POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO
"Pastel de Tentugal"
Nr UE: PGI-PT-0938-AM02 - 15 października 2024 r.
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa produktu
"Pastel de Tentugal"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Portugalia
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
-
4. Opis zatwierdzonych zmian
Oświadczenie wyjaśniające, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012:
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012:
Zmian tych nie uznaje się za zmiany na poziomie Unii w rozumieniu art. 53 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 zmienionego rozporządzeniem (UE) 2021/2117, ponieważ:
a) nie polegają na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub chronionym oznaczeniu geograficznym ani na zmianie korzystania z tej nazwy;
b) nie grożą zniesieniem związków wykazujących, że jakość lub cechy charakterystyczne produktu są w istotnej mierze zasługą szczególnego środowiska geograficznego, na które składają się właściwe dla niego czynniki naturalne i ludzkie, w odniesieniu do chronionych oznaczeń geograficznych;
c) nie dotyczą gwarantowanej tradycyjnej specjalności;
d) nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
1. Zmiana numeracji - specyfikacja
Zmieniono kolejność przedstawiania punktów i sposób ich oznaczania, aby zachować zgodność z art. 49 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143:
"I - Wprowadzenie" zmieniono na załącznik XI; "II - Nazwa produktu" zmieniono na "1. Nazwa"; "III - Opis produktu" zmieniono na "2. Opis produktu"; "IV - Określenie obszaru geograficznego" zmieniono na "3. Określenie obszaru geograficznego"; "V - Specyfika obszaru geograficznego" zmieniono na "6. »VI - Gwarancja pochodzenia geograficznego 'Pastel de Tentugal'« zmieniono na »4. Dowody potwierdzające, że produkt pochodzi z określonego obszaru geograficznego«; »VII - Identyfikowalność produktu« włączono do »4. Dowody potwierdzające, że produkt pochodzi z określonego obszaru geograficznego«; »VIII - Proces produkcji 'Pastel de Tentugal'«, zmieniono na »5. Opis metody produkcji«; »IX - Weryfikacja zgodności« został uchylony; »X - Informacje szczegółowe dotyczące etykietowania«, zmieniono na »7. Informacje szczegółowe dotyczące etykietowania«.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
2. Zdjęcia produktu
Zdjęcia zastąpiono nowszymi zdjęciami o lepszej jakości, ukazującymi jedynie istotne aspekty prezentacji i względne wymiary produktu.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
3. Klasyfikacja produktu
Dodano klasyfikację według Nomenklatury scalonej. 19 - Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze
1905 - chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
4. Właściwości surowców
W pkt 2.5 (dawniej III.2) - »Wykorzystane surowce i ich właściwości« zmieniono następujące właściwości:
- usunięto parametr wskaźnika opadania mąki, ponieważ nie ma on wpływu na właściwości ciasta »Pastel de Tentugal«;
- określono, że tłuszcz składa się wyłącznie z mieszanki 90 % margaryny roślinnej i 10 % masła i że nie można stosować innych tłuszczów. W ten sposób ustala się normę polegającą na stosowaniu tłuszczu, który został już zbadany, i która nie dopuszcza używania innych tłuszczów;
- w przypadku ciasta w formie rożka, którą jest jedyną formą, w której znajdują się migdały, można wykorzystywać wyłącznie migdały łuskane (Prunus dulcis). Usunięto wymóg stosowania mielonych lub sproszkowanych migdałów, ponieważ nie ma on znaczenia dla właściwości ciasta.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
5. Pkt 2.6 (dawniej III.4) Właściwości ciasta
Określono, że grubość ciasta jest mierzona w milimetrach.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
6. Pkt 2.3 (dawniej III.5.1) Właściwości fizyczne
Wyjaśniono, że »Pastel de Tentugal« wytwarza się w pięciu różnych formach: rurki, małej rurki i olbrzymiej rurki, w kształcie lekko spłaszczonego cylindra; rożka lub małego rożka.
W tabeli 1 wprowadzono zmiany w celu wyjaśnienia stosowanych jednostek miary, skorygowania niektórych wymiarów ciasta, uwzględnienia wymiarów olbrzymiej rurki oraz wyjaśnienia możliwych zakresów wartości dla każdej formy ciasta.
Mianowicie:
rurka - masa między 70 a 100 g;
rożek - masa między 80 a 120 g;
mała rurka - masa między 30 a 70 g;
mały rożek - masa między 40 a 80 g;
olbrzymia rurka - masa między 500 a 2 000 g, szerokość od 10 do 15 cm, długość od 25 do 40 cm i wysokość od 5 do 9 cm.
Zmiany te nie mają wpływu na właściwości produktu i mają na celu zaspokojenie potrzeb konsumentów, którzy preferują większe ciasto niż pierwotnie przewidywano. Uwzględniono formę olbrzymiej rurki. Jest ona bardzo popularna na festiwalach i podczas wydarzeń, a jej pominięcie we wstępnym wniosku o ochronę bez wątpienia stanowiło pomyłkę.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
7. Pkt 2.4 (dawniej III.5.2) Właściwości chemiczne
- Parametr aktywności wody (aw) został skreślony, ponieważ nie ma on znaczenia dla właściwości produktu.
- Zmieniono zakres średnich wartości zawartości wilgoci:
rurka - od 24 do 31 %;
rożek - od 22 do 32 %.
Wartości te stanowią dokładniejszy opis właściwości produktu, ponieważ wilgotność powietrza odnotowana na obszarze geograficznym jest zmienna, co ma wpływ na procentową zawartość wilgoci w produkcie końcowym.
- Zmieniono zakres średnich wartości zawartości białka:
rurka - od 4 do 10 %;
rożek - od 4 do 12,5 %.
Zmiany te odzwierciedlają obecną sytuację i wynikają z wahań zawartości białka w jajach w wyniku podawania kurom paszy, która nie wchodzi w zakres kompetencji cukierników i nie ma wpływu na inne właściwości produktu.
- Zmieniono zakres średnich wartości zawartości tłuszczu:
rurka - od 6 do 13 %;
rożek - od 8 do 23 %.
Zmiana ta stanowi odpowiedź na zapotrzebowanie ze strony konsumentów, którzy preferują produkty o niższej zawartości tłuszczu.
- Zmieniono zakres średnich wartości zawartości węglowodanów:
rurka - od 48 do 60 %;
rożek - od 48 do 70 %.
Zmiana ta wynika ze zmiany masy »Pastel de Tentugal«.
- Zmieniono zakres średnich wartości zawartości popiołu:
rurka - od 0,2 do 0,8 %;
rożek - od 0,2 do 1,2 %.
Nowe wartości dokładniej odzwierciedlają właściwości produktu.
- Zmieniono zakres średnich wartości zawartości kalorii:
rurka - od 280 do 358 kcal/100 g;
rożek - od 320 do 420 kcal/100 g.
Zmiana ta stanowi odpowiedź na zapotrzebowanie ze strony konsumentów, którzy preferują produkty o niższej zawartości kalorii.
We wszystkich przypadkach właściwości organoleptyczne produktu pozostają niezmienione, ponieważ są one w dużej mierze uzależnione od wiedzy fachowej cukierników na określonym obszarze geograficznym.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
8. Pkt 2.2 (dawniej III.5.4) Właściwości organoleptyczne
Dodano olbrzymią rurkę, a opis wyglądu wnętrza rurki (w odniesieniu do wszystkich trzech rozmiarów) poprawiono przez dodanie tekstu: »Ciasto otacza żółte nadzienie, o nieregularnym wyglądzie i konsystencji. Nadzienie nie wypływa podczas krojenia, jest delikatne i łatwe do spożycia. Chrupkie ciasto francuskie stapia się w ustach z aksamitnością kremu«. Opis wyglądu wnętrza rożka lub małego rożka poprawiono przez dodanie tekstu »Ciasto otacza nadzienie w kolorze od żółtego do kasztanowego (ze względu na obecność cynamonu i prażonych migdałów), o nieregularnym wyglądzie (mogą w nim się znajdować małe bąbelki powietrza) i konsystencji«. Nadzienie nie wypływa podczas krojenia, ale jest łatwe do spożycia i roztapia się w ustach".
Poprzedni opis, w którym stwierdzono, że nadzienie ciasta w formie rurki może mieć ciemnobrązowy kolor ze względu na obecność cynamonu, został poprawiony, ponieważ tylko ciasto w formie rożka zawiera cynamon. Oba opisy wyraźnie stwierdzają, że nadzienie roztapia się w ustach, a nie, że rozpływa się w ustach.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
9. Pkt 2.7. Prezentacja handlowa
Z uwagi na różne formy prezentacji handlowej, przepisy, które w pierwotnej specyfikacji zawarto w sposób rozproszony i niekompletny, ujęto teraz w jednym punkcie. Wymóg pakowania ciastek wyłącznie w pudełka po sześć sztuk został zniesiony, zapewniając konsumentom większą swobodę i możliwość wyboru. Dodano możliwość prezentacji "Pastel de Tentugal" w postaci rurki w wielkości zwykłej, małejlub olbrzymiej. Przedmiotowe zapisy zostały zatem usystematyzowane:
W pkt 2.7.1 - Prezentacja handlowa i pakowanie "Pastel de Tentugal" poddanego obróbce cieplnej:
"Pastel de Tentugal" może być wprowadzane do obrotu pojedynczo lub pakowane w odpowiednio oznakowane opakowania.
"Pastel de Tentugal" poddane obróbce cieplnej musi być pakowane w warunkach umożliwiających właściwą konserwację: do 12 dni w przypadku ciast posypanych cukrem i do 15 dni w przypadku ciast nieposypanych cukrem.
Pakowanie musi odbywać się dopiero po schłodzeniu ciast, aby zapobiec rozwojowi pleśni lub zmianie konsystencji ciasta.
W pkt 2.7.2 - Prezentacja handlowa i pakowanie mrożonego surowego lub poddanego obróbce cieplnej "Pastel de Tentugal":
mrożone surowe lub poddane obróbce cieplnej "Pastel de Tentugal" musi być pakowane w opakowania odpowiednie do transportu produktów mrożonych i odpowiednio oznakowane.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
10. W pkt 3 (dawniej IV) Określenie obszaru geograficznego
Wyjaśniono, że mrożenie (zarówno w przypadku surowego ciasta, jak i poddanego obróbce cieplnej) musi odbywać się na określonym obszarze geograficznym, ponieważ szybkość mrożenia ma decydujące znaczenie dla jakości produktu końcowego, który w związku z tym musi zostać zamrożony natychmiast po wyprodukowaniu ciasta surowego lub poddanego obróbce cieplnej.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
11. Pkt 5.1.4 (dawniej VI.1) Zbieranie ciasta
Dodaje się akapit w brzmieniu:
"Wszelkie małe kawałki ciasta, które przykleiły się do płótna, usuwa się wyłącznie szczotką, co stanowi jedyną metodę, dzięki której uniknie się wpływu na elastyczność ciasta".
Ustęp ten włącza tradycyjną praktykę szczotkowania płótna w celu usunięcia małych kawałków ciasta, tak aby dalszy proces odbywał się bez żadnych problemów.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
12. Pkt 5.2.1 (dawniej VI.2) Przygotowanie nadzienia
Usunięto wskazanie temperatury na poziomie 108 °C-110 °C jako koniecznej do osiągnięcia punktu gotowania cukru, ponieważ jest to jedna z czynności, w której decydujące znaczenie ma wiedza fachowa rzemieślników, którzy empirycznie oceniają "optymalny" moment nadziewania.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
13. Pkt 5.3.2 (dawniej VI.3) Kształtowanie formy rożka "Pastel de Tentugal"
Doprecyzowano, że używane migdały są łuskane, a odniesienie do długości czasu prażenia zostało usunięte, ponieważ zależy to od początkowej zawartości wilgoci i cukiernicy kierują się w tej kwestii swoją wiedzą fachową.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
14. Pkt 5.4.1 (dawniej VI.4a) Przygotowanie ciasta do sprzedaży natychmiastowej lub sprzedaży w krótkim terminie
Wyjaśniono, że ciasta są wypiekane w piecu w odpowiedniej temperaturze.
Obowiązek pieczenia w piecu wyłącznie elektrycznym oraz wymóg pieczenia w określonej temperaturze i przez określony czas zostały usunięte, ponieważ temperatura i czas pieczenia zależą w dużej mierze od rodzaju i właściwości używanego pieca.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
15. Pkt 5.4.2 (dawniej VI.4b) Przygotowanie ciasta do sprzedaży na późniejszym etapie
Obowiązujące przepisy poprawiono w następujący sposób:
- "Pastel de Tentugal", surowe:
"Pastel de Tentugal" mogą być sprzedawane w stanie surowym innym podmiotom (znanym lokalnie jako odsprzedawcy), które następnie wykonują pozostałe etapy produkcji ciasta. Surowe "Pastel de Tentugal" muszą być przechowywane w temperaturze od 2 do 6 °C w odpowiednim opakowaniu przez maksymalnie 8 dni przed wypiekiem.
- "Pastel de Tentugal", surowe lub poddane obróbce cieplnej, głęboko mrożone
Wyroby cukiernicze surowe lub poddane obróbce cieplnej mogą być głęboko mrożone. Do głębokiego mrożenia należy stosować odpowiedni sprzęt. Badania organoleptyczne wykazały, że mrożenie "Pastel de Tentugal" nie wpływa na właściwości fizyczne ani organoleptyczne produktu opisanego w pkt 2 ani na właściwości mikrobiologiczne, pod warunkiem że czynności mrożenia, a następnie pieczenia surowych produktów cukierniczych lub rozmrażania mrożonych produktów cukierniczych poddanych obróbce cieplnej są wykonywane w odpowiedni sposób i podlegają właściwemu nadzorowi zgodnie z przepisami prawa.
Wyjaśniono zatem, że ciasta muszą być odpowiednio pakowane do przechowywania w chłodni i że w tych okolicznościach ciasto zachowuje swoje właściwości przez dłuższy okres, do ośmiu dni.
Z drugiej strony, badania wykazały, że "Pastel de Tentugal" po obróbce cieplnej również może być głęboko mrożone, pod warunkiem, że głębokie mrożenie odbywa się w odpowiednich warunkach, nie wpływa na właściwości produktu i że podmioty gospodarcze, które poddają produkt głębokiemu mrożeniu po obróbce cieplnej, są objęte kontrolą.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
16. Pkt 5 (dawniej pkt VI) - Obrót "Pastel de Tentúgal" poddanym obróbce cieplnej
Obowiązujące przepisy poprawiono w następujący sposób:
a) - Pakowanie "Pastel de Tentúgal" poddanego obróbce cieplnej
"Pastel de Tentúgal" poddane obróbce cieplnej musi być pakowane w odpowiednich warunkach przechowywania: do 12 dni w przypadku ciast posypanych cukrem i do 15 dni w przypadku ciast nieposypanych cukrem.
Pakowanie musi odbywać się dopiero po schłodzeniu ciast, aby zapobiec rozwojowi pleśni lub zmianie konsystencji ciasta.
Okres przydatności do spożycia zmieniono z 10 na 12 dni, aby odzwierciedlić doświadczenia nabyte w praktyce.
b) - Pakowanie "Pastel de Tentúgal" surowego lub poddanego obróbce cieplnej
mrożone surowe lub poddane obróbce cieplnej "Pastel de Tentúgal" musi być pakowane w opakowania odpowiednie do transportu produktów mrożonych i odpowiednio oznakowane.
Mrożone surowe "Pastel de Tentúgal" ma okres przydatności do spożycia wynoszący sześć miesięcy, a "Pastel de Tentúgal" mrożone poddane obróbce cieplnej - trzy miesiące.
Ze względu na dodanie odniesienia do mrożonego ciasta poddanego obróbce termicznej zmieniono wymóg pakowania mrożonych wyrobów cukierniczych w worki z tworzyw sztucznych ze względu na stosowanie bardziej nowoczesnych i mniej zanieczyszczających metod. Etykietowanie tych materiałów opakowaniowych stało się obowiązkowe, a okres przydatności do spożycia wydłużono zgodnie z przeprowadzonymi badaniami.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
17. Pkt 6.2.2. Obecna renoma produktu
Dodaje się akapity w brzmieniu:
Zarówno stowarzyszenie producentów ciasta z Tentúgal [Associaçao dos Pasteleiros de Tentúgal], jak i "Pastel de Tentúgal" zostały wyraźnie wymienione w czasopiśmie Diário de Coimbra z 20 marca 2023 r.
Rada gminy Montemor-o-Velho (gminy, w której znajduje się Tentúgal) wybrała "Pastel de Tentúgal" na swojego "ambasadora", ponieważ często wymienia się je w historycznych i opisowych ulotkach dotyczących dziedzictwa kulturowego oraz na pudełku, które rada miasta oferuje odwiedzającym podczas uroczystych okazji.
Dowodem obecnej renomy jest fakt, że "Pastel de Tentúgal" i jego historię szeroko opisano w książce Tentúgal - a história local nas histórias de José Craveiro ("Tentúgal - lokalna historia w opowieściach José Craveiro"), autorstwa Marii Heleny de Matos Rocha Marques i wydanej przez Associaçao Corvo e Pinho w 2023 r.
Zmieniono akapit dotyczący krajowego portugalskiego konkursu słodyczy klasztornych [Concurso Nacional de Doçaria Conventual Portuguesa] w celu dodania, że konkurs ten jest organizowany wspólnie przez stowarzyszenie QUALIFICA/oriGIn Portugal oraz przez krajowe centrum targów i wystaw rolniczych (CNEMA - Centro Nacional de Exposiçôes e Mercados Agrícola) oraz że "Pastel de Tentúgal" zdobyło cztery złote medale w 12. krajowym portugalskim konkursie słodyczy klasztornych, który odbył się w 2023 r., oraz jeden złoty medal, trzy srebrne medale i jeden brązowy medal w 13. krajowym portugalskim konkursie słodyczy klasztornych, który odbył się w 2024 r. Osiągnięcia te zostały szeroko ogłoszone przez Krajowe i Regionalne Biuro Prasowe, na stronach internetowych organizatorów, a także na stronach internetowych tych krajowych konkursów.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
18. Pkt IX
Pkt IX "Weryfikacja zgodności" został w całości uchylony z uwagi na nowe obowiązujące przepisy prawne.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
19. Pkt 7 (dawniej X) Etykietowanie
Dodano odniesienie do etykietowania mrożonego "Pastel de Tentúgal" poddanego obróbce cieplnej oraz wymóg zachowania zgodności z przepisami dotyczącymi wielkości i umiejscowienia niektórych symboli i oznaczeń. Uwzględniono zasady etykietowania dotyczące ciast niepakowanych.
W świetle nowych przepisów prawnych szczegółowe obowiązki są następujące:
7.1. "Pastel de Tentúgal" pakowane, mrożone surowe lub mrożone poddane obróbce cieplnej
Oprócz informacji prawnych na etykiecie muszą znajdować się następujące informacje:
- "Indicaęao Geográfica Protegida" (chronione oznaczenie geograficzne) lub "IGP" (ChOG), bezpośrednio dołączone do chronionej nazwy;
- logo "Pastel de Tentúgal":
Niezależnie od formy etykietowania - oraz z wyjątkiem własnych znaków towarowych producentów lub dystrybutorów bądź innych znaków towarowych - na etykietach mogą znajdować się insygnia lub inne sformułowania oraz dane szczegółowe, ale nie mogą być one bardziej wyeksponowane niż słowa "Pastel de Tentúgal" lub bezpośrednio dołączone do nazwy handlowej lub wspólnotowego logo ChOG;
- imię i nazwisko lub nazwa przedsiębiorstwa i adres producenta "Pastel de Tentúgal".
7.2. "Pastel de Tentúgal" niepakowane - oprócz informacji prawnych na etykiecie muszą się znajdować następujące informacje:
- "Indicaęao Geográfica Protegida" (chronione oznaczenie geograficzne) lub "IGP" (ChOG), bezpośrednio dołączone do chronionej nazwy.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.
20.03.2025Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.
20.03.2025Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.
19.03.2025Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.339 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
Data aktu: | 15/01/2025 |
Data ogłoszenia: | 15/01/2025 |