Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 442/08)

(Dz.U.UE C z dnia 21 grudnia 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Colli di Rimini"

PDO-IT-A0297-AM02

Data przekazania informacji:

22.9.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Opis wina lub win

Wprowadzenie oznaczenia Riserva dla rodzaju wina "Colli di Rimini" Rosso (kat. 1 - Wino). Ugruntowana i tradycyjna praktyka producentów na obszarze objętym ChNP polega na poddaniu win (szczególnie w najlepszych rocznikach) procesowi leżakowania. Ma to już miejsce w przypadku rodzajów Riserva z oznaczeniem odmian winorośli: Sangiovese i Cabernet Sauvignon. W gruncie rzeczy także wino czerwone bez oznaczenia odmiany winorośli jest często poddawane procesowi leżakowania i dojrzewania, zwłaszcza jeśli jest ono bogatsze w ekstrakty i posiada większą zawartość alkoholu niż czerwone wino bazowe. Celem jest zatem wyraźne wskazanie i uwypuklenie wartości produkcji win z oznaczeniem Riserva. Wina te są winami o wyraźnej strukturze i złożonym charakterze. Na rynku cieszą się uznaniem wśród wyrafinowanych konsumentów - stwarza to możliwość rozszerzenia asortymentu produktów i oferty handlowej win objętych ChNP.

Zmiana dotyczy pkt 4 - "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu oraz art. 1, 2, 4, 5 i 6 specyfikacji produktu.

2.
Opis wina lub win
1)
Usuwa się odmianę półsłodką (amabile) i słodką (dolce) win "Colli di Rimini" Rèbola, pozostawiając jedynie odmianę wytrawną (secco) i typu passito (passito). Celem producentów było przyznanie pierwszeństwa jedynie rodzajom tradycyjnie związanym z obszarem oraz tym, które są najbardziej rozpoznawalne i doceniane przez konsumentów, a także najlepiej łączą się za specjalnościami lokalnej kuchni.
2)
Z opisu dotyczącego "Rèbola passito" usuwa się odniesienia do cukrów redukujących i zastępuje odniesieniami do limitów ustanowionych w obowiązujących przepisach. Ponadto, biorąc pod uwagę wartości wynikające z danych analitycznych i organoleptycznych produkowanych win, rozbudowuje się opis właściwości odnoszących się do zapachu w momencie wprowadzenia do obrotu. Zwiększa się minimalną całkowitą zawartość alkoholu z 16 do 17 % obj., rzeczywistą zawartość alkoholu z 11 do 12,5 % obj., natomiast zawartość ekstraktu bezcukrowego z 19 do 24 g/l. Zwiększenie tych wartości jest uzasadnione zmianą klimatu, który wraz z dłuższymi latami i wyższymi temperaturami tworzy idealne warunki do dojrzewania i suszenia winogron, wyższej koncentracji cukrów i wynikającej z tego wyższej zawartości alkoholu w winach, a także bogatszych ekstraktów.
3)
W związku ze zmianami dotyczącymi odmian winorośli i wyników danych analitycznych dotyczących produkowanych win zmienia się opisy win białych i czerwonych, w szczególności poprzez rozszerzenie zakresu zawartości cukru z wytrawnego do półwytrawnego, jak również poprzez zmianę niektórych właściwości zapachowych i smakowych.

Zmiana dotyczy pkt 4 - "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu oraz art. 6 specyfikacji produktu.

3.
Główne odmiany winorośli

Zmiana kombinacji odmian winorośli Colli di Rimini Rosso i Colli di Rimini Bianco. Z biegiem czasu producenci ChNP "Colli di Rimini" udoskonalali kombinację winogron, z których produkowane są wina z obszaru objętego ChNP. Wybierali oni odmiany winorośli najliczniej występujące na danym terytorium oraz najsilniej związane z kulturą obszaru produkcji. Przeprowadzenie szeroko zakrojonych prób uwidoczniło potrzebę przeformułowania kombinacji odmian winorośli używanych do produkcji wina. Umocniono zatem rolę najważniejszych i najliczniej obecnych na danym obszarze odmian winorośli, a przy tym usunięto lub ograniczono udział innych winorośli (mniej licznych lub o mniejszym znaczeniu dla pozostałej zawartości procentowej składu wina).

Zmiana kombinacji odmian winorośli dotyczy następujących odmian:

"Colli di Rimini Rosso" przewiduje zróżnicowanie wartości procentowych obecnie stosowanych odmian winorośli, wprowadzenie odmian Cabernet Franc i Alicante oraz wyeliminowanie odmian Barbera, Ciliegiolo, Terrano i Ancillotta,
"Colli di Rimini Bianco" przewiduje zróżnicowanie wartości procentowych odmiany winorośli Trebbiano, wprowadzenie odmian Bombino bianco i Sangiovese vinificato in bianco oraz wyeliminowanie odmian Mostosa i Biancame (ta ostatnia jest już wykorzystywana i doceniana w odpowiadającej jej odmianie ChNP).

Zmiana dotyczy pkt 7 - "Główne odmiany winorośli" jednolitego dokumentu oraz art. 2 - "Odmiany winorośli" specyfikacji produktu.

4.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji zostaje opisany w sposób wyraźniejszy i jaśniejszy. Obejmuje on obszar objęty granicami administracyjnymi całej prowincji Rimini, z wyjątkiem gminy Bellaria Igea Marina oraz obszarów położonych poniżej drogi państwowej S.S.16 Adriatica, która pełni rolę linii oddzielającej obszar produkcji od terenów kąpieliskowych.

Opis ten obejmuje również niektóre gminy sąsiadujące z obszarem produkcji ChNP, które zostały włączone do prowincji Rimini w następstwie niedawnych administracyjnych połączeń gmin. Obszary te charakteryzują się cechami krajobrazowymi, geologicznymi i produkcyjnymi zgodnymi z obecnym obszarem produkcji ChNP. Obejmują one niewielkie winnice zajmujące około 12 hektarów. Ich teren jest głównie przeznaczony pod uprawę odmian Sangiovese, Merlot, Biancame i Trebbiano, czyli tradycyjnych winorośli z obszaru ChNP. Produkcji potencjalna wynosi około 150 ton winogron.

Zmiana dotyczy pkt 6 jednolitego dokumentu oraz art. 3 specyfikacji produktu.

5.
Normy uprawy winorośli
a)
usuwa się limit nawadniania deficytowego wynoszący do dwóch rocznie przed dojrzewaniem owoców. Wynika to z faktu, że zmienność warunków klimatycznych, które ostatnio charakteryzują się wysokimi temperaturami przez długie okresy, wymaga, aby producenci mogli interweniować w nagłych przypadkach, gdy tylko uznają to za konieczne.
b)
w przypadku win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia "Colli di Rimini" dopuszcza się wzbogacenie o maksymalnie 1 % obj. Limit ten oznacza, że producenci będą głównie wykorzystywać naturalne cukry zawarte w winogronach przeznaczonych do produkcji wina.
6.
Pakowanie
a)
pojemności i materiały dozwolone do przechowywania (szkło i ceramika) określa się w wyraźniejszy sposób w wykazie pozytywnym
b)
przewiduje się wszystkie systemy zamykania dozwolone na mocy obowiązujących przepisów, z wyjątkiem kapsla koronowego, ponieważ nie uznaje się go za odpowiedni dla prestiżu win objętych ChNP.

Zmiana dotyczy art. 7 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.

7.
Związek z obszarem geograficznym

Opis związku z obszarem geograficznym zostaje przeformułowany i zsyntezowany. Nie wprowadza się żadnej istotnej zmiany. Usuwa się zbędne fragmenty odnoszące się do opisu terytorium lub kontekstu historycznego.

Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji produktu.

8.
Zmiany formalne
a)
warunki dotyczące naturalnej zawartości alkoholu, okresu dojrzewania i leżakowania win "Riserva" określone w art. 7 specyfikacji produktu ("Etykietowanie, Opis i Prezentacja") przenosi się do art. 5 ("Normy uprawy winorośli") pkt 5 specyfikacji produktu.
b)
w art. 7 specyfikacji produktu w ustępie dotyczącym stosowania dodatkowych wymogów usuwa się błąd dotyczący zakazu używania terminu "superiore", ponieważ jest on niezgodny z obecnością rodzaju Colli di Rimini Sangiovese Superiore w specyfikacji produktu.
c)
w specyfikacji produktu nazwę odmiany winorośli Pignoletto zastępuje się synonimem Grechetto gentile.
d)
w art. 5 specyfikacji produktu skreśla się zdanie: "W korzystnych rocznikach ilości winogron uzyskanych i wykorzystanych do produkcji wina muszą mieścić się w powyższych granicach, bez uszczerbku dla omawianych ograniczeń ilości plonów winogron/wina, pod warunkiem że ogólna produkcja winogron nie przekracza tych limitów o 20 %". Jest ono zbędne, ponieważ jest to już przewidziane w przepisach ogólnych.
e)
w art. 5 skreśla się zdanie: "Produkcja wina może być prowadzona oddzielnie dla winogron pochodzących z tej samej odmiany winorośli", ponieważ jest ono zbędne.

Zmiany te nie pociągają za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.

f)
aktualizuje się dane kontaktowe konsorcjum wnioskującego, ministerstwa, regionu i organu kontrolnego. Zmiany dotyczą pkt 1.2.1, 1.2.2, 1.2.3 i 1.2.5 jednolitego dokumentu oraz art. 8 - "Odniesienia do organu kontrolnego" specyfikacji produktu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Colli di Rimini

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

15. Wino z suszonych winogron

4.
Opis wina lub win

"Colli di Rimini" Bianco

Wino objęte ChNP "Colli di Rimini" Bianco ma barwę słomkową o zróżnicowanej intensywności, delikatny zapach od owocowego do kwiatowego, a smak od wytrawnego do półwytrawnego, pełny i harmonijny.

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11 % obj.

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15 g/l

Wszelkie parametry analityczne, które nie zostały wymienione, są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Colli di Rimini" Rosso

Wino ChNP "Colli di Rimini" Rosso ma barwę od rubinowoczerwonej do odcienia owocu granatu. Jego zapach charakteryzuje się możliwymi nutami czerwonych owoców i nutami ziołowymi, korzennymi lub mineralnymi, a smak jest harmonijny lub taninowy.

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,5 % obj.,

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20 g/l

Wszelkie parametry analityczne, które nie zostały wymienione, są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Colli di Rimini" Rosso Riserva

Wino ChNP "Colli di Rimini" Rosso Riserva ma barwę od intensywnie rubinowoczerwonej do odcienia owocu granatu. Jego zapach charakteryzuje się aromatem winnym, bogatym w możliwe nuty ziołowe, mineralne i wyczuwalną nutę drewna, a także pełnym, solidnym i harmonijnym smakiem, od wytrawnego do półwytrawnego, elegancką strukturą i tanicznym charakterem.

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,5 % obj.,

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22 g/l

Wszelkie parametry analityczne, które nie zostały wymienione, są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Colli di Rimini" Cabernet Sauvignon

Wino ChNP "Colli di Rimini" Cabernet Sauvignon ma barwę (niekiedy bardzo intensywnie) rubinowoczerwoną, charakterystyczny, eteryczny, czasami korzenny lub ziołowy zapach, a także smak pełny, od wytrawnego do półwytraw- nego, harmonijny i niekiedy lekko taninowy.

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,5 % obj.

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20 g/l

Wszelkie parametry analityczne, które nie zostały wymienione, są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Colli di Rimini" Cabernet Sauvignon Riserva

Wino ChNP "Colli di Rimini" Cabernet Sauvignon Riserva ma barwę rubinowoczerwoną o (niekiedy bardzo intensywnych) odcieniach owocu granatu, charakterystyczny, eteryczny, ziołowy zapach, a także smak pełny, harmonijny i niekiedy lekko taninowy.

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 % obj.

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 26 g/l

Wszelkie parametry analityczne, które nie zostały wymienione, są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Colli di Rimini" Biancame

Wino ChNP "Colli di Rimini" Biancame ma wyblakłą, słomkową barwę o zielonkawych odcieniach. Jego zapach jest charakterystyczny, czasami z nutami kwiatowymi, a smak od wytrawnego do półwytrwanego, świeży i zrównoważony.

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15 g/l

Wszelkie parametry analityczne, które nie zostały wymienione, są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Colli di Rimini" Sangiovese

Wino ChNP "Colli di Rimini" Sangiovese ma barwę rubinowoczerwoną z niekiedy fioletowawymi refleksami, zapach winny, czasami kwiatowy lub mineralny, smak od wytrawnego do półwytrawnego, harmonijny, niekiedy lekko tani- nowy.

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,5 % obj.

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20 g/l

Wszelkie parametry analityczne, które nie zostały wymienione, są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Colli di Rimini" Sangiovese Superiore

Wino ChNP "Colli di Rimini" Sangiovese Superiore ma barwę rubinowoczerwoną z niekiedy fioletowawymi refleksami, zapach kwiatowy, smak harmonijny, niekiedy lekko taninowy, wytrawny.

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,5 % obj.

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24 g/l

Wszelkie parametry analityczne, które nie zostały wymienione, są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Colli di Rimini" Sangiovese Riserva

Wino ChNP "Colli di Rimini" Sangiovese Riserva ma barwę rubinowoczerwoną, intensywną, zapach kwiatowy, smak wytrawny, harmonijny, niekiedy taninowy. minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13 % obj.

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 26 g/l

Wszelkie parametry analityczne, które nie zostały wymienione, są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Colli di Rimini" Rebola Secco

Wino ChNP "Colli di Rimini" Rebola Secco ma barwę od jasnosłomkowożółtej do złotożółtej, zapach charakterystyczny, delikatnie owocowy i harmonijny smak harmonijny o charakterystycznej miękkości i strukturze.

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12 % obj.

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17 g/l

Wszelkie parametry analityczne, które nie zostały wymienione, są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Colli di Rimini" Rebola Passito

Wino ChNP "Colli di Rimini" Rebola Passito ma barwę od złotożółtej do bursztynowej, charakterystyczny, intensywny, owocowy zapach, czasami z nutami pleśni oraz pełny, słodki i aksamitny smak zrównoważony kwasowością.

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 17 % obj.

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24 g/l

Wszelkie parametry analityczne, które nie zostały wymienione, są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12,5
Minimalna kwasowość ogólna: 4 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
5.
Praktyki winiarskie
a.
Szczególne praktyki enologiczne

BRAK

b.
Maksymalna wydajność

"Colli di Rimini" Bianco (również Riserva)

84 hektolitry z hektara

"Colli di Rimini" Rosso

77 hektolitrów z hektara

"Colli di Rimini" Biancame

84 hektolitry z hektara

"Colli di Rimini" Cabernet Sauvignon

77 hektolitrów z hektara

"Colli di Rimini" Cabernet Sangiovese

77 hektolitrów z hektara

"Colli di Rimini" Rébola

77 hektolitrów z hektara

"Colli di Rimini" Rébola Passito

55 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Winogrona przeznaczone do produkcji win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia "Colli di Rimini" muszą być produkowane na obszarze administracyjnym prowincji Rimini z wyłączeniem terytoriów położonych poniżej drogi państwowej S.S.16 Adriatica i całej gminy Bellaria Igea Marina.

7.
Główne odmiany winorośli

Alicante N.

Biancame B.

Bombino bianco B.

Cabernet frane N. - Cabernet

Cabernet sauvignon N. - Cabernet

Merlot N.

Montepulciano N.

Petit verdot N

Pignoletto B. - Grechetto Gentile

Rebo N.

Sangiovese N.

Syrah N.

Trebbiano romagnolo B. - Trebbiano

8.
Opis związku lub związków

"Związek z obszarem geograficznym"

Bliskość morza wpływa na cykl wegetacyjny, ochrania przed minimalnymi temperaturami zimą i maksymalnymi latem, a przy tym zapewnia wentylację. Tereny gliniasto-wapienne charakteryzują się umiarkowaną żyznością, niskimi opadami deszczu w okresie letnim i wysokimi temperaturami. Prowadzi to do niskich plonów i odpowiedniej dojrzałości owoców, co ma pozytywny wpływ na właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne win o wysokiej zawartości suchego wyciągu i alkoholu, szczególnie w przypadku win czerwonych wyróżniających się intensywnością barwy, wysoką zawartością alkoholu i przystosowaniem do leżakowania. Zrównoważone leżakowanie przyczynia się do wyeksponowania typowych cech odmian winorośli.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Brak

Link do specyfikacji produktu

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/15987

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.442.30

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 21/12/2020
Data ogłoszenia: 21/12/2020