KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2493/96(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
mogą pojawić się trudności w rozróżnieniu niektórych rodzajów sosów na bazie warzyw, objętych pozycją 2103 oraz warzyw przetworzonych lub konserwowanych, objętych działem 20; w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej należy wprowadzić postanowienia umożliwiające rozróżnianie tych dwóch grup produktów; wspomniane sosy mają zazwyczaj formę cieczy, emulsji lub zawiesin, zawierających mało widoczne kawałki stałe; stosownym kryterium rozróżniania byłoby przepuszczanie wspomnianych kawałków przez sito o określonych otworach;
należy wprowadzić uwagę dodatkową do działu 21 Nomenklatury Scalonej oraz stosowne zmiany w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87;
należy uchylić rozporządzenia lub ich części, które poprzednio służyły do klasyfikacji tego rodzaju produktów na podstawie kryteriów innych niż przepuszczanie przez metalowe sito druciane, a mianowicie: rozporządzenia Komisji (EWG) nr 314/90(3), (EWG) nr 3044/90(4) oraz (WE) nr 3055/94(5);
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Sekcji Nomenklatury Taryfowej i Statystycznej Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 17 lutego 1997 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Mario MONTI |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(2) Dz.U. L 338 z 28.12.1996, str. 27.
(3) Dz.U. L 35 z 7.2.1990, str. 9.
(4) Dz.U. L 292 z 24.10.1990, str. 5.
(5) Dz.U. L 323 z 16.12.1994, str. 8.