(Dz.U.UE C z dnia 12 marca 2025 r.)
W terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, bądź osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Koszeg / Koszegi"
PDO-HU-02804
Data złożenia wniosku:
4.10.2021 r.
1. Nazwa, która ma być zarejestrowana
"Köszeg / Koszegi"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
1. Wino białe
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: zielonkawożółta do intensywnie cytrynowożółtej.
Aromat: zdominowany przez świeże, żywe nuty przypominające głównie owoce cytrusowe i owoce o białym miąższu, uzupełnione subtelnymi, świeżymi nutami zielonych przypraw.
Smak: zdominowany przez wytrawną lub półwytrawną, świeżą, orzeźwiającą kwasowość i głównie nuty owocowe (owoców cytrusowych i pestkowych), uzupełniony mineralnością, o lekkiej lub umiarkowanej intensywności, ale o zwartej strukturze.
Normy analityczne:
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | - |
2. Wino czerwone
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: fioletowa do rubinowej.
Aromat: dominują czerwone owoce i nuty korzenne. Mogą być również obecne subtelne, słodkie przyprawy pochodzące z dojrzewania w drewnianych beczkach, a także nuty kwiatowe.
Smak: głównie czerwonych owoców oraz świeżych, zielonych przypraw i w mniejszym stopniu subtelnych przypraw (cedr) pochodzących z dojrzewania w drewnianych beczkach, o zwartej strukturze.
Normy analityczne:
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | - |
3. Wino czerwone Superior
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: od umiarkowanie intensywnego fioletu lub barwy rubinowej do odcieni intensywnej barwy rubinowej lub czerwieni owocu granatu.
Aromat: zdominowany przez nuty korzenne oraz aromat czerwonych i czarnych jagód.
Smak: poza wytrawnym o średniej zawartości tanin obecne są smak czerwonych i czarnych jagód oraz korzenność, uzupełnione mineralnością i nutami wynikającymi z dojrzewania w beczkach (cedr). Wino cechuje się zwartą strukturą. Odznacza się również złożonością i długim finiszem.
Normy analityczne:
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | - |
4. Wino czerwone Grand Superior
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: od umiarkowanie intensywnego fioletu lub barwy rubinowej do odcieni intensywnej barwy rubinowej lub czerwieni owocu granatu.
Aromat: zdominowany przez nuty korzenne oraz aromat czerwonych i czarnych jagód.
Smak: poza wytrawnym o średniej zawartości tanin obecne są: smak czerwonych i czarnych jagód oraz korzenność (cedr), uzupełnione mineralnością i nutami wynikającymi z dojrzewania w beczkach. Cechuje się również złożonością, długim finiszem i zwartą strukturą.
Normy analityczne:
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | - |
5. Praktyki enologiczne
a) Podstawowe praktyki enologiczne
1. Podstawowe praktyki enologiczne
Szczególne praktyki enologiczne
1. Białe
- winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru;
- odmiany drugorzędne nie mogą stanowić więcej niż 15 %.
2. Czerwone
- winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru;
- moszcz winogronowy należy poddawać fermentacji razem ze skórkami przez co najmniej 8 dni.
3. Czerwone Superior
- winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru;
- moszcz winogronowy należy poddawać fermentacji razem ze skórkami przez co najmniej 14 dni;
- fermentacja jabłkowo-mlekowa;
- wino musi dojrzewać do 24 kwietnia (Dzień św. Jerzego) drugiego roku po zbiorach i nie może być wprowadzane do obrotu przed tą datą;
- odmiany drugorzędne nie mogą stanowić więcej niż 15 % wszystkich wykorzystywanych odmian.
4. Czerwone Grand Superior
- winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru;
- moszcz winogronowy należy poddawać fermentacji razem ze skórkami przez co najmniej 14 dni;
- fermentacja jabłkowo-mlekowa;
- wino musi dojrzewać do 24 kwietnia (Dzień św. Jerzego) drugiego roku po zbiorach i nie może być wprowadzane do obrotu przed tą datą.
2. Niedozwolone praktyki enologiczne
Ograniczenia mające zastosowanie do produkcji wina
1. Białe
- stosowanie zrębków dębowych;
- dodawanie tanin;
- słodzenie wina.
2. Czerwone
- stosowanie zrębków dębowych;
- dodawanie tanin;
- słodzenie wina;
- zakwaszanie.
3. Czerwone Superior
- stosowanie zrębków dębowych;
- dodawanie tanin;
- słodzenie moszczu i wina;
- zakwaszanie.
4. Czerwone Grand Superior
- stosowanie zrębków dębowych;
- dodawanie tanin;
- słodzenie moszczu i wina;
- zakwaszanie.
3. Zasady dotyczące uprawy winorośli
Praktyka uprawy
1. Metoda uprawy:
a) W przypadku winnic założonych przed 1 sierpnia 2021 r.: winogrona można zbierać z każdej winnicy, niezależnie od metody uprawy, przez cały pozostały okres eksploatacji winnicy.
b) W przypadku winnic założonych po 1 sierpnia 2021 r.:
i. uprawa parasolowa;
ii. prowadzenie w formie głowy (gobelet);
iii. niski kordon;
iv. średni kordon;
v. wysoki kordon;
vi. sznur Guyota.
2. Gęstość nasadzeń:
a) W przypadku winnic założonych przed 1 sierpnia 2021 r.: każda.
b) W przypadku winnic założonych po 1 sierpnia 2021 r.: nie mniej niż 3 500 winorośli/ha, utrata winorośli maksymalnie 20 %.
3. Metody przeprowadzania zbiorów: mechanicznie lub ręcznie.
4. Produkcja jest zgodna z przepisami dotyczącymi maksymalnej wydajności.
5. Jakość winogron (minimalna zawartość cukru wyrażona w węgierskiej skali moszczu (MM) i minimalna potencjalna zawartość alkoholu)
- W przypadku win białych i czerwonych: 17 w skali MM, 10,6 % obj.
- W przypadku win czerwonych Superior i Grand Superior: 19 w skali MM, 12,08 % obj.
b) Maksymalna wydajność
1. Wino białe
9 000 kg winogron z hektara
2. Wino czerwone
9 000 kg winogron z hektara
3. Wino czerwone Superior
7 000 kg winogron z hektara
4. Wino czerwone Grand Superior
5 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszary gmin Bozsok, Cak, Koszeg i Koszegdoroszló, które według rejestru winnic należą do klasy I lub II.
7. Odmiany winorośli
blauburger
cabernet franc - cabernet
cabernet franc - carbonet
cabernet franc - carmenet
cabernet franc - gros cabernet cabernet franc - gros vidur cabernet franc - kaberne fran cabernet sauvignon
chardonnay - chardonnay blanc chardonnay - kereklevelû chardonnay - morillon blanc chardonnay - ronci bilé cserszegi fûszeres
furmint - furmint bianco furmint - moslavac bijeli furmint - posipel
furmint - som
furmint - szigeti
furmint - zapfner
kékfrankos - blauer lemberger kékfrankos - blauer limberger kékfrankos - blaufrankisch kékfrankos - limberger kékfrankos - moravka
merlot
olasz rizling - grasevina
olasz rizling - nemes rizling olasz rizling - olaszrizling olasz rizling - riesling italien olasz rizling - risling vlassky olasz rizling - taljanska grasevina olasz rizling - welschrieslig pinot blanc - fehér burgundi pinot blanc - pinot beluj pinot blanc - pinot bianco
pinot blanc - weissburgunder
pinot noir - blauer burgunder
pinot noir - kisburgundi kek
pinot noir - kek burgundi
pinot noir - kek rulandi
pinot noir - pignula
pinot noir - pino csernuj
pinot noir - pinot cernii
pinot noir - pinot nero
pinot noir - pinot tinto
pinot noir - rulandski modre
pinot noir - savagnin noir
pinot noir - spatburgunder
rajnai rizling - johannisberger
rajnai rizling - rheinriesling
rajnai rizling - rhine riesling
rajnai rizling - riesling
rajnai rizling - riesling blanc
rajnai rizling - weisser riesling
sauvignon - sauvignon bianco
sauvignon - sauvignon bijeli
sauvignon - sauvignon blanc
sauvignon - sovinjon
zenit
zweigelt - blauer zweigeltrebe
zweigelt - rotburger
zweigelt - zweigeltrebe
8. Opis związku lub związków
Wino
1. Opis wyznaczonego obszaru geograficznego
a) Czynniki naturalne
Góry Koszeg wraz z przedgórzem tworzą pierwsze zbocza Alp, gdzie winogrona uprawia się od wieków. Naturalne cechy obszaru są w dużej mierze wynikiem bliskości Alp, zarówno pod względem gleby, jak i klimatu. Winnice są położone maksymalnie na wysokości 450 m n.p.m.
Góry Koszeg tworzą okno tektoniczne, w którym starsze skały pojawiły się na powierzchni wskutek erozji warstw późniejszych. Skały tych gór to skały metamorficzne pochodzenia osadowego, łupki krystaliczne (łupek mikowy, fyllit kwarcowy, łupek wapienny, fyllit wapienny, zieleniec), argilit, piaskowiec i gnejs. Kwaśne, niebielicowe, brunatne gleby leśne osadzone na zwietrzałym podłożu skalnym (argilit, gnejs), natomiast gdzie indziej można znaleźć gliniasto-muliste, brunatne gleby leśne. Skała osadowa, plioceńska glina tłusta i plejstoceński less osadziły się na przedgórzach.
Góry Koszeg należą do strefy klimatycznej Alpokalja (przedgórze alpejskie). Klimat jest zrównoważony, umiarkowanie chłodny i umiarkowanie wilgotny. Roczne opady wynoszą powyżej średnio 700-800 mm w roku, z czego 60-70 % przypada na lato. Średnia roczna temperatura wynosi 9,2 °C. Zazwyczaj wiosna nadchodzi późno, lata są chłodne, a jesień jest często długa, co sprzyja dojrzewaniu winogron. Suma ciepła w sezonie wegetacyjnym wynosi 2 900-3 000 °C, a liczba godzin nasłonecznienia rocznie jest prawie najniższa w kraju (poniżej 1 800 godzin), ponieważ średnie roczne zachmurzenie przekracza 60 %.
Obszar produkcji jest jednym z najstarszych obszarów geograficznych Węgier o wyjątkowych tradycjach historycznych. Historia, gospodarka, rozkwit i upadek gospodarczy oraz kultura miasta Koszeg i okolic są w dużej mierze determinowane przez wino.
b) Czynniki ludzkie
Przy wyborze odmian wykorzystywanych na tym obszarze preferowane są odmiany, które charakteryzują się świeżym owocowym smakiem i dobrą strukturą kwasowości. Wiedza fachowa przekazywana z pokolenia na pokolenie, dotycząca sposobu uprawiania odmian z obszaru geograficznego, maksymalizacji wydajności i osiągania dojrzałości niezbędnej do zbioru, ma decydujący wpływ na podstawowe właściwości wina. Dojrzewanie win czerwonych na skórce i określenie okresu dojrzewania w przypadku różnych rodzajów wina czerwonego również wymaga znacznej rozległej wiedzy. Wytwórnie wina łączą tradycyjną technikę (umiarkowane dojrzewanie w beczkach) z dojrzewaniem w kadziach, dzięki czemu wino zachowuje świeży charakter. Zapobiega to zdominowaniu wina przez taniny pochodzące z beczek.
2. Opis win:
Charakter win Koszeg zależy w dużej mierze od obecności Alp, formacji skalnej tego obszaru oraz ogólnie chłodnego, lecz zrównoważonego klimatu, który cechują znaczne różnice między temperaturami dziennymi i nocnymi.
Poza lekkimi, owocowymi winami o świeżej kwasowości ten obszar produkcji nadaje się również do produkcji eleganckich win białych i czerwonych, które cechują się długim finiszem i dobrym dojrzewaniem. Chłodny klimat i jakość podłoża skalnego zapewniają kwasowość stanowiącą najważniejszy element tych win, natomiast późny zbiór nadaje winom kategorii premium bogaty smak. Wszystkie wina cechują się słoną mineralnością, która pochodzi z podłoża skalnego.
3. Opis związku przyczynowego i dowody potwierdzające jego istnienie:
Jakość i cechy charakterystyczne win Koszeg wynikają ze środowiska geograficznego oraz związanych z nim czynników naturalnych i ludzkich.
Cechy charakterystyczne win Koszeg zależą w dużej mierze od klimatu subalpejskiego, wpływu Alp i ekspozycji tych obszarów na góry, wysokości winnic nad poziomem morza (samo miasto leży na wysokości około 300 m n.p.m.) - co oznacza chłodne noce nawet po gorących dniach letnich - oraz niewielkiej liczby godzin nasłonecznienia.
Klimat obszaru geograficznego, długi okres wegetacyjny wynikający z chłodnego klimatu oraz różnica między temperaturami dziennymi i nocnymi umożliwiają produkcję jędrnych, owocowych win o złożonym smaku i świeżej kwasowości.
Winnice klasy I w mieście Koszeg znajdują się na wzgórzach nad miastem pod lasami i mogą być zlokalizowane na wysokości nawet 450 m n.p.m. Rzadko występują tu winnice lub podwinnice o ekspozycji południowej (wyjątki to Kalvaria-hegy i Római-domb); częściej występuje ekspozycja południowowschodnia lub wschodnia. Winnice górskie są na ogół położone na stromych zboczach. Na niżej położonych obszarach znajduje się również kilka zboczy skierowanych ku zachodowi. Winnice znajdują się albo po stronie pierwszych zboczy Alp, albo na wzgórzach przed górami Koszeg.
Warunki topograficzne sprzyjają również produkcji zwartych, eleganckich win o dobrej kwasowości.
Gleba, w szczególności podłoże skalne, ma wpływ na specyfikę win Koszeg. Poza chłodnym klimatem subalpejskim produkcji wina o zwartej strukturze kwasowości sprzyja również podłoże skalne zawierające fyllit i kwarc. Gleba kwarcowa zapewnia odpowiednią wydajność drenażową, co może również przyczynić się do zwiększenia kwasowości i aromatów owocowych. Jasno zabarwione gleby cechują się odpowiednią zdolnością do zatrzymania ciepła, co sprzyja dojrzewaniu i przyczynia się do rozwoju aromatów owocowych. Dzięki odpowiedniej wydajności drenażowej minerały zawarte w glebie są w stanie wytworzyć świeże, owocowe nuty kwasowe, a nawet niekiedy nuty mineralne.
Wina cechuje co najwyżej średnia intensywność, częściowo dzięki warunkom klimatycznym (wpływ klimatu subalpejskiego i większa wysokość nad poziomem morza) oraz strukturze odmian (jak Furmint, Olaszrizling czy Kékfrankos Blauburger). Wina Koszeg cechują się zazwyczaj zwartym, orzeźwiającym, owocowym smakiem, wyrazistą, świeżą kwasowością oraz lekką strukturą mineralną, która jest również wynikiem wyżej wymienionych czynników naturalnych, tj. wysokości nad poziomem morza oraz obecności kwarcu, łupków i skał metamorficznych.
Dzięki umiarkowanemu dojrzewaniu w beczkach wina zachowują zwartą strukturę, z nutami cytrusowymi dominującymi w winach białych oraz nutami czerwonych owoców i nutami korzennymi dominującymi w winach czerwonych, głównie w zależności od stylu.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze
Przepisy dotyczące oznaczeń
Ramy prawne:
określane przez organ odpowiedzialny za zarządzanie ChNP/ChOG, w przypadkach określonych przez państwa członkowskie
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Zasady dotyczące win kupażowanych: dopuszcza się stosowanie określeń "küvé" i "cuvée" lub - jako synonimu - określenia "hazasitas" [kupaż]. Dopuszcza się stosowanie powyższego określenia w odniesieniu do wszystkich kategorii, z wyjątkiem kategorii premium.
Inne określenia tradycyjne dopuszczone do stosowania, inne określenia, których użycie jest objęte ograniczeniami, określenia wskazujące na metodę produkcji oraz określenia, których stosowanie jest regulowane:
- określenia, które można stosować w przypadku win białych: określenia tradycyjne "Elso szüret" [pierwszy zbiór], "Ujbor - primor" [młode wino - primeur], "szûretlen" [niefiltrowane], "Késoi szüretelésû" [późny zbiór]
- określenia, które można stosować w przypadku win czerwonych: określenia tradycyjne "Elso szüret" [pierwszy zbiór], "Ujbor - primor" [młode wino - primeur], "szûretlen" [niefiltrowane], "Siller"
- określenia, które można stosować w przypadku win czerwonych Superior: "Szûretlen" [niefiltrowane]
- określenia, które można stosować w przypadku win czerwonych Grand Superior: "Szûretlen" [niefiltrowane]
Nazwy mniejszych jednostek geograficznych oraz zasady dotyczące ich określania i nazywania:
i. nazwy gmin i części gmin: Bozsok, Cak, Koszeg, Koszegdoroszló
ii. gminy, nazwy winnic (nazwy podwinnic):
- Cäk:
Botosok, Cseri-dülö, Kecske-irtäs
- Köszeg:
Borsmonostori-dülö, Csói ut melleke, Guba-hegy, Günser, Kälväria-hegy (Rosenberger, Schern/Kopasz-hegy, Schönandre, UntereTavachten/Als0-Figyelö), Napos-tetö (Burger/Polgär-szölök, Gern, Klemmer/Szoros-dulö, Kulm/Tetö, Reiter/Lovas-hät, Rosstauscher/L0cserelö, Römer/R0mai-domb, ObereTavachten/Felsö-Figyelö, Schaugrom/Ördög-arok, Steiner/Kövi-szölö, Szultan-domb (Ganser/Liba-szölö, Knappeln, König/Kiraly-szölö), Tekeson / Arnyekos-tetö,
- Köszegdoroszl0:
Bor0käs-ddlö, Pogänyok
iii. wymogi dotyczące wskazywania nazw winnic i podwinnic:
- wyłącznie w kategorii wina czerwonego Grand Superior;
- jeżeli winogrona są uprawiane w całości na wyznaczonym przez winnicę obszarze produkcji (w przypadku podwinnic w całości w obrębie podwinnicy);
- oprócz nazwy winnicy/podwinnicy należy podać nazwę gminy;
- z winogron, które spełniają warunki specyfikacji produktu.
Produkcja poza wyznaczonym obszarem produkcji
Ramy prawne:
określone w przepisach UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Poza gminami wymienionymi w pkt IV wino Köszeg może być również produkowane w powiatach Köszeg i Szombathely.
Gminy należące do powiatu Köszeg: Bozsok, Bük, Cak, Csepreg, Gyöngyösfalu, Horvatzsidany, Iklanbereny, Kiszsidäny, Köszeg, Köszegdoroszl0, Köszegpaty, Köszegszerdahely, Lócs, Lukäcshäza, Nemescsó, Ólmod, Peresznye, Pusztacsó, Tormasliget, Tömörd, Velem. (Obszary położone w obrębie tej samej jednostki administracyjnej - art. 5 ust. 1 lit. b) rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33)
Gminy należące do powiatu Szombathely: Acsad, Balogunyom, Bozzai, Bucsu, Csempeszkopacs, Dozmat, Felsöcsatar, Gencsapati, Gyanógeregye, Horvatlövö, Jak, Kisunyom, Meszlen, Narda, Narai, Nemesböd, Nemeskolta, Perenye, Pornóapati, Rabatöttös, Rum, Salköveskut, Se, Sorkifalud, Sorkikapolna, Sorokpolany, Söpte, Szentpeterfa, Szombathely, Tanakajd, Taplanszentkereszt, Torony, Vasasszonyfa, Vaskeresztes, Vassurany, Vasszecseny, Vasszilvagy, Vat, Vep, Zsennye. (Obszary położone w obrębie tej samej jednostki administracyjnej - art. 5 ust. 1 lit. b) rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33)
Chronione określenia tradycyjne
Ramy prawne:
określone w przepisach UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Następujące określenie tradycyjne może być stosowane zamiast wyrażenia "oltalom alatt alló eredetmegjeloles" [chroniona nazwa pochodzenia]: "vedett eredetu bor" [wino pochodzenia chronionego]
Do opisu właściwości produktu: "siller", "kesoi szuretelesU" [późny zbiór]
Stosowanie synonimów
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Na etykietach wina mogą być stosowane dozwolone synonimy wymienione na stronie internetowej boraszat.kormany.hu.
Link do specyfikacji produktu
https://boraszat.kormany.hu/download/9/e0/f2000/K%C5%91szeg%20°EM%20term%C3%A9kle%C3%ADr%C3%A1s%
20COM1v%C3%A1lasz_verzi%C3%B3_kn.pdf
Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.
20.03.2025Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.
20.03.2025Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.
19.03.2025Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1600 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o objęcie ochroną nazwy zgodnie z art. 97 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w sektorze wina |
Data aktu: | 12/03/2025 |
Data ogłoszenia: | 12/03/2025 |