Społeczna kontrola handlu, gastronomii i niektórych usług.

UCHWAŁA
RADY MINISTRÓW I CENTRALNEJ RADY ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH
z dnia 7 października 1964 r.
w sprawie społecznej kontroli handlu, gastronomii i niektórych usług.

W celu:
- lepszego zabezpieczenia interesów konsumentów i odbiorców usług handlowych, gastronomicznych i niektórych innych usług świadczonych ludności,

- usprawnienia pracy i usunięcia niedociągnięć w działalności handlowej i usługowej oraz

- pomocy w wykrywaniu nadużyć w tym zakresie na szkodę państwa i ludności, a także usuwaniu przyczyn ich powstawania

Rada Ministrów i Centralna Rada Związków Zawodowych postanawiają, co następuje:

§  1.
1.
Związki zawodowe organizują społeczną kontrolę handlu, gastronomii i niektórych usług według zasad ustalonych w uchwale.
2.
Przedmiotem kontroli społecznej jest działalność na rzecz ludności handlu detalicznego, przemysłu gastronomicznego i zakładów usługowych.
3.
Zakres kontroli społecznej usług określi Centralna Rada Związków Zawodowych w porozumieniu z Ministrami Handlu Wewnętrznego oraz Gospodarki Komunalnej, Przewodniczącym Komitetu Drobnej Wytwórczości i zarządami właściwych centralnych związków spółdzielczych.
4.
Do zakresu działania kontroli społecznej należy:
1)
kontrolowanie jednostek handlu, przemysłu gastronomicznego i usług dla ludności we wszystkich miejscach, gdzie wykonywane są czynności sprzedaży i usługi, oraz postulowanie usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości i przyczyn ich powstawania,
2)
udział w kontroli wykonywanej przez państwowe organy kontroli,
3)
przekazywanie zainteresowanym instytucjom informacji o rezultatach kontroli.
5.
W uzasadnionych wypadkach kontrola może być przeprowadzana także w jednostkach hurtu i w zakładach produkcyjnych.
6.
Podstawowym zadaniem kontroli jest ujawnianie i pomoc w usuwaniu nadużyć na szkodę ludności, w usuwaniu braków w zaopatrzeniu rynku, asortymentach oraz w jakości towarów, wyrobów i usług, w organizacji obsługi oraz kulturze handlu i usług, a także poziomie sanitarno-higienicznym wykonywanej działalności, pod kątem ochrony i w interesie odbiorców indywidualnych.
§  2.
1.
Kontrola wykonywana jest przez kontrolerów społecznych powoływanych na czas określony przez wojewódzkie komisje związków zawodowych spośród osób o nieposzlakowanej przeszłości, odznaczających się wysokimi zaletami społeczno-etycznymi. Kontrolerami społecznymi, obok robotników, powinni być pracownicy umysłowi i renciści.
2.
Kontrolę zarządza właściwa dla danego terenu instancja związków zawodowych (wojewódzka lub powiatowa komisja związków zawodowych) po porozumieniu z prezydium właściwej rady narodowej lub organem Państwowej Inspekcji Handlowej.
3.
Kontrola może być przeprowadzona z inicjatywy instancji związkowej lub innej organizacji społecznej, komitetu blokowego albo kontrolera społecznego.
§  3.
Kontroli podlegają uspołecznione i nie uspołecznione jednostki handlowe, gastronomiczne i usługowe (§ 1 ust. 4).
§  4.
1.
Organizację kontroli, a w szczególności sposób powoływania kontrolerów społecznych oraz tworzenia grup kontrolerów społecznych i zlecanie im zadań kontrolnych, określi Centralna Rada Związków Zawodowych.
2.
Zakres i metody pracy kontrolerów społecznych, sposób załatwiania wniosków pokontrolnych oraz inne sprawy związane z funkcjonowaniem kontroli określi Centralna Rada Związków Zawodowych w porozumieniu z Ministrami Handlu Wewnętrznego oraz Gospodarki Komunalnej, Przewodniczącym Komitetu Drobnej Wytwórczości i zarządami właściwych centralnych związków spółdzielczych.
3.
Tryb współdziałania kontrolerów społecznych, z Państwową Inspekcją Handlową, a w szczególności włączania kontrolerów społecznych do inspekcji przeprowadzanych przez organy Państwowej Inspekcji Handlowej, regulują odrębne przepisy.
§  5.
1.
Kontrola społeczna może być wykonywana doraźnie lub okresowo.
2.
Kontrole przeprowadzane są co najmniej dwuosobowo.
§  6.
Kontrolerzy społeczni wykonują funkcje w godzinach wolnych od pracy zawodowej. W wypadkach ściśle określonych w instrukcji Centralnej Rady Związków Zawodowych kontrola może być przeprowadzona w godzinach pracy zawodowej kontrolera. Zwolnienie kontrolera na ten okres odbywa się zgodnie z obowiązującymi przepisami na wniosek powiatowej lub wojewódzkiej komisji związków zawodowych.
§  7.
Dokumenty upoważniające do przeprowadzenia kontroli i dokumenty niezbędne do wykonywania czynności kontrolnych wydają na wniosek właściwej instancji związkowej właściwe organy prezydiów rad narodowych lub organy Państwowej Inspekcji Handlowej.
§  8.
Kierownicy kontrolowanych jednostek obowiązani są zapewnić warunki umożliwiające sprawne wykonanie czynności przez kontrolerów społecznych.
§  9.
Przy wykonywaniu kontroli w jednostkach spółdzielczych należy zapewnić współudział samorządu spółdzielczego na zasadach określonych w instrukcji Centralnej Rady Związków Zawodowych, uzgodnionej z zarządami właściwych centralnych związków spółdzielczych.
§  10.
Kontrolerzy społeczni są obowiązani objąć swoimi wnioskami pokontrolnymi również uzasadnione postulaty załóg kontrolowanych jednostek, dotyczące polepszenia działalności oraz warunków pracy w tych jednostkach.
§  11.
Właściwe instancje związkowe powinny być zawiadamiane o sposobie załatwienia wniosków pokontrolnych.
§  12.
1.
Instancje związkowe w porozumieniu z innymi organizacjami społecznymi (komitetami Frontu Jedności Narodu, Ligą Kobiet itp.) oraz komisjami rad narodowych powinny organizować spotkania z konsumentami w obecności przedstawicieli właściwych organizacji handlu, gastronomii i usług oraz przedstawicieli właściwych organów prezydiów rad narodowych, w celu omówienia sposobów wykorzystania wyników kontroli społecznej.
2.
Rady zakładowe powinny popularyzować osiągnięcia kontrolerów społecznych, informując załogi o wykorzystaniu ich pracy kontrolnej dla poprawy funkcjonowania jednostek handlu, przemysłu gastronomicznego i usług.
§  13.
1.
Minister Handlu Wewnętrznego oraz właściwe organy prezydiów wojewódzkich rad narodowych (rad narodowych miast wyłączonych z województw) zapewnią fachowy instruktaż i pomoc w organizacji kontroli społecznej.
2.
Minister Handlu Wewnętrznego wyznaczy spośród pracowników Państwowej Inspekcji Handlowej stałych pracowników do ścisłej współpracy z wojewódzkimi (powiatowymi) komisjami związków zawodowych w sprawach kontroli społecznej.
§  14.
Wykonanie uchwały porucza się Prezesowi Rady Ministrów, Ministrom Handlu Wewnętrznego oraz Gospodarki Komunalnej, Przewodniczącemu Komitetu Drobnej Wytwórczości, prezydiom wojewódzkich rad narodowych (rad narodowych miast wyłączonych z województw), zarządom głównym związków zawodowych oraz wojewódzkim komisjom związków zawodowych.
§  15.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Ratownik medyczny nauczy się na kursie, jak robić USG i stwierdzać zgon

Weszło w życie rozporządzenie w sprawie kursów kwalifikacyjnych dla ratowników medycznych. To konsekwencja przyznania tej grupie zawodowej nowych uprawnień: stwierdzania zgonu, do którego doszło podczas akcji medycznej, wykonania badania USG według protokołów ratunkowych oraz kwalifikacji do szczepienia i wykonania szczepienia przeciw COVID-19. Nowe przepisy określają jak będzie wyglądać egzamin i wzór zaświadczenia potwierdzającego odbycie kursu kwalifikacyjnego.

Agnieszka Matłacz 05.06.2024
MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1964.70.324

Rodzaj: Uchwała
Tytuł: Społeczna kontrola handlu, gastronomii i niektórych usług.
Data aktu: 07/10/1964
Data ogłoszenia: 21/10/1964
Data wejścia w życie: 21/10/1964