Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 229/07)

(Dz.U.UE C z dnia 13 lipca 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY "VIN SANTO DI MONTEPULCIANO"

Numer referencyjny: PDO-IT-A1515-AM02 Data przekazania informacji: 21.4.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
"Vin Santo di Montepulciano" - etykietowanie

Wprowadza się obowiązek stosowania na etykietach, obok chronionej nazwy pochodzenia (DOP) "Vin Santo di Montepulciano", określenia szerszego pojęcia geograficznego "Toscana".

Zmiana pozwala na podanie dokładnej informacji na temat pochodzenia geograficznego win.

Zmiana dotyczy sekcji 9 jednolitego dokumentu oraz art. 7 specyfikacji produktu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

"Vin Santo di Montepulciano"

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

"Vin Santo di Montepulciano"

Barwa: od złotożółtego do intensywnie bursztynowego.

Aromat: intensywny eteryczny zapach charakterystyczny dla dojrzałych owoców.

Smak: kompleksowy i aksamitny, o intensywnej krągłości.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 17,00 % obj., z czego przynajmniej 2,00 % potencjalnej zawartości;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Minimalna zawartość alkoholu w "Vin Santo di Montepulciano" powinna wynosić 12,00 % obj.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 40
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Vin Santo di Montepulciano Riserva"

Barwa: od złotożółtej do bursztynowej o różnej intensywności w zależności od zawartości cukru.

Aromat: intensywny eteryczny zapach charakterystyczny dla dojrzałych owoców.

Smak: kompleksowy i aksamitny, o intensywnej krągłości.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 20,00 % obj., z czego przynajmniej 3,5 % potencjalnej zawartości;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

Minimalna zawartość alkoholu w "Vin Santo di Montepulciano Riserva" powinna wynosić 12,00 % obj.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 40
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice"

Barwa: między bursztynową a kolorem topazu, o szerokim czerwonawym obrzeżu, które z wiekiem brązowieje; konsystencja zależna od zawartości cukru.

Aromat: intensywny, bogaty, złożony, o nutach dojrzałych owoców i innych nutach.

Smak: delikatny, długotrwały, ze słodkim posmakiem.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 21,00 % obj., z czego przynajmniej 4,00 % potencjalnej zawartości;.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 25,0 g/l.

Minimalna zawartość alkoholu w "Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice" powinna wynosić 12,00 % obj.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 40
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
5.
Praktyki winiarskie
a.
Szczególne praktyki enologiczne "Vin Santo Nobile di Montepulciano"

Szczególna praktyka enologiczna

Tradycyjna metoda winifikacji przebiega w następujący sposób:

zbiór winogron musi odbywać się poprzez ostrożne sortowanie i suszenie w odpowiednich pomieszczeniach; dopuszcza się częściową dehydratację poprzez wentylację.

Fermentacja, przechowywanie i długotrwałe dojrzewanie (co najmniej trzy lata w przypadku odmiany podstawowej) odbywają się w małych pojemnikach z drewna (caratelli) w odpowiednich pomieszczeniach (vinsantaia), zwykle oddzielonych od pozostałej części wytwórni wina. Są one często umiejscowione pod dachem w celu wzmocnienia sezonowego zakresu temperatur, który ma wpływ na przebieg rozwoju aromatycznego.

b.
Maksymalna wydajność

"Vin Santo di Montepulciano" i "Vin Santo di Montepulciano Riserva"

10 000 kg winogron z hektara

"Vin Santo di Montepulciano" i "Vin Santo di Montepulciano Riserva"

35 hektolitrów z hektara

"Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice"

8 000 kg winogron z hektara

"Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice"

28 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji winogron znajduje się na obszarze administracyjnym gminy Montepulciano w prowincji Siena, w regionie Toskania. Nie obejmuje on niziny Valdichiana.

7.
Główne odmiany winorośli

Grechetto B.

Malvasia bianca Lunga B. - Malvoisier Sangiovese N. - Sangioveto Trebbiano toscano B. - Procanico

8.
Opis związku lub związków

"Vin Santo di Montepulciano" DOC

Uprawy winorośli i enologia stanowią integralną cechę terytorium,

kultury, historii, gospodarki i lokalnych tradycji Montepulciano. Do produkcji winogron "Vin Santo" od zawsze są przeznaczone winnice mogące zapewnić najlepsze warunki pozwalające zagwarantować optymalny stopień dojrzałości, po którym następuje proces selekcji i długotrwałe suszenie winogron.

Chociaż "Vin Santo" jest winem niszowym o nieznacznej ilości produkcyjnej i wysokich kosztach produkcji, jest ono produktem, który łączy w sobie tradycję, kulturę, prestiż enologiczny i wizerunek obszaru Montepulciano.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach unijnych Rodzaj wymogów dodatkowych: dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania.

Opis wymogu:

Wprowadza się obowiązek stosowania na etykietach, obok chronionej nazwy pochodzenia (DOP) "Vin Santo di Montepulciano", określenia szerszego pojęcia geograficznego "Toscana" w celu dokładnego informowania konsumentów o pochodzeniu geograficznym wina.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/15316

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.229.17

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 13/07/2020
Data ogłoszenia: 13/07/2020