INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Châtillon-en-Diois"
PDO-FR-A0177-AM04
Data przekazania informacji:
21.10.2024
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Etykietowanie
W specyfikacji produktu uzupełniono rozdział I pkt "XII - Zasady prezentacji i etykietowania" ppkt 2 "Przepisy szczególne" - włączając przepisy dotyczące etykietowania, jeśli chodzi o oznaczenia większej jednostki geograficznej "Vignobles de la Vallée du Rhône" zgodnie z warunkami określonymi w umowie podpisanej między różnymi zainteresowanymi organami ochrony nazwy i zarządzania nią. Określenie to musi znajdować się w tym samym polu widzenia co wszystkie napisy, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie, i musi być wydrukowane taką samą czcionką, o takim samym kolorze co czcionka, którą zapisano nazwę, przy czym rozmiar tego określenia nie przekracza dwóch trzecich rozmiaru nazwy.
Zmianę tę uwzględniono w jednolitym dokumencie w punkcie "Wymogi dodatkowe".
2. Obszar geograficzny
W specyfikacji produktu uzupełniono rozdział I pkt "IV - Obszary, na których odbywają się poszczególne czynności" ppkt 1 "Przepisy szczególne" - aktualizując i korygując nazwy gmin, bez zmian obszaru geograficznego.
Skreślono nazwy gmin "Aix-en-Diois" i "Molière-Glandaz". Dodano nazwę gminy "Solaure en Diois".
Tę korektę nazw gmin uwzględniono również w jednolitym dokumencie w pkt "Wyznaczony obszar geograficzny".
3. Odniesienie do organu kontrolnego
W rozdziale III specyfikacji produktu zaktualizowano pkt II "Odniesienie do organu kontrolnego", aby uściślić, że kontrola przestrzegania specyfikacji produktu jest przeprowadzana w oparciu o zatwierdzony plan kontroli przez podmiot zewnętrzny dający gwarancje kompetencji, bezstronności i niezależności, upoważniony przez INAO (francuski Krajowy Instytut Pochodzenia i Jakości).
Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Châtillon-en-Diois
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury Scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją nr o 2009
4. Opis wina lub win
1. ChNP "Châtillon-en-Diois", wina czerwone, różowe i białe
ZWIĘZŁY OPIS
Nazwa pochodzenia "Châtillon-en-Diois" jest zastrzeżona dla czerwonych, różowych i białych win niemusujących.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 12,5
- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
2. W przypadku win białych objętych ChNP "Châtillon-en-Diois"
ZWIĘZŁY OPIS
Wina białe wytwarza się z odmian aligoté B i chardonnay B.
Minimalna zawartość cukru w winogronach wynosi 170 gramów na litr moszczu.
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi 10,5 %.
Zawartość cukrów fermentacyjnych w winach białych nie przekracza całkowitej kwasowości wyrażonej w gramach na litr kwasu winowego plus 2, do maksymalnie 6 g/l cukrów.
Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami wspólnotowymi.
Wina białe produkowane z odmian aligoté B i chardonnay B są wytrawne i świeże, zazwyczaj z aromatami białych kwiatów i owoców cytrusowych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
3. W przypadku win czerwonych i różowych objętych ChNP "Châtillon-en-Diois"
ZWIĘZŁY OPIS
Wina czerwone i różowe produkuje się z gamay (odmiana główna) oraz pinot noir i syrah jako odmian drugorzędnych. Wina te pochodzą z mieszanek winogron lub win, w których odsetek odmiany głównej wynosi co najmniej 60 %.
Minimalna zawartość cukru w winogronach przeznaczonych do produkcji win różowych wynosi 170 g/l moszczu i 171 g/l w przypadku produkcji win czerwonych.
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi 10,5 %.
W momencie pakowania zawartość kwasu jabłkowego w winach czerwonych nie przekracza 0,4 g/l, a zawartość cukrów fermentacyjnych nie przekracza 3 g/l. Zawartość cukrów fermentacyjnych w winach różowych nie przekracza całkowitej kwasowości wyrażonej w gramach na litr kwasu winowego plus 2, do maksymalnie 6 g/l cukrów. Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami wspólnotowymi.
Wina czerwone, produkowane głównie z odmiany gamay, mają szczególny charakter. Choć są bardzo owocowe, można wyczuć w nich także inne, bardziej roślinne nuty (garig itp.). Typowa krągłość tych win jest ponadto uzupełniona bardziej taninową strukturą i mineralnością smaku spowodowaną mieszaniem odmiany gamay N z innymi odmianami (pinot noir N i ewentualnie syrah N).
Wina różowe charakteryzują się zazwyczaj łososiową barwą, aromatami czerwonych owoców i bardzo charakterystyczną świeżością w ustach.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
Szczególne praktyki enologiczne
Do produkcji win różowych niedopuszczalne jest wykorzystywanie węgla do celów enologicznych, samego lub w mieszankach stosowanych w preparatach.
Poza wymienionymi powyżej przepisami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
Metoda uprawy
Każda roślina ma do dyspozycji maksymalnie 2,20 m2 powierzchni. Powierzchnię tę oblicza się przez pomnożenie odległości między rzędami przez odległość między roślinami.
Odstęp między rzędami winorośli w winnicy nie przekracza 2,50 metra.
Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić mniej niż 0,80 metr i więcej niż 1,50 metra.
Winorośl przycina się, stosując albo cięcie systemem Guyota albo cięcie krótkie (prowadzenie w formie sznura Royat), z maksymalnie 12 oczkami na krzew.
Można zezwolić na nawadnianie.
5.2. Maksymalna wydajność
60 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, ich fermentacja i wytwarzanie wina odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Drome: Barnave, Chatillon-en-Diois, Laval-d'Aix, Luc-en-Diois, Menglon, Montlaur-en-Diois, Montmaur-en-Diois, Poyols, Recoubeau-Jansac, Saint-Roman, Solaure en Diois.
7. Odmiana(-y) winorośli
Aligoté B
Chardonnay B
Gamay N
Pinot noir N
8. Opis związku(-ów)
Obszar geograficzny położony jest na zboczach regionalnego parku przyrody Vercors, między przedgórzem alpejskim w Drôme a Prowansją, na południowy wschód od Die, w części północnej części południowych łańcuchów subalpejskich znanych jako "Haut-Diois" oraz na konfluencji rzek Bez i Drôme. Obszar ten ogranicza od północy góra Glandasse (klify Vercors), a od południa Claps (gigantyczne osuwisko wapienia) w Luc-en-Diois.
Obszar geograficzny obejmuje terytorium 12 gmin. Na tym obszarze geograficznym winnice górskie zajmują jedynie 36 hektarów i są sadzone na gliniasto-wapiennych zboczach, zazwyczaj na wysokości od 500 do 650 m n.p.m., gdzie klify Vercors chronią je przed północnym wiatrem.
Klimat jest umiarkowany, z bardzo osłabionym wpływem śródziemnomorskim, co wynika bezpośrednio z wysokości i bliskości masywu Vercors.
Najważniejsza i najbardziej znana winnica wykorzystywana do produkcji znajduje się w gminie Châtillon-en-Diois u podnóża masywu Glandasse (o wysokości 2 000 metrów) i dominuje dolinę rzeki Bez, gwałtownego dopływu Drôme. Stok, którego średnia wysokość wynosi około 550 m n.p.m., charakteryzuje się wyjątkowo korzystną południową ekspozycją. Położenie to zapewnia winnicom szczególny mezoklimat, który sprzyja uprawie winorośli i pozwala im cieszyć się dużym uznaniem.
Kontrolowana nazwa pochodzenia "Châtillon en Diois" może być używana dla win czerwonych i białych oraz, rzadziej, win różowych. Stosowane odmiany winorośli są podobne, jak w winnicach północnych. Z jednej strony jak w winnicach Burgundii, skąd pochodzą odmiany gamay N, pinot noir N, aligoté B i chardonnay B, a z drugiej strony jak w winnicach objętych kontrolowanymi nazwami pochodzenia z północnych brzegów Rodanu z odmianą syrah N, która w Diois jest dużo rzadsza.
Ludzie wybrali te odmiany z powodu ich dopasowania do dobrze odwadnianych gleb marglowych lub wapiennych, które są dostępne w "szklarniach" (określenie używane lokalnie w odniesieniu do wzgórz i pagórków) oraz na dobrze wyeksponowanych stokach. Od czasów rzymskich plantatorzy winorośli uprawiają winorośl wokół gminy Luc-en-Diois i w dolinie Bez, podobnie jak w całej dolinie Drôme.
W tych dolinach człowiek musiał poszukiwać najlepszych działek, wybierając "szklarnie" lub tarasy, niekiedy zawieszone aż do wysokości 650 m n.p.m., jak w gminie Laval-d'Aix.
Z głównej drogi, położonej w głębokim zagłębieniu w stosunku do winnic, obecność winnic w krajobrazie wydaje się bardzo skromna. Kiedy nabierze się wysokości, okazuje się, że całe góry upstrzone są chatkami i szałasami plantatorów winorośli, które świadczą o tym, jak powszechna jest uprawa winorośli. Np. w gminie Châtillon-en- Diois jest ich ponad osiemdziesiąt.
Rygorystyczny wybór działek, oparty zarówno na ich naturalnych predyspozycjach, jak i tradycji, umożliwia zbiór winogron przeznaczonych do produkcji win białych we wszystkich gminach obszaru geograficznego, ale ogranicza tę możliwość w przypadku win czerwonych wyłącznie do gmin Châtillon-en-Diois i Menglon. Wina te zostały objęto kontrolowaną nazwą pochodzenia "Châtillon-en-Diois" dekretem z dnia 3 marca 1975 r.
Przyspieszyło to rozwój uprawy winorośli i scementowało społeczność wokół tego produktu.
Mezoklimat górski na tych wzgórzach umożliwia ekspresję owocowych aromatów w tych winach, czemu towarzyszy charakterystyczna świeżość win różowych i białych oraz krągłość win czerwonych.
Chociaż obecność winorośli i wina jest udokumentowana od czasów rzymskiej Galii, ze względu na niską jakość kanałów komunikacji renoma wina początkowo ograniczała się do pobliskich gór.
Od czasu upadku na początku XX wieku przemysłu garbarskiego i włókienniczego, wino objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Châtillon-en-Diois", podobnie jak pozostałe kontrolowane nazwy pochodzenia wina w Diois, jest głównym zasobem gospodarczym doliny.
Od 1960 r. w gminie Châtillon-en-Diois, w celu promocji win co roku organizuje się święto wina. Od 1995 r. wydarzenie to nosi nazwę "Festival Arts et Vigne" (festiwal sztuki i wina), co zapewnia wzrost popularności tego regionu winiarskiego.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
a) Wszystkie określenia fakultatywne umieszcza się na etykietach czcionką o wymiarach (wysokość i szerokość) nieprzekraczających dwukrotności wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
b) Na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:
- jest to lokalizacja wpisana do ksiąg wieczystych;
- została ona podana w deklaracji zbiorów.
Nazwa miejsca wpisanego do ksiąg wieczystych jest umieszczana bezpośrednio po kontrolowanej nazwie pochodzenia i jest zapisana czcionką o wymiarach nieprzekraczających - zarówno pod względem wysokości, jak i szerokości - połowy wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
c) Etykiety win opatrzonych tą kontrolowaną nazwą pochodzenia mogą wskazywać na większą jednostkę geograficzną tj. "Vignobles de la Vallée du Rhône" (winnice Doliny Rodanu) na warunkach określonych w umowie między różnymi zainteresowanymi organami ds. ochrony tych produktów i zarządzania.
Określenie to musi znajdować się w tym samym polu widzenia co wszystkie napisy, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie, i musi być wydrukowane taką samą czcionką, o takim samym kolorze co czcionka, którą zapisano nazwę, przy czym rozmiar tego określenia nie przekracza dwóch trzecich rozmiaru nazwy.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony w odniesieniu do produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin w departamencie Drôme: Aubenasson, Aurel, Barsac, Chamaloc, Chastel-Arnaud, La Chaudière, Die, Espenel, Eygluy-Escoulin, Marignac-en-Diois, Ponet-Saint-Auban, Pontaix, Rimon-et-Savel, Romeyer, Saillans, Saint-Andéol, Saint-Benoit-en-Diois, Sainte-Croix, Saint-Julien-en-Quint, Saint-Sauveur-en-Diois, Vachères-en- Quint, Vercheny, Véronne.
Link do specyfikacji produktu
Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.
20.03.2025Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.
20.03.2025Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.
19.03.2025Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.313 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 13/01/2025 |
Data ogłoszenia: | 13/01/2025 |