Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(C/2024/1989)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Bingöl Bali"

Nr UE: PDO-TR-02886 - 5.1.2023

ChNP (x) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy

"Bingöl Bali"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.4. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w punkcie 1

"Bingöl Bali" to miód wielokwiatowy otrzymywany na obszarze geograficznym określonym w pkt 4. Może przybierać barwę od jasno- do ciemnobursztynowego. Jest on wprowadzany do obrotu w postaci plastrów miodu i miodu odciągniętego. W produkcji wykorzystuje się rasy pszczoły Apis mellifera anatoliaca, A. mellifera caucasica, A. mellifera meda i ich mieszańce.

Właściwości pyłku "Bingöl Bali" są następujące:

(i) pyłek powinien zawierać co najmniej jeden z powiązanych taksonów Astragalus sp. (traganek), Centaurea sp. (chaber), Hypericum sp. (dziurawiec zwyczajny), Trifolium sp. (koniczyna) oraz Xeranthemum sp. (suchokwiat jednoroczny lub wieloletni);

(ii) pyłek powinien również być zgodny ze spektrum pyłkowym wskazanym w tabeli 2 (występowanie wszystkich pyłków wymienionych taksonów łącznie nie jest wymagane).

Tabela 1

Fizykochemiczne właściwości pyłku "Bingöl Bali":

Cecha Wartość
Wilgotność (maksymalnie %) 18 %
Sacharoza (g/100 g; maksymalnie) 3 g/100 g
Fruktoza+glukoza (g/100 g; minimalnie) 65 g/100g
Fruktoza/glukoza 1,00-1,30
Maltoza (% maksymalnie) 4%
Substancja nierozpuszczalna w wodzie (g/100 g; maksymalnie) 0,1 g/100 g
Wolna kwasowość (meq/kg; maksymalnie) 40 meq/kg
Przewodność elektryczna (mS/cm; maksymalnie) 0,8 mS/cm
Liczba diastaz (minimalnie) 15
HMF (mg/kg; maksymalnie) 20 mg/kg
8 13 C miód - 23 lub mniej
8 13 C białko - 8 13 C miód - 1,0 lub więcej
C 4 cukry (maksymalnie) 7%
Prolina (mg/kg; minimalnie) 450

Tabela 2

Właściwości melisopalinologiczne pyłku "Bingol Bali":

Takson Rodzina Zawartość pyłków (podstawowa: > 45 %, średnia: 16-44 %, nieznaczna: 3-15 %, śladowa: <3)
1. Acanthus sp. Acanthaceae Nieznaczna, śladowa
2. Sambucus sp. Adoxaceae Nieznaczna, śladowa
3. Allium sp. Amaryllidaceae Nieznaczna, śladowa
4. Rhus sp. Anacardiaceae Nieznaczna, śladowa
5. Apiaceae Apiaceae Śladowa
6. Chaerophyllum sp. Apiaceae Śladowa
7. Eryngium campestre Apiaceae Średnia, nieznaczna, śladowa
8. Pimpinella sp. Apiaceae Podstawowa, śladowa
9. Achillea sp. Asteraceae Nieznaczna, śladowa
10. Anthemis sp. Asteraceae Śladowa
11. Artemisia sp. Asteraceae Średnia, śladowa
12. Carduus sp. Asteraceae Śladowa
13. Cichorium sp. Asteraceae Średnia, nieznaczna, śladowa
14. Cirsium spp. Asteraceae Nieznaczna, śladowa
15. Cirsium yildizianum Asteraceae Średnia, śladowa
16. Crepis sp. Asteraceae Średnia, nieznaczna, śladowa
17. Echinops sp. Asteraceae Nieznaczna, śladowa
18. Gundelia sp. Asteraceae Śladowa
19. Helichrysum sp. Asteraceae Podstawowa, średnia, nieznaczna, śladowa
20. Leontodon sp. Asteraceae Śladowa
21. Onopordum sp. Asteraceae Śladowa
22. Ptilostemon sp. Asteraceae Śladowa
23. Senecio sp. Asteraceae Śladowa
24. Taraxacum sp. Asteraceae Nieznaczna, śladowa
25. Xanthium sp. Asteraceae Śladowa
26. Alkanna sp. Boraginaceae Śladowa
27. Anchusa sp. Boraginaceae Śladowa
28. Cerinthe minor Boraginaceae Śladowa
29. Echium sp. Boraginaceae Nieznaczna, śladowa
30. Myosotis sp. Boraginaceae Nieznaczna, śladowa
31. Onosma sp. Boraginaceae Śladowa
32. Campanula sp. Campanulaceae Nieznaczna, śladowa
33. Campanula sp. Campanulaceae Nieznaczna, śladowa
34. Cephalaria sp. Caprifoliaceae Nieznaczna, śladowa
35. Dipsacus sp. Caprifoliaceae Śladowa
36. Scabiosa spp. Caprifoliaceae Śladowa
37. Valeriana sp. Caprifoliaceae Śladowa
38. Dianthus sp. Caryophyllaceae Nieznaczna
39. Saponaria sp. Caryophyllaceae Śladowa
40. Silene sp. Caryophyllaceae Śladowa
41. Caryophyllaceae/ Amaranthaceae Caryophyllaceae/ Amaranthaceae Średnia, nieznaczna, śladowa
42. Chenopodium sp. Chenopodiaceae Nieznaczna, śladowa
43. Convolvulus sp. Convolvulaceae Średnia, śladowa
44. Cornus sp. Cornaceae Śladowa
45. Sedum sp. Crassulaceae Nieznaczna
46. Eleagnus sp. Eleagnaceae Śladowa
47. Euphorbia sp. Euphorbiaceae Śladowa
48. Coronilla sp. Fabaceae Nieznaczna, śladowa
49. Genista sp. Fabaceae Śladowa
50. Hedysarum sp. Fabaceae Nieznaczna, śladowa
51. Lathyrus sp. Fabaceae Śladowa
52. Lotus sp. Fabaceae Podstawowa, średnia, nieznaczna, śladowa
53. Medicago sp. Fabaceae Nieznaczna
54. Melilotus sp. Fabaceae Średnia, nieznaczna, śladowa
55. Onobrychis sp. Fabaceae Śladowa
56. Robinia pseudoacacia Fabaceae Śladowa
57. Securigera sp. Fabaceae Nieznaczna
58. Vicia spp. Fabaceae Śladowa
59. Geranium sp. Geraniaceae Śladowa
60. Lamiaceae Lamiaceae Nieznaczna, śladowa
61. Lamium macrodon Lamiaceae Średnia, nieznaczna
62. Lamium sp. Lamiaceae Podstawowa, średnia, nieznaczna, śladowa
63. Marrubium sp. Lamiaceae Śladowa
64. Mentha sp. Lamiaceae Śladowa
65. Nepeta sp. Lamiaceae Śladowa
66. Origanum sp. Lamiaceae Nieznaczna, śladowa
67. Phlomis sp. Lamiaceae Nieznaczna, śladowa
68. Salvia sp. Lamiaceae Śladowa
69. Teucrium sp. Lamiaceae Nieznaczna, śladowa
70. Thymus spp. Lamiaceae Śladowa
71. Lythrum salicaria Lythraceae Nieznaczna, śladowa
72. Alcea sp., Malvaceae Śladowa
73. Malva sp. Malvaceae Śladowa
74. Tilia sp. Malvaceae Śladowa
75. Morus sp. Moraceae Śladowa
76. Epilobium sp. Onagraceae Śladowa
77. Corydalis sp. Papaveraceae Śladowa
78. Papaver sp. Papaveraceae Śladowa
79. Linaria sp. Plantaginaceae Nieznaczna, śladowa
80. Plantago lanceolata Plantaginaceae Podstawowa, średnia, nieznaczna, śladowa
81. Acantholimon sp. Plumbaginaceae Śladowa
82. Polygala sp. Polygalaceae Śladowa
83. Polygonum sp. Polygonaceae Śladowa
84. Rheum sp. Polygonaceae Śladowa
85. Rumex sp. Polygonaceae Śladowa
86. Portulaca sp. Portulacaceae Śladowa
87. Lysimachia sp. Primulaceae Śladowa
88. Ranunculus sp. Ranunculaceae Śladowa
89. Paliurus spina christi Rhamnaceae Śladowa
90. Cerasus sp. Rosaceae Śladowa
91. Filipendula sp. Rosaceae Nieznaczna, śladowa
92. Fragaria sp. Rosaceae Śladowa
93. Potentilla sp. Rosaceae Średnia, nieznaczna, śladowa

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Wyznaczony obszar geograficzny obejmuje wszystkie wsie i miasta należące do prowincji Bingol we wschodniej Anatolii w Turcji.

5. Związek z obszarem geograficznym

Wniosek o rejestrację nazwy pochodzenia "Bingol Bali" opiera się wyłącznie na szczególnej jakości i właściwościach produktu, które wynikają z czynników naturalnych i ludzkich występujących na obszarze geograficznym.

94. Prunus sp. Rosaceae Śladowa
95. Pyrus sp. Rosaceae Śladowa
96. Rosa canina Rosaceae Nieznaczna, śladowa
97. Rosaceae Rosaceae Średnia, nieznaczna, śladowa
98. Rubus sp. Rosaceae Śladowa
99. Sanguisorba minor Rosaceae Nieznaczna, śladowa
100. Galium sp. Rubiaceae Nieznaczna, śladowa
101. Citrus sp. Rutaceae Nieznaczna, śladowa
102. Salix sp. Salicaceae Nieznaczna, śladowa
103. Verbascum spp. Scrophulariaceae Podstawowa, średnia, nieznaczna, śladowa
104. Eremurus sp. Xanthorrhoeaceae Śladowa

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i przygotowywania muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Miód sprzedawany jest w szklanych słoikach, a maksymalna masa wynosi 1 kg.

Miód w postaci plastrów jest sprzedawany w prostokątnych, kwadratowych lub lakierowanych opakowaniach 3-5 kilogramowych, nadających się do kontaktu z żywnością.

Miód wprowadzany do sprzedaży musi być chroniony przed bezpośrednim światłem słonecznym i przechowywany w czystych i suchych, wolnych od zapachów miejscach o temperaturze wewnętrznej nieprzekraczającej 20 °C.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na opakowaniu produktu należy umieścić nazwę "Bingol Bali" oraz jedno z poniższych logo "Bingol Bali".

Specyfika obszaru geograficznego

Prowincja Bingöl jest otoczona górami. Główne jednostki morfologiczne obejmują płaskowyże wulkaniczne na różnych wysokościach na obszarach górzystych w całej prowincji, doliny tworzone przez potoki przecinające obszary górzyste i płynące w uskokach, równiny i dorzecza powstałe w wyniku ruchów tektonicznych masywów górskich. Zmiany wysokości i rzeźby terenu na krótkich dystansach skutkują różnorodnością topografii, elementów klimatycznych i roślinności.

Coroczne opady deszczu i duża liczba słonecznych dni w Bingöl sprawiają, że obszar geograficzny charakteryzuje się bogatą roślinnością. Na obszarach leśnych dominują dęby (Quercus petraea subsp. pinnatiloba (K.Koch) Menitsky i Quer- cus libani Oliv.). Obszary stepowe obfitują w gatunki Astragalus muschianus Kotschy & Boiss. ex Boiss. oraz Astragalus gummifer Labill.

Ponieważ średnia wysokość płaskowyżów wynosi 1 500-2 000 m, okres letni jest chłodny, a okres kwitnienia wydłu żony. Umożliwia to powstawanie naturalnych obszarów osiedlania się pszczół, które można wykorzystywać do celów pszczelarskich w okresie od czerwca do października. Zapewnia to również osłonięte obszary na potrzeby pszczelarstwa.

Brak przedsiębiorstw przemysłu ciężkiego w Bingöl sprawia, że gleba i zasoby wodne pozostają czyste.

Specyfika produktu

Prowincja Bingöl ma duże znaczenie dla działalności pszczelarskiej pod względem lokalizacji, warunków naturalnych i wartości produkcji. Prowincja Bingöl leży na wschód od układu łańcuchów górskich, tzw. "Anatolian diagonal", w irańsko-tureckim regionie roślinności. oraz posiada zróżnicowaną topografię w porównaniu z całym regionem i krajem; prowincja ma duży potencjał w kontekście pszczelarstwa ze względu na dużą różnorodność roślin kwitnących i szeroki zakres okresów kwitnienia. Z tego powodu prowincja Bingöl charakteryzuje się znaczną różnorodnością roślinności i wysokim stopniem endemizmu. Występuje tu około 1 700 gatunków roślin, z czego 300 to gatunki endemiczne dla Bingöl. Co więcej, ponad 200 taksonów lokalnych roślin zostało zarejestrowanych jako rośliny pszcze larskie z analizami melisopalinologicznymi. Główne rodziny tych roślin pszczelarskich obejmują Asteraceae (astro wate), Fabaceae (bobowate) i Hypericaceae (dziurawcowate). Ta różnorodność roślin kwitnących jest wyraźnie widoczna w botanicznym pochodzeniu "Bingöl Bali".

Z botanicznego punktu widzenia cechą charakterystyczną "Bingöl Bali" jest bogata zawartość pyłku, w tym obecność co najmniej jednego z powiązanych taksonów: Astragalus sp. (traganek), Centaurea sp. (chaber), Hypericum sp. (dziurawiec zwyczajny), Trifolium sp. (koniczyna) i Xeranthemum sp. (suchokwiat jednoroczny lub wieloletni) oraz niektórych pyłków wskazanych w tabeli 2 pkt 3.2

Czynnik ludzki

Działalność pszczelarska, prowadzona od wielu lat w prowincji Bingöl, jest ważnym źródłem dochodów na tym obszarze geograficznym.

Działalność pszczelarska prowadzona jest głównie w formie sezonowego przenoszenia uli. Działalność ta zaczyna się na początku marca, gdy prowadzi się opiekę nad rojami pszczół i ich karmienie w okresie zimowym oraz opieka nad matką pszczelą. Przygotowania te trwają do połowy maja. Pszczelarze mogą przenieść pszczoły w obrębie obszaru geograficznego w maju, w zależności od natężenia przepływu nektaru.

Zmiana lokalizacji pszczół zależy głównie od wysokości bezwzględnej. Roślinność przerzedza się od poziomu 1 100 m n.p.m., zatem pszczoły przenoszą się do miejsc położonych na wysokości 1 900 m n.p.m. i wyżej, 3-4 km od tere nów zamieszkałych, w pobliże naturalnych źródeł wody i na obszary o obfitym przepływie nektaru i pyłku.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu -

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1, ELI:http://data.europa.eu/eli/reg/2012/1151/oj

Zmiany w prawie

Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.1989

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 12/03/2024
Data ogłoszenia: 12/03/2024