Przechowywanie próbek środków spożywczych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 7 kwietnia 1971 r.
w sprawie przechowywania próbek środków spożywczych.

Na podstawie art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245) zarządza się, co następuje:
§  1.
Zarządzenie stosuje się do:
1)
zakładów żywnienia zbiorowego, tj, zakładów wydających odpłatnie lub nieodpłatnie posiłki dla określonych grup konsumentów, jak np. stołówki przy zakładach pracy, szkołach, internatach, domach wczasowych, zakładach opiekuńczo-wychowawczych, zakładach pomocy społecznej, szpitalach i sanatoriach,
2)
zakładów garmażeryjnych, tj. zakładów produkujących wyroby garmażeryjne o krótkim okresie przydatności do spożycia dla zakładów żywienia zbiorowego i dla placówek handlu detalicznego,
3)
zakładów gastronomicznych w zakresie przygotowywanych przez nie posiłków na zamówienie określonej grupy osób, np. grupy wycieczkowej, zjazdowej,
4)
zakładów produkujących w sposób nieprzemysłowy lody typu cukierniczego, nie paczkowane.
§  2.
1.
Zakłady żywienia zbiorowego obowiązane są przechowywać próbki wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku. Próbki te powinny być pobrane bezpośrednio przed wydaniem posiłków do spożycia.
2.
Przepis ust. 1 stosuje się do zakładów gastronomicznych w zakresie przygotowywanych przez nie posiłków na zamówienie grupy wycieczkowej, zjazdowej itp.
§  3.
1.
Zakłady garmażeryjne obowiązane są przechowywać próbki każdej wyprodukowanej partii wyrobów garmażeryjnych o krótkim okresie przydatności do spożycia. Próbki te powinny być pobrane bezpośrednio po zakończeniu produkcji tych wyrobów.
2.
W razie gdy wyroby garmażeryjne wprowadza do obrotu zakładu żywienia zbiorowego, jest on obowiązany pobrać próbkę poszczególnych wyrobów bezpośrednio przy przyjęciu danej partii wyrobów.
3.
Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do zakładów produkujących lody (§ 1 pkt 4).
§  4.
1.
Próbki potraw oraz innych środków spożywczych należy pobierać w następujących ilościach:
1)
zupy 100 g,
2)
mięso, potrawy mięsne i rybne po 50 g,
3)
wędliny i wyroby wędliniarskie po 50 g w jednym kawałku,
4)
jarzyny gotowane, sosy, potrawy mączne oraz mleczne, leguminy i lody po 50 g,
5)
wyroby garmażeryjne po 50 g.
2.
Próbki powinny być pobierane przez kierownika zakładu lub przez osobę przez niego wyznaczoną; osoby te są odpowiedzialne za właściwe pobranie i przechowywanie próbek.
§  5.
1.
Próbki należy pobierać czystymi, uprzednio wyjałowionymi narzędziami metalowymi oraz przechowywać w czystych, wyjałowionych naczyniach (szklanych, porcelanowych, porcelitowych, emaliowanych) zamykanych lub szczelnie przykrywanych.
2.
W naczyniu z próbką należy umieścić w trwały sposób napis określający zawartość, datę i godzinę przygotowania potrawy oraz imię i nazwisko osoby, która pobrała próbkę. Jeżeli do przygotowania potrawy użyto środka spożywczego z konserwy, należy podać również datę i godzinę otworzenia konserwy oraz dane umieszczone na jej opakowaniu, a dotyczące producenta oraz daty produkcji lub terminu ważności. Na naczyniu z próbką wyrobu garmażeryjnego należy umieścić datę i godzinę dostarczenia danego wyrobu.
§  6.
1.
Próbki powinny być przechowywane przez 48 godzin, licząc od chwili ich pobrania, w przeznaczonych wyłącznie na ten cel szafkach lub skrzynkach, w temperaturze stałej nie niższej niż 00 C i nie wyższej niż +40 C.
2.
Szafka lub skrzynka powinna być tak zabezpieczona, aby dostęp do niej miał tylko kierownik zakładu lub osoba przez niego upoważniona.
§  7.
1.
Zakłady, o których mowa w § 1, obowiązane są udostępnić przechowywane próbki organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na ich żądanie.
2.
Jeżeli organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej nie zażądał udostępnienia mu próbki, należy ją po upływie 48 godzin od pobrania zniszczyć.
§  8.
Przepisów zarządzenia nie stosuje się do zakładów żywienia zbiorowego prowadzonych w jednostkach organizacyjnych podległych Ministrowi Obrony Narodowej oraz do zakładów karnych, aresztów śledczych, ośrodków przystosowania społecznego, zakładów poprawczych, schronisk dla nieletnich i do podległych Ministrowi Sprawiedliwości zakładów wychowawczych.
§  9.
Główny Inspektor Sanitarny po porozumieniu z Ministrem Handlu Wewnętrznego może zwolnić określone rodzaje zakładów, o których mowa w § 1, od obowiązku pobierania próbek.
§  10.
Traci moc zarządzenie Ministrów Zdrowia i Handlu Wewnętrznego z dnia 9 stycznia 1956 r. w sprawie przechowywania prób pokarmów w zamkniętych zakładach przemysłu gastronomicznego (Monitor Polski Nr 10, poz. 134).
§  11.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024