Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych oraz wydawania z tych chłodni.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 5 maja 1966 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych oraz wydawania z tych chłodni.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
§  1. 1
1.
Przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych oraz wydawaniu z tych chłodni mięsa wieprzowego w półtuszach, mięsa wołowego w półtuszach i ćwierćtuszach, mięsa cielęcego i baraniego w tuszach stosuje się normy ubytków naturalnych zawarte w załączniku do zarządzenia.
2.
Normy ubytków naturalnych określone w tabelach 1, 2 i 9 załącznika, o którym mowa w ust. 1, oraz zasady określone w § 1-13 tego załącznika mają również zastosowanie przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych oraz wydawaniu z tych chłodni mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych. Jakość i warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do zamrażania i przechowywania, określa norma BN-64/8011-08 »Półtusze wieprzowe zdekompletowane«.
§  2.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 2 października 1962 r. w sprawie norm ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego (Monitor Polski Nr 74, poz. 346).
§  3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 czerwca 1966 r.

ZAŁĄCZNIK 

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO, WOŁOWEGO, CIELĘCEGO I BARANIEGO PODCZAS ZAMRAŻANIA I PRZECHOWYWANIA W CHŁODNIACH SKŁADOWYCH ORAZ WYDAWANIA Z TYCH CHŁODNI

§ 1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne powstałe podczas zamrażania oraz przechowywania w chłodniach składowych oraz wydawania z tych chłodni mięsa luzem:
1)
wieprzowego w półtuszach,
2)
wołowego ze zwierząt dorosłych oraz z jałowic i wolców w półtuszach i w ćwierćtuszach,
3)
cielęcego i baraniego w tuszach.
§  2.
Ubytki naturalne są to ilości wody wyparowanej z mięsa podczas zamrażania i przechowywania oraz straty powstałe wskutek czynności manipulacyjnych.
§  3.
1.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają poszczególne rodzaje i klasy mięsa, różne zakresy temperatur mięsa w momencie przyjmowania, różne systemy zamrażania oraz warunki i okresy przechowywania.
2.
W zależności od osiągania określonych zakresów temperatur w czasie przechowywania mięsa w komorach składowych chłodnie składowe zalicza się do następujących grup:

grupa I od -18,1°C do -22°C

grupa II od -14,1°C do -18°C

grupa III od -10,0°C do -14°C

3.
Chłodnia Wrocławska Nr 1, posiadająca solankowy system chłodzenia, nie jest zaliczana do żadnej z grup chłodni wymienionych w ust. 2.
4.
W szczególnym wypadku dopuszcza się w ramach jednej chłodni utrzymanie w niektórych pomieszczeniach składowych temperatury wyższej od ustalonego zakresu temperatur dla danej grupy chłodni składowych, np. chłodnia zaliczona do grupy I może mieć pomieszczenia składowe w zakresie temperatur przewidzianych dla chłodni grupy II i III.
5.
Zakwalifikowania pomieszczeń składowych, o których mowa w ust. 4, dokonuje dyrektor Zjednoczenia Chłodni Składowych na wniosek dyrektora chłodni.
§  4.
Normy ubytków naturalnych stosuje się, jeżeli sposób zamrażania i przechowywania oraz wymagania, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do chłodni, są zgodne z następującymi normami:

1) PN-57/A-07005. Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach,

2) PN-62/A-07006. Towary żywnościowe. Wytyczne zamrażania w chłodniach,

3) PN-63/A-07007. Towary żywnościowe. Załadowanie powierzchni składowej w chłodniach piętrowych,

4) RN-61-MPSp. i Sk. Chłod. 1. Mięso i podroby. Ocena w chłodniach.

§  5.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do ciężaru mięsa ustalonego przy przyjęciu określają tabele.
§  6.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych są wielkościami maksymalnymi.
§  7.
1.
Podane w tabelach normy ubytków naturalnych odnoszą się do mięsa podczas zamrażania i przechowywania w okresie letnim i zimowym.
2.
Normy ubytków naturalnych mięsa podczas przechowywania ustalone zostały dla okresów pełnomiesięcznych.
3.
Za okres miesięczny przyjmuje się 30 dób.
§  8.
1.
Rozliczeń, ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami o inwentaryzacji i spisywaniu niedoborów.
2.
Jednostką rozliczeniową ubytków naturalnych jest partia mięsa. Szczegółowe zasady określenia partii mięsa i sposobu jej tworzenia regulują obowiązujące przepisy, wydane przez dyrektora Zjednoczenia Chłodni Składowych.
3.
W uzasadnionym wypadku dopuszcza się łączne rozliczanie ubytków naturalnych klas mięsa w ramach jednej partii, jeżeli łączny rzeczywisty ubytek naturalny, przewidziany normami dla poszczególnych klas mięsa, nie przekracza wysokości ubytków naturalnych dla całej partii.
§  9.
1.
W razie przekroczenia określonych normami okresów przechowywania za każdy następny miesiąc stosuje się normy ubytków przewidziane dla ostatniego miesiąca.
2.
W uzasadnionym wypadku, np. w razie przechowywania mięsa przy parownikach, pod kanałami powietrznymi lub przy drzwiach w partiach nie przekraczających 15 ton, obowiązujące normy ubytków naturalnych podczas przechowywania mogą być podwyższone, nie więcej jednak niż o 15%.
§  10.
1.
W razie przerzutu mięsa zamrożonego pomiędzy chłodniami składowymi wysokość norm ubytków naturalnych podczas przechowywania ustala się odrębnie dla każdej chłodni w zależności od grupy, do której dana chłodnia została zaliczona.
2.
Wysokość normy ubytków naturalnych dla okresu przechowywania mięsa zamrożonego w chłodni, otrzymującej mięso z przerzutu z innej chłodni zaliczanej do tej samej grupy, oblicza się według wzoru:

N = a - b

w którym:

N = wysokość normy ubytków naturalnych dla okresu przechowywania mięsa zamrożonego w chłodni otrzymującej;

a = wysokość normy ubytków naturalnych dla całego okresu przechowywania mięsa w chłodni wysyłającej i otrzymującej;

b = wysokość normy ubytków naturalnych dla okresu przechowywania mięsa w chłodni wysyłającej.

3.
Wysokość normy ubytków naturalnych dla okresu przechowywania mięsa zamrożonego w chłodni otrzymującej mięso z przerzutu z innej chłodni, nie zaliczonej do tej samej grupy, oblicza się według wzoru podanego w ust. 2, przyjmując do tego obliczenia wysokość normy ubytków naturalnych dla okresu przechowywania mięsa w chłodni wysyłającej, ustalonej dla grupy chłodni otrzymującej mięso. Rozliczenia ubytków naturalnych w chłodni wysyłającej mięso do innej chłodni dokonuje się według norm ustalonych dla tej grupy chłodni, do której zaliczona jest chłodnia wysyłająca.
4.
W razie przyjęcia do chłodni składowej w drodze przerzutu z innej chłodni mięsa zamrożonego o temperaturze poniżej -8°C, do obliczonej wysokości normy ubytków naturalnych dla okresu przechowywania mięsa w chłodni otrzymującej dodaje się 0,1%.
§  11.
W razie domrażania w zamrażalniach lub komorach składowych mięsa o temperaturze wyższej niż -8°C w momencie przyjęcia do chłodni składowej, normy ubytków naturalnych na domrażanie oblicza się na podstawie procentu podanego w tabeli 9 w stosunku do norm ubytków naturalnych dla mięsa podczas zamrażania w zakresie temperatur do +4°C, podanych w tabelach 1, 3, 5 i 7.
§  12.
W razie powstania ubytków naturalnych nie ujętych niniejszymi normami, ubytki rozlicza się w trybie ustalonym dla rozliczeń ubytków nadzwyczajnych.
§  13.
Szczegółowe normy ubytków naturalnych określają tabele 1-9.

Tabela 1.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach podczas zamrażania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Zakresy temperatur w najgrubszej części półtuszy
do +4°C od +4,1°C do

+10°C

do +10,1°C do

+15°C

1 2 3 4 5
I I 0,54 0,62 0,65
II 0,63 0,72 0,76
III 0,72 0,84 0,87
II I 0,72 0,85 0,88
II 0,81 0,91 1,12
III 0,90 1,10 1,16
III I 0,81 0,97 1,02
II 0,90 1,09 1,16
III 1,00 1,21 1,23
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 0,90 1,06 1,12
II 1,00 1,20 1,26
III 1,09 1,33 1,41

Tabela 2.

Normy ubytków naturalnych mięsa zamrożonego wieprzowego w półtuszach podczas przechowywania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Okresy przechowywania
po 1 miesiącu po 2 miesiącach po 3 miesiącach po 4 miesiącach po 5 miesiącach po 6 miesiącach po 7 miesiącach po 8 miesiącach po 9 miesiącach po 10 miesiącach po 11 miesiącach po 12 miesiącach
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
I I 0,21 0,35 0,48 0,62 0,76 0,88 0,96 1,02 1,08 1,13 1,18 1,22
II 0,23 0,39 0,53 0,66 0,80 0,92 1,00 1,07 1,14 1,20 1,25 1,30
III 0,27 0,43 0,59 0,74 0,88 1,02 1,12 1,20 1,28 1,35 1,41 1,47
II I 0,25 0,41 0,56 0,70 0,85 1,00 1,09 1,17
II 0,29 0,46 0,61 0,75 0,90 1,05 1,15 1,23
III 0,35 0,52 0,68 0,83 1,00 1,17 1,28 1,38
III I 0,32 0,49 0,64 0,80 0,95 1,10 1,20 1,29
II 0,34 0,51 0,67 0,82 0,98 1,14 1,24 1,34
III 0,42 0,60 0,78 0,95 1,15 1,31 1,42 1,52
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 0,45 0,70 0,93 1,12 1,26 1,36
II 0,60 0,88 1,08 1,28 1,44 1,56
III 0,70 0,94 1,20 1,42 1,60 1,72

Tabela 3.

Normy ubytków naturalnych mięsa wołowego ze zwierząt dorosłych w półtuszach i ćwierćtuszach (przody i zady) podczas zamrażania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Zakresy temperatur w najgrubszej części półtuszy (ćwierćtuszy)
do +4°C od +4,1°C do

+10°C

do +10,1°C do

+15°C

1 2 3 4 5
I I 0,63 0,72 0,76
II 0,72 0,84 0,91
III 0,81 0,90 1,00
II I 0,81 0,95 0,98
II 0,90 1,09 1,14
III 1,04 1,26 1,36
III I 0,99 1,17 1,24
II 1,08 1,19 1,39
III 1,35 1,65 1,85
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 1,21 1,47 1,51
II 1,32 1,57 1,69
III 1,65 2,01 2,13

Normy ubytków naturalnych podane w tabeli stosuje się do wszystkich partii, w których ilość przodów nie przekracza 65% ilości ćwierćtusz.

Tabela 4.

Normy ubytków naturalnych mięsa zamrożonego wołowego ze zwierząt dorosłych w półtuszach i w ćwierćtuszach (przody i zady) podczas przechowywania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Okresy przechowywania
po 1 miesiącu po 2 miesiącach po 3 miesiącach po 4 miesiącach po 5 miesiącach po 6 miesiącach po 7 miesiącach po 8 miesiącach po 9 miesiącach po 10 miesiącach po 11 miesiącach po 12 miesiącach
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
I I 0,26 0,45 0,59 0,72 0,83 0,92 1,00 1,07 1,14 1,20 1,26 1,31
II 0,27 0,47 0,61 0,74 0,86 0,96 1,05 1,14 1,22 1,29 1,36 1,42
III 0,33 0,53 0,71 0,86 0,99 1,11 1,21 1,30 1,38 1,46 1,54 1,60
II I 0,32 0,51 0,69 0,85 0,98 1,09 1,18 1,25 1,30 1,34
II 0,35 0,53 0,72 0,89 1,02 1,14 1,25 1,35 1,41 1,47
III 0,40 0,60 0,80 0,98 1,14 1,28 1,40 1,50 1,60 1,68
III I 0,33 0,52 0,71 0,88 1,02 1,15 1,24 1,30 1,36 1,40
II 0,37 0,56 0,75 0,94 1,08 1,21 1,32 1,42 1,50 1,56
III 0,45 0,72 1,00 1,23 1,43 1,58 1,72 1,84 1,93 2,00
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 0,49 0,78 1,06 1,32 1,53 1,71 1,86 1,95
II 0,50 0,84 1,12 1,41 1,62 1,81 1,98 2,13
III 0,67 1,08 1,50 1,84 2,13 2,37 2,58 2,76

Normy ubytków naturalnych podane w tabeli stosuje się do wszystkich partii, w których ilość przodów nie przekracza 65% ilości ćwierćtusz.

Tabela 5.

Normy ubytków naturalnych mięsa wołowego z jałowic i wolców w półtuszach i w ćwierćtuszach (przody i zady) podczas zamrażania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Zakresy temperatur w najgrubszej części półtuszy (ćwierćtuszy)
do +4°C od +4,1°C do

+10°C

do +10,1°C do

+15°C

1 2 3 4 5
I I 0,76 0,85 0,88
II 0,85 0,96 1,11
II I 0,96 1,10 1,12
II 1,05 1,24 1,29
III III 1,16 1,35 1,42
II 1,25 1,46 1,57
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 1,27 1,48 1,55
II 1,37 1,60 1,72

Tabela 6.

Normy ubytków naturalnych mięsa zamrożonego wołowego z jałowic i wolców w półtuszach i w ćwierćtuszach (przody i zady) podczas przechowywania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Okresy przechowywania
po 1 miesiącu po 2 miesiącach po 3 miesiącach po 4 miesiącach po 5 miesiącach po 6 miesiącach po 7 miesiącach po 8 miesiącach po 9 miesiącach po 10 miesiącach po 11 miesiącach po 12 miesiącach
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
I I 0,24 0,36 0,47 0,59 0,71 0,83 0,95 1,07 1,19 1,31 1,42 1,54
II 0,25 0,38 0,50 0,62 0,74 0,87 0,99 1,11 1,23 1,36 1,48 1,60
II I 0,30 0,44 0,57 0,70 0,84 0,98 1,11 1,25 1,38 1,52
II 0,33 0,48 0,62 0,76 0,91 1,05 1,20 1,34 1,48 1,63
III I 0,31 0,45 0,50 0,74 0,88 1,02 1,16 1,30 1,44 1,59
II 0,35 0,51 0,66 0,81 0,97 1,13 1,28 1,43 1,59 1,74
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 0,46 0,67 0,90 1,11 1,32 1,53 1,74 1,95
II 0,52 0,76 0,99 1,21 1,45 1,69 1,92 2,14

Normy ubytków naturalnych podane w tabeli stosuje się do wszystkich partii, w których ilość przodów nie przekracza 65% ilości ćwierćtusz.

Tabela 7.

Normy ubytków naturalnych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach podczas zamrażania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Zakresy temperatur w najgrubszej części tuszy
do +4°C od +4,1°C do

+10°C

od +10,1°C do

+15°C

1 2 3 4 5
I I 0,88 0,93 1,03
II 0,98 1,19 1,26
II I 1,12 1,29 1,34
II 1,23 1,47 1,55
III I 1,22 1,42 1,49
II 1,34 1,70 1,72
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 1,34 1,56 1,63
II 1,47 1,87 1,89

Tabela 8.

Normy ubytków naturalnych mięsa zamrożonego cielęcego i baraniego w tuszach podczas przechowywania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Okresy przechowywania
po 1 miesiącu po 2 miesiącach po 3 miesiącach po 4 miesiącach po 5 miesiącach po 6 miesiącach
1 2 3 4 5 6 7 8
I I 0,49 0,79 1,00 1,14 1,26 1,35
II 0,53 0,86 1,12 1,25 1,38 1,48
II I 0,59 0,90 1,11 1,25
II 0,66 1,00 1,23 1,39
III I 0,67 0,96 1,18 1,32
II 0,74 1,06 1,31 1,46
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 1,00 1,44 1,77
II 1,11 1,59 1,96

Tabela 9.

Dodatkowe normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach, wołowego ze zwierząt dorosłych oraz z jałowic i wolców w półtuszach i w ćwierćtuszach oraz baraniego i cielęcego w tuszach o temperaturze powyżej -8°C przy domrażaniu.

Przy temperaturze mięsa domrażanego w stopniach C Normę ubytków naturalnych podwyższa się o %
od do
-8 i niżej 0
-7,9 -5,1 20
-5,0 -3,1 40
-3,0 -2,1 60
-2,0 -1,5 80
-1,4 -0,0 100
-0,0 +4,0 110
1 § 1 zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 21 czerwca 1967 r. (M.P.67.36.171) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1967 r.

Zmiany w prawie

Nalewki już bez barwników, soków i dodatkowych aromatów

We wtorek, 20 sierpnia, zaczęły obowiązywać przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa dotyczące znakowania napojów alkoholowych. Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane przy wyrobie "nalewek", nowe zasady wykluczają możliwość ich barwienia, aromatyzowania czy też dodawania do nich soków owocowych.

Krzysztof Koślicki 20.08.2024
Nowe wzory wniosków o wydanie interpretacji podatkowych

Nowe wzory dotyczą zarówno wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej, interpretacji ogólnej przepisów prawa podatkowego, jak i wniosku wspólnego o wydanie w indywidualnej sprawie interpretacji przepisów prawa podatkowego. Oparto je na wzorach dotychczas obowiązujących z 2022 roku. Wprowadzono do nich jednak zmiany porządkujące i aktualizujące.

Agnieszka Matłacz 08.08.2024
Nowe wymagania dotyczące laboratoriów diagnostycznych

W Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenie w sprawie medycznych laboratoriów diagnostycznych. W dokumencie określono szczegółowe warunki, jakim powinny odpowiadać pod względem infrastruktury. Uszczegółowiono także kwalifikacje personelu i kierownika laboratorium. Nowe zalecenia obowiązują od 7 sierpnia. Przewidziano jednak czas przejściowy na ich wprowadzenie.

Monika Stelmach 07.08.2024
Jest regulamin działania Zespołu do spraw Świadczeń z Funduszu Kompensacyjnego

Minister zdrowia wydał kolejne przepisy dotyczące Funduszu Kompensacyjnego Zdarzeń Medycznych. Określił regulamin Zespołu do spraw Świadczeń z tego funduszu, działającego przy Rzeczniku Praw Pacjenta, do zadań którego należy sporządzanie opinii o wystąpieniu zdarzenia medycznego i jego skutkach. Określono też wynagrodzenie członków tego zespołu.

Agnieszka Matłacz 07.08.2024
ZUS przesłucha bliskich i sąsiadów, by ustalić, jak żyli małżonkowie?

Nie wiadomo, dlaczego ustawodawca uzależnił prawo do renty wdowiej od pozostawania we wspólności małżeńskiej do dnia śmierci małżonka. W efekcie rozwiedziona małżonka lub wdowa, która do dnia śmierci męża nie pozostawała z nim we wspólności małżeńskiej, nie otrzyma nie tylko renty rodzinnej, ale i renty wdowiej. Zdaniem prawników ustawa nadaje się do zmiany - i to pilnej.

Grażyna J. Leśniak 06.08.2024
Od piątku nowe sankcje UE w obszarze transportu drogowego

2 sierpnia br. wchodzą w życie nowe zasady dotyczące przedsiębiorstw transportu drogowego, w związku z przyjęciem kolejnego pakietu sankcji wobec Białorusi - przypomina resort finansów. Przedsiębiorstwa transportu drogowego zostały zobowiązane do ujawniania właściwym organom krajowym na ich żądanie swojej struktury własnościowej.

Krzysztof Koślicki 01.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1966.22.119

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych oraz wydawania z tych chłodni.
Data aktu: 05/05/1966
Data ogłoszenia: 19/05/1966
Data wejścia w życie: 01/06/1966