Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(C/2025/313)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Châtillon-en-Diois"

PDO-FR-A0177-AM04

Data przekazania informacji:

21.10.2024

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Etykietowanie

W specyfikacji produktu uzupełniono rozdział I pkt "XII - Zasady prezentacji i etykietowania" ppkt 2 "Przepisy szczególne" - włączając przepisy dotyczące etykietowania, jeśli chodzi o oznaczenia większej jednostki geograficznej "Vignobles de la Vallée du Rhône" zgodnie z warunkami określonymi w umowie podpisanej między różnymi zainteresowanymi organami ochrony nazwy i zarządzania nią. Określenie to musi znajdować się w tym samym polu widzenia co wszystkie napisy, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie, i musi być wydrukowane taką samą czcionką, o takim samym kolorze co czcionka, którą zapisano nazwę, przy czym rozmiar tego określenia nie przekracza dwóch trzecich rozmiaru nazwy.

Zmianę tę uwzględniono w jednolitym dokumencie w punkcie "Wymogi dodatkowe".

2. Obszar geograficzny

W specyfikacji produktu uzupełniono rozdział I pkt "IV - Obszary, na których odbywają się poszczególne czynności" ppkt 1 "Przepisy szczególne" - aktualizując i korygując nazwy gmin, bez zmian obszaru geograficznego.

Skreślono nazwy gmin "Aix-en-Diois" i "Molière-Glandaz". Dodano nazwę gminy "Solaure en Diois".

Tę korektę nazw gmin uwzględniono również w jednolitym dokumencie w pkt "Wyznaczony obszar geograficzny".

3. Odniesienie do organu kontrolnego

W rozdziale III specyfikacji produktu zaktualizowano pkt II "Odniesienie do organu kontrolnego", aby uściślić, że kontrola przestrzegania specyfikacji produktu jest przeprowadzana w oparciu o zatwierdzony plan kontroli przez podmiot zewnętrzny dający gwarancje kompetencji, bezstronności i niezależności, upoważniony przez INAO (francuski Krajowy Instytut Pochodzenia i Jakości).

Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Châtillon-en-Diois

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3.1. Kod Nomenklatury Scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją nr o 2009

4. Opis wina lub win

1. ChNP "Châtillon-en-Diois", wina czerwone, różowe i białe

ZWIĘZŁY OPIS

Nazwa pochodzenia "Châtillon-en-Diois" jest zastrzeżona dla czerwonych, różowych i białych win niemusujących.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 12,5

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

2. W przypadku win białych objętych ChNP "Châtillon-en-Diois"

ZWIĘZŁY OPIS

Wina białe wytwarza się z odmian aligoté B i chardonnay B.

Minimalna zawartość cukru w winogronach wynosi 170 gramów na litr moszczu.

Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi 10,5 %.

Zawartość cukrów fermentacyjnych w winach białych nie przekracza całkowitej kwasowości wyrażonej w gramach na litr kwasu winowego plus 2, do maksymalnie 6 g/l cukrów.

Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami wspólnotowymi.

Wina białe produkowane z odmian aligoté B i chardonnay B są wytrawne i świeże, zazwyczaj z aromatami białych kwiatów i owoców cytrusowych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

3. W przypadku win czerwonych i różowych objętych ChNP "Châtillon-en-Diois"

ZWIĘZŁY OPIS

Wina czerwone i różowe produkuje się z gamay (odmiana główna) oraz pinot noir i syrah jako odmian drugorzędnych. Wina te pochodzą z mieszanek winogron lub win, w których odsetek odmiany głównej wynosi co najmniej 60 %.

Minimalna zawartość cukru w winogronach przeznaczonych do produkcji win różowych wynosi 170 g/l moszczu i 171 g/l w przypadku produkcji win czerwonych.

Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi 10,5 %.

W momencie pakowania zawartość kwasu jabłkowego w winach czerwonych nie przekracza 0,4 g/l, a zawartość cukrów fermentacyjnych nie przekracza 3 g/l. Zawartość cukrów fermentacyjnych w winach różowych nie przekracza całkowitej kwasowości wyrażonej w gramach na litr kwasu winowego plus 2, do maksymalnie 6 g/l cukrów. Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami wspólnotowymi.

Wina czerwone, produkowane głównie z odmiany gamay, mają szczególny charakter. Choć są bardzo owocowe, można wyczuć w nich także inne, bardziej roślinne nuty (garig itp.). Typowa krągłość tych win jest ponadto uzupełniona bardziej taninową strukturą i mineralnością smaku spowodowaną mieszaniem odmiany gamay N z innymi odmianami (pinot noir N i ewentualnie syrah N).

Wina różowe charakteryzują się zazwyczaj łososiową barwą, aromatami czerwonych owoców i bardzo charakterystyczną świeżością w ustach.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Do produkcji win różowych niedopuszczalne jest wykorzystywanie węgla do celów enologicznych, samego lub w mieszankach stosowanych w preparatach.

Poza wymienionymi powyżej przepisami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

Metoda uprawy

Każda roślina ma do dyspozycji maksymalnie 2,20 m2 powierzchni. Powierzchnię tę oblicza się przez pomnożenie odległości między rzędami przez odległość między roślinami.

Odstęp między rzędami winorośli w winnicy nie przekracza 2,50 metra.

Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić mniej niż 0,80 metr i więcej niż 1,50 metra.

Winorośl przycina się, stosując albo cięcie systemem Guyota albo cięcie krótkie (prowadzenie w formie sznura Royat), z maksymalnie 12 oczkami na krzew.

Można zezwolić na nawadnianie.

5.2. Maksymalna wydajność

60 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, ich fermentacja i wytwarzanie wina odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Drome: Barnave, Chatillon-en-Diois, Laval-d'Aix, Luc-en-Diois, Menglon, Montlaur-en-Diois, Montmaur-en-Diois, Poyols, Recoubeau-Jansac, Saint-Roman, Solaure en Diois.

7. Odmiana(-y) winorośli

Aligoté B

Chardonnay B

Gamay N

Pinot noir N

8. Opis związku(-ów)

Obszar geograficzny położony jest na zboczach regionalnego parku przyrody Vercors, między przedgórzem alpejskim w Drôme a Prowansją, na południowy wschód od Die, w części północnej części południowych łańcuchów subalpejskich znanych jako "Haut-Diois" oraz na konfluencji rzek Bez i Drôme. Obszar ten ogranicza od północy góra Glandasse (klify Vercors), a od południa Claps (gigantyczne osuwisko wapienia) w Luc-en-Diois.

Obszar geograficzny obejmuje terytorium 12 gmin. Na tym obszarze geograficznym winnice górskie zajmują jedynie 36 hektarów i są sadzone na gliniasto-wapiennych zboczach, zazwyczaj na wysokości od 500 do 650 m n.p.m., gdzie klify Vercors chronią je przed północnym wiatrem.

Klimat jest umiarkowany, z bardzo osłabionym wpływem śródziemnomorskim, co wynika bezpośrednio z wysokości i bliskości masywu Vercors.

Najważniejsza i najbardziej znana winnica wykorzystywana do produkcji znajduje się w gminie Châtillon-en-Diois u podnóża masywu Glandasse (o wysokości 2 000 metrów) i dominuje dolinę rzeki Bez, gwałtownego dopływu Drôme. Stok, którego średnia wysokość wynosi około 550 m n.p.m., charakteryzuje się wyjątkowo korzystną południową ekspozycją. Położenie to zapewnia winnicom szczególny mezoklimat, który sprzyja uprawie winorośli i pozwala im cieszyć się dużym uznaniem.

Kontrolowana nazwa pochodzenia "Châtillon en Diois" może być używana dla win czerwonych i białych oraz, rzadziej, win różowych. Stosowane odmiany winorośli są podobne, jak w winnicach północnych. Z jednej strony jak w winnicach Burgundii, skąd pochodzą odmiany gamay N, pinot noir N, aligoté B i chardonnay B, a z drugiej strony jak w winnicach objętych kontrolowanymi nazwami pochodzenia z północnych brzegów Rodanu z odmianą syrah N, która w Diois jest dużo rzadsza.

Ludzie wybrali te odmiany z powodu ich dopasowania do dobrze odwadnianych gleb marglowych lub wapiennych, które są dostępne w "szklarniach" (określenie używane lokalnie w odniesieniu do wzgórz i pagórków) oraz na dobrze wyeksponowanych stokach. Od czasów rzymskich plantatorzy winorośli uprawiają winorośl wokół gminy Luc-en-Diois i w dolinie Bez, podobnie jak w całej dolinie Drôme.

W tych dolinach człowiek musiał poszukiwać najlepszych działek, wybierając "szklarnie" lub tarasy, niekiedy zawieszone aż do wysokości 650 m n.p.m., jak w gminie Laval-d'Aix.

Z głównej drogi, położonej w głębokim zagłębieniu w stosunku do winnic, obecność winnic w krajobrazie wydaje się bardzo skromna. Kiedy nabierze się wysokości, okazuje się, że całe góry upstrzone są chatkami i szałasami plantatorów winorośli, które świadczą o tym, jak powszechna jest uprawa winorośli. Np. w gminie Châtillon-en- Diois jest ich ponad osiemdziesiąt.

Rygorystyczny wybór działek, oparty zarówno na ich naturalnych predyspozycjach, jak i tradycji, umożliwia zbiór winogron przeznaczonych do produkcji win białych we wszystkich gminach obszaru geograficznego, ale ogranicza tę możliwość w przypadku win czerwonych wyłącznie do gmin Châtillon-en-Diois i Menglon. Wina te zostały objęto kontrolowaną nazwą pochodzenia "Châtillon-en-Diois" dekretem z dnia 3 marca 1975 r.

Przyspieszyło to rozwój uprawy winorośli i scementowało społeczność wokół tego produktu.

Mezoklimat górski na tych wzgórzach umożliwia ekspresję owocowych aromatów w tych winach, czemu towarzyszy charakterystyczna świeżość win różowych i białych oraz krągłość win czerwonych.

Chociaż obecność winorośli i wina jest udokumentowana od czasów rzymskiej Galii, ze względu na niską jakość kanałów komunikacji renoma wina początkowo ograniczała się do pobliskich gór.

Od czasu upadku na początku XX wieku przemysłu garbarskiego i włókienniczego, wino objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Châtillon-en-Diois", podobnie jak pozostałe kontrolowane nazwy pochodzenia wina w Diois, jest głównym zasobem gospodarczym doliny.

Od 1960 r. w gminie Châtillon-en-Diois, w celu promocji win co roku organizuje się święto wina. Od 1995 r. wydarzenie to nosi nazwę "Festival Arts et Vigne" (festiwal sztuki i wina), co zapewnia wzrost popularności tego regionu winiarskiego.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

a) Wszystkie określenia fakultatywne umieszcza się na etykietach czcionką o wymiarach (wysokość i szerokość) nieprzekraczających dwukrotności wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

b) Na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:

- jest to lokalizacja wpisana do ksiąg wieczystych;

- została ona podana w deklaracji zbiorów.

Nazwa miejsca wpisanego do ksiąg wieczystych jest umieszczana bezpośrednio po kontrolowanej nazwie pochodzenia i jest zapisana czcionką o wymiarach nieprzekraczających - zarówno pod względem wysokości, jak i szerokości - połowy wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

c) Etykiety win opatrzonych tą kontrolowaną nazwą pochodzenia mogą wskazywać na większą jednostkę geograficzną tj. "Vignobles de la Vallée du Rhône" (winnice Doliny Rodanu) na warunkach określonych w umowie między różnymi zainteresowanymi organami ds. ochrony tych produktów i zarządzania.

Określenie to musi znajdować się w tym samym polu widzenia co wszystkie napisy, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie, i musi być wydrukowane taką samą czcionką, o takim samym kolorze co czcionka, którą zapisano nazwę, przy czym rozmiar tego określenia nie przekracza dwóch trzecich rozmiaru nazwy.

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony w odniesieniu do produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin w departamencie Drôme: Aubenasson, Aurel, Barsac, Chamaloc, Chastel-Arnaud, La Chaudière, Die, Espenel, Eygluy-Escoulin, Marignac-en-Diois, Ponet-Saint-Auban, Pontaix, Rimon-et-Savel, Romeyer, Saillans, Saint-Andéol, Saint-Benoit-en-Diois, Sainte-Croix, Saint-Julien-en-Quint, Saint-Sauveur-en-Diois, Vachères-en- Quint, Vercheny, Véronne.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-a92477d7-4838-4aa9-a88a-b571322adec6

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.313

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 13/01/2025
Data ogłoszenia: 13/01/2025