Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2020/C 197/08)

(Dz.U.UE C z dnia 12 czerwca 2020 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"PEBRE BORD DE MALLORCA"/"PIMENTON DE MALLORCA"

Nr UE: PDO-ES-02465 - 20.9.2019 ChNP (X) ChOG ()

1.
Nazwa lub nazwy

"Pebre bord de Mallorca" / "Pimentón de Mallorca"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie Hiszpania
3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.8. Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itp.)

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chroniona nazwa pochodzenia "Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca", zwana dalej "Pimentón de Mallorca", oznacza mielone suszone papryki rodzimej odmiany tap de cortí z gatunku Capsicum annuum L.

"Pimentón de Mallorca" posiada następujące cechy charakterystyczne: organoleptyczne:

słodki smak, o łagodnym posmaku w ustach, bez goryczy czy ostrości,
jednolita pomarańczowoczerwona barwa,
aromat o średniej intensywności, orzeźwiający, o wyraźnie wyczuwalnym zapachu czerwonej papryki bez woni zwęglenia czy spalenia,
delikatna i gładka w dotyku, fizykochemiczne:
maksymalna wielkość cząsteczki: 0,5 mm,
barwa ekstraktu: co najmniej 100 w skali ASTA,
współrzędna barwy L* wynosi ≥ 40,
współrzędna barwy b* wynosi ≥ 38,
maksymalna zawartość wilgoci: 4,2 %,
tłuszcze: 7 %-12 % sss,
kapsaicynoidy wynoszą ≤ 4 ppm.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Do wytwarzania "Pimentón de Mallorca" stosuje się wyłącznie papryki rodzimej odmiany tap de corti.

Świeże papryki ważą 17-20 g i mają długość 4-6 cm. Mają kształt trójkątnej piramidy o zaostrzonym wierzchołku.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Papryki stosowane do wytwarzania "Pimentón de Mallorca" muszą być uprawiane, zbierane i przetwarzane na Majorce. Tym samym pochodzenie produktu jest zagwarantowane, a produkcja nadzorowana.

Produkcja i przetwarzanie odbywają się wyłącznie na Majorce i obejmują następujące etapy: dobór nasion, sianie i uprawa papryk, suszenie, usuwanie szypułek, mielenie i przesiewanie.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Pakowanie należy uznać za ostatni etap przetwarzania i jest ono niezbędne do zapewnienia wyróżniających cech jakości "Pimentón de Mallorca". Musi odbyć się jak najszybciej po przesiewaniu, zawsze w tych samych zakładach, w których papryki są mielone i przesiewane.

Biorąc pod uwagę szczególne cechy produktu - zwłaszcza jego wysoki poziom higroskopijności, który oznacza, że z łatwością pochłania on wilgoć z powietrza, która zmienia konsystencję i służy jako pro-utleniacz, powodując utlenianie się tłuszczów nienasyconych - istotne jest, aby produkt był pakowany tuż po jego przesianiu.

To jełczenie oksydacyjne tłuszczów jest bezpośrednio związane z utratą karotenoidów i charakterystycznej pomarań- czowoczerwonej barwy produktu. Utlenianie się tłuszczów jest główną przyczyną utraty karotenoidów, ponieważ tłuszcze zawarte w pimentón rozpuszczają je i stabilizują.

Ponadto Majorka jest wyspą, a zatem jest oddzielona od Europy kontynentalnej, w związku z czym transport wiąże się z długą podróżą drogą morską. Tym samym wilgotność oraz inne czynniki środowiskowe mogą oddziaływać na jakość "Pimentón de Mallorca", co mogłoby mieć szkodliwy wpływ na jej smak, aromat i właściwości antyoksyda- cyjne.

Z tych powodów produkt "Pimentón de Mallorca" musi być pakowany na obszarze produkcji, aby zagwarantować, że zachowa swoje właściwości.

W celu zapewnienia, aby pimentón została utrzymana w możliwie najlepszym stanie, jest pakowana tuż po przesianiu.

Wykorzystywane opakowanie musi być nowe, czyste, hermetyczne, wykonane z tworzywa nieprzepuszczającego tlenu i pary wodnej, a masa netto jego zawartości nie może przekraczać 5 kg.

Z powyższych względów podział na mniejsze ilości i przepakowywanie są niedozwolone.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Etykieta na każdym opakowaniu "Pimentón de Mallorca" wprowadzanym do obrotu pod chronioną nazwą pochodzenia musi zawierać:

nazwę (tj. chronioną nazwę pochodzenia),
słowa "Denominación de Origen Protegida" [chroniona nazwa pochodzenia],
sekwencyjny kod alfanumeryczny służący ułatwieniu kontroli identyfikowalności.
4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Produkcja i przetwarzanie odbywają się na Majorce.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek z obszarem geograficznym opiera się na wyróżniającej jakości "Pimentón de Mallorca".

Wyróżniającą jakość "Pimentón de Mallorca" można przypisać wykorzystywaniu wyłącznie rodzimej odmiany papryki tap de corti, lokalnemu środowisku (szczególnym i charakterystycznym warunkom geoklimatycznym), tradycyjnym praktykom upraw, jak również określonej technice suszenia (powoli i stopniowo) oraz specyficznej metodzie przetwarzania (obejmującej usuwanie części nasion i całej szypułki).

Dobór nasion do szkółki, tradycyjnie dokonywany na podstawie doświadczenia plantatorów, pozwolił na wyhodowanie rośliny w pełni przystosowanej do środowiska - tap de corti - będącej wynikiem selekcji genetycznej najlepszych okazów, którą przeprowadzano i nadal prowadzi się w sposób tradycyjny. Rolnicy i przetwórcy nabyli doświadczenie w doborze nasion głównie poprzez obserwację wzrostu i dojrzewania papryk, a zdobyta wiedza jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Tap de corti nadaje "Pimentón de Mallorca" jej pomarańczowoczerwoną barwę, wysoką zawartość karotenoidów i nieznaczną zawartość kapsaicyny, co odzwierciedla brak ostrości. Pomarańczowoczerwona barwa jest cechą wyróżniającą, która sprawia, że klienci mogą z łatwością rozpoznać "Pimentón de Mallorca". Jeżeli chodzi o kolorymetrię, wykazano, że kolor charakteryzuje się większą jaskrawością (L*) i silniejszym żółtym składnikiem (b*) niż inne rodzaje pimentón. Charakterystyczna barwa "Pimentón de Mallorca" wynika z wysokiej zawartości karotenoidów, a w szczególności profilu karotenoidowego o dużej zawartości luteiny. Zawartość karotenu ma związek z mocą barwiąca, która jest jedną z cech charakterystycznych "Pimentón de Mallorca". Brak kapsaicyny (<4 ppm) sprawia, że produkt posiada kolejną cechę charakterystyczną: nie jest ostry w smaku.

Majorka ma wyróżniające cechy geoklimatyczne, które stwarzają odpowiednie warunki do polowej uprawy tap de corti bez konieczności wykorzystywania szklarni.

Warunki pogodowe na Majorce w okresie kwiecień-październik, będącym sezonem wegetacyjnym tap de corti, odpowiadają potrzebom rośliny, ponieważ wymaga ona silnego nasłonecznienia, wysokich temperatur i wilgotności. W związku z tym długie godziny nasłonecznienia, temperatury dzienne (22-28 °C) i nocne (16-18 °C) są idealne do uprawy papryk tap de corti. Poziomy wilgotności podczas sezonu uprawnego (50-70 %) również są odpowiednie.

Ponadto na Majorce występuje właściwy rodzaj gleby do uprawy papryk tap de corti, ponieważ jest ona wapienna, jej zwięzłość jest średnia do dużej ze znacznym udziałem materii gruboziarnistej i często gleba ta ma zasadowe pH. Jest bardzo kamienista, co jest dobre dla gospodarki wodnej, ponieważ kamienie działają jak osłona i ograniczają parowanie. Gleba składa się z poziomych warstw, między którymi zalega drobny ił, znakomity do rozwoju systemu korzeniowego papryk (mają one korzenie palowe).

W 2016 r. Uniwersytet Balearów przeprowadził badanie porównawcze dotyczące cech charakterystycznych tap de corti uprawianej na Majorce oraz w innych miejscach na Półwyspie Iberyjskim i ustalił, że tap de corti uprawiana na Majorce ma zawartość karotenoidów o 60 % wyższą niż odmiana uprawiana na półwyspie oraz wyższą zawartość tłuszczów, większą jaskrawość (L), jest bardziej żółta (b) i ma lepszą zdolność barwiącą.

Papryki są zbierane ręcznie, a plantatorzy z doświadczenia wiedzą, kiedy jest na to odpowiedni czas, opierając się na wyglądzie przejrzałego owocu poprzez obserwację egzokarpu i mezokarpu, które stają się całkowicie czerwone, oraz łożyska, które staje się czerwonawe. Przejrzewanie zwiększa zawartość karotenoidów i nadaje paprykom tap de corti ich charakterystyczną barwę.

Jeżeli chodzi o przetwarzanie, istotnym czynnikiem jest fakt, że papryki są suszone w sposób naturalny, co jest możliwe dzięki długim godzinom nasłonecznienia na Majorce, i że różnica temperatur dziennych i nocnych jest umiarkowana i nie ma wpływu na jakość produktu. Charakterystyczna barwa "Pimentón de Mallorca" wynika z metody suszenia.

Usuwanie szypułki i części nasion podczas przetwarzania zwiększa względną zawartość karotenoidów, ponieważ większa ich ilość znajduje się w miąższu papryki.

Suszenie i powolne mielenie w niskiej temperaturze zapobiega denaturacji karotenoidów oraz umożliwia zachowanie barwy i właściwości surowca - papryk tap de corti.

Ponadto wielkość cząsteczek (<0,5 mm) jest mniejsza niż w przypadku innych rodzajów pimentón, co ma pozytywny wpływ na właściwości technologiczne i biodostępność karotenoidów.

Charakterystyczny świeży aromat "Pimentón de Mallorca" jest wynikiem wyróżniającej metody przetwarzania, a w szczególności dwóch czynników. Pierwszym z nich jest usuwanie przed mieleniem szypułek z papryk - najmniej aromatycznych części owoców - a drugim powolne suszenie obejmujące stopniową redukcję wilgoci i zapewniające brak woni zwęglenia czy spalenia.

Ponadto natychmiastowe pakowanie produktu tuż po jego przetworzeniu minimalizuje wpływ wilgotności otoczenia i pozwala na zachowanie wyróżniających cech charakterystycznych.

Ze względu na swoją wyróżniającą jakość "Pimentón de Mallorca" ma znakomitą renomę związaną z obszarem produkcji i potwierdzoną przez historyczne, kulinarne i konsumenckie źródła oraz badania.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)

http://www.caib.es/sites/qualitatagroalimentaria/es/pimentan_de_manorca/

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Przedłużenie ważności rozporządzenia o warunkach zabudowy z podpisem prezydenta

Podczas ostatniego posiedzenia Senat nie wniósł poprawek do noweli ustawy o dostępności wydłużającej o dwa lata ważność rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Ma ono wygasnąć 20 września br. Brak rozporządzenia sparaliżowałby realizację inwestycji. W piątek prezydent podpisał ustawę.

Renata Krupa-Dąbrowska 19.07.2024
Nieczytelna preskrypcja? Farmaceuta sam zadecyduje o dawkowaniu leku

Jeśli na recepcie w ogóle nie wypisano dawkowania leku albo jest ono niemożliwe do rozczytania, farmaceuta sam będzie mógł zadecydować, jaka dawka będzie odpowiednia dla pacjenta. Będzie mógł wydać też pacjentowi maksymalnie cztery opakowania leku, a nie jak do tej pory dwa. Te zasady nie będą jednak dotyczyły leków zawierających substancje psychotropowe lub środki odurzające.

Inga Stawicka 19.07.2024
Renta wdowia będzie dużo kosztować

Współmałżonek zmarłej osoby będzie mógł pobierać równocześnie rentę rodzinną i inne świadczenie emerytalno-rentowe w wybranym przez siebie wariancie – tzw. rentę wdowią. Nie będzie już musiał, jak obecnie, decydować się na wybór tylko jednego świadczenia. Nowe przepisy miałyby wejść w życie od początku 2025 roku. Koszt wprowadzenia renty wdowiej dla państwa wyniesie tylko na początku 8-10 mld zł rocznie.

Beata Dązbłaż 18.07.2024
Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.197.22

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 08/06/2020
Data ogłoszenia: 12/06/2020