Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas chłodzenia i przechowywania w magazynach chłodzonych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 11 czerwca 1979 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas chłodzenia i przechowywania w magazynach chłodzonych.

Na podstawie art. 3 ust. 1 i 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115) oraz § 7 ust. 1 i 2 zarządzenia nr 13 Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 stycznia 1975 r. w sprawie właściwości, zasad i trybu ustalania norm ubytków naturalnych oraz kontroli ich stosowania (Monitor Polski Nr 5, poz. 25) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas chłodzenia i przechowywania w magazynach chłodzonych; normy ubytków zawiera załącznik do zarządzenia.
§  2.
1.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 7 lutego 1968 r. w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas studzenia, chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów (Monitor Polski Nr 8, poz. 46).
2.
Stosownie do § 14 zarządzenia nr 13 Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 stycznia 1975 r. w sprawie właściwości, zasad i trybu ustalania norm ubytków naturalnych oraz kontroli ich stosowania (Monitor Polski Nr 5, poz. 25) z dniem wejścia w życie niniejszego zarządzenia utracą moc normy ubytku naturalnego mięsa i przetworów mięsnych podczas przechowywania w magazynach rozdzielczych i chłodniach, określone w tabeli nr 4 załącznika do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 października 1969 r. w sprawię norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym (Monitor Polski z 1969 r. Nr 49, poz. 379, z 1972 r. Nr 31, poz. 173 i z 1977 r. Nr 14, poz. 80).
§  3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 października 1979 r.

ZAŁĄCZNIK

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO, WOŁOWEGO, CIELĘCEGO, BARANIEGO I KOŃSKIEGO PODCZAS CHŁODZENIA I PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH CHŁODZONYCH

§  1.
Przedmiotem norm są ubytki naturalne powstające podczas chłodzenia i przechowywania mięsa:
1)
wieprzowego w półtuszach i w półtuszach zdekompletowanych,
2)
wołowego w półtuszach i ćwierćtuszach,
3)
cielęcego i baraniego w tuszach,
4)
końskiego w półtuszach i ćwierćtuszach.
§  2.
1.
Ubytek naturalny jest to zmniejszenie ciężaru mięsa podczas chłodzenia i przechowywania, spowodowane parowaniem oraz czynnościami manipulacyjnymi.
2.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają poszczególne rodzaje i klasy mięsa, systemy chłodzenia oraz okresy przechowywania.
§  3.
Niezależnie od systemów chłodzenia mięso powinno być tak wychłodzone, aby temperatura wewnętrzna (w środku szynki lub udźca) mięsa po wychłodzeniu wynosiła +4°C i nie przekraczała +8°C.
§  4.
1.
Podczas chłodzenia mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego systemem szybkim dwufazowym, jednostopniowym lub wielostopniowym oraz podczas przechowywania stosuje się następujące normy ubytków:
Lp. Gatunek mięsa Czas liczony w godzinach od uboju Normy ubytków naturalnych mięsa w %
klasy mięsa
1 2 3 4 5
1 Mięso wieprzowe w półtuszach podczas chłodzenia systemem szybkim dwufazowym 24 I II, III, IV
1,45 1,35
48 1,70 1,60
72 1,80 1,70
2 Mięso wieprzowe w półtuszach podczas chłodzenia systemem jednostopniowym 24 I II, III, IV
1,55 1,40
48 1,80 1,65
72 2,00 1,90
3 Mięso wieprzowe w półtuszach podczas chłodzenia systemem wielostopniowym 24 I II, III, IV
1,70 1,55
48 1,95 1,85
72 2,15 2,10
4 Mięso wołowe w półtuszach (ćwierćtuszach) podczas chłodzenia systemem szybkim dwufazowym 24 I, II III
1,30 1,50
48 1,50 1,70
72 1,80 1,85
5 Mięso wołowe w półtuszach (ćwierćtuszach) podczas chłodzenia systemem jednostopniowym 24 I, II III
1,40 1,55
48 1,80 2,00
72 2,00 2,10
6 Mięso wołowe w półtuszach (ćwierćtuszach) podczas chłodzenia systemem wielostopniowym 24 I, II III
1,45 1,65
48 1,90 2,05
72 2,10 2,25
7 Mięso cielęce w tuszach podczas oblodzenia systemem szybkim dwufazowym 24 I II
1,10 1,40
48 1,20 1,55
72 1,45 1,65
8 Mięso cielęce w tuszach podczas chłodzenia systemem jednostopniowym 24 I II
1,20 1,45
48 1,75 1,85
72 1,85 1,95
9 Mięso cielęce w tuszach podczas chłodzenia systemem wielostopniowym 24 I II
1,35 1,50
48 1,85 1,95
72 2,00 2,20
10 Mięso baranie w tuszach podczas chłodzenia systemem szybkim dwufazowym 24 I II, III
1,35 1,45
48 1,60 1,80
72 1,80 1,95
11 Mięso baranie w tuszach podczas chłodzenia systemem jednostopniowym 24 I II, III
1,40 1,55
48 1,65 1,95
72 1,90 2,15
12 Mięso baranie w tuszach podczas chłodzenia systemem wielostopniowym 24 I II, III
1,65 1,85
48 1,70 2,00
72 2,00 2,30
13 Mięso końskie w półtuszach (ćwierćtuszach) podczas chłodzenia systemem wielostopniowym 24 I II, III
1,40 1,60
48 1,80 2,10
72 2,05 2,30

W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny normę ubytku naturalnego mięsa ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,08% za każde następne 24 godziny.

2.
Mięso chłodzone systemem szybkim dwufazowym i jednofazowym powinno osiągnąć temperaturę, o której mowa w § 3, w czasie 24 godzin.
3.
Mięso chłodzone systemem wielostopniowym powinno osiągnąć temperaturę, o której mowa w § 3, w ciągu 48 godzin. Do rozliczenia mięsa chłodzonego tym systemem i przekazywanego do dalszej fazy produkcji w stanie nie wychłodzonym w następnym dniu po uboju stosuje się normy ubytków naturalnych, które odnoszą się do okresu 24 godzin po uboju.
§  5.
Podczas przechowywania w magazynach chłodzonych mięsa wychłodzonego wieprzowego w półtuszach, mięsa wołowego w półtuszach i ćwierćtuszach oraz mięsa cielęcego i baraniego w tuszach - pochodzącego z przerzutu - stosuje się następujące normy ubytków:
Gatunek mięsa Normy ubytków naturalnych mięsa w %
24 godziny przechowywania 48 godzin przechowywania
półtusze wieprzowe 0,30 0,45
półtusze wołowe 0,35 0,50
ćwierćtusze wołowe przody 0,40 0,55
zady 0,30 0,45
tusze cielęce 0,40 0,60
tusze baranie 0,30 0,50

W razie przechowywania mięsa ponad 48 godzin normę ubytku naturalnego mięsa ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,08% za każde następne 24 godziny.

§  6.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do masy ciepłego mięsa (w wadze bitej ciepłej) określa tabela podana w § 4 ust. 1, a w stosunku do masy mięsa wychłodzonego - tabela podana w § 5. Przez masę mięsa chłodzonego pochodzącego z przerzutu rozumie się masę ustaloną w chwili przyjęcia do magazynu.

Zmiany w prawie

Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Od dziś ważna zmiana dla niektórych kierowców

Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od wtorku, 10 września, zakładają automatyczny zwrot prawa jazdy, bez konieczności składania wniosku. Zmiana ma zapobiegać sytuacji, w której kierowcy, nieświadomi obowiązku, byli karani za prowadzenie pojazdu, mimo formalnego odzyskania uprawnień.

Robert Horbaczewski 09.09.2024
Będą zmiany w ustawie o działaniach antyterrorystycznych oraz w ustawie o ABW oraz AW

Rząd przyjął we wtorek projekt przepisów, który dostosowuje polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej, które dotyczą przeciwdziałania rozpowszechnianiu w Internecie treści o charakterze terrorystycznym. Wprowadzony zostanie mechanizm wydawania i weryfikowania nakazów usunięcia lub uniemożliwienia dostępu do takich treści. Za egzekwowanie nowych przepisów odpowiedzialny będzie szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Od jego decyzji będzie się można odwołać do sądu.

Grażyna J. Leśniak 03.09.2024
Ustawa o rencie wdowiej niekonstytucyjna?

O zawetowanie ustawy o tzw. wdowich emeryturach jako aktu dyskryminującego część obywateli zwróciła się do prezydenta Andrzeja Dudy jedna z emerytek. W jej przekonaniu uchwalona 26 lipca 2024 r. ustawa narusza art. 32 Konstytucji, ponieważ wprowadza zasady dyskryminujące dużą część seniorów. Czy prezydent zdążył się z nią zapoznać – nie wiadomo. Bo petycja wpłynęła do Kancelarii Prezydenta 6 sierpnia, a już 9 sierpnia ustawa została podpisana.

Grażyna J. Leśniak 31.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1979.16.102

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas chłodzenia i przechowywania w magazynach chłodzonych.
Data aktu: 11/06/1979
Data ogłoszenia: 30/06/1979
Data wejścia w życie: 01/10/1979