KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 121/67 z 13 czerwca 1967 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), a zwłaszcza jego art. 4 ust. 6 i art. 5 ust. 3 oraz drugi akapit art. 22;
a także mając na uwadze co następuje:
w myśl art. 4 i 5 rozporządzenia (EWG) nr 121/67 należy uchwalić szczegółowe zasady jego stosowania w odniesieniu do skupu prowadzonego przez agencje interwencyjne;
mając na celu zorganizowanie efektywnego skupu przez agencje interwencyjne należy ustalić kryteria doboru ośrodków interwencyjnych pod kątem skupu; wybór takich ośrodków powinien być determinowany pewnymi technicznymi wymaganiami zapewniającymi prawidłowe przechowywanie mięsa w niskiej temperaturze;
w celu zapewnienia racjonalnej efektywności skupu należy ustalić minimalną ilość produktu objętego skupem, której wielkość zmienia się w zależności od produktu;
aby zapewnić jednakowe traktowanie oferujących swoje produkty, należy określić cenę skupu i miejsce przejmowania produktu przez agencję interwencyjną; miejscem tym może być zasadniczo ośrodek skupu, do którego sprzedający zamierza dostarczyć swoje produkty; należy pozostawić w gestii agencji interwencyjnej wyznaczenie innego miejsca, jeżeli przejęcie przez sprzedającego w ośrodku nie jest możliwe;
polityka interwencyjna Wspólnoty musi być kontynuowana w sposób efektywny; w związku z tym zalecane jest upewnienie się, że produkt skupiony, a następnie zagospodarowany, spełnia wymagania ustalone w dyrektywach na temat ochrony zdrowia; ponadto zalecane jest, aby produkty takie spełniały pewne wymagania techniczne, a jeżeli chodzi o tusze wieprzowe, aby były one klasyfikowane według rozporządzenia Komisji (EWG) nr 211/67 z 27 czerwca 1967 r. ustalającego wspólną skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(2);
w celu umożliwienia Komisji ogólnego wglądu w stosowanie instrumentów interwencyjnych należy powziąć postanowienie, że Państwa Członkowskie informują Komisję w sposób ciągły o szczegółach odnoszących się do takich instrumentów;
instrumenty przewidziane niniejszym rozporządzeniem są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny;
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie obowiązuje w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 1 kwietnia 1968 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean REY |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. 121 z 29.07.1964, str. 2012/64.
(2) Dz.U. 192 z 27.10.1966, str. 3302/66.
(3) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 2012/64.
(4) Dz.U. L 256 z 11.10.1969, str. 1.
(5) Dz.U. L 234 z 23.10.1970, str. 1.
(6) Dz.U. L 371 z 30.12.1987, str. 14.
1 Art. 1 ust. 2 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2665/70 z dnia 29 grudnia 1970 r. (Dz.U.UE.L.70.284.55) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 stycznia 1971 r.
2 Art. 5 ust. 1 zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 2665/70 z dnia 29 grudnia 1970 r. (Dz.U.UE.L.70.284.55) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 stycznia 1971 r.
3 Art. 5 ust. 2 lit. d) dodana przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 3498/88 z dnia 9 listopada 1988 r. (Dz.U.UE.L.88.306.32) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 listopada 1988 r.
4 Art. 7 ust. 1 zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 2665/70 z dnia 29 grudnia 1970 r. (Dz.U.UE.L.70.284.55) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 stycznia 1971 r.
5 Art. 7 ust. 2 zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 2665/70 z dnia 29 grudnia 1970 r. (Dz.U.UE.L.70.284.55) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 stycznia 1971 r.
6 Załącznik:-zmieniony przez art. 4 rozporządzenia nr 2665/70 z dnia 29 grudnia 1970 r. (Dz.U.UE.L.70.284.55) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 stycznia 1971 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 4160/87 z dnia 29 grudnia 1987 r. (Dz.U.UE.L.87.392.46) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1988 r.