POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA
CZŁONKOWSKIEGO
"Carne Mirandesa"
Nr UE: PDO-PT-0241-AM03 - 29 listopada 2024
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Carne Mirandesa"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Portugalia
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
4. Opis zatwierdzonych zmian
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012:
Wszystkie proponowane zmiany są zmianami standardowymi, ponieważ nie są zmianami na poziomie Unii (art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143 oraz art. 6 i 6b rozporządzenia (UE) nr 664/2014 z dnia 18 grudnia 2013 r.).
1. Nazwa
Pierwotny termin "Carne Bovina Mirandesa" zastępuje się terminem "Carne Mirandesa", który odpowiada prawidłowej nazwie i pierwotnej zarejestrowanej nazwie.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Opis
1. Skreśla się termin "chłodzenie", ponieważ celem jest objęcie również zamrażania. W ramach krajowych konkursów na tradycyjne portugalskie mięso autoryzowani dostawcy przeprowadzili analizy sensoryczne, w których nie stwierdzono żadnych różnic sensorycznych między kawałkami zamrożonymi a kawałkami schłodzonymi, w sytuacji gdy kawałki zamrożono i rozmrożono w sposób prawidłowy pod względem technicznym.
2. W prezentacji handlowej dodano opis produktu.
3. Przedmiotowa zmiana w specyfikacji produktu jest uzasadniona zarówno potrzebą rozróżnienia między kategoriami wiekowymi uznanymi w ustawodawstwie ("vitelao" (roczniak), "vitela" (cielęcina), "touro" (byk)), jak i potrzebą sprecyzowania minimalnego czasu dojrzewania w celu zapewnienia lepszej kontroli sposobu przetwarzania tusz. Dostosowano również klasyfikację tusz do obowiązujących przepisów w celu ułatwienia odpowiednich kontroli.
4. Z myślą o zaspokojeniu potrzeb rynku i dostosowaniu do wielkości gospodarstw dodano kategorie "Mamona" oraz "Vaca" i "Touro", które są silnie powiązane z produktem oferowanym przez te gospodarstwa. Celem jest sprawienie, aby produkt wyróżniał się na rynku, a jednocześnie zwiększenie wartości produkcji z jak największą szczegółowością. W tym kontekście gospodarstwa posiadające niewielką liczbę krów produkują jedynie "vitela mamona", natomiast większe gospodarstwa nie mogą wytwarzać tego samego produktu, co prowadzi do rozdzielenia i stworzenia nowego produktu (mamona). Jeżeli chodzi o kategorie "Vaca" i "Touro", na rynku istnieje popyt na ten rodzaj produktu i należy dokonać rozróżnienia, aby móc produkt wycenić i wyróżnić, a w obecnej sytuacji jest to niemożliwe.
5. Podwyższono kategorie wiekowe "Vitelo" i "Novilho", ponieważ ze względów związanych z konkurencyjnością i zrównoważonym rozwojem gospodarstwa muszą również zwiększyć pogłowie stad, co wymaga ostrożnego, a przede wszystkim planowanego zarządzania paszą. Zmiana klimatu doprowadziła jednak do ograniczeń związanych z paszą, co oznacza, że zwierzęta muszą spędzać więcej czasu w gospodarstwach, aby spełnić normy jakości wymagane w ramach chronionej nazwy pochodzenia. Dzięki zwiększeniu kategorii wiekowych możliwe jest zatem utrzymanie wartości i zapewnienie jakości produktów.
6. Poprawiono charakterystykę organoleptyczną i usunięto informacje uogólnione, takie jak "niepowtarzalny smak".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
3. Prezentacja handlowa
Usunięto fakultatywny znak certyfikacji.
Kawałki mięsa opisano bardziej szczegółowo, a sposób, w jaki są one wprowadzane do obrotu, dostosowano do potrzeb konsumentów.
Zamrażanie produktu jest dozwoloną metodą konserwowania, ponieważ spełnia wymogi rynku i umożliwia zwiększenie konkurencyjności.
W dziedzinie zamrażania zaszły zmiany i obecnie metoda ta odgrywa ważną rolę w handlu światowym. W związku z tym producenci są obecnie w stanie wprowadzać produkt do obrotu w postaci mrożonej i zachowywać jednocześnie wysokie standardy jakości i autentyczność nazwy pochodzenia. Zamrażanie odpowiada wymogom dotyczącym wprowadzania do obrotu, ponieważ produkty przetworzone wykonane w 100 % z mięsa, które nie zawierają dodatków ani środków konserwujących, nie mogą być wprowadzane do obrotu przy użyciu innej metody konserwacji (chłodzenia).
Metoda ta zapewnia bezpieczne konserwowanie plastrów mięsa i surowych wyrobów mięsnych, a zarazem wydłuża okres przydatności produktu do spożycia i umożliwia reagowanie na wahania popytu i podaży w skali roku.
Potwierdzono, że mrożenie nie zmienia właściwości "Carne Mirandesa". W ramach krajowych konkursów na tradycyjne portugalskie mięso autoryzowani dostawcy przeprowadzili analizy sensoryczne, w których nie stwierdzono żadnych różnic sensorycznych między kawałkami zamrożonymi a kawałkami schłodzonymi, w sytuacji gdy kawałki zamrożono i rozmrożono w sposób prawidłowy pod względem technicznym.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
4. Pkt 3 dotyczący zasad produkcji - pasza dla zwierząt
Pkt 3 zasad produkcji stanowi, że:
Mieszanka paszowa uzupełniająca dla zwierząt przeznaczonych do uboju musi składać się z produktów naturalnych - kukurydzy, ziemniaków, rzepy pastewnej, jęczmienia zielonego, siana; nie może zawierać produktów, które zakłócają normalny wzrost i rozwój zwierząt.
Proponowana zmiana:
Podstawową metodą żywienia zwierząt jest wypas.
Wszystkie pasze, którymi karmi się zwierzęta, muszą pochodzić z wyznaczonego obszaru geograficznego. Pasze spoza obszaru geograficznego można wykorzystywać wyłącznie w celu zapewnienia dobrostanu zwierząt w przypadku niedoboru paszy produkowanej w regionie (ze względu na nadzwyczajne warunki meteorologiczne, epidemie chorób zakaźnych, zanieczyszczenie substancjami toksycznymi lub pożary), o ile nie przekraczają one 50 % suchej masy rocznie.
Pasza ta musi spełniać te same standardy jakości i mieć taki sam skład jak pasza pochodząca z obszaru geograficznego.
Pasza lecznicza jest niedozwolona.
Po odsadzeniu i przed ubojem cielęta, z których pozyskano mięso należące do kategorii "Vitelo", można żywić na ostatnim etapie albo przez wypas albo w pomieszczeniach lub z połączeniem obu tych metod. Na etapie tuczu ich dieta jest zazwyczaj uzupełniana zbożami (takimi jak żyto, kukurydza, jęczmień, owies, pszenżyto lub sorgo) lub roślinami wysokobiałkowymi (takimi jak soczewica, bób, ciecierzyca, fasola, groch, łubin, chleb świętojański lub soja).
W ramach diety zwierzętom można również podawać witaminy lub związki mineralne, tak aby można było odpowiednio zaspokoić ich potrzeby metaboliczne.
Zwierzęta powyżej jednego roku życia (kategorie mięsa "Novilho", "Vaca" i "Touro") pasą się na naturalnych pastwiskach, a także żywią się paszą oraz produktami owocowymi i warzywnymi, gdy możliwości wypasu są ograniczone. Żywienie tych zwierząt można również uzupełniać w taki sam sposób jak w przypadku cieląt, z których pozyskiwane jest mięso kategorii "Vitelo", ale nie w takim samym zakresie.
Uzasadnienie:
a) Jeżeli istnieje niedobór paszy produkowanej w regionie, w celu zagwarantowania dobrostanu zwierząt wykorzystuje się paszę produkowaną poza regionem, która pod względem składników i składu jest bardzo podobna do paszy produkowanej w regionie.
b) Ilość paszy spoza obszaru geograficznego nie może przekraczać 50 % suchej masy rocznie.
c) Wyjaśniono warunki, na jakich zezwala się na korzystanie z paszy spoza obszaru geograficznego, z uwzględnieniem art. 1 ust. 2 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 z dnia 18 grudnia 2013 r.:
"W zakresie, w jakim zapewnienie pochodzenia paszy w całości z określonego obszaru geograficznego nie jest technicznie wykonalne, można dodać paszę pochodzącą spoza tego obszaru, pod warunkiem że nie ma to wpływu na jakość produktu lub jego cechy charakterystyczne wynikające zasadniczo ze związku ze środowiskiem geograficznym. Udział paszy pochodzącej spoza określonego obszaru geograficznego w żadnym przypadku nie przekracza w danym roku 50 % suchej masy."
d) Sytuacje, w których następuje niedobór, wynikają głównie z dwóch czynników. Z jednej strony jedną z cech klimatu w regionie (którą najwyraźniej wzmacnia zmiana klimatu) jest występowanie stosunkowo częstych okresów suszy lub innych warunków meteorologicznych, które są szkodliwe dla produkcji rolnej. Z drugiej strony sytuacja rolnictwa w regionie jest coraz gorsza, głównie w następstwie starzenia się społeczeństwa i malejącej liczby ludności. Na przykład według Krajowego Urzędu Statystycznego w regionie "północnym" (NUTS II), do którego należy obszar geograficzny "CARNE MIRANDESA", w okresie trzydziestoletnim odnotowano spadek produkcji zbóż o ponad 70 % z 371 tys. ton w 1987 r. do 110 tys. ton w 2017 r. (371 tys. ton w 1987 r., 251 tys. ton w 1997 r., 139 tys. ton w 2007 r., 110 tys. ton w 2017 r.).
e) Zmiana ta umożliwia również reagowanie na sytuacje, w których dostępność pasz zgodnych ze specyfikacjami innego systemu jakości (produkcja ekologiczna) jest na danym obszarze geograficznym ograniczona.
f) W tych okolicznościach jakość mięsa uzyskanego ze zwierząt, którym dostarcza się tę paszę, spełnia normy jakości wymagane w specyfikacji produktu.
g) Proponowana zmiana stanowi również odpowiedź na wniosek o ulepszenia zaproponowany w piśmie Komisji nr ref.: Ares(2022)4048192 z 31 maja 2022 r.: "W ramach rozwiązania alternatywnego można przedstawić maksymalny odsetek uzupełniającej mieszanki paszowej (np. zbóż, białek) w okresie życia zwierząt lub w ciągu roku".
h) Proponowana zmiana wchodzi w zakres art. 1 ust. 2 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 z dnia 18 grudnia 2013 r. oraz art. 47 rozporządzenia 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r.
i) Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie polega na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia, nie ma wpływu na związek między produktem a obszarem geograficznym określonym w specyfikacji produktu ani nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
5. Krojenie i pakowanie
Dodaje się nowy punkt. Ma to na celu zapewnienie właściwego monitorowania oraz ochronę pochodzenia i autentyczności produktu końcowego.
Uzasadnienie:
a) Zamrażanie:
"Zamrażanie produktu jest dozwoloną metodą konserwowania, ponieważ spełnia wymogi rynku i umożliwia zwiększenie konkurencyjności. W dziedzinie zamrażania zaszły zmiany i obecnie metoda ta odgrywa ważną rolę w handlu światowym. W związku z tym producenci są obecnie w stanie wprowadzać produkt do obrotu w postaci mrożonej i zachowywać jednocześnie wysokie standardy jakości i autentyczność nazwy pochodzenia.
Zamrażanie odpowiada wymogom dotyczącym wprowadzania do obrotu, ponieważ produkty przetworzone wykonane w 100 % z mięsa, które nie zawierają dodatków ani środków konserwujących, nie mogą być wprowadzane do obrotu przy użyciu innej metody konserwacji (chłodzenia).
Metoda ta zapewnia bezpieczne konserwowanie plastrów mięsa i surowych wyrobów mięsnych, a zarazem wydłuża okres przydatności produktu do spożycia i umożliwia reagowanie na wahania popytu i podaży w skali roku.
Potwierdzono, że mrożenie nie zmienia właściwości »Carne Mirandesa«. W ramach krajowych konkursów na tradycyjne portugalskie mięso autoryzowani dostawcy przeprowadzili analizy sensoryczne, w których nie stwierdzono żadnych różnic sensorycznych między kawałkami zamrożonymi a kawałkami schłodzonymi, w sytuacji gdy kawałki zamrożono i rozmrożono w sposób prawidłowy pod względem technicznym."
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie polega na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia, nie ma wpływu na związek między produktem a obszarem geograficznym określonym w specyfikacji produktu ani nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
b) Krojenie:
W specyfikacji produktu określono już, że "Carne Mirandesa" można wprowadzać do obrotu "w postaci tusz lub pakowanych kawałków" oraz że "tusze lub kawałki" są "zapakowane i schłodzone".
Przedmiotowa zmiana przewiduje, że mięso można prezentować jako "chłodzone lub mrożone" w postaci w tusz, półtusz i ćwierćtusz, oraz dodaje specjalne rodzaje kawałków związane z obszarem geograficznym:
- "Posta" lub "Posta Mirandesa" otrzymuje się wyłącznie z kawałków takich jak polędwica, zrazowa górna, zrazowa dolna, część krzyżowa i gruba łata z tusz cieląt lub roczniaków.
Można je prezentować w całości lub w plastrach.
W tym ostatnim przypadku mięso kroi się prostopadle do włókien mięśniowych, w wyniku czego uzyskuje się kawałki o grubości około 30 mm i wadze 300 g ±10 %.
- "Rodiao Mirandes" otrzymuje się wyłącznie z kawałków zwanych "aba carregada" (rodzaj kawałków bocznych) pochodzących z tusz cieląt lub roczniaków.
Może mieć formę kawałka, z którego kości nie zostały usunięte, i można je prezentować w całości lub w plastrach.
W przypadku krojenia wycina się je prostopadle do kierunku żeber, w pasach o grubości około 40 mm i o różnej długości.
- Inne kawałki lub części (krojone w plastry, krojone na kawałki, w paskach, w kostkach lub mielone).
W specyfikacji produktu przewidziano również, że rozbiór pierwotny i wtórny, przygotowanie i pakowanie muszą odbywać się na obszarze geograficznym, i umożliwiono podmiotom prowadzącym sprzedaż detaliczną krojenie na drobniejsze kawałki na potrzeby sprzedaży produktu.
W specyfikacji produktu w rozdziale dotyczącym metody produkcji opisano również czynności uboju i rozbioru.
c) Chociaż pakowanie już uwzględniono w specyfikacji produktu, poprawiono brzmienie przez wyszczególnienie, które kawałki należy pakować: "Posta Mirandesa" lub "Rodiao Mirandes" i inne kawałki lub części.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
6. Normy produkcji Carne Bovina Mirandesa
Zaktualizowano brzmienie, ponieważ informacje zostały zawarte w zasadach produkcji załączonych do specyfikacji produktu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
7. Pkt 10 dotyczący norm produkcji Carne Bovina Mirandesa
Zamrażanie produktu jest dozwolone w celu zaspokojenia potrzeb rynku i zwiększenia konkurencyjności. W dziedzinie zamrażania zaszły zmiany i obecnie metoda ta odgrywa ważną rolę w handlu światowym. W związku z tym producenci są obecnie w stanie wprowadzać produkt do obrotu w postaci mrożonej i zachowywać jednocześnie wysokie standardy jakości i autentyczność nazwy pochodzenia.
Zamrażanie odpowiada wymogom dotyczącym wprowadzania do obrotu, ponieważ produkty przetworzone wykonane w 100 % z mięsa, które nie zawierają dodatków ani środków konserwujących, nie mogą być wprowadzane do obrotu przy użyciu innej metody konserwacji (chłodzenia).
Metoda ta zapewnia bezpieczne konserwowanie plastrów mięsa i surowych wyrobów mięsnych, a zarazem wydłuża okres przydatności produktu do spożycia i umożliwia reagowanie na wahania popytu i podaży w skali roku.
Zamrażanie nie zmienia właściwości "Carne Mirandesa".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
8. Pkt 1 dotyczący norm produkcji Carne Bovina Mirandesa
Poprawiono tekst dotyczący warunków glebowych i klimatycznych, ponieważ zawierał on niewiele informacji na temat czynników naturalnych.
Rozszerzono tekst dotyczący czynników naturalnych wpływających na cechy charakterystyczne obszaru geograficznego, ponieważ w specyfikacji produktu brakowało informacji na ten temat. Dane dotyczące produkcji usunięto, ponieważ nie były istotne.
W pierwotnej specyfikacji produktu nie uwzględniono opisu specyfiki produktu, ale jest on przewidziany w art. 7 ust. 1 lit. e) i f) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 i ma zasadnicze znaczenie dla wykazania związku między "Carne Mirandesa" a obszarem geograficznym.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
9. Pkt 1 dotyczący norm produkcji Carne Bovina Mirandesa - organ kontrolny
Zmienia się brzmienie tej punktu w celu dostosowania nagłówka i treści do art. 7 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 oraz przepisów dotyczących kontroli urzędowych zatwierdzonych rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. (kontrola urzędowa).
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
10. Pkt 17 dotyczący norm produkcji Carne Bovina Mirandesa - zasady produkcji
Dostosowanie brzmienia do nieobowiązkowych zasad dotyczących etykietowania określonych w art. 7 ust. 1 lit. h) i art. 12 ust. 4 i 5 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 oraz art. 3 rozporządzenia (UE) nr 668/2014, w celu usprawnienia kontroli i identyfikacji zarejestrowanej nazwy pochodzenia.
Zastąpienie poprzedniego logo w celu nadania nazwie pochodzenia nowego wizerunku.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
11. Związek z obszarem geograficznym
Poprawiono informacje dotyczące tego, w jaki sposób specyfika obszaru geograficznego wpływa na właściwości produktu (związek przyczynowy).
Zmiana:
Szczególne właściwości "Carne Mirandesa" wynikają z cech bydła rasy Mirandesa, żywienia mlekiem matki, paszy i zbóż produkowanych w gospodarstwie oraz systemu produkcji, a mianowicie praktyk hodowli zwierząt.
Tempo wzrostu rasy jest powolne, a wczesny rozwój śródmięśniowej warstwy tłuszczu, w szczególności ze względu na paszę, odróżnia to mięso od innych. W połączeniu ze wspomnianymi już w opisie produktu właściwościami charakterystycznymi, takimi jak tekstura, barwa, rozkład tłuszczu i wilgotność, prowadzi to do wytworzenia typowego owocowego i ziołowego smaku, z którego to mięso jest znane. W zależności od wieku zwierzęcia istnieją oczywiście niewielkie różnice w mięsie pod względem barwy i tekstury.
Zarówno pastwiska, jak i środowisko, w którym odbywa się hodowla zwierząt, są ważnymi czynnikami związanymi z paszą.
Konsumenci doceniają szczególne cechy mięsa. Mięso z bydła Mirandesa, w tym "Posta Mirandesa", jest jednym z najbardziej cenionych dań kuchni transmontańskiej.
Początkowo spożywano je podczas festiwali na tym obszarze geograficznym, a później stało się popularne w innych miejscach.
Uznaje się je za wyjątkowo delikatne i soczyste mięso o smakach i aromatach, które odróżniają je od innego mięsa wołowego. Jak napisali Alfredo Saramago i António Monteiro w książce "Cozinha Transmontana" [Kuchnia transmontańska]: "w przeciwieństwie do innych prowincji w Tras-os-Montes spożywano dużo wołowiny.Nie tylko zamożne społeczności miały taką możliwość (...).Przykładem mięsa wołowego spożywanego przez klasę roboczą jest »Posta Mirandesa«".
José Saramago opisał kawałek mięsa, który jadł w 1981 r. w restauracji "Gabriela in Sendim", jako "olbrzymi, pływający w octowym sosie", od którego "pociły się policzki", oraz jako "mięso, które można kroić bez żadnego wysiłku".
José Quitério prezentował Posta Mirandesa, używając przepisu napisanego w języku mirandyjskim przez António Mourinho, lokalnego księdza i założyciela "Pauliteiros de Miranda de Duas Igrejas", tradycyjnej portugalskiej grupy tanecznej.
"Posta Mirandesa, jak określa się to danie w regionie, jest największym przysmakiem w całej Tierras de Miranda.Cielęcinę piecze się nad płonącymi węglami i przyprawia wyłącznie solą. Sos powstaje z soku samego mięsa" - wyjaśnił ksiądz Mourinho, opisując kawałek jako "wiejską potrawę jedzoną na festiwalach w Terras de Miranda, Mogadouro i Vimioso, gotowaną na świeżym powietrzu i spożywaną nożem i widelcem".
Na tej podstawie można wyciągnąć wniosek, że "posta" przyprawiano wyłącznie solą, a sos powstawał z soku samego mięsa.
Mięso "Carne Mirandesa" celebruje się na festiwalach takich jak "Festival da Posta Mirandesa" w Vimioso i zdobyło niezliczone złote medale w krajowym konkursie na tradycyjne portugalskie mięso o kwalifikowanych nazwach na krajowych targach rolniczych w latach 2012-2022.
Uzasadnienie:
Proponowana zmiana stanowi również odpowiedź na sugestię zawartą w piśmie Komisji Europejskiej nr ref. 2022(4048192) z 31 maja 2022 r.:
"Odniesienie do »cech genetycznych tej rasy rodzimej, z uwzględnieniem zarządzania paszami z określonego obszaru geograficznego i ich wykorzystania«, o których mowa w sekcji »Związek«, należy uzupełnić o informacje na temat wskazanych cech genetycznych rasy rodzimej, jak również właściwości/szczególnych cech jej mięsa i jej wpływu na produkt".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument i jest to zmiana standardowa, ponieważ nie polega na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia, nie ma wpływu na związek między produktem a obszarem geograficznym określonym w specyfikacji produktu ani nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Carne Mirandesa"
Nr UE: PDO-PT-0241-AM03 - 29 listopada 2024
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)
"Carne Mirandesa"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Portugalia
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 02 - MIĘSO I PODROBY JADALNE 3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
Mięso uzyskane ze zwierząt rasy Mirandesa wpisanych do rejestru urodzeń rasy bydła Mirandesa, które urodziły się, były hodowane, poddane ubojowi i rozbiorowi na wyznaczonym obszarze geograficznym zgodnie z niniejszą specyfikacją.
"Carne Mirandesa" można prezentować jako "vitela" (cielęcina), "vitelào" (roczniak), "novilho" (młody byk), "vaca" (krowa) lub "touro" (byk).
Produkt | Klasyfikacja | Wiek ubojowy | Płeć/ płcie | Żywa waga | Inne właściwości fizyczne |
"MAMONA" | V | 5-9 miesięcy | Obie | 134±28 kg | Barwa jasnoróżowa. Tłuszcz o białej barwie, umiarkowana ilość znajduje się w warstwie śródmięśniowej. Drobnoziarnisty mięsień o zwartej konsystencji. |
"VITELO" | Z | 10-12 miesięcy | Obie | 162 ± 38 kg | Barwa różowa. Tłuszcz o białej barwie, umiarkowana ilość znajduje się w warstwie śródmięśniowej. Drobnoziarnisty mięsień o zwartej konsystencji. |
"NOVILHO" | Z | 13-30 miesięcy | Obie | 250 ± 53 kg | Barwa bladoczerwona. Tłuszcz o szarobiałej barwie, znaczna ilość znajduje się w warstwie śródmięśniowej. Drobnoziarnisty mięsień o zwartej konsystencji. |
"VACA" | Klasyfikacja EUROP. | 31-120 miesięcy | Żeńska | 280 ± 62 kg | Barwa czerwona. Tłuszcz o barwie żółtawej, wyraźnie widoczny w warstwie śródmięśniowej. Drobnoziarnisty mięsień o zwartej konsystencji. |
"TOURO" | Uformowanie tusz obejmuje typy S, E, U, R, O i P. | 31-96 miesięcy | Męska | 460 ± 84 kg | Barwa ciemnoczerwona. Tłuszcz o barwie żółtawej, z czego część w warstwie śródmięśniowej. Drobnoziarnisty mięsień o zwartej konsystencji. |
W stanie surowym świeże mięso "Carne Mirandesa" ma owocowy, ziołowy smak.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)
Hodowla zwierząt jest bezpośrednio związana z wykorzystaniem naturalnych użytków zielonych, z naturalną roślinnością składającą się z traw i roślin strączkowych. Zwierzęta trzyma się prawie wyłącznie na zewnątrz, w ramach hodowli ekstensywnej. Do żywienia zwierząt wykorzystuje się również gatunki paszowe uprawiane na tym obszarze geograficznym. Latem wykorzystuje się kukurydzę, wiosną i jesienią ziarna owsa i żyto, a zimą - rzepę.
Pasze spoza obszaru geograficznego można wykorzystywać wyłącznie w celu zapewnienia dobrostanu zwierząt w przypadku niedoboru paszy produkowanej w regionie (ze względu na nadzwyczajne warunki meteorologiczne, zanieczyszczenie substancjami toksycznymi lub pożary itp.), o ile nie przekraczają one 50 % suchej masy rocznie.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym
Wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na przedmiotowym obszarze geograficznym.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
"Carne Mirandesa" można wprowadzać do obrotu w następujących postaciach: tusze, półtusze i ćwierćtusze.
Można je również prezentować w postaci innych kawałków lub części (krojone w plastry, krojone na kawałki, w paskach, w kostkach lub mielone itp.), w tym jako:
"Posta" lub "Posta Mirandesa", które otrzymuje się wyłącznie z takich kawałków jak polędwica, zrazowa górna, zrazowa dolna, część krzyżowa i gruba łata z tusz cieląt lub roczniaków, prezentowane w całości lub w plastrach;
"Rodiao Mirandes", które otrzymuje się wyłącznie z kawałków zwanych "aba carregada" (rodzajkawałków bocznych) pochodzących z tusz cieląt lub roczniaków. Może mieć formę kawałka, z którego kości nie zostały usunięte, i można je prezentować w całości lub w plastrach.
Dopuszcza się zamrażanie.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Informacje obowiązkowe:
- "Carne Mirandesa" - chroniona nazwa pochodzenia lub "Carne Mirandesa" - ChNP;
- data urodzenia zwierzęcia i odpowiadające jej kategoria produktu: "VITELA MAMONA", "VITELO", "NOVILHO", "VACA" lub "TOURO";
- informacje identyfikujące producenta.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar geograficzny produkcji "Carne Mirandesa" jest ograniczony do gmin Braganęa, Macedo de Cavaleiros, Miranda do Douro, Mogadouro i Vimioso oraz Vinhais, które stanowią siedlisko rasy Mirandesa.
5. Związek z obszarem geograficznym
5.1. Specyfika obszaru geograficznego.
Obszar geograficzny obejmuje różne rodzaje terenu, które determinują stosowane metody produkcji rolnej. Klimat regionu jest półwilgotny i mezotermiczny, a w miesiącach letnich występują znaczne niedobory wody i umiarkowana koncentracja termiczna.
To połączenie czynników oznacza, że przeważa uprawa bez nawadniania prowadzona na glebach łupkowych i granitowych, które są umiarkowanie żyzne lub jałowe, o niskiej zdolności do zatrzymywania wody. Stosuje się monokulturę zbóż, w szczególności żyta, kukurydzy, pszenicy, jęczmienia, owsa, pszenżyta lub sorgo.
Na obszarach o najwyższym poziomie opadów przeważają naturalne użytki zielone, z roślinnością naturalną składającą się głównie z traw i roślin strączkowych.
Na grunty wiejskie lub rolne składają się głównie pastwiska położone w dolinach (suche i wilgotne łąki); uprawy zbóż ozimych (żyta) i grunty ugorowane/pastwiska; zagajniki i chów bydła.
Łąki te są półnaturalnymi stałymi pastwiskami, które mają ponad 100 lat i są ściśle powiązane z różnymi systemami rolniczymi charakteryzującymi tradycyjną hodowlę górską. Składają się one z roślinności naturalnej i prawie naturalnej, na którą składają się odmiany w dużym stopniu zależne od warunków glebowych i klimatycznych, a także od zarządzania stadami bydła. Podlegają one bardzo różnorodnym warunkom ekologicznym, a mianowicie stanowią nie tylko istotną część dziedzictwa kulturowego i krajobrazowego, ale również dziedzictwa genetycznego. W zależności od sposobu użytkowania gruntów tereny te dzielą się pastwiska, łąki trawiaste i kośne oraz, w zależności od dostępności wody, łąki nawadniane i suche.
Na terenach wiejskich leżących na obszarze geograficznym produkcji rosną również (i dzielą te tereny) jesiony, które upiększają i wzbogacają łąki, tworząc żywopłoty materiału pastewnego.
Na obszarze występują również olchy i topole, które przyczyniają się do różnorodności flory i fauny. Roślinność ta przyczynia się do większego zatrzymywania wody w glebie i wzrostu produkcji roślinnej, co poprawia dobrostan stad poprzez regulację klimatu i zapewnienie ochrony przed wiatrem.
Zwierzęta hoduje się w ramach hodowli ekstensywnej, chociaż w małych gospodarstwach zwierzęta są uważane za część rodziny i zazwyczaj śpią w oborach położonych w pobliżu domów rolników, które to obory miejscowi nazywają "lojas" [magazyny].
Krowy wypasa się przez cały rok, a ich paszę uzupełnia się sianem lub innymi rodzajami paszy. Chociaż cielęta, z których pozyskuje się mięso kategorii "Vitela Mamona", żywią się wyłącznie mlekiem matki, mogą one towarzyszyć matkom na pastwiskach. Cielęta, z których pozyskuje się mięso kategorii "Vitelo", odsadza się od matek w wieku 5/6 miesięcy (wcześniej niż cielęta "Vitela Mamona"), ale one również mogą towarzyszyć matkom na pastwiskach. Następnie i przed ubojem ostatni etap żywienia zwierząt odbywa się albo w formie wypasu, albo w pomieszczeniach lub z połączeniem obu tych metod. Zwierzęta powyżej jednego roku życia (kategorie mięsa "Novilho", "Vaca" i "Touro") wypasają się na naturalnych pastwiskach, a także żywią się paszą oraz produktami owocowymi i warzywnymi, gdy możliwości wypasu są ograniczone.
Środowisko to wpływa na fizyczny i psychiczny rozwój zwierząt.
Do produkcji Carne Mirandesa wyznaczono obszar geograficzny będący siedliskiem i miejscem pochodzenia rasy Mirandesa. Przepisy dotyczące księgi hodowlanej rasy Mirandesa powstały 22 kwietnia 1959 r.
5.2. Specyfika produktu
"Carne Mirandesa" ma charakterystyczne właściwości, jeżeli chodzi o teksturę, barwę, rozkład tłuszczu i wilgoci oraz owocowy, ziołowy smak. W zależności od wieku zwierzęcia istnieją oczywiście niewielkie różnice w mięsie pod względem barwy i tekstury.
Te szczególne właściwości wynikają z cech rasy Mirandesa, z faktu, że zwierzęta są karmione mlekiem matki, paszą i zbożami produkowanymi w gospodarstwach, a także z praktyk hodowli zwierząt.
5.3. Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu
Specyfikę "Carne Mirandesa" uzyskuje się dzięki cechom bydła rasy Mirandesa, przez żywienie mlekiem matki, paszą i zbożami produkowanych w gospodarstwie oraz w wyniku systemu produkcji, a mianowicie praktyk hodowli zwierząt.
Tempo wzrostu rasy jest powolne, a wczesny rozwój śródmięśniowej warstwy tłuszczu, w szczególności ze względu na paszę, odróżnia to mięso od innych. W połączeniu ze wspomnianymi już w opisie produktu właściwościami charakterystycznymi, takimi jak tekstura, barwa, rozkład tłuszczu i wilgotność, prowadzi to do wytworzenia typowego owocowego i ziołowego smaku, z którego to mięso jest znane. W zależności od wieku zwierzęcia istnieją oczywiście niewielkie różnice w mięsie pod względem barwy i tekstury.
Zarówno pastwiska, jak i środowisko, w którym odbywa się hodowla zwierząt, są ważnymi czynnikami związanymi z paszą.
Konsumenci doceniają szczególne cechy mięsa. Mięso "Carne Bovina Mirandesa" cieszy się sławą, a "posta mirandesa" jest jednym z najbardziej cenionych dań kuchni transmontańskiej.
Początkowo spożywano je podczas festiwali na tym obszarze geograficznym, a później stało się popularne w innych miejscach.
Uznaje się je za wyjątkowo delikatne i soczyste mięso o smakach i aromatach, które odróżniają je od innego mięsa wołowego. Jak napisali Alfredo Saramago i António Monteiro w książce "Cozinha Transmontana" [Kuchnia transmontańska]: "w przeciwieństwie do innych prowincji w Tras-os-Montes spożywano dużo wołowiny. Nie tylko zamożne społeczności miały taką możliwość (...). Przykładem mięsa wołowego spożywanego przez klasę roboczą jest »Posta Mirandesa«".
José Saramago opisał kawałek mięsa, który jadł w 1981 r. w restauracji "Gabriela in Sendim", jako "olbrzymi, pływający w octowym sosie", od którego "pociły się policzki", oraz jako "mięso, które można kroić bez żadnego wysiłku" (Viagem a Portugal, Porto Editora, listopad 2016 r.).
Mięso "Carne Mirandesa" celebruje się na festiwalach takich jak "Festival da Posta Mirandesa" w Vimioso i zdobyło niezliczone złote medale w krajowym konkursie na tradycyjne portugalskie mięso o kwalifikowanych nazwach na krajowych targach rolniczych w latach 2012-2022.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
https://tradicional.dgadr.gov.pt/pt/cat/carne/carne-de-bovino/235-carne-mirandesa-dop
Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.
20.03.2025Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.
20.03.2025Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.
19.03.2025Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1478 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych na podstawie art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
Data aktu: | 27/02/2025 |
Data ogłoszenia: | 27/02/2025 |