CZŁONKOWSKIEGO
"Prosciutto di Modena"
Nr UE: PDO-IT-0066-AM01 - 23.12.2024
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Prosciutto di Modena"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościoweji Leśnictwa - Departament Suwerenności Żywnościowej i Jeździectwa -
4. Opis zatwierdzonych zmian
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143
Zmiany w specyfikacji produktu objętego ChNP "Prosciutto di Modena":
- nie polegają na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub chronionym oznaczeniu geograficznym ani na zmianie korzystania z tej nazwy;
- nie grożą zniesieniem związku, o którym mowa w art. 5 ust. 1 lit. b), w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia ani związku, o którym mowa w art. 5 ust. 2 lit. b), w odniesieniu do chronionych oznaczeń geograficznych; ani
- nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
1. Zmiana w arkuszu B specyfikacji produktu
Zmiana 1
Zmiana dotyczy arkusza B pkt 1 specyfikacji produktu;
zmiana ta nie pociąga za sobą zmiany jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zastąpieniu odniesienia do "arkusza A" odniesieniem do "arkusza H", części specyfikacji produktu, w której wspomniano o znaku i przedstawiono odpowiedni wzór, z adnotacją "Rysunek 1: Znak".
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
2. Zmiana w arkuszu B specyfikacji produktu
Zmiana 2
Zmiana dotyczy arkusza B pkt 6 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zwiększeniu minimalnej wagi produktu "Prosciutto di Modena" z 7 kg do 8 kg po zakończeniu okresu dojrzewania.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
3. Zmiana w arkuszu B specyfikacji produktu
Zmiana 3
Zmiana dotyczy arkusza B pkt 13 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na przeredagowaniu przepisu dotyczącego wagi produktu "Prosciutto di Modena" po zakończeniu okresu dojrzewania, zgodnie z którym zamiast sformułowania "zazwyczaj" określono, że waga minimalna wynosi 8 kg, a maksymalna 12,5 kg.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
4. Zmiana w arkuszu B specyfikacji produktu
Zmiana 4
Zmiana dotyczy arkusza B pkt 14 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zastąpieniu odniesienia do "arkusza A" odniesieniem do "arkusza H", części specyfikacji produktu, w której wspomniano o znaku i przedstawiono odpowiedni wzór, z adnotacją "Rysunek 1: Znak".
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
5. Zmiana w arkuszu B specyfikacji produktu
Zmiana 5
Zmiana dotyczy arkusza B pkt 15 specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 i 5.2 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zmniejszeniu minimalnej zawartości wilgoci, tj. wyrażenie "nie powinna być niższa od 59 %" zastępuje się wyrażeniem "nie powinna być niższa od 57 %".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
6. Zmiana w arkuszu B specyfikacji produktu
Zmiana 6
Zmiana dotyczy arkusza B pkt 16 specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 i 5.2 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zmniejszeniu procentowej zawartości chlorku sodu, tj. wyrażenie "nie powinna być niższa niż 4,5" zastępuje się wyrażeniem "nie powinna być niższa niż 4,3 %", a wyrażenie "nie powinna być wyższa niż 6,7 %" zastępuje się wyrażeniem "nie powinna być wyższa niż 6,3 %".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
7. Zmiana w arkuszu B specyfikacji produktu
Zmiana 7
Zmiana dotyczy arkusza B pkt 17 specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 i 5.2 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zmianie zakresu wskaźnika proteolizy, tj. wyrażenie "nie powinien być mniejszy niż 21 % ani większy niż 31 %" zastępuje się wyrażeniem "nie powinien być mniejszy niż 25 % ani większy niż 32 %".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
8. Zmiana w arkuszu B specyfikacji produktu
Zmiana 8
Zmiana dotyczy arkusza B pkt 18 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu.
Opis: przepis ten określa wagę Prosciutto di Modena po zakończeniu dojrzewania, przy czym minimalna waga wynosi 8 kg, a maksymalna 12,5 kg.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
9. Zmiana w arkuszu B specyfikacji produktu
Zmiana 9
Zmiana dotyczy arkusza B pkt 19 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zastąpieniu odniesienia do "arkusza A" odniesieniem do "arkusza H", części specyfikacji produktu, w której wspomniano o znaku i przedstawiono odpowiedni wzór, z adnotacją "Rysunek 1: Znak".
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
10. Zmiana w arkuszu B specyfikacji produktu
Zmiana 10
Zmiana dotyczy arkusza B pkt 19 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu odniesienia do nanoszenia znaku na opakowanie pod nadzorem zatwierdzonego organu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
11. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 11
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 1 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zastąpieniu nazwy gminy "Gaggio Montanto" nazwą "Gaggio Montano".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
12. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 12
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 1 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zastąpieniu odniesienia do gmin administracyjnych Monteveglio, Savigno, Castello di Serravalle i Bazzano odniesieniem do gminy administracyjnej Valsamoggia, z wyszczególnieniem terytoriów gmin, które zostały połączone w ramach nowej gminy i które dokładnie odpowiadają terytoriom czterech byłych gmin objętych obecną specyfikacją produktu. Terytorium dawnej gminy Crespellano, która obecnie jest również częścią gminy Valsamoggia, jest nadal wyłączone.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
13. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 13
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 6 i 7 specyfikacji produktu oraz pkt 3.3 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na doprecyzowaniu pochodzenia genetycznego surowca, ze wskazaniem wszystkich możliwych kombinacji genetycznych akceptowanych zarówno w przypadku samców, jak i samic zwierząt hodowlanych.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
14. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 14
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 6 i 7 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu tabeli wyjaśniającej wymogi genetyczne dotyczące świń z uwzględnieniem dozwolonych i niedozwolonych kombinacji.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
15. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 15
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 6 i 7 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu odniesienia do wykazu typów genetycznych zatwierdzonych przez Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Leśnictwa.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
16. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 16
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 8, 9 i 10 specyfikacji produktu oraz pkt 3.3 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana ma wpływ na przepisy dotyczące świń, z których nie można produkować Prosciutto di Modena:
- doprecyzowanie odniesień do wykluczenia świń o cechach niepożądanych (zespół stresu u świń - PSS).
- wprowadzenie wyłączenia świń innych niż świnie objęte kategoriami a), b), c) i d) w arkuszu C pkt 6 specyfikacji produktu; usunięcie wyraźnego odniesienia do ras Belgian Landrace, Hampshire, Pietrain, Duroc i Spotted Poland.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
17. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 17
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 11 specyfikacji produktu oraz pkt 3.3 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na skreśleniu "i dobrej wydajności" i wprowadzeniu parametru masy pojedynczej tuszy, rejestrowanej w momencie uboju, z zakresem wskazanym w punkcie "Ubój".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
18. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 18
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 12, 13, 14, 15, 16, 17 i 18 specyfikacji produktu oraz pkt 3.4 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu pkt 12, 13, 14, 15, 16, 17 i 18, a następnie przeredagowaniu odpowiedniej części arkusza C, w której szczegółowo określono wymogi dotyczące chowu i żywienia świń.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
19. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 19
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 20 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu przedziałów dnia i wagi dla poszczególnych etapów, których dokładny opis zawarto w dalszej części dokumentu (zmiany 21, 29, 30 i 32), przy czym zachowano wykaz etapów chowu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
20. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 20
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 21 specyfikacji produktu oraz pkt 3.3 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zastąpieniu odniesienia do "klas w środku klasyfikacji EWG" odniesieniem do konkretnych klas w obecnej unijnej skali klasyfikacji tusz wieprzowych obowiązującej na mocy rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
21. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 21
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 20 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu przepisów dotyczących etapu ssania prosiąt, którego czas trwania wynoszący do co najmniej 28 dni jest zgodny z przepisami rozdziału II pkt C załącznika I do dyrektywy 2008/120/WE. Wprowadzono odniesienia do karmienia prosiąt przez lochę lub sztucznie mlekiem, podawania dozwolonych surowców oraz uzupełniania diety minerałami, witaminami i aminokwasami, a także stosowania dodatków.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
22. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 22
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 22, 23, 24 i 25 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu punktów arkusza C zawierających ogólne zasady dotyczące dobrostanu zwierząt i obiektów gospodarskich.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
23. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 23
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 26 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu części arkusza C zawierającej opis występowania, uznanych przez przepisy Unii, dwóch populacji świń we Włoszech w momencie rejestracji nazwy.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
24. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 24
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 27, 28 i 29 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu punktów arkusza C odnoszących się do systemu kontroli i procedur zatwierdzania rolników.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
25. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 25
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 30, 31 i 32 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na przeredagowaniu przepisów dotyczących metod i terminów nanoszenia na obu udźcach każdej świni nieusuwalnego i trwałego tatuażu, który zawiera informację o pochodzeniu. Termin naniesienia tatuażu zmieniono z "30 dni" na "nie później niż 28 dni po urodzeniu". Zmiana ta przewiduje również włączenie specyfikacji opisujących tatuaż zawierający informację o pochodzeniu oraz powiązanych modeli tatuażu i płytek do jego nanoszenia.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
26. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 26
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 32 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na dodaniu możliwości stosowania systemów identyfikacji zamiast umieszczanego przez rolnika tatuażu zawierającego informację o pochodzeniu lub w połączeniu z nim.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
27. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 27
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 32 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu tabeli odniesienia wskazującej, której litery należy użyć w celu wskazania miesiąca urodzenia prosiąt za pomocą tatuażu zawierającego informację o pochodzeniu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
28. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 28
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 32 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu zasady określania wieku świń w miesiącach.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
29. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 29
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 20 specyfikacji produktu oraz pkt 3.4 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu przepisów dotyczących etapu odsadzania świń. Wprowadzono przepisy regulujące czas trwania tego etapu, maksymalną wagę prosiąt oraz żywienie. Wprowadzono odniesienie do podawania suchej paszy, uzupełniania diety witaminami, minerałami i aminokwasami oraz stosowania dodatków. Wydłużono okres odsadzania z 80 dni do 3 miesięcy, a maksymalny limit wagi dla prosiąt ustalono na 40 kg.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
30. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 30
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 46, 47 i 48 specyfikacji produktu oraz pkt 3.4 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu jednolitych przepisów dotyczących etapu wzrostu i ustaleniu maksymalnego czasu jego trwania na pięć miesięcy oraz zwiększeniu możliwej do osiągnięcia wagi z 80 kg do 85 kg po zakończeniu tego etapu.
Doprecyzowano odniesienie do tolerancji dla poszczególnych surowców zgodnie z art. 17 ust. 2 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 767/2009 i usunięto odniesienie do wartości procentowej wynoszącej 10 %. Wyraźnie dodano możliwość podawania paszy przez rolnika również w formie suchej. Dwie tabele "Pasze dozwolone do momentu osiągnięcia żywej wagi 80 kg" i "Pasze dozwolone na końcowym etapie tuczu" znajdujące się w ostatnich punktach arkusza C połączono w jedną "Tabelę dozwolonych surowców", która jest również stosowana do celów końcowego etapu tuczu. Treść skreślonych pkt 12, 13, 14, 15, 16, 17 i 18 włączono, z określonymi zmianami, do "Tabeli dozwolonych surowców" i odpowiednich uwag. Zmieniono nazwy następujących surowców, z uwzględnieniem nomenklatury przewidzianej w przepisach Unii Europejskiej określonych w rozporządzeniu (UE) nr 68/2013, zaktualizowanym rozporządzeniem (UE) 2017/1017:
- "kukurydza" nie jest już określana w języku włoskim jako mais, lecz jako granturco;
- "semolina" jest obecnie nazywana "mączką";
- "odwodniona mączka z lucerny" jest obecnie nazywana "lucerną (suszoną w wysokiej temperaturze)";
- "makuch z siemienia lnianego" nie jest już określany w języku włoskim jako expeller di lino, lecz jako panello di lino, i dodano do niego następujące elementy: "makuch paszowy z siemienia lnianego", "śruta poekstrakcyjna lniana", "śruta poekstrakcyjna paszowa lniana";
- "wytłoczyny z jabłek i gruszek, skórki winogron lub pomidorów regulujące tranzyt jelitowy" są obecnie nazywane "pulpą owocową i pulpą pomidorową (miazgą pomidorową) jako nośniki dla premiksów";
- "drożdże piwne lub drożdże torula" są obecnie określane jako "drożdże";
- "śruta poekstrakcyjna z zarodków kukurydzy" (z użyciem słowa mais w języku włoskim) jest obecnie nazywana "śrutą poekstrakcyjną z zarodków kukurydzy" (z użyciem słowa granturco w języku włoskim);
- "wywar gorzelniany zbożowy" jest obecnie określany jako "suszony wywar gorzelniany zbożowy z frakcją stałą i ciekłą".
Usunięto następujące surowce:
- "strąki szarańczynu strąkowego bez ziaren";
- "lizaty białkowe";
- "odwodnione ziemniaki";
- "maniok";
- "prasowane i kiszone wysłodki buraczane";
- "mączka sezamowa"
- "śruta poekstrakcyjna z orzechów kokosowych"
- "mączka mięsna (tylko dobrej jakości)".
Wyraz "owies" usunięto z kategorii "inne gatunki zbóż o mniejszym znaczeniu".
Zmieniono ilość następujących surowców:
- "maślanka" wyłącznie na etapie wzrostu (której ilość zmienia się na maksymalnie 250 g suchej masy na sztukę na dzień), z zastrzeżeniem, że "serwatka" i "maślanka" w ujęciu łącznym nie mogą przekraczać 15 litrów na sztukę na dzień;
- "kukurydziana mączka glutenowa lub gluten paszowy kukurydziany" (z do 5 % na do 10 %);
- "kukurydza" (z do 55 % na do 65 %);
- "sorgo" (z do 40 % na do 55 %);
- "jęczmień" (z do 40 % na do 55 %);
- "pszenica" (z do 25 % na do 55 %);
- "pszenżyto" (z do 25 % na do 55 %);
- "odwodnione wysłodki buraczane" (z do 4 % na do 10 %);
- "lucerna, suszona w wysokiej temperaturze" (z do 2 % na do 4 %);
Dodano następujące surowce:
- "kukurydziana mączka glutenowa lub gluten paszowy kukurydziany", również na końcowym etapie tuczu;
- "kiszonka z kukurydzy", również na końcowym etapie tuczu;
- "mączka kukurydziana z całych kolb";
- "suszony wywar gorzelniany zbożowy z frakcją stałą i ciekłą", również na końcowym etapie tuczu;
- "makuch paszowy z siemienia lnianego, śruta poekstrakcyjna lniana, śruta poekstrakcyjna paszowa lniana";
- "tłuszcze o temperaturze topnienia powyżej 36 oC", również na końcowym etapie tuczu;
- "produkty uzyskiwane podczas ekstrakcji nasion rzepaku";
- "całe nasiona soi toastowane lub makuch sojowy", wyłącznie na etapie wzrostu.
Surowiec "groch lub inne nasiona roślin strączkowych" podzielono na dwa surowce: "groch" oraz "inne nasiona roślin strączkowych", a ich ilości zwiększono ("grochu" do 25 %, a "innych nasion roślin strączkowych" do 10 %).
W odniesieniu do "mączki z ziaren lub kolb" doprecyzowano, że wyrażenie to dotyczy "ziaren lub kolb kukurydzy".
"Śrutę poekstrakcyjną sojową" zmieniono na "produkty uzyskiwane podczas ekstrakcji nasion soi", a udział procentowy ich wykorzystania zarówno na etapie wzrostu, jak i na końcowym etapie tuczu ujednolicono do poziomu do 20 %.
"Śrutę poekstrakcyjną słonecznikową" zmieniono na "produkty uzyskiwane podczas ekstrakcji nasion słonecznika", których wykorzystanie zwiększono do 10 %.
W uwadze 4 do tabeli określono maksymalną zawartość tłuszczu surowego nieprzekraczającą 2,5 % suchej masy dla produktów uzyskiwanych podczas ekstrakcji nasion soi, słonecznika i rzepaku.
Dodano możliwość stosowania minerałów, witamin i dodatków.
W uwadze 2 doprecyzowano definicję "suszonego wywaru gorzelnianego zbożowego z frakcją stałą i ciekłą".
Oprócz maksymalnego limitu 2 % w odniesieniu do kwasu linolowego zmiana przewiduje maksymalny limit tłuszczu wynoszący 5 % suchej masy w diecie.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
31. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 31
Zmiana dotyczy arkusza C specyfikacji produktu oraz pkt 3.4 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu wymogu, zgodnie z którym co najmniej 50 % suchej masy paszy dla świń rocznie pochodzi z obszaru geograficznego, na którym odbywa się chów świń.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
32. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 32
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 46 i 47 specyfikacji produktu oraz pkt 3.4 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana w przepisach dotyczących żywienia świń na końcowym etapie tuczu, która polega na wprowadzeniu odniesienia do "Tabeli dozwolonych surowców" włączanych na etapie wzrostu, z pewnymi specyfikacjami niezbędnymi na końcowym etapie tuczu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
33. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 33
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 33, 34 i 35 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu punktów arkusza C zawierających przepisy dotyczące stosowania znaku lub procedury opartej na dokumentach w formie papierowej w przypadku przeniesienia ostemplowanych świń do innego stada.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
34. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 34
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 36, 37, 38, 39 i 40 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu punktów arkusza C zawierających przepisy dotyczące wymogów dokumentacyjnych związanych z wysyłką świń do rzeźni.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
35. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 35
Ta zmiana dotyczy arkusza C specyfikacji produktu; zmiana ta nie pociąga za sobą zmiany jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu punktu "Ubój" i wymogu ustalenia wieku świni w momencie uboju na podstawie tatuażu zawierającego informacje o pochodzeniu nanoszonego do 28. dnia lub elementu identyfikacyjnego zastępującego tatuaż lub w połączeniu z nim, opisanego w punkcie dotyczącym żywienia i chowu świń.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
36. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 36
Ta zmiana dotyczy arkusza C specyfikacji produktu; zmiana ta nie pociąga za sobą zmiany jednolitego dokumentu.
Zmiana polega na wprowadzeniu kryterium obliczania wieku świń do celów uboju.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
37. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 37
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 11 specyfikacji produktu oraz pkt 3.3 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zastąpieniu kryterium średniej żywej wagi na partię 160 kg ± 10 % masą każdej tuszy wieprzowej kategorii H (ciężka, klasy U-R-O) wynoszącą od 110,1 kg do 168,0 kg.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
38. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 38
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 11 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na doprecyzowaniu, że w momencie uboju należy ustalić dane dotyczące masy i kategorii tuszy.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
39. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 39
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 41 i 42 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu szczegółowych przepisów dotyczących przedstawienia graficznego i wymiarów znaku identyfikacyjnego oraz jego nanoszenia w sposób nieusuwalny i wyraźnie widoczny przez rzeźnię.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
40. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 40
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 41 i 42 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na umożliwieniu stosowania elementów identyfikacyjnych zamiast znaku identyfikacyjnego rzeźni lub w połączeniu z takim znakiem.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
41. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 41
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 43, 44 i 45 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu punktów arkusza C specyfikacji produktu, w których określono, jakie dokumenty i deklaracje muszą przesyłać ubojnie i zakłady rozbioru mięsa do zakładów dojrzewania.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
42. Zmiana w arkuszu C specyfikacji produktu
Zmiana 42
Zmiana dotyczy arkusza C pkt 46, 47 i 48 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: tabele żywieniowe w końcowej części arkusza C zastąpiono tabelą dozwolonych surowców i odpowiadającymi im specyfikacjami zawartymi w punktach dotyczących poszczególnych etapów chowu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
43. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 43
Zmiana ta dotyczy punktu "Solenie" w arkuszu E specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega w szczególności na wprowadzeniu terminu i opisu czynności związanych z oznakowaniem, z wykorzystaniem stempla wypalanego, o którym mowa w arkuszu H specyfikacji produktu [Szczegółowe informacje dotyczące etykietowania odnoszące się do oznaczenia ChNP lub równoważnego tradycyjnego oznaczenia krajowego], zawierającej wzór [Rysunek 2: Stempel wypalany].
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
44. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 44
Zmiana ta dotyczy punktu "Solenie" ppkt 1 w arkuszu E specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na dodaniu możliwości stosowania elementów identyfikacyjnych zamiast stempla wypalanego lub w połączeniu z nim na początku przetwarzania.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
45. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 45
Zmiana ta dotyczy punktu "Solenie" ppkt 1 w arkuszu E specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zmianie wymogu dotyczącego wilgotności względnej w komorach "pierwszego solenia" z minimalnej wartości 80 % do 65 % wilgotności względnej.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
46. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 46
Zmiana dotyczy punktu "Solenie" ppkt 2 w arkuszu E specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zmniejszeniu minimalnej liczby dni, przez które udźce wieprzowe należy utrzymywać w komorze "drugiego solenia", z 12-15 do 10-15 dni.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
47. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 47
Zmiana dotyczy punktu "Leżakowanie" ppkt 1 w arkuszu E specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zmniejszeniu minimalnej wilgotności w pomieszczeniach, w których udźce powinny leżakować, z 65 % do 55 %.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
48. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 48
Zmiana dotyczy punktu "Leżakowanie" ppkt 1 w arkuszu E specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na obniżeniu minimalnej temperatury w pomieszczeniach, w których udźce powinny leżakować, z 2 stopni do 1 stopnia Celsjusza.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
49. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 49
Zmiana ta dotyczy punktu "Mycie" ppkt 1 w arkuszu E specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: końcowe mycie zdefiniowano na nowo, eliminując użycie szczotek i mieszanie wody z powietrzem.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
50. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 50
Zmiana dotyczy punktu "Suszenie" ppkt 1 w arkuszu E specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zmniejszeniu minimalnej temperatury w suszarni, w której należy umieścić udźce, z 24 do 17 stopni.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
51. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 51
Zmiana dotyczy punktu "Suszenie" ppkt 1 w arkuszu B specyfikacji produktu; zmiana ta nie pociąga za sobą zmiany jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zmniejszeniu minimalnej wilgotności względnej w suszarni z 85 % do 70 %.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
52. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 52
Zmiana dotyczy punktu "Dojrzewanie" ppkt 2 w arkuszu E specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na doprecyzowaniu minimalnego czasu trwania procesu dojrzewania z "zazwyczaj ośmiu miesięcy" do "co najmniej dziesięciu miesięcy". Usunięto odniesienie do czasu trwania tego procesu zmieniającego się w zależności od wielkości udźców w partii.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
53. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 53
Zmiana dotyczy arkusza E specyfikacji produktu pkt "Dojrzewanie" ppkt 4, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na doprecyzowaniu, że pochodną zbóż, którą należy stosować, jest mąka ryżowa.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
54. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 54
Zmiana dotyczy arkusza E specyfikacji produktu pkt "Dojrzewanie" ppkt 7, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu odniesienia do oceny procesu przetwarzania zmieniającego się w zależności od średniej wagi jednostkowej partii.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
55. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 55
Zmiana dotyczy arkusza E specyfikacji produktu pkt "Dojrzewanie" ppkt 7, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu możliwości skrócenia minimalnego okresu przetwarzania do dwunastu miesięcy w przypadku jednorodnych partii, w których początkowa wielkość jest mniejsza niż 13 kg.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
56. Zmiana arkusza E specyfikacji produktu
Zmiana 56
Zmiana dotyczy arkusza E specyfikacji produktu pkt "Dojrzewanie" ppkt 9, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana ta polega na zastąpieniu odniesienia do "arkusza G" odniesieniem do "arkusza H", części specyfikacji produktu, w której wymieniony jest znak i podany jest odpowiedni wzór.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
57. Zmiana arkusza F specyfikacji produktu
Zmiana 57
Zmiana dotyczy punktu "Typowy obszar produkcji" ppkt 1 w arkuszu F specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zastąpieniu nazwy gminy "Gaggio Montanto" nazwą "Gaggio Montano".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
58. Zmiana arkusza F specyfikacji produktu
Zmiana 58
Zmiana dotyczy punktu "Typowy obszar produkcji" ppkt 1 w arkuszu F specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zastąpieniu odniesienia do gmin administracyjnych Monteveglio, Savigno, Castello di Serravalle i Bazzano odniesieniem do gminy administracyjnej Valsamoggia, z wyszczególnieniem terytoriów gmin, które zostały połączone w ramach nowej gminy i które dokładnie odpowiadają terytoriom czterech byłych gmin objętych obecną specyfikacją produktu. Terytorium dawnej gminy Crespellano, która obecnie jest również częścią gminy Valsamoggia, jest nadal wyłączone.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
59. Zmiana arkusza G specyfikacji produktu
Zmiana 59
Zmiana ta dotyczy tytułu arkusza G specyfikacji produktu; zmiana ta nie pociąga za sobą zmiany jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zastąpieniu tytułu arkusza G "Organ kontrolny" tytułem "Dowód pochodzenia".
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
60. Zmiana arkusza G specyfikacji produktu
Zmiana 60
Zmiana dotyczy arkusza G pkt 1 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu przepisów dotyczących organu kontrolnego.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
61. Zmiana arkusza G specyfikacji produktu
Zmiana 61
Zmiana dotyczy arkusza G pkt 1 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zmianie włoskiego terminu "organ kontrolny" ze struttura di controllo na Organismo di controllo.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
62. Zmiana arkusza G specyfikacji produktu
Zmiana 62
Zmiana dotyczy arkusza G pkt 1 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu odniesienia do włączenia kategorii dojrzewalni do wykazów zarządzanych przez organ kontrolny.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
63. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 63
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 1, 2 i 3 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na przeformułowaniu części arkusza H, która stanowi, że znak jest jedynym elementem potwierdzającym, że szynka jest zgodna ze specyfikacją produktu objętego ChNP. Skreślono odniesienia do ustawodawstwa krajowego dotyczące funkcji znaku.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
64. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 64
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 4 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana ta polega na przeredagowaniu tekstu, w wyniku którego wymieniono i zaktualizowano różne rodzaje cech wyróżniających produkt objęty ChNP Prosciutto di Modena - tatuaże, znaki i stemple wypalane, a także elementy zastępujące je lub stosowane w połączeniu z nimi - które stosuje się i wykorzystuje od etapu chowu do momentu naniesienia znaku.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
65. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 65
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 4 i 5 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na skreśleniu tekstu dotyczącego kontroli i jednoczesnego nadzoru nad innymi nazwami pochodzenia.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
66. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 66
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 7 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na skróceniu okresu, w którym rolnik musi zastosować tatuaż zawierający informację o pochodzeniu z 30 dni do 28 dni od urodzenia świni.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
67. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 67
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 7 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na umożliwieniu stosowania elementu identyfikacyjnego w połączeniu z nieusuwalnym znakiem stosowanym przez rolnika (tatuażem zawierającym informację o pochodzeniu) lub zamiast niego.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
68. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 68
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 7 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na skreśleniu punktów zawierających przepisy dotyczące stosowania znaku lub procedury opartej na dokumentach papierowych w przypadku przeniesienia świń oznaczonych znakiem do innego stada.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
69. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 69
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 7 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na doprecyzowaniu odniesienia do nieusuwalnego znaku nanoszonego przez ubojnię, obecnie określonego w lit. b) wykazu jako "nieusuwalny znak identyfikacyjny".
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
70. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 70
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 7 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na umożliwieniu stosowania elementu identyfikacyjnego w połączeniu z nieusuwalnym znakiem identyfikacyjnym nanoszonym przez rzeźnika lub zamiast tego znaku.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
71. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 71
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 7 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zdefiniowaniu "znaku lub stempla wypalanego" wyłącznie jako "stempla wypalanego".
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
72. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 72
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 7 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na umożliwieniu stosowania elementu identyfikacyjnego w połączeniu ze stemplem wypalanym nanoszonym przez producenta lub zamiast niego.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
73. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 73
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 9 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu odniesienia do elementów identyfikacyjnych stosowanych w połączeniu ze znakami (tatuażem pochodzenia nanoszonym przez rolnika i znakiem identyfikacyjnym nanoszonym przez ubojnię) oraz stemplami wypalanymi (stemplami wypalanymi nanoszonymi przez producenta w momencie rozpoczęcia przetwarzania) lub zamiast nich.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
74. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 74
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 10 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu odniesienia do elementów identyfikacyjnych zastępujących znaki i stemple wypalane lub stosowanych w połączeniu z takimi znakami i stemplami do celów ich zatwierdzenia przez organ kontrolny.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
75. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 75
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 11 specyfikacji produktu oraz pkt 3.7 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu odniesienia do skrótu "DOP" [ChNP] oraz do symbolu ChNP Unii Europejskiej, który musi znajdować się, wraz z nazwą "Prosciutto di Modena", w głównym polu widzenia przedniej etykiety i wyróżniać się spośród wszystkich innych tekstów na etykiecie.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
76. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 76
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 11 specyfikacji produktu oraz pkt 3.7 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na doprecyzowaniu, w jaki sposób należy wymieniać na etykiecie składniki Prosciutto di Modena.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
77. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 77
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 11 specyfikacji produktu oraz pkt 3.7 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zastąpieniu wyrazu "sprzedawca" wyrażeniem "zakład dojrzewania zarejestrowany w systemie kontroli, który wprowadza do obrotu ChNP Prosciutto di Modena".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
78. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 78
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 11 specyfikacji produktu oraz pkt 3.7 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na wprowadzeniu odniesienia do skrótu "DOP" [ChNP] oraz do symbolu ChNP Unii Europejskiej, który musi znajdować się, wraz z nazwą "Prosciutto di Modena", w głównym polu widzenia przedniej etykiety i wyróżniać się spośród wszystkich innych tekstów na etykiecie.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
79. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 79
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 11 specyfikacji produktu oraz pkt 3.7 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na doprecyzowaniu, w jaki sposób należy wymieniać na etykiecie składniki Prosciutto di Modena.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
80. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 80
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 11 specyfikacji produktu oraz pkt 3.7 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zastąpieniu wyrazów "podmiot pakujący" i "sprzedawca" wyrażeniem "zakład dojrzewania zarejestrowany w systemie kontroli, który wprowadza do obrotu ChNP Prosciutto di Modena".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
81. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 81
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 11 specyfikacji produktu oraz pkt 3.7 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na zdefiniowaniu "znaku lub stempla wypalanego" wyłącznie jako "stempla wypalanego".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
82. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 82
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 11 specyfikacji produktu oraz pkt 3.7 jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana przewiduje wskazanie daty produkcji (rozpoczęcia przetwarzania), jeśli nie ma już elementu identyfikacyjnego zastępującego stempel wypalany.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
83. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 83
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 14 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na usunięciu możliwości zmniejszenia rozmiaru znaku na etykiecie i powiązanego z nim zezwolenia.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
84. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 84
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 15 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na doprecyzowaniu, że uznane stowarzyszenie ochrony jest właścicielem wypalarek i narzędzi do nanoszenia znaku, które zostały powierzone organowi kontrolnemu do stosowania na produkcie certyfikowanym w celu potwierdzenia spełnienia wymogów specyfikacji produktu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
85. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 85
Zmiana dotyczy arkusza H pkt 15 specyfikacji produktu, ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na doprecyzowaniu, że uznane stowarzyszenie ochrony może również używać znaku jako własnego oznaczenia odróżniającego w celu ochrony produktu Prosciutto di Modena.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
86. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 86
Zmiana dotyczy arkusza H specyfikacji produktu "Tabela wzorów"; zmiana ta nie pociąga za sobą zmiany jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na dodaniu podpisu "Rysunek 1: Znak", który dotyczy wzoru znaku stosowanego przez producenta.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
87. Zmiana arkusza H specyfikacji produktu
Zmiana 87
Zmiana dotyczy arkusza H specyfikacji produktu "Tabela wzorów", ale nie wiąże się ze zmianą jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na dodaniu podpisu "Rysunek 2: Stempel wypalany", który dotyczy wzoru stempla wypalanego w momencie rozpoczęcia przetwarzania nanoszonego przez producenta na początku etapu solenia.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Prosciutto di Modena"
Nr UE: PDO-IT-0066-AM01 - 23.12.2024
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)
"Prosciutto di Modena"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Włochy
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 16 - PRZETWORY Z MIĘSA, RYB, SKORUPIAKÓW, MIĘCZAKÓW LUB POZOSTAŁYCH BEZKRĘGOWCÓW WODNYCH, LUB Z OWADÓW
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
Szynka surowa dojrzewająca zarejestrowana jako chroniona nazwa pochodzenia. W kształcie gruszki z wyjątkiem stopki uformowanej w wyniku usunięcia nadmiaru tłuszczu poprzez obcięcie i odrzucenie skóry oraz zewnętrznej warstwy tłuszczu. Kolor po nacięciu intensywnie czerwony. Smak wyrazisty, ale nie słony. Zapach przyjemny, słodki, lecz intensywny, także podczas prób igłą. Charakteryzuje się spełnieniem określonych parametrów analitycznych: wilgoć od 57 % do 63,5 %; chlorek sodu od 4,3 % do 6,3 %; proteoliza od 25 % do 32 %. Cała szynka waży nie mniej niż 8 kg i nie więcej niż 12,5 kg.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Surowce wykorzystywane do chowu świń pochodzą z obszaru geograficznego chowu, a ich cechy jakościowe są odpowiednie dla zdrowego i prawidłowego żywienia świń. W niektórych latach może jednak nie być technicznie możliwe, ze względów klimatycznych i handlowych, uzyskanie 100 % surowców dla świń z lokalnych źródeł. W takim przypadku zgodnie z art. 47 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2024/1143 jakość produktu "Prosciutto di Modena" i jego związek z obszarem lokalnym są nadal gwarantowane poprzez zapewnienie, aby co najmniej 50 % suchej masy spożywanej przez świnie w danym roku pochodziło z obszaru hodowli świń (Emilia-Romania, Wenecja Euganejska, Lombardia, Piemont, Molise, Umbria, Toskania, Marche, Abruzja i Lacjum). Paszę można podawać w postaci zarówno płynnej, jak i suchej.
Na etapie odsadzania dieta składa się z surowców dopuszczonych na mocy przepisów UE dotyczących żywienia zwierząt gospodarskich. Dietę świń można uzupełniać witaminami, minerałami i aminokwasami, a dodatki można stosować zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Na etapie wzrostu dozwolone są następujące surowce: kukurydziana mączka glutenowa lub gluten paszowy kukurydziany, kukurydza, sorgo, jęczmień, pszenica, pszenżyto, kiszonka z kukurydzy, mączka kukurydziana z całych kolb, mączka z ziaren kukurydzy lub mączka z kolb kukurydzy, inne gatunki zbóż o mniejszym znaczeniu, otręby i inne produkty powstałe w wyniku przetwarzania pszenicy, makuch z siemienia lnianego, makuch paszowy z siemienia lnianego, śruta poekstrakcyjna lniana, śruta poekstrakcyjna paszowa lniana, odwodnione wysłodki buraczane, pulpa owocowa i pulpa pomidorowa (miazga pomidorowa) jako nośniki dla premiksów, serwatka, maślanka, suszony wywar gorzelniany zbożowy z frakcją stałą i ciekłą, lucerna (suszona w wysokiej temperaturze), melasa, produkty uzyskiwane podczas ekstrakcji nasion soi, produkty uzyskiwane podczas ekstrakcji nasion słonecznika, produkty uzyskiwane podczas ekstrakcji nasion rzepaku, śruta poekstrakcyjna z zarodków kukurydzy, groch, inne nasiona roślin strączkowych, drożdże, tłuszcze o temperaturze topnienia powyżej 36 °C, mączka rybna i całe nasiona soi toastowane lub makuch sojowy. W żywieniu na etapie wzrostu należy również uwzględnić następujące specyfikacje: dietę można uzupełniać witaminami i minerałami oraz można stosować dodatki, zgodnie z obowiązującymi przepisami Unii Europejskiej; zawartość suchej masy ze zbóż nie może być mniejsza niż 45 % łącznej ilości.
Na końcowym etapie tuczu należy przestrzegać wszystkich specyfikacji określonych dla etapu wzrostu, z następującymi wyjątkami: zawartość suchej masy ze zbóż nie może być mniejsza niż 55 % łącznej ilości: wyłączone są surowce "całe nasiona soi toastowane lub makuch sojowy" oraz "mączka rybna".
Produkowana ze świeżych udźców wieprzowych pochodzących od zwierząt urodzonych, wyhodowanych i poddanych ubojowi w 10 regionach Włoch (Emilia-Romania, Wenecja Euganejska, Lombardia, Piemont, Molise, Umbria, Toskania, Marche, Abruzja, Lacjum).
Surowiec wykorzystywany do produkcji Prosciutto di Modena musi pochodzić od świń, które są potomstwem:
a) knurów tradycyjnych ras Large White Italiana, Landrace Italiana i Duroc Italiana, uszlachetnionych według specyfikacji określonej w Libro Genealogico Italiano (włoskiej księdze hodowlanej), czystej rasy albo krzyżówek tych ras, oraz loch tradycyjnych ras Large White Italiana i Landrace Italiana, czystej rasy lub krzyżówek tych ras;
b) knurów ras tradycyjnych wymienionych w lit. a) oraz loch będących krzyżówkami lub loch innych typów genetycznych, pod warunkiem że są one hodowane w ramach programów selekcji lub krzyżowania z rasami Large White, Landrace lub Duroc, przeznaczonych do produkcji tuczników ciężkich, których cele są zgodne z celami określonymi we włoskiej księdze hodowlanej;
c) knurów i loch innych typów genetycznych, pod warunkiem że są one hodowane w ramach programów selekcji lub krzyżowania z rasami Large White, Landrace lub Duroc, przeznaczonych do produkcji tuczników ciężkich, których cele są zgodne z celami określonymi we włoskiej księdze hodowlanej;
d) knurów innych typów genetycznych wymienionych w lit. c) oraz loch ras tradycyjnych wymienionych w lit. a).
Świeże udźce świń używane do produkcji tego produktu nie mogą pochodzić od:
- knurów i loch;
- potomstwa knurów lub loch nieobjętych kategoriami a), b), c) lub d) powyżej;
- świń o cechach niepożądanych, zwłaszcza wykazujących zespół stresu u świń (PSS).
Świeże udźce świń wykorzystywane do produkcji "Prosciutto di Modena" muszą pochodzić wyłącznie z tusz kategorii H (ciężkich) o masie tuszy od 110,1 kg do 168,0 kg, należących do klas "U", "R" lub "O" w skali klasyfikacji tusz wieprzowych Unii Europejskiej.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
W celu zapewnienia identyfikowalności i kontroli poszczególne etapy produkcji i dojrzewania "Prosciutto di Modena" muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze produkcji określonym w pkt 4.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Szynka "Prosciutto di Modena" jest zawsze rozpoznawana dzięki oznaczeniu umieszczonemu na skórze przez organ kontrolny.
Etykietowanie całej szynki Prosciutto di Modena z kością obejmuje:
- użycie sformułowania "Prosciutto di Modena", a następnie "denominazione di origine protetta" ("chroniona nazwa pochodzenia") lub skrótu "DOP" [ChNP], któremu towarzyszy symbol ChNP Unii Europejskiej, które muszą znajdować się na przedniej etykiecie w głównym polu widzenia i wyraźnie odróżniać się od każdego innego tekstu na etykiecie;
- wykaz składników: mięso wieprzowe/wieprzowina/udziec wieprzowy i sól;
- nazwę, nazwę handlową lub zarejestrowany znak towarowy producenta lub zakładu dojrzewania zarejestrowanego w systemie kontroli, który wprowadza do obrotu ChNP Prosciutto di Modena.
W przypadku całej szynki Prosciutto di Modena bez kości lub szynki w kawałkach na etykiecie musi być podana data produkcji odpowiadająca dacie rozpoczęcia przetwarzania udźca, jeśli stempel wypalany nie jest już widoczny lub nie ma już elementu identyfikacyjnego zastępującego stempel wypalany.
Zabrania się stosowania określeń takich jak "classico" (tradycyjna), "autentico" (prawdziwa), "extra", "super" i innych określeń, wzmianek i atrybutów dotyczących nazwy handlowej, z wyjątkiem "disossato" (bez kości), a także innych oznaczeń nieprzewidzianych wyraźnie w specyfikacji wyrobu, bez uszczerbku dla innych postanowień prawnych, których należy przestrzegać. Te same zakazy obowiązują w przypadku reklamy i promocji "Prosciutto di Modena" niezależnie od przyjętej formy i kontekstu.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Produkcja "Prosciutto di Modena" odbywa się wyłącznie na specjalnym obszarze pagórkowatym otaczającym zbiornik orohydrograficzny rzeki Panaro oraz w sąsiadujących dolinach na wysokości nie większej niż 900 metrów i obejmuje teren następujących gmin: Castelnuovo Rangone, Castelvetro, Spilamberto, San Cesario sul Panaro, Savignano sul Panaro, Vignola, Marano, Guiglia, Zocca, Montese, Maranello, Serramazzoni, Pavullo nel Frignano, Lama Mocogno, Pievepelago, Riolunato, Montecreto, Fanano, Sestola, Gaggio Montano, Monte San Pietro, Sasso Marconi, Castel d'Aiano, Zola Predosa, Bibbiano, San Polo d'Enza, Quattro Castella, Canossa (Ciano d'Enza), Viano i Castelnuovo Monti oraz teren gminy Valsamoggia ograniczony do terytoriów dawniej należących do gmin Monteveglio, Savigno, Castello di Serravalle i Bazzano.
Chów i ubój odbywają się na wyznaczonym obszarze regionów w regionach Emilia-Romania, Wenecja Euganejska, Lombardia, Piemont, Molise, Umbria, Toskania, Marche, Abruzja, Lacjum.
5. Związek z obszarem geograficznym
5.1. Specyfika obszaru geograficznego
Na pagórkowatym mikroobszarze otaczającym zbiornik orohydrograficzny rzeki Panaro znajduje się jeden z niewielu obszarów "wybranych", osłoniętych przez pasmo Apeninu Toskańsko-Emiliańskiego, który cechuje się wyjątkowym mikroklimatem sprzyjającym produkcji szynki. Obszar podgórski charakteryzujący się typową florą, która uwarunkowała te tereny, a także występowanie zjawiska "drenażu" wywołanego przez bieg rzeki Panaro i wpadające do niego strumyki stworzyły idealny, przede wszystkim suchy klimat charakteryzujący się słabymi wiatrami. Wytyczenie strefy produkcji na konkretnym obszarze geograficznym nie jest ani przypadkowe, ani podyktowane przepisami, umacnia ono natomiast wzajemną relację, jaka z czasem wykształciła się pomiędzy systemem produkcji a środowiskiem geograficznym: dojrzewanie szynki musi odbywać się w całkowicie zdrowym otoczeniu, a jednocześnie jej produkcja nie ma na nie negatywnego wpływu.
5.2. Specyfika produktu
Oprócz właściwości cytowanych wcześniej w specyfikacji produktu jako cechy charakterystyczne "Prosciutto di Modena" należy również wymienić:
- większe odsłonięcie w części nazywanej koroną umożliwia szybsze przenikanie soli, co nadaje szynce charakterystyczny smak,
- procentowa zawartość wilgoci od 57 % do 63,5 %,
- procentowa zawartość soli od 4,3 % do 6,3 %,
- wskaźnik proteolizy od 25 % do 32 %.
Ta ostatnia cecha sprawia, że produkt szczególnie nadaje się do zastosowania w diecie wysokoproteinowej, jest on jednak łatwy do strawienia. Ponadto "Prosciutto di Modena", dzięki zawartości minerałów i witamin oraz niskiej zawartości cholesterolu po usunięciu tłuszczu, stanowi idealny składnik diet niskotłuszczowych. Jeżeli natomiast potraktuje się go całościowo, to charakteryzuje się wyjątkowo zbilansowaną zawartością tłuszczów i protein.
5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególnymi cechami jakościowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku ChOG)
Wszystkie wymagania produkcyjne charakteryzujące nazwę pochodzenia, a więc stanowiące kryterium jej przyznawania, są ściśle powiązane z warunkami środowiskowymi, czynnikami naturalnymi i ludzkimi. Charakterystyka surowca odpowiada całkowicie określonemu makroobszarowi geograficznemu, jest to rezultat ewolucji historycznej i gospodarczej oraz podjętej później podstawowej działalności rolniczej. Początków i powodów rozpoczęcia produkcji "Prosciutto di Modena" należy upatrywać w skutkach, jakie wywołało rozpoczęcie podstawowej działalności rolniczej dostosowanej do warunków geomorfologicznych i mikroklima- tycznych wyznaczonego mikroobszaru. Wszystkie te szczególne warunki przyczyniły się do ujednolicenia cech charakterystycznych surowca, systemów produkcji i do utrwalenia nazwy, która jest ściśle związana z rozwojem społecznoekonomicznym obszaru geograficznego kojarzonego dzięki niej w niepowtarzalny sposób.
Związane jest to z faktem, że na wyznaczonym makroobszarze rozwój miejscowych i tubylczych plemion, których obecność na terenie Włoch środkowo-północnych odnotowano już w czasach Etrusków, opierał się na uprawie zbóż i przetwarzaniu mleka, które były charakterystycznymi elementami systemu żywienia świń. Takie ukierunkowanie przyczyniło się do określenia cech charakterystycznych surowców i prowadzenia ściśle określonej działalności, która stała się powołaniem - na dobre przyjęła się hodowla ciężkich tuczników poddawanych ubojowi w późnym wieku. Tendencje te sprawiły, że z czasem naturalnym celem produkcyjnym stała się szynka. Już w najdawniejszych czasach była ona produkowana głównie na nielicznych obszarach "wybranych", cechujących się wyjątkowymi warunkami środowiskowymi i które, wykorzystując czynnik ludzki, wyspecjalizowały się z czasem w tej dziedzinie.
Historia produktu jest bardzo długa i udokumentowana na swoim obszarze pochodzenia począwszy od epoki brązu, czyli okresu, w którym ugruntowała się hodowla zwierząt domowych i w którym odkryto zastosowanie soli (chlorek sodu). W kontekście historii gospodarczej należy stwierdzić, że wraz z przybyciem Celtów przyjęto zwyczaj konserwowania mięsa za pomocą soli, a metoda ta została udoskonalona w epoce rzymskiej.
Pochodzenie produktu jest historycznie udokumentowane także w odniesieniu do obszaru pochodzenia właściwego surowca i sięga epoki przedprzemysłowej. Produkt ten stanowi owoc niezwykłej ewolucji typowej działalności rolniczej charakteryzującej cały region "Padania", a która koncentrowała się, dzięki wyjątkowym warunkom klimatycznym i środowiskowym, na pagórkowatym obszarze otaczającym zbiornik orohydrograficzny rzeki Panaro (obszar podgórski Apeninu Toskańsko-Emiliańskiego).
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
https://www.gazzettaufficiale.it/eli/gu/2024/09/20/221/sg/pdf
Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.
20.03.2025Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.
20.03.2025Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.
19.03.2025Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1827 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych na podstawie art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
Data aktu: | 20/03/2025 |
Data ogłoszenia: | 20/03/2025 |