KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów (1), w szczególności jego art. 13 ust. 4,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 162/66/EWG z dnia 27 października 1966 r. w sprawie handlu olejami i tłuszczami między Wspólnotą a Grecją (2), w szczególności jego art. 4 ust. 4 i art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji nr 172/66/EWG z dnia 5 listopada 1966 r. (3), zmienione rozporządzeniem nr 192/66/EWG (4), ustaliło współczynniki równoważności dla nierafinowanej oliwy z oliwek różnych odmian i o różnej jakości; ze względu na odnotowany rozwój rynku światowego oraz rynku greckiego, stosowne wydaje się wprowadzenie zmian do Załącznika do wyżej wymienionego rozporządzenia;
w celu zapewnienia prawidłowego zastosowania systemu opłat konieczne może okazać się zastosowanie przez Komisję w pewnym okresie odmiennych lub nowych współczynników równoważności, aż do wprowadzenia zmiany do Załącznika do rozporządzenia nr 172/66/EWG, w celu jego uporządkowania;
Komitet Zarządzający ds. Olejów i Tłuszczów nie przedstawił opinii w terminie wyznaczonym przez swego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 31 października 1968 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean REY |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.09.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. 197 z 29.10.1966, str. 3393/66.
(3) Dz.U. 202 z 7.11.1966, str. 3481/66.
(4) Dz.U. 220 z 30.11.1966, str. 3734/66.