CZŁONKOWSKIEGO
"Pintade de l'Ardèche"
Nr UE: PGI-FR-01297-AM01 - 3 grudnia 2024
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa produktu
"Pintade de l'Ardèche"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Francja
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministère de l'agriculture et de la souveraineté alimentaire (Ministerstwo Rolnictwa, Gospodarki Żywnościowej i Leśnictwa) -
4. Opis zatwierdzonych zmian
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 53 ust. 2 rozporządzenia delegowanego (UE) nr 1151/2012
Wniosek o zmianę specyfikacji ChOG "Pintade de l'Ardèche" nie dotyczy żadnego z trzech przypadków zmiany zwanej "zmianą na poziomie Unii", która:
a) polega na zmianie nazwy chronionego oznaczenia geograficznego;
b) może powodować zerwanie związku ze środowiskiem geograficznym;
c) wiąże się z nowymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.
W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany zwanej "zmianą standardową".
1. Właściwy organ państwa członkowskiego
Zaktualizowano dane kontaktowe krajowego instytutu ds. jakości i pochodzenia (INAO) jako właściwego organu państwa członkowskiego, zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2024/1143.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
2. Grupa składająca wniosek
Aktualizacja danych kontaktowych grupy.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
3. Opis produktu
Punkt ten zmieniono, aby doprecyzować charakterystyczne kryteria organoleptyczne i kryteria zgodności uformowania tuszek z wymogami klasy A.
Dodano, że kawałki mogą pochodzić z tuszek klasy A lub z nieznacznymi wadami. masa tuszek, z których pochodzą kawałki, jest zgodna z minimalną masą wypatroszonych tuszek bez podrobów; Kawałki odpowiadają kryteriom prezentacji klasy A. Doprecyzowano także elementy prezentacji produktu w kawałkach.
Dodano podroby. Podroby pochodzą z tuszek drobiu ubitego w ramach ChOG. Można je wprowadzać do obrotu oddzielnie jako ChOG.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
4. Określenie obszaru geograficznego
Zmieniono brzmienie punktu, ale obszar geograficzny pozostał bez zmian. Wykaz gmin zaktualizowano w następstwie połączeń gmin.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
5. "Dowody potwierdzające, że produkt pochodzi z określonego obszaru geograficznego"
System identyfikowalności zastąpiono tabelą identyfikowalności, aktualizując kategorie podmiotów objętych specyfikacją. We wstępie określono wprowadzenie identyfikowalności kolejnych i poprzednich ogniw łańcucha produkcji.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
6. Metoda produkcji
- Stosowane odmiany
Usunięto tabelę odmian, którą zastąpiono określeniem fenotypu wymaganego do produkcji ChOG, określając barwę upierzenia i goleni.
- Wybiegi
Zaktualizowano nazwę punktu oraz jego treść, usuwając elementy opisowe, których nie można sprawdzić. Ponadto z wykazu gatunków, które powinny być obecne na wybiegach, na potrzeby liczenia 30 drzew usunięto winorośl.
- Żywienie
Doprecyzowano, że produkty pochodne zbóż stanowią maksymalnie 15 % zbóż i produktów pochodnych zbóż łącznie w stosunku do całkowitej masy mieszanki paszowej.
- Zwalczanie chorób
Zmieniono brzmienie punktu, ale proces zwalczania chorób nie uległ zmianie.
- Transport i odbiór drobiu
W specyfikacji produktu dodano przepisy wprowadzające obowiązek postu oraz określono maksymalny okres między zakończeniem odbioru a ubojem, maksymalny okres karencji między przybyciem do rzeźni a ubojem oraz warunki oczekiwania drobiu na ubój.
- Prezentacja produktu
Usunięto odniesienia do rodzajów ręcznego rozbioru drobiu, a zamiast tego określono, że rozbiór ręczny musi umożliwiać spełnienie kryteriów klasy A.
W specyfikacji produktu dodano przepisy dotyczące czasu między ubojem a rozbiorem (96 godzin) lub głębokim zamrożeniem (J+3).
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
7. Związek z obszarem geograficznym
Punkt ten podzielono na trzy części, co umożliwia odrębne opisanie specyfiki obszaru geograficznego, produktu i związku przyczynowego.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
8. Organ kontrolny
Zaktualizowano dane kontaktowe DGCCRF i INAO.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
9. Etykietowanie
Zastosowanie instrukcji obowiązujących na szczeblu krajowym służy harmonizacji brzmienia specyfikacji, więc dotychczasowy fragment usunięto i zastąpiono zdaniem wskazującym obowiązkowe elementy regulacyjne.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
10. Wymagania krajowe
Ze względu na zmiany w obowiązujących krajowych przepisach ustawowych i wykonawczych punkt ten przedstawiono w formie tabeli zawierającej główne punkty podlegające kontroli i metodę oceny. Zmieniane punkty wymienione w poprzednich punktach uwzględniono i dodano do tabeli dotyczącej odnośnych punktów.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Pintade de l'Ardèche"
Nr UE: PGI-FR-01297-AM01 - 3 grudnia 2024
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)
"Pintade de l'Ardèche"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Francja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 02 - MIĘSO I PODROBY JADALNE
0207 - Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
0207 60 - z perliczek
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Pintade de l'Ardèche" to perliczka, ptak należący do rzędu kuraków (Galliformes), chowana na wolnym wybiegu.
"Pintade de l'Ardèche" ma szare nogi i upierzenie.
"Pintade de l'Ardèche" jest dobrze uformowana, ma rozbudowaną tuszkę o niskiej zawartości tłuszczu, dobrze rozwiniętą masę mięśni filetów i nóg oraz jędrne mięso.
Cechy charakterystyczne prezentacji:
- jedynie tuszki klasy A są wprowadzane do obrotu w postaci całych sztuk;
- zgodnie z tradycją tuszki sprzedawane w postaci całych sztuk prezentowane są z goleniami podwiniętymi do środka tuszki, pod kość mostka;
- w przypadku rozbioru kawałki są zgodne z kryteriami prezentacji klasy A.
Formy prezentacji:
- częściowo patroszona (minimalna masa tuszki = 1,1 kg);
- gotowe do pieczenia (minimalna masa wypatroszonej tuszki bez podrobów, ale z kośćmi goleniowymi = 0,880 kg);
- w kawałkach.
Mięso i podroby prezentuje się w postaci świeżej lub mrożonej.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
"Pintade de l'Ardèche" jest chowana na wolnym wybiegu z nieograniczonym dostępem do zadrzewionego terenu, na którym naturalnie występują odłamki skał, najpóźniej po osiągnięciu wieku 56 dni.
Pasza składa się w 100 % z roślin, minerałów i witamin. W pożywieniu obecne są co najmniej dwa rodzaje zbóż. Całkowita zawartość tłuszczu pożywienia nie przekracza 6 %.
Udział zbóż w pożywieniu "Pintade de l'Ardèche":
- na początkowym etapie chowu od 1 do maksymalnie 28 dnia: co najmniej 50 % zbóż;
- na etapie tuczu, tj. od 29. dnia łącznie do uboju: średni wskaźnik ważony zbóż i produktów pochodnych zbóż w okresie tuczu jest większy lub równy 80 %. Etap ten obejmuje okres "wzrostu" i "tuczu końcowego".
Produkty pochodne zbóż stanowią maksymalnie 15 % zbóż i produktów pochodnych zbóż łącznie.
Podawane pasze nie zawierają żadnych substancji leczniczych, w tym kokcydiostatyków. Dozwolone są wyłącznie naturalne regulatory flory bakteryjnej.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Chów "Pintade de l'Ardèche" odbywa się na wyznaczonym obszarze geograficznym. Etap chowu zaczyna się z ustanowieniem jednodniowych piskląt w chowie i kończy z wyprowadzeniem perliczek do rzeźni.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Odległość między miejscem chowu i ubojnią jest mniejsza niż 100 km lub czas trwania podróży między miejscem chowu i ubojnią jest krótszy niż 3 godziny. Drób sprzedawany w całości prezentowany jest z kośćmi goleniowymi.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Etykiety muszą zawierać:
- nazwę; "Pintade de l'Ardèche"
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
W departamencie Ardèche 07):
wszystkie gminy kantonów: Annonay, Annonay 1, Annonay 2, Aubenas 1, Haut-Eyrieux, Guilherand-Granges, Haut-Vivarais, Pouzin, Privas, Sarras, Tournon-sur-Rhône, Rhône-Eyrieux;
w kantonie Aubenas 2 gminy: Mercuer, Saint-Didier-sous-Aubenas, Saint-Etienne-de-Boulogne, Saint-Michel de Boulogne, Saint-Privat, Vesseaux;
w kantonie Berg-Helvie gminy: Berzème, Darbres, Lussas, Mirabel, Saint-Gineys-en-Coiron, Saint-Jean-le-Centenier, Saint-Laurent-sous-Coiron, Saint-pons, Sceautres;
w kantonie Haute -Ardèche gminy: Astet, Barnas, Burzet, Chirols, Coucouron, Cros-de-Géorand, Issanlas, Issarlès, Lachapelle-Graillouse, Lalevade-d'Ardèche, Lanarce, Lavillatte, Le Béage, le Lac d'Issarlès, le Roux, Lespéron, Mayres, Mazan l'Abbaye, Meyras, Montpezat-sous-Bauzon, Péreyres, Pont-de-Labeaume, Prades, Sagnes-et-Goudoulet, Saint- Cirgues-en-Montagne, Sainte-Eulalie, Saint-Pierre-de-Colombier Thueyts, Usclades-et-Rieutord;
w departamencie Loire (42):
wszystkie gminy kantonów: Pilat, Saint-Chamond;
w kantonie Rive-de-Gier gminy: Châteauneuf, Farnay, La Grand-Croix, Lorette, Rive-de-Gier, Saint-Paul-en-Jarez;
w departamencie Haute-Loire (43):
wszystkie gminy kantonów: Aurec-sur-Loire, Boutières, Deux-Rivières-et-Vallées, Emblavez-et-Megal, Mézenc, Monistrol-sur-Loire, Le-Puy-en-Velay, Le-Puy-en-Velay 3, Le-Puy-en-Velay 4, Yssingeaux;
w kantonie Bas-en-Basset gminy: Bas-en-Basset, Beauzac, Malvalette, Retournac;
w kantonie Le-Puy-en-Velay 1 gmina Le-Puy-en-Velay;
w kantonie Le-Puy-en-Velay 2 gminy: Chaspinhac, Le Monteil, Le-Puy-en-Velay;
w kantonie Velay Volcanique gminy: Cussac-sur-Loire, le Brignon, Solignac-sur-Loire.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek przyczynowy między obszarem geograficznym a "Pintade de l'Ardèche" opiera się zarówno na renomie tych produktów, jak i na umiejętnościach hodowców.
Obszar geograficzny produkcji "Pintade de l'Ardèche" to masywy pasma górskiego Vivarais, obejmującego głównie Ardèche, ale również po części wschód departamentu Haute-Loire i południe departamentu Loire. Jedną z właściwości tego obszaru jest to, że składa się wyłącznie z gmin położonych na terenach górskich i podgórskich, wiąże się z trudnościami związanymi z wysokością, nachyleniem terenu lub klimatem, które znacząco ograniczają możliwości użytkowania gruntów, na których rozwija się ekstensywna działalność rolnicza.
Na obszarze geograficznym panuje klimat średnio wysokich gór do kontynentalnego, o dużych różnicach między porami roku, znacznych różnicach temperatur, z upalnymi latami i mroźnymi zimami i bardzo szybkich przejściach od zimy do lata i częstych wiatrach.
Obszar geograficzny charakteryzuje się m.in. glebami powstałymi ze starych skał wulkanicznych, granitu i łupków. Wspólną cechą tych skał jest, że są jednocześnie twarde i łatwo podlegają korozji, co powoduje obecność bardzo wielu małych otoczaków w glebie na wybiegach drobiu.
Na wykorzystywanych wybiegach otwartych rosną drzewa co najmniej 30 lokalnych gatunków. Chronią one drób przed letnim słońcem i ograniczają siłę wiatru. Sprzyja to przebywaniu zwierząt na zewnątrz i ich zdrowiu. Wykorzystanie drzew gatunków lokalnych umożliwia odtworzenie na wybiegach wiejskich krajobrazów regionu Ardèche. Wybiegi odzwierciedlają również charakterystyczny nierówny teren obszaru geograficznego.
Rolnictwo regionu Ardèche opiera się na pollikulturze i hodowli, a w szczególności produkcji mleka i owoców. Charakteryzują je małe gospodarstwa, gdzie płaskie powierzchnie, nadające się do zmechanizowanej obróbki, są rzadkością.
Oprócz tego, wybór pożywienia, złożonego w dużym stopniu ze zbóż, odpowiada tradycyjnym praktykom miejscowych hodowców, którzy zwyczaj uzupełniali dawkę pokarmową z wybiegu zbożami wyprodukowanymi na kilku skrawkach posiadanych gruntów uprawnych.
Aby zachować ekstensywny charakter produkcji, do zwalczania chorób hodowcy aż do teraz nie stosują w paszy suplementów leczniczych, lecz preferują profilaktykę, opartą na kontroli biologicznej i stosowaniu wyciągów roślinnych.
W kontekście wyludniania się obszarów wiejskich i porzucania działalności rolniczej pozostali rolnicy przestawili się na zróżnicowaną produkcję, co umożliwia zarówno waloryzację gruntów na obszarze geograficznym, jak i sprostanie trudnym warunkom pogodowym, które wyróżniają znaczne kontrasty termiczne potęgowane przez wiatr, zorganizowanie obciążenia pracą w ciągu dnia i w zależności od pór roku, a także uwzględnienie aspiracji lokalnych producentów do produkcji wysokiej jakości. Produkcja drobiu brojlerowego pozwala połączyć te różne cele, gdyż jest zarówno tradycyjna, jak i ukierunkowana na wysoką jakość.
W 1985 r. rolnicy założyli Confrérie des Volailles Fermières de l'Ardèche i Haut Vivarais, z myślą o promowaniu swej produkcji, jako elementu gastronomii, turystyki i kultury, a jednocześnie powołali towarzystwo obrony produktu.
Całe ptaki i kawałki sprzedawane pod nazwą "Pintade l'Ardèche" wyróżniają się, dzięki nabytej na przestrzeni lat renomie, jakości tych produktów, sposobom przygotowania i wiedzą fachową gospodarstw hodowlanych.
Produkty spełniające kryteria klasy A można wprowadzać do obrotu jako tuszki krojone, tuszki gotowe do pieczenia, z goleniami podwiniętymi do środka tuszki pod kość mostka, w kawałkach i jako podroby. Wszystkie te produkty mogą być przeznaczone dla różnych sieci dystrybucji i w związku z tym mogą być pakowane zgodnie z potrzebami konsumentów.
Obszar geograficzny, gdzie hodowany jest drób pod nazwą "Pintade de l'Ardèche", znajduje się na obszarze górskim lub przedgórzu, co sprzyja ekstensywnej hodowli drobiu.
Krajobraz cechuje naprzemienność obszarów naturalnych i rolniczych o różnym przeznaczeniu: pod hodowlę, uprawę drzew i krzewów ozdobnych, uprawę owoców miękkich, uprawę winorośli, uprawę kasztanów jadalnych.
Z jednej strony stosuje się chów na otwartej przestrzeni. Drób pochodzi z odpornych odmian o powolnym wzroście i dużej mobilności, przystosowanych do życia na świeżym powietrzu, co umożliwia mu korzystanie z wyboistych wybiegów, powszechnych na tym obszarze geograficznym. Z drugiej strony w ramach metody chowu ekstensywnego stosuje się wybiegi reprezentatywne dla krajobrazu obszaru geograficznego: często wyboiste, obsadzone drzewami gatunków typowych dla krajobrazu regionu Ardèche, z naturalnymi drobnymi kamykami, pochodzącymi z degradacji skał typowych dla tego obszaru geograficznego: starych skał wulkanicznych, granitów i łupków. Cechy charakterystyczne wybiegów przyczyniają się do zaspokajania zapotrzebowania zwierząt na ruch, uzupełnienia ich pożywienia (zioła, owady) i ich dobrostanu trawiennego, ponieważ zapewniają im drobne kamyki, niezbędne do prawidłowego trawienia.
Nierówny teren wybiegów wspomaga rozwój mięśni, zwłaszcza na udkach, oraz eliminowanie tłuszczów, co pozwala uzyskać chude mięso "Pintade de l'Ardèche".
Zapoczątkowany w latach 60 na północy Ardèche, rozwój lokalnego sektora drobiowego nabrał dynamiki w latach 80, kiedy rolnicy stworzyli (w 1985 r.) grupę wspólnych interesów ("Syndicat de Défense des Volailles Fermières de l'Ardèche").
O renomie produktu świadczą też liczne uzyskane nagrody. Na przykład szereg medali przyznanych w ramach ogólnego konkursu rolnego: jeden złoty w 1993 r. i trzy brązowe w latach 1994, 1996 i 1997 za "Pintade de l'Ardèche" w całości.
Do tego sukcesu przyczyniła się obecność hodowców w miejscach sprzedaży, miejscach atrakcji turystycznych i podczas miejscowych imprez w celu wyjaśnienia sposobu produkcji i przepisów związanych z ich produktami.
Produkcja "Pintade de l'Ardèche" jest ściśle powiązana z produkcją "Poulet de l'Ardèche"/"Chapon de l'Ardèche".
Odesłanie do publikacji specyfikacji
https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-641c1832-97f0-403f-a0cc-4c708385c93b
Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.
20.03.2025Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.
20.03.2025Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.
19.03.2025Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1367 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych na podstawie art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
Data aktu: | 27/02/2025 |
Data ogłoszenia: | 27/02/2025 |