Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 298/14)

(Dz.U.UE C z dnia 8 września 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Weinviertel"

Numer referencyjny: PDO-AT-A0206-AM01

Data przekazania informacji: 21.2.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Opis i uzasadnienie

W związku z tym, że w ramach rejestru winnic dokonano przejścia na zintegrowany system zarządzania i kontroli, należy dostosować wartość maksymalnej wydajności z hektara.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Weinviertel

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Nazwa pochodzenia "Weinviertel" może być stosowana wyłącznie w odniesieniu do win produkowanych z odmiany winorośli "Grüner Veltliner", które posiadają typowy dla tej odmiany charakter w postaci wyrazistego bukietu o nutach owocowych i pikantnych (pieprz), przy czym dopuszczalne jest kupażowanie (maks. 15 %) z winami typu "Qualitätswein" z innych odmian winorośli, co pozostaje bez wpływu na oznaczanie powstałych w ten sposób win jako "Grüner Veltliner". Dalsze właściwości organoleptyczne opisano w specyfikacji produktu.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win

W przypadku win objętych nazwą pochodzenia "Weinviertel" dopuszczone są wszystkie praktyki enologiczne określone w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935, które są przewidziane w odniesieniu do win objętych chronioną nazwą pochodzenia, z wyjątkiem procesów z wykorzystaniem sorbinianu potasu i diwęglanu dimetylu. Odkwaszanie win jest możliwe zgodnie z wymogami określonymi w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935. Decyzję w sprawie ewentualnego zakwaszania podejmuje federalny minister ds. rolnictwa, regionów i turystyki w zależności od warunków pogodowych w okresie wegetacji. Warunki dotyczące ewentualnego zakwaszania odpowiadają przy tym wymogom określonym w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935.

Stosowane szczególne praktyki enologiczne (w tym wzbogacanie) wynikają z wybranej każdorazowo tradycyjnej metody produkcji wybranej i opisano je w specyfikacji produktu.

b)
Maksymalna wydajność

10 000 kilogramów winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Nazwa pochodzenia "Weinviertel" obejmuje położone w Dolnej Austrii powiaty Gänserndorf, Korneuburg (z wyjątkiem gminy Stetteldorf am Wagram), Mistelbach, Hollabrunn oraz Horn.

7.
Główne odmiany winorośli

Grüner Veltliner - Weißgipfler

8.
Opis związku lub związków

Pod względem geologicznym Weinviertel można podzielić na pięć różnych obszarów: Masyw Czeski stanowi w Weinviertel piętro roślinności wyznaczające granicę z Waldviertel. Skały pochodzenia magmowego (granity, gnejsy, łupki) można rozpoznać na podstawie różnej podatności na zwietrzanie poszczególnych rodzajów skał.

Przez zachodni Weinviertel rozciąga się strefa molasy. Składa się ona głównie z luźnych skał osadowych, takich jak gliny, muły, piaski, żwiry i częściowo również wapienie. Strefa ta, powstała w kenozoikum, zbudowana jest ze skał osadowych górotworu alpejskiego na południu oraz Masywu Czeskiego na północy i na zachodzie. Strefa "Waschberg" rozciąga się od Waschberg koło Stockerau przez Leiser Berge, Staatz i Falkenstein aż po południowe Morawy. Strefa ta przed 17 mln lat została niejako "wepchnięta" między strefę molasy i Kotlinę Wiedeńską. Przy tej okazji powstały szczególnego rodzaju "klify" (tzw. "Durchspießungsklippen"), jak np. zupełnie odizolowany wapienny stożek "Staatzer Klippe".

Tzw. strefa "Flyschzone" obejmuje dwa pasma, które obramowują kotlinę "Korneuburger Becken"; są to najbardziej na wschód położone zbocza Alp. Określenie "Flysch" oznacza skały, które mają tendencję do obsuwania się: nagromadzone luźne osady przeniknęły niegdyś wskutek ruchów tektonicznych do głębin morskich, przy czym najniżej opadły gruboziarniste piaski, a najwyżej drobniejsze gliny. Z biegiem czasu powstały z nich piaskowce i gliniaste margle. Wschodnia część Weinviertel jest zaliczana do Kotliny Wiedeńskiej. Stanowi ona odrębny obszar sedymentacji różnych skał, powstały w wyniku ruchów tektonicznych podłoża na granicy między Alpami i Karpatami. Miejscami dają się rozpoznać przełomy (Steinberg koło Zistersdorf), wzdłuż których następowało obsuwanie się podłoża.

Weinviertel można uznać za obszar będący pod wpływem klimatu panońskiego. Pod względem warunków termicznych dominują wpływy kontynentalne, zaś pod względem warunków higrycznych - oceaniczne. Wino posiada następujące typowe cechy charakterystyczne:

barwa: jasnożółta, zielonożółta;

aromat: bukiet typowy dla odmiany;

smak: owocowy, pikantny, pieprzny; brak nuty drzewnej; bez jednostronnej dominacji alkoholu; bez nuty szlachetnej pleśni. Od niepamiętnych czasów Weinviertel stanowi najważniejszy austriacki obszar uprawy odmiany winorośli "Grüner Veltliner". Podstawę typowego aromatu win "Grüner Veltliner" stanowią przede wszystkim lessowe gleby w połączeniu ze znacznymi różnicami temperatury między dniem i nocą, które stanowią wynik panującego klimatu. "Pieprzna" nuta smakowa win "Grüner Veltliner" jest charakterystyczna przede wszystkim dla obszaru uprawy winorośli Weinviertel.

Ponadto dzięki temu, że w strukturze produkcji wina przeważają przedsiębiorstwa rodzinne, z pokolenia na pokolenie przekazywane są tradycyjne formy winifikacji, co dodatkowo przyczynia się do wyrazistego charakteru win "Grüner Veltliner" z Weinviertel.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Zgodnie z austriacką ustawą o winach wino objęte nazwą pochodzenia "Weinviertel" może zostać wprowadzone do obrotu wyłącznie, jeżeli jest opatrzone urzędowym numerem kontrolnym. Warunkiem uzyskania urzędowego numeru kontrolnego jest poddanie próbki każdego wina, które ma zostać wprowadzone do obrotu z nazwą pochodzenia "Weinviertel" (zob. specyfikacja produktu), badaniom analitycznym i organoleptycznym (kontrola systematyczna).

W trakcie analizy sensorycznej wina są oceniane przez urzędową komisję degustacyjną. W skład urzędowej komisji degustacyjnej wchodzi sześciu degustatorów oraz przewodniczący komisji degustacyjnej. Próbki są degustowane na ślepo. Formularz na potrzeby analizy zawiera wyłącznie informacje, które są niezbędne do celów oceny, takie jak wskazanie tradycyjnego oznaczenia oraz rocznik. Degustatorzy oceniają, na podstawie własnego doświadczenia oraz na podstawie wyznaczonych win wzorcowych, czy przedstawione im wina są typowe dla obszaru pochodzenia Kamptal oraz czy nadają się do wprowadzenia do obrotu (nie posiadają wad). Ocena ta przybiera formę odpowiedzi TAK lub NIE. W przypadku oceny negatywnej należy przedstawić pisemne uzasadnienie. Próbka odpowiada wymaganiom sensorycznym, jeżeli większość degustatorów wystawiła ocenę pozytywną. W przypadku gdy stosunek ocen pozytywnych do negatywnych wynosi 4: 2, próbka jest przedstawiana do oceny innej komisji degustacyjnej.

Link do specyfikacji produktu

https://www.bmlrt.gv.at/land/produktion-maerkte/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft.html

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.298.31

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 08/09/2020
Data ogłoszenia: 08/09/2020