej osoby zaświadczenia o wielkości posiadanego gospodarstwa rolnego albo stwierdzającego, że nie otrzymał karty zaopatrzenia z tytułu zatrudnienia w innym zakładzie pracy lub jako członek rodziny osoby zatrudnionej.
6.
Karty zaopatrzenia wydaje się do końca miesiąca poprzedzającego termin ich ważności. W braku możliwości pobrania przez uprawnionych kart zaopatrzenia w terminie ich wydawania, karty mogą być pobrane do końca miesiąca, na który obowiązują.
§  7.
1. 14
Karty zaopatrzenia dla ludności w mięso i jego przetwory podlegające sprzedaży reglamentowanej, z uwzględnieniem wyłączeń z uprawnień do poszczególnego rodzaju kart wymienionych w § 5, przysługują:
1) 15
karta zaopatrzenia "MI" (mięso i jego przetwory 2,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 0,7 kg) - osobom powyżej 18 lat nie uprawnionym do otrzymania kart zaopatrzenia "MII", "G", "GI", "MC";
2) 16
karta zaopatrzenia "MI" (mięso i jego przetwory 2,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 0,7 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg) - dzieciom w wieku 1-12 lat; dzieciom w wieku 1-3 lat przysługuje dodatkowo uprawnienie do zakupu kaszy manny za jednoczesnym okazaniem książeczki zdrowia dziecka;
3)
karta zaopatrzenia "MII" (mięso i jego przetwory - 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg):
a)
pracownikom wykonującym pracę fizyczną na stanowiskach robotniczych, zatrudnionym w pełnym i niepełnym wymiarze czasu pracy, z wyłączeniem pracowników obsługi (tj. gońców, sprzątaczek, pokojowych, korytarzowych, woźnych, portierów, windziarzy, szatniarzy i zawodów pokrewnych wymienionym), straży przemysłowej, dozoru mienia, maszynistek, telefonistek i zawodów pokrewnych wymienionym,
b)
mistrzom zatrudnionym bezpośrednio w procesie produkcji,
c)
osobom powyżej 18 lat chorym na: cukrzycę (insulinozależnym), czynną gruźlicę, chorobę nowotworową przebiegającą z wyniszczeniem, choroby przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, marskość wątroby), zespół nerczycowy - z utratą białka powyżej 3,5 grama na dobę oraz chorobę nerek leczoną powtarzalnymi dializami,
d)
załogom stale latającym, zatrudnionym w lotnictwie,
e)
żołnierzom służby zawodowej pełniącym służbę bojową w oddziałach oraz wykonującym zadania szkoleniowo-produkcyjne na rzecz gospodarki narodowej, jeżeli nie otrzymują całodziennego wyżywienia w systemie skoszarowanym, oraz funkcjonariuszom Milicji Obywatelskiej pełniącym służbę patrolową lub zatrudnionym na stanowiskach robotniczych,
f)
zasłużonym krwiodawcom, którzy oddali powyżej 6 l krwi i oddają w dalszym ciągu rocznie: kobiety powyżej 600 ml, a mężczyźni powyżej 800 ml krwi, jeżeli nie otrzymują karty zaopatrzenia "G" lub "GI", a z tytułu zatrudnienia nie otrzymują karty zaopatrzenia "MII",
g)
masażystom inwalidom ociemniałym,
h)
kierownikom i zastępcom kierowników placówek handlowych i usługowych o obsadzie jedno-trzyosobowej łącznie z personelem kierowniczym;
4) 17
karta zaopatrzenia "MII" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg):
a)
młodzieży w wieku 13-18 lat,
b)
młodzieży w wieku 13-18 lat, przebywającej w okresie nauki stale w internacie lub korzystającej z całodziennego wyżywienia w internacie, której rodzice lub opiekunowie posiadają lub utrzymują się z dochodów z gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha;
5) 18
dzieciom i młodzieży chorym na cukrzycę, czynną gruźlicę, chorobę nowotworową przebiegającą z wyniszczeniem, choroby przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół złego wchłaniania, marskość wątroby), zespół nerczycowy - z utratą białka powyżej 3,5 grama na dobę, chorobę nerek leczoną powtarzalnymi dializami, endokrynopatię przewlekłą przebiegającą z wyniszczeniem, choroby układu krwiotwórczego przebiegające z wyniszczeniem oraz mukowiscydozę przebiegającą z wyniszczeniem przysługują następujące karty zaopatrzenia:
a)
w wieku 1-6 lat - 1 karta zaopatrzenia "MII" oraz 2 karty zaopatrzenia "MC",
b)
w wieku 7-10 lat - 1 karta zaopatrzenia "MII" oraz 5 kart zaopatrzenia "MC",
c)
w wieku 11-18 lat - 1 karta zaopatrzenia "MII" oraz 6 kart zaopatrzenia "MC";
6)
dzieciom w wieku 1-3 lat wymienionym w pkt 5 przysługuje uprawnienie do zakupu kaszy manny za jednoczesnym okazaniem książeczki zdrowia dziecka;
7)
osobom powyżej 18 lat chorym na zespół złego wchłaniania oraz chorobę Addisona przysługują następujące karty zaopatrzenia:

1 karta zaopatrzenia "MII" oraz 2 karty zaopatrzenia "MC";

8) 19
karta zaopatrzenia "MII" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg):
a)
kobietom ciężarnym od rozpoczęcia 17 tygodnia ciąży,
b)
matkom dzieci grupy "0" (w wieku od 0 do 11 miesięcy i 29 dni);
9)
karta zaopatrzenia "G" (mięso i jego przetwory 7,0 kg w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg) - pracownikom zatrudnionym pod ziemią w kopalniach głębinowych (podziemnych), pracownikom pracującym na rzecz kopalni głębinowych (podziemnych), zatrudnionym stale pod ziemią, pracownikom ratownictwa górniczego oraz pracownikom bezpośrednio nadzorującym pracę jednostek, w których są zatrudnieni pracownicy stale pod ziemią, a równocześnie przysługuje im specjalne wynagrodzenie z "Karty górnika" w wysokości od 20% płacy zasadniczej po przepracowaniu od 1 miesiąca do 2 lat - do 60% po przepracowaniu 15 lat, łącznie z tzw. dwuzawodowcami;
10)
karta zaopatrzenia "GI" (mięso i jego przetwory 4,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg):
a)
robotnikom zatrudnionym w kopalniach głębinowych (podziemnych) na powierzchni oraz pracownikom dozoru tych jednostek, z wyjątkiem pracowników administracji zarządu, obsługi, straży przemysłowej, maszynistek i telefonistek,
b)
mistrzom zatrudnionym w kopalniach głębinowych (podziemnych) na powierzchni bezpośrednio w procesie produkcji,
c)
pracownikom, którzy nabyli uprawnienie do norm "GI" w miesiącu styczniu 1982 r. i do chwili obecnej wykonują te same czynności;
11)
karta zaopatrzenia "0" (mięso 0,5 kg, kasza manna 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg) - dzieciom w wieku od 0 do 11 miesięcy i 29 dni zamieszkałym w mieście i na wsi;
12) 20
(skreślony);
13)
karta zaopatrzenia "MC" (mięso i jego przetwory 1,0 kg):
a)
osobom posiadającym lub utrzymującym się oraz korzystającym z dochodów gospodarstwa rolnego o powierzchni od 0,51 ha do 1,0 ha, łącznie z dorosłymi członkami ich rodzin pozostającymi na ich utrzymaniu,
b)
osobom ciężko pracującym jako uzupełnienie normy zaopatrzenia "MII";
14) 21
karta zaopatrzenia "MC" (mięso i jego przetwory 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg) - dzieciom i młodzieży w wieku 1-18 lat, których rodzice lub opiekunowie posiadają lub utrzymują się z dochodów gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha, z wyłączeniem uprawnionych do kart zaopatrzenia z tytułu choroby lub korzystania z pełnego wyżywienia w internacie; dzieciom w wieku 1-3 lat przysługuje dodatkowo uprawnienie do zakupu kaszy manny za jednoczesnym okazaniem książeczki zdrowia dziecka.
2.
Osoby oddelegowane do pełnienia funkcji związkowej na zasadzie określonej w art. 33 ust. 2 oraz art. 38 ust. 2 ustawy z dnia 8 października 1982 r. o związkach zawodowych (Dz. U. z 1985 r. Nr 54, poz. 277) otrzymują karty zaopatrzenia, które przysługują im z tytułu zajmowanego stanowiska pracy przed skierowaniem ich do prac związkowych.
3. 22
Minister Zdrowia i Opieki Społecznej w porozumieniu z Ministrem Rynku Wewnętrznego określi szczegółowe zasady przyznawania kart zaopatrzenia dla osób chorych, kobiet ciężarnych i zasłużonych krwiodawców, wymienionych w ust. 1 pkt 3 lit. c) i f), pkt 5 i 7 oraz pkt 8 lit. a).
4. 23
Minister Rynku Wewnętrznego ustali wykaz stanowisk pracy, na których zatrudnionym osobom przysługuje dodatkowa karta zaopatrzenia "MC" zgodnie z ust. 1 pkt 13 lit. b).
§  8.
1.
Stołówki pracownicze, studenckie oraz zakłady gastronomiczne organizujące abonamentowe żywienie pracowników prowadzą żywienie w oparciu o surowce niemięsne. Surowce mięsne podlegające reglamentowanej sprzedaży mogą być dostarczone na zaopatrzenie stołówek w ilościach, na jakie pracownicy przekażą kierownictwu stołówek część odcinków kart zaopatrzenia w mięso i jego przetwory.
2.
Osoby będące pensjonariuszami i personel obsługujący, korzystające z wyżywienia na wczasach pracowniczych wypoczynkowych, wczasach profilaktycznych, sanatoriach, internatach, domach opieki społecznej, zakładach służby zdrowia, domach dziecka, domach młodego robotnika itp., przekazują organizatorowi żywienia część odcinków karty zaopatrzenia na mięso i jego przetwory równą wsadowi surowcowemu za okres korzystania z wyżywienia.
3.
Przepisu ust. 2 nie stosuje się do dzieci w żłobkach, przedszkolach, do dzieci korzystających ze stołówek szkół podstawowych, pacjentów w szpitalach, lekarzy i personelu pielęgniarskiego w czasie pełnienia dyżurów w szpitalach, sanatoriach i prewentoriach.
4. 24
Minister Rynku Wewnętrznego określi zasady i tryb przekazywania odcinków kart zaopatrzenia przez osoby wymienione w ust. 2.
§  9.
1. 25
Minister Rynku Wewnętrznego określi tryb wydawania kart zaopatrzenia.
2. 26
Ministrowie nadzorujący przedsiębiorstwa będące dostawcami mięsa i jego przetworów reglamentowanych oraz prezesi zarządów centralnych związków spółdzielczych, w których są zrzeszone organizacje spółdzielcze będące dostawcami mięsa i jego przetworów reglamentowanych, w porozumieniu z Ministrem Rynku Wewnętrznego, określą szczegółowy tryb produkcji i zasady dostaw asortymentowych mięsa i jego przetworów reglamentowanych.
3. 27
Ministrowie oraz prezesi zarządów centralnych związków spółdzielczych, w których są zrzeszone spółdzielnie oraz występują sklepy fabryczne prowadzące działalność handlową, określą szczegółowy tryb sprzedaży oraz zasady rozliczeń sklepów ze sprzedaży mięsa i jego przetworów reglamentowanych.
4.
Ministrowie i kierownicy urzędów centralnych oraz zarządy centralnych związków spółdzielczych zapewnią środki i warunki do wprowadzenia i funkcjonowania systemu sprzedaży reglamentowanej, z uwzględnieniem zasad, o których mowa w ust. 1-3.
§  10. 28
Przedsiębiorstwa będące producentami mięsa i jego przetworów podlegających reglamentowanej sprzedaży są obowiązane realizować rozdzielniki dostaw ustalone przez Ministra Rynku Wewnętrznego.
§  11.
Tracą moc:
1)
uchwała nr 183 Rady Ministrów z dnia 27 grudnia 1983 r. w sprawie reglamentowanej sprzedaży towarów (Monitor Polski Nr 43, poz. 250, z 1984 r. Nr 28, poz. 185 oraz z 1985 r. Nr 4, poz. 30, Nr 11, poz. 90 i Nr 31, poz. 211),
2)
uchwała nr 24 Rady Ministrów z dnia 25 lutego 1985 r. w sprawie zniesienia reglamentowanej sprzedaży niektórych towarów (Monitor Polski Nr 4, poz. 30),
3)
uchwała nr 79 Rady Ministrów z dnia 20 maja 1985 r. w sprawie zniesienia reglamentowanej sprzedaży niektórych towarów (Monitor Polski Nr 11, poz. 90),
4)
uchwała nr 173 Rady Ministrów z dnia 28 października 1985 r. w sprawie zniesienia reglamentowanej sprzedaży niektórych towarów (Monitor Polski Nr 31, poz. 211).
§  12.
Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1986 r.
*  Z dniem 1 czerwca 1986 r. uchwała traci moc w zakresie uregulowanym przez § 1 uchwały nr 79 z dnia 19 maja 1986 r. w sprawie zniesienia reglamentowanej sprzedaży niektórych towarów (M.P.86.14.96) - zob. także § 1 wymienionej uchwały.

Z dniem 15 lutego 1988 r. uchwała traci moc w zakresie uregulowanym przez § 1 uchwały nr 25 z dnia 1 lutego 1988 r. w sprawie zniesienia reglamentowanej sprzedaży wyrobów czekoladowanych (M.P.88.5.46) - zob. także § 1 wymienionej uchwały.

Tytuł zmieniony przez § 1 pkt 1 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.

1 § 1 zmieniony przez § 1 pkt 8 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
2 § 2 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
3 § 2 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 8 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
4 § 2 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
5 § 2 ust. 4 skreślony przez § 1 uchwały nr 205 z dnia 22 grudnia 1986 r. (M.P.86.35.269) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1987 r.
6 § 3 zmieniony przez § 1 pkt 3 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
7 § 4 ust. 1 pkt 1 lit. a) zmieniona przez § 1 pkt 4 lit. a) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
8 § 4 ust. 1 pkt 1 lit. b) zmieniona przez § 1 pkt 4 lit. b) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
9 § 4 ust. 1 pkt 1 lit. f) zmieniona przez § 1 pkt 4 lit. c) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
10 § 4 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
11 § 5 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 8 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
12 § 5 ust. 3 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 5 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
13 § 5 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 8 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
14 § 7 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 8 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
15 § 7 ust. 1 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. a) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
16 § 7 ust. 1 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. b) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
17 § 7 ust. 1 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. c) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
18 § 7 ust. 1 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. d) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
19 § 7 ust. 1 pkt 8 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. e) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
20 § 7 ust. 1 pkt 12 skreślony przez § 1 pkt 6 lit. f) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
21 § 7 ust. 1 pkt 14 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. g) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
22 § 7 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
23 § 7 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
24 § 8 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
25 § 9 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
26 § 9 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 8 i 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
27 § 9 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 8 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
28 § 10 zmieniony przez § 1 pkt 7-9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1985.46.300

Rodzaj: Uchwała
Tytuł: Reglamentowana sprzedaż mięsa i jego przetworów.
Data aktu: 27/12/1985
Data ogłoszenia: 28/12/1985
Data wejścia w życie: 01/01/1986