KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), w szczególności jego art. 10 i 15,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 1 ust. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2191/81 z dnia 31 lipca 1981 r. w sprawie przyznawania pomocy w odniesieniu do zakupu masła przez instytucje i organizacje o celu niezarobkowym(2) określa masło, na rzecz którego może być przyznana pomoc na podstawie tego rozporządzenia.
(2) Artykuł 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 429/90 z dnia 20 lutego 1990 r. w sprawie przyznawania w formie przetargu pomocy na koncentrat masła przeznaczony do bezpośredniego spożycia we Wspólnocie(3) określa koncentrat masła, na rzecz którego może być przyznana pomoc na podstawie tego rozporządzenia.
(3) Artykuł 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2571/97 z dnia 15 grudnia 1997 r. w sprawie sprzedaży masła po obniżonych cenach oraz przyznawania pomocy do śmietany, masła i koncentratu masła, przeznaczonych do wykorzystania w produkcji ciast, lodów i innych środków spożywczych(4) określa masło, koncentrat masła i śmietanę podlegające subsydiowaniu w sytuacji, gdy są wykorzystywane wyłącznie w produktach końcowych, na rzecz których mogą być przyznane środki przewidziane w tym rozporządzeniu.
(4) W celu zapewnienia przyznawania subsydiów wyłącznie produktom oferujący wysoki standard ochrony zdrowia, masło, koncentrat masła i śmietana, o których mowa w rozporządzeniach (EWG) nr 2191/81, (EWG) nr 429/90 i (WE) nr 2571/97, powinny spełniać wymogi dyrektywy Rady 92/46/EWG(5), w szczególności przygotowywania w zatwierdzonym zakładzie oraz zgodności z wymogami znakowania znakiem jakości zdrowotnej określonymi w załączniku C rozdział IV sekcja A tej dyrektywy.
(5) Rozporządzenia (EWG) nr 2191/81, (EWG) nr 429/90 i (WE) nr 2571/97 powinny zatem zostać odpowiednio zmienione.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 29 kwietnia 2004 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 186/2004 (Dz.U. L 29 z 3.2.2004, str. 6).
(2) Dz.U. L 213 z 1.8.1981, str. 20. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1565/2001 (Dz.U. L 208 z 1.8.2001, str. 15).
(3) Dz.U. L 45 z 21.2.1990, str. 8. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 124/1999 (Dz.U. L 16 z 21.1.1999, str. 19).
(4) Dz.U. L 350 z 20.12.1997, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 186/2004.
(5) Dz.U. L 268 z 14.9.1992. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).