Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 216/17)

(Dz.U.UE C z dnia 30 czerwca 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY "CERASUOLO DI VITTORIA"

Numer referencyjny: PDO-IT-A0773-AM02

Data przekazania informacji: 5.3.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Opis win

Opis: obniża się minimalną całkowitą objętościową zawartość alkoholu w "Cerasuolo di Vittoria" i "Cerasuolo di Vitoria Classico" z 13 % do 12,5 % obj.

Uzasadnienie: biorąc pod uwagę jakość winogron użytych do produkcji win DOCG "Cerasuolo di Vittoria" i "Cerasuolo di Vittoria Classico", a także dane odnoszące się do ostatnich pięciu zbiorów na wszystkich czterech obszarach reprezentujących zmienność orograficzną "terroir", średnia odnotowana naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winogronach ze zbiorów była zawsze wyższa niż 12,5 %. W związku z tym pragniemy zaoferować konsumentowi wino, którego zawartość alkoholu pochodzi wyłącznie z cukru użytych winogron, bez konieczności stosowania praktyki wzbogacania w czasie przygotowywania moszczy lub win. Z tego względu, poprzez wyrównanie minimalnej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu przy spożyciu wina, nazwa "Cerasuolo di Vittoria" ma na celu określenie dążenia do naturalności, wyrażenia jakości i cech obszarów przyrodniczych przeznaczonych do produkcji dwóch odmian winorośli nero d'Avola i frappato. Jest to również zgodne z tendencjami rynku, który jest coraz bardziej wyczulony na zrównoważony rozwój oraz dążenie do naturalnych wartości, które w kategoriach jakościowych odzwierciedlają związek ze środowiskiem.

Zmiany dotyczą sekcji 1.3 jednolitego dokumentu (Opis win) oraz art. 6 specyfikacji produktu.

2.
Szczególne praktyki enologiczne

Opis:

zakaz wzbogacania w procesie produkcji.

Uzasadnienie:

zakaz stanowi część wysokiej jakości ram produkcji winogron na potrzeby "Cerasuolo di Vittoria" i "Cerasuolo di Vittoria Classico" DOCG, co zwiększa czynnik naturalny w produkcji tych win; analiza danych dotyczących zbiorów w ostatnich latach pokazuje, że średnia minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winogronach była zawsze wyższa od ustalonego limitu 12,5 % obj. Dlatego też nie ma potrzeby podejmowania działań związanych ze wzbogacaniem podczas wytwarzania moszczy lub win.

Zmiana dotyczy sekcji 1.5 jednolitego dokumentu oraz art. 5 specyfikacji produktu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

"Cerasuolo di Vittoria"

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina
1.
Wino
4.
Opis wina

"Cerasuolo di Vittoria" i "Cerasuolo di Vittoria Classico"

barwa: od wiśniowoczerwonej do purpurowej lub przechodząca w bordo

zapach: od kwiecistego do owocowego; wiśniowy, który w winach dojrzewających może mieć również nuty suchych śliwek, czekolady, skóry, tytoniu

smak: wytrwany, pełny, łagodny, harmonijny

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 27 gramów na litr.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
5.
Praktyki Winiarskie
a)
Szczególne praktyki enologiczne Zakaz wzbogacania

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Zakaz wzbogacania podczas produkcji stanowi część wysokiej jakości ram produkcji winogron na potrzeby "Cerasuolo di Vittoria" i "Cerasuolo di Vittoria Classico" DOCG, co zwiększa czynnik naturalny w produkcji tych win. Wynika to z faktu, że minimalna objętościowa zawartość alkoholu w winogronach wynosi 12,5 %, co gwarantuje, że wina z nich wyprodukowane mają odpowiednią całkowitą objętościową zawartość alkoholu, bez ingerowania poprzez dodawanie egzogennych cukrów.

b)
Maksymalna wydajność

"Cerasuolo di Vittoria", "Cerasuolo di Vittoria Classico"

8 000 kg winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji znajduje się na Sycylii i obejmuje w prowincji Ragusa całe terytorium gmin Vittoria, Comiso, Acate, Chiarmonte Gulfi, Santa Croce Camerina i część obszaru gminy Ragusa. W prowincji Caltanissetta obszar produkcji obejmuje obszar następujących gmin: Niscemi, Gela, Riesi, Butera i Mazzarino. W prowincji Katania obszar produkcji obejmuje obszar następujących gmin: Caltagirone, Licodia Eubea i Mazzarrone.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

Calabrese, N. - Nero d'Avola N.

Frappato N. - Frappato d'Italia

8.
Opis związku lub związków

"Cerasuolo di Vittoria" DOCG

Istotnym elementem związanym z obszarem produkcji są czynniki ludzkie, które poprzez tradycję przyczyniły się do uzyskania win "Cerasuolo di Vittoria" DOCG. Z punktu widzenia analitycznego i organoleptycznego, wina te posiadają wyjątkowe i wyraźne cechy, które pozwalają na ich przejrzystą identyfikację i przypisanie do danego obszaru geograficznego.

9.
Dodatkowe Wymogi Zasadnicze (Pakowanie, Etykietowanie I Inne Wymogi)

BRAK

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/15124

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.216.42

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 30/06/2020
Data ogłoszenia: 30/06/2020