united kingdom
ukraine

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2025/1385)

(Dz.U.UE C z dnia 6 marca 2025 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Puisseguin Saint-Emilion"

PDO-FR-A0992-AM05

Data przekazania informacji: 9.12.2024

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Oficjalny kod geograficzny

Dodano odniesienie do oficjalnego kodu geograficznego z 2022 r. dla obszaru geograficznego i obszaru bezpośredniego sąsiedztwa.

Zmiana ta ma wyłącznie redakcyjny charakter, obszaru geograficznego nie zmieniono.

Zmieniono pkt 6 "Wyznaczony obszar geograficzny" i pkt 9 "Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)" jednolitego dokumentu zgodnie ze specyfikacją produktu.

2. Prowadzenie winnicy

Dodano wymóg, zgodnie z którym gospodarstwa rolne muszą być certyfikowane zgodnie z obowiązującymi przepisami krajowymi jako ekologiczne lub posiadające co najmniej poziom 2 certyfikacji środowiskowej.

Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.

3. Przepisy rolnośrodowiskowe

Dodano różne przepisy dotyczące ochrony środowiska.

- Z działek należy usuwać obumarłe krzewy; składowanie obumarłych krzewów na działkach jest zabronione.

- Całkowite chemiczne odchwaszczanie działki jest zabronione.

- Każdy podmiot gospodarczy wylicza i rejestruje swój wskaźnik częstotliwości zabiegów.

Zmiany te w większym stopniu uwzględniają wymagania społeczne dotyczące ograniczenia stosowania środków ochrony roślin i lepszego uwzględnienia potrzeb środowiska.

Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.

4. Zbiory

Skreśla się przepis dotyczący sortowania zbiorów z powodów dotyczących możliwości kontroli.

Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.

5. Obrót między uprawnionymi właścicielami składów

W rozdziale 1 usuwa się pkt IX ppkt 5 lit. b) dotyczący daty wprowadzenia win do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów.

Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.

6. Środki przejściowe

Ze specyfikacji produktu usunięto środki przejściowe, które wygasły.

Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.

7. Prowadzenie rejestrów

Skreśla się rejestr degustacji.

Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.

8. Tabela głównych punktów podlegających kontroli

Zmieniono punkt dotyczący kontroli dojrzałości winogron, który przewiduje teraz jedynie weryfikację dokumentacji.

Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.

9. Odniesienie do organu kontrolnego

Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.

Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Puisseguin Saint-Emilion

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

ZWIĘZŁY OPIS

Te czerwone wina wytwarzane głównie z odmiany winorośli Merlot N, są mocne i krągłe, mają zdecydowaną barwę i intensywny aromat czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) a także rozwijają złożony bukiet w procesie dojrzewania. Często praktykowane dojrzewanie w beczkach może powodować nuty grzanki i wanilii, które wzbogacają paletę aromatów i strukturę win. Wina te charakteryzują się: - minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą 11 % - całkowitą objętościową zawartością alkoholu 13,5 % po wzbogaceniu - zawartością kwasu jabłkowego nieprzekraczającą 0,30 g/l - zawartością cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) nieprzekraczającą 3 g/l

Cechy analityczne odpowiadają wartościom granicznym określonym w obecnych przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,26

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 140

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. wzbogacanie

Szczególne praktyki enologiczne

- Zezwala się na stosowanie substraktywnych technik wzbogacania przy progu stężenia wynoszącym 15 %.

- Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13,5 %.

2. prowadzenie winorośli

Praktyka uprawy

Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 5 500 roślin na hektar.

Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2 metry, zaś odległość między roślinami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,50 metra.

Cięcie jest obowiązkowe. Dokonuje się go najpóźniej na etapie rozwinięcia liści (etap 9 skali Lorenza).

Winorośl jest przycinana zgodnie z następującymi technikami, które sprzyjają rozrastaniu się i wentylacji roślin w jednopłaszczyznowym systemie palikowania, przy jednoczesnym ograniczeniu liczby kiści:

- jednoramienny lub dwuramienny sznur Guyota;

- cięcie krótkie (przy pniu) w formie sznura skośnego Royat lub w formie wachlarza;

- cięcie długie (długie łozy).

Każda roślina posiada maksymalnie 12 oczka.

W każdym razie nakładanie się na siebie długich łóz jest zabronione.

Nawadnianie

Nawadnianie w okresie wegetacji winorośli może być dopuszczone jedynie w przypadku, gdy utrzymująca się susza zakłóca prawidłowy rozwój fizjologiczny i prawidłowe dojrzewanie winogron.

5.2. Maksymalna wydajność

1. wino czerwone

65 hektolitry z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, winifikacja, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na części terytorium gminy Puisseguin w departamencie Gironde (zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z dnia 1 stycznia 2022 r.), która odpowiada terytorium tej gminy określonemu przed połączeniem z gminą Monbadon w dniu 1 stycznia 1989 r. (zarządzenie prefekta z dnia 10 listopada 1988 r.).

7. Odmiana(-y) winorośli

Cabernet Franc N

Cabernet-Sauvignon N

Cot N - Malbec

Merlot N

8. Opis związku lub związków

Obszar geograficzny kontrolowanej nazwy pochodzenia "Puisseguin Saint-Emilion" jest ograniczony do części gminy Puisseguin odpowiadającej tej gminie przed połączeniem jej z gminą Monbadon w 1989 r. Obszar ten znajduje się na północnym wschodzie departamentu Gironde, 48 km na północny wschód od Bordeaux i 10 km na północny wschód od Saint-Emilion, na terenie gminy Libourne.

U zbiegu dwóch rzek - Isle i Dordogne - gleby wykorzystywane do uprawy winorośli na wyznaczonych działkach objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia to głównie gleby wapienne i gliniasto-wapienne.

Klimat, podobnie jak w całej Żyrondzie, na brzegu Oceanu Atlantyckiego, to umiarkowany klimat oceaniczny charakteryzujący się umiarkowanymi różnicami temperatury sprzyjającymi uprawie winorośli. Położenie obszaru geograficznego na północnym wschodzie Żyrondy sprawia, że klimat wykazuje cechy klimatu kontynentalnego, takie jak wyższe temperatury latem i jesienią, co sprzyja dojrzewaniu winogron. Nieprzewidywalny klimat oceaniczny oraz występujące w niektórych latach jesienne epizody opadów lub, przeciwnie, bardzo ciepłe i słoneczne jesienie powodują zauważalne zróżnicowanie poszczególnych roczników.

Obszar ten idealnie nadaje się do uprawy odmiany winorośli Merlot N. Szczególnie korzystne są dla niej chłodne, wilgotne gleby gliniane, na których dobrze dojrzewa.

Pozostałe odmiany są uprawiane na glebach o nieco cieplejszej teksturze, piaszczysto-żwirowych lub piaszczysto- gliniastych, oraz na glebach gliniasto-wapiennych o dobrej ekspozycji.

Klimat oceaniczny z elementami klimatu kontynentalnego (gorące lata, długie i łagodne jesiennie, łagodne zimy i ogólnie suche zimy) sprzyja wolnemu dojrzewaniu winogron.

Wyznaczone działki rolne obejmują te działki, które ze względu na teksturę gleby lub z uwagi na ich położenie topograficzne (grzbiet wzniesienia lub zbocze) charakteryzują się dobrym odwodnieniem. Wyklucza się działki o glebach w przeważającej mierze hydromorficznych lub glebach wykształconych na glinach i iłach, które już na niewielkiej głębokości są nieprzepuszczalne. Wyklucza się również działki znajdujące się na dnie dolin z glebami wykazującymi oznaki zalegania wody i narażone na ryzyko wiosennych przymrozków.

To dokładne wyznaczenie działek pozwala najlepiej wyrazić charakter lokalnych odmian winorośli, wybranych w przeszłości ze względu na ich właściwości dobrej konserwacji i korzystnego starzenia się win w kontekście konieczności transportu produktów na duże odległości.

Gęstość nasadzeń jest wysoka, co zapewnia wystarczające plony bez nadmiernego obciążenia poszczególnych krzewów winorośli na glebach o renomowanym potencjale produkcyjnym, prowadząc do uzyskiwania optymalnej dojrzałości owoców i zawartości cukru. Upowszechnienie palikowania wraz z rygorystycznym cięciem oraz zakaz nakładania się na siebie długich łóz zapewniają właściwe rozłożenie kiści i powierzchnię liści wystarczającą do prawidłowej fotosyntezy pozwalającej uzyskać lepszą dojrzałość.

Plony muszą być zdrowe, a zatem sortowanie jest obowiązkowe w celu wyeliminowania tych części, które są niewystarczająco dojrzałe, uszkodzone lub chore.

Wina dojrzewają przynajmniej do wiosny roku następującego po zbiorach, co jest niezbędne do ich stabilizacji, dojrzewania i uzyskania lepszej wyrazistości przed wprowadzeniem ich do obrotu dla konsumenta.

Wina o nazwie "Puisseguin Saint-Emilion" to wina czerwone wytwarzane głównie z odmiany winorośli Merlot N. Są mocne i krągłe, mają zdecydowaną barwę i intensywny aromat czerwonych owoców (czereśni, truskawek, malin, porzeczek) a także rozwijają złożony bukiet w procesie dojrzewania.

W mieszankach odmiany winorośli Cabernet Franc N i Cabernet-Sauvignon N zapewniają świeżość i strukturę, zwiększając tym samym potencjał dojrzewania win i ich złożoność aromatyczną.

Często praktykowane dojrzewanie w beczkach może powodować nuty grzanki i wanilii, które wzbogacają paletę aromatów i strukturę win.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Większa jednostka geograficzna

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Na etykiecie win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin de Bordeaux" lub "Grand Vin de Bordeaux". Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania win, stanowi obszar następujących gmin w departamencie Gironde, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z dnia 1 stycznia 2022 r.: Abzac, Les Artigues-de-Lussac, Castillon-la-Bataille, Lalande-de-Pomerol, Lussac, Montagne, Néac, Petit-Palais-et-Cornemps, Pomerol, Saint-Cibard, Saint-Christophe-des-Bardes, Saint- Emilion, Saint-Etienne-de-Lisse, Saint-Genès-de-Castillon, Saint-Hippolyte, Saint-Laurent-des-Combes, Saint- Médard-de-Guizières, Saint-Pey-d'Armens, Saint-Philippe-d'Aiguille, Saint-Sulpice-de-Faleyrens, Tayac, Vignonet, część gminy Puisseguin odpowiadająca terytorium dawnej gminy Monbadon, zanim stała się częścią gminy Puisseguin w dniu 1 stycznia 1989 r., oraz Libourne - w części jejterytorium ograniczonejod południa strumykiem Capelle i jego przedłużeniem do drogi lokalnej nr 28, aż do rzeki Dordogne i linii kolejowej Bordeaux- Bergerac.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-efa8534a-caf8-468e-b0e9-0fd61c7c119c

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Sejm poparł część senackich poprawek do ustawy w sprawie powierzania pracy cudzoziemcom

Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Sejm przyjął poprawki Senatu do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Posłowie wprowadzają zmiany w składce zdrowotnej

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.

Grażyna J. Leśniak 19.03.2025
Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.1385

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 06/03/2025
Data ogłoszenia: 06/03/2025