Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.JEDNOLITY DOKUMENT
"Bingöl Bali"
Nr UE: PDO-TR-02886 - 5.1.2023
ChNP (x) ChOG ()
1. Nazwa lub nazwy
"Bingöl Bali"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Turcja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 1.4. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.)
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w punkcie 1
"Bingöl Bali" to miód wielokwiatowy otrzymywany na obszarze geograficznym określonym w pkt 4. Może przybierać barwę od jasno- do ciemnobursztynowego. Jest on wprowadzany do obrotu w postaci plastrów miodu i miodu odciągniętego. W produkcji wykorzystuje się rasy pszczoły Apis mellifera anatoliaca, A. mellifera caucasica, A. mellifera meda i ich mieszańce.
Właściwości pyłku "Bingöl Bali" są następujące:
(i) pyłek powinien zawierać co najmniej jeden z powiązanych taksonów Astragalus sp. (traganek), Centaurea sp. (chaber), Hypericum sp. (dziurawiec zwyczajny), Trifolium sp. (koniczyna) oraz Xeranthemum sp. (suchokwiat jednoroczny lub wieloletni);
(ii) pyłek powinien również być zgodny ze spektrum pyłkowym wskazanym w tabeli 2 (występowanie wszystkich pyłków wymienionych taksonów łącznie nie jest wymagane).
Tabela 1
Fizykochemiczne właściwości pyłku "Bingöl Bali":
Cecha |
Wartość |
Wilgotność (maksymalnie %) |
18 % |
Sacharoza (g/100 g; maksymalnie) |
3 g/100 g |
Fruktoza+glukoza (g/100 g; minimalnie) |
65 g/100g |
Fruktoza/glukoza |
1,00-1,30 |
Maltoza (% maksymalnie) |
4% |
Substancja nierozpuszczalna w wodzie (g/100 g; maksymalnie) |
0,1 g/100 g |
Wolna kwasowość (meq/kg; maksymalnie) |
40 meq/kg |
Przewodność elektryczna (mS/cm; maksymalnie) |
0,8 mS/cm |
Liczba diastaz (minimalnie) |
15 |
HMF (mg/kg; maksymalnie) |
20 mg/kg |
8 13 C miód |
- 23 lub mniej |
8 13 C białko - 8 13 C miód |
- 1,0 lub więcej |
C 4 cukry (maksymalnie) |
7% |
Prolina (mg/kg; minimalnie) |
450 |
Tabela 2
Właściwości melisopalinologiczne pyłku "Bingol Bali":
|
Takson |
Rodzina |
Zawartość pyłków (podstawowa: > 45 %, średnia: 16-44 %, nieznaczna: 3-15 %, śladowa: <3) |
1. |
Acanthus sp. |
Acanthaceae |
Nieznaczna, śladowa |
2. |
Sambucus sp. |
Adoxaceae |
Nieznaczna, śladowa |
3. |
Allium sp. |
Amaryllidaceae |
Nieznaczna, śladowa |
4. |
Rhus sp. |
Anacardiaceae |
Nieznaczna, śladowa |
5. |
Apiaceae |
Apiaceae |
Śladowa |
6. |
Chaerophyllum sp. |
Apiaceae |
Śladowa |
7. |
Eryngium campestre |
Apiaceae |
Średnia, nieznaczna, śladowa |
8. |
Pimpinella sp. |
Apiaceae |
Podstawowa, śladowa |
9. |
Achillea sp. |
Asteraceae |
Nieznaczna, śladowa |
10. |
Anthemis sp. |
Asteraceae |
Śladowa |
11. |
Artemisia sp. |
Asteraceae |
Średnia, śladowa |
12. |
Carduus sp. |
Asteraceae |
Śladowa |
13. |
Cichorium sp. |
Asteraceae |
Średnia, nieznaczna, śladowa |
14. |
Cirsium spp. |
Asteraceae |
Nieznaczna, śladowa |
15. |
Cirsium yildizianum |
Asteraceae |
Średnia, śladowa |
16. |
Crepis sp. |
Asteraceae |
Średnia, nieznaczna, śladowa |
17. |
Echinops sp. |
Asteraceae |
Nieznaczna, śladowa |
18. |
Gundelia sp. |
Asteraceae |
Śladowa |
19. |
Helichrysum sp. |
Asteraceae |
Podstawowa, średnia, nieznaczna, śladowa |
20. |
Leontodon sp. |
Asteraceae |
Śladowa |
21. |
Onopordum sp. |
Asteraceae |
Śladowa |
22. |
Ptilostemon sp. |
Asteraceae |
Śladowa |
23. |
Senecio sp. |
Asteraceae |
Śladowa |
24. |
Taraxacum sp. |
Asteraceae |
Nieznaczna, śladowa |
25. |
Xanthium sp. |
Asteraceae |
Śladowa |
26. |
Alkanna sp. |
Boraginaceae |
Śladowa |
27. |
Anchusa sp. |
Boraginaceae |
Śladowa |
28. |
Cerinthe minor |
Boraginaceae |
Śladowa |
29. |
Echium sp. |
Boraginaceae |
Nieznaczna, śladowa |
30. |
Myosotis sp. |
Boraginaceae |
Nieznaczna, śladowa |
31. |
Onosma sp. |
Boraginaceae |
Śladowa |
32. |
Campanula sp. |
Campanulaceae |
Nieznaczna, śladowa |
33. |
Campanula sp. |
Campanulaceae |
Nieznaczna, śladowa |
34. |
Cephalaria sp. |
Caprifoliaceae |
Nieznaczna, śladowa |
35. |
Dipsacus sp. |
Caprifoliaceae |
Śladowa |
36. |
Scabiosa spp. |
Caprifoliaceae |
Śladowa |
37. |
Valeriana sp. |
Caprifoliaceae |
Śladowa |
38. |
Dianthus sp. |
Caryophyllaceae |
Nieznaczna |
39. |
Saponaria sp. |
Caryophyllaceae |
Śladowa |
40. |
Silene sp. |
Caryophyllaceae |
Śladowa |
41. |
Caryophyllaceae/ Amaranthaceae |
Caryophyllaceae/ Amaranthaceae |
Średnia, nieznaczna, śladowa |
42. |
Chenopodium sp. |
Chenopodiaceae |
Nieznaczna, śladowa |
43. |
Convolvulus sp. |
Convolvulaceae |
Średnia, śladowa |
44. |
Cornus sp. |
Cornaceae |
Śladowa |
45. |
Sedum sp. |
Crassulaceae |
Nieznaczna |
46. |
Eleagnus sp. |
Eleagnaceae |
Śladowa |
47. |
Euphorbia sp. |
Euphorbiaceae |
Śladowa |
48. |
Coronilla sp. |
Fabaceae |
Nieznaczna, śladowa |
49. |
Genista sp. |
Fabaceae |
Śladowa |
50. |
Hedysarum sp. |
Fabaceae |
Nieznaczna, śladowa |
51. |
Lathyrus sp. |
Fabaceae |
Śladowa |
52. |
Lotus sp. |
Fabaceae |
Podstawowa, średnia, nieznaczna, śladowa |
53. |
Medicago sp. |
Fabaceae |
Nieznaczna |
54. |
Melilotus sp. |
Fabaceae |
Średnia, nieznaczna, śladowa |
55. |
Onobrychis sp. |
Fabaceae |
Śladowa |
56. |
Robinia pseudoacacia |
Fabaceae |
Śladowa |
57. |
Securigera sp. |
Fabaceae |
Nieznaczna |
58. |
Vicia spp. |
Fabaceae |
Śladowa |
59. |
Geranium sp. |
Geraniaceae |
Śladowa |
60. |
Lamiaceae |
Lamiaceae |
Nieznaczna, śladowa |
61. |
Lamium macrodon |
Lamiaceae |
Średnia, nieznaczna |
62. |
Lamium sp. |
Lamiaceae |
Podstawowa, średnia, nieznaczna, śladowa |
63. |
Marrubium sp. |
Lamiaceae |
Śladowa |
64. |
Mentha sp. |
Lamiaceae |
Śladowa |
65. |
Nepeta sp. |
Lamiaceae |
Śladowa |
66. |
Origanum sp. |
Lamiaceae |
Nieznaczna, śladowa |
67. |
Phlomis sp. |
Lamiaceae |
Nieznaczna, śladowa |
68. |
Salvia sp. |
Lamiaceae |
Śladowa |
69. |
Teucrium sp. |
Lamiaceae |
Nieznaczna, śladowa |
70. |
Thymus spp. |
Lamiaceae |
Śladowa |
71. |
Lythrum salicaria |
Lythraceae |
Nieznaczna, śladowa |
72. |
Alcea sp., |
Malvaceae |
Śladowa |
73. |
Malva sp. |
Malvaceae |
Śladowa |
74. |
Tilia sp. |
Malvaceae |
Śladowa |
75. |
Morus sp. |
Moraceae |
Śladowa |
76. |
Epilobium sp. |
Onagraceae |
Śladowa |
77. |
Corydalis sp. |
Papaveraceae |
Śladowa |
78. |
Papaver sp. |
Papaveraceae |
Śladowa |
79. |
Linaria sp. |
Plantaginaceae |
Nieznaczna, śladowa |
80. |
Plantago lanceolata |
Plantaginaceae |
Podstawowa, średnia, nieznaczna, śladowa |
81. |
Acantholimon sp. |
Plumbaginaceae |
Śladowa |
82. |
Polygala sp. |
Polygalaceae |
Śladowa |
83. |
Polygonum sp. |
Polygonaceae |
Śladowa |
84. |
Rheum sp. |
Polygonaceae |
Śladowa |
85. |
Rumex sp. |
Polygonaceae |
Śladowa |
86. |
Portulaca sp. |
Portulacaceae |
Śladowa |
87. |
Lysimachia sp. |
Primulaceae |
Śladowa |
88. |
Ranunculus sp. |
Ranunculaceae |
Śladowa |
89. |
Paliurus spina christi |
Rhamnaceae |
Śladowa |
90. |
Cerasus sp. |
Rosaceae |
Śladowa |
91. |
Filipendula sp. |
Rosaceae |
Nieznaczna, śladowa |
92. |
Fragaria sp. |
Rosaceae |
Śladowa |
93. |
Potentilla sp. |
Rosaceae |
Średnia, nieznaczna, śladowa |
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Wyznaczony obszar geograficzny obejmuje wszystkie wsie i miasta należące do prowincji Bingol we wschodniej Anatolii w Turcji.
5. Związek z obszarem geograficznym
Wniosek o rejestrację nazwy pochodzenia "Bingol Bali" opiera się wyłącznie na szczególnej jakości i właściwościach produktu, które wynikają z czynników naturalnych i ludzkich występujących na obszarze geograficznym.
94. |
Prunus sp. |
Rosaceae |
Śladowa |
95. |
Pyrus sp. |
Rosaceae |
Śladowa |
96. |
Rosa canina |
Rosaceae |
Nieznaczna, śladowa |
97. |
Rosaceae |
Rosaceae |
Średnia, nieznaczna, śladowa |
98. |
Rubus sp. |
Rosaceae |
Śladowa |
99. |
Sanguisorba minor |
Rosaceae |
Nieznaczna, śladowa |
100. |
Galium sp. |
Rubiaceae |
Nieznaczna, śladowa |
101. |
Citrus sp. |
Rutaceae |
Nieznaczna, śladowa |
102. |
Salix sp. |
Salicaceae |
Nieznaczna, śladowa |
103. |
Verbascum spp. |
Scrophulariaceae |
Podstawowa, średnia, nieznaczna, śladowa |
104. |
Eremurus sp. |
Xanthorrhoeaceae |
Śladowa |
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym
Wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i przygotowywania muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Miód sprzedawany jest w szklanych słoikach, a maksymalna masa wynosi 1 kg.
Miód w postaci plastrów jest sprzedawany w prostokątnych, kwadratowych lub lakierowanych opakowaniach 3-5 kilogramowych, nadających się do kontaktu z żywnością.
Miód wprowadzany do sprzedaży musi być chroniony przed bezpośrednim światłem słonecznym i przechowywany w czystych i suchych, wolnych od zapachów miejscach o temperaturze wewnętrznej nieprzekraczającej 20 °C.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Na opakowaniu produktu należy umieścić nazwę "Bingol Bali" oraz jedno z poniższych logo "Bingol Bali".
Specyfika obszaru geograficznego
Prowincja Bingöl jest otoczona górami. Główne jednostki morfologiczne obejmują płaskowyże wulkaniczne na różnych wysokościach na obszarach górzystych w całej prowincji, doliny tworzone przez potoki przecinające obszary górzyste i płynące w uskokach, równiny i dorzecza powstałe w wyniku ruchów tektonicznych masywów górskich. Zmiany wysokości i rzeźby terenu na krótkich dystansach skutkują różnorodnością topografii, elementów klimatycznych i roślinności.
Coroczne opady deszczu i duża liczba słonecznych dni w Bingöl sprawiają, że obszar geograficzny charakteryzuje się bogatą roślinnością. Na obszarach leśnych dominują dęby (Quercus petraea subsp. pinnatiloba (K.Koch) Menitsky i Quer- cus libani Oliv.). Obszary stepowe obfitują w gatunki Astragalus muschianus Kotschy & Boiss. ex Boiss. oraz Astragalus gummifer Labill.
Ponieważ średnia wysokość płaskowyżów wynosi 1 500-2 000 m, okres letni jest chłodny, a okres kwitnienia wydłu żony. Umożliwia to powstawanie naturalnych obszarów osiedlania się pszczół, które można wykorzystywać do celów pszczelarskich w okresie od czerwca do października. Zapewnia to również osłonięte obszary na potrzeby pszczelarstwa.
Brak przedsiębiorstw przemysłu ciężkiego w Bingöl sprawia, że gleba i zasoby wodne pozostają czyste.
Specyfika produktu
Prowincja Bingöl ma duże znaczenie dla działalności pszczelarskiej pod względem lokalizacji, warunków naturalnych i wartości produkcji. Prowincja Bingöl leży na wschód od układu łańcuchów górskich, tzw. "Anatolian diagonal", w irańsko-tureckim regionie roślinności. oraz posiada zróżnicowaną topografię w porównaniu z całym regionem i krajem; prowincja ma duży potencjał w kontekście pszczelarstwa ze względu na dużą różnorodność roślin kwitnących i szeroki zakres okresów kwitnienia. Z tego powodu prowincja Bingöl charakteryzuje się znaczną różnorodnością roślinności i wysokim stopniem endemizmu. Występuje tu około 1 700 gatunków roślin, z czego 300 to gatunki endemiczne dla Bingöl. Co więcej, ponad 200 taksonów lokalnych roślin zostało zarejestrowanych jako rośliny pszcze larskie z analizami melisopalinologicznymi. Główne rodziny tych roślin pszczelarskich obejmują Asteraceae (astro wate), Fabaceae (bobowate) i Hypericaceae (dziurawcowate). Ta różnorodność roślin kwitnących jest wyraźnie widoczna w botanicznym pochodzeniu "Bingöl Bali".
Z botanicznego punktu widzenia cechą charakterystyczną "Bingöl Bali" jest bogata zawartość pyłku, w tym obecność co najmniej jednego z powiązanych taksonów: Astragalus sp. (traganek), Centaurea sp. (chaber), Hypericum sp. (dziurawiec zwyczajny), Trifolium sp. (koniczyna) i Xeranthemum sp. (suchokwiat jednoroczny lub wieloletni) oraz niektórych pyłków wskazanych w tabeli 2 pkt 3.2
Czynnik ludzki
Działalność pszczelarska, prowadzona od wielu lat w prowincji Bingöl, jest ważnym źródłem dochodów na tym obszarze geograficznym.
Działalność pszczelarska prowadzona jest głównie w formie sezonowego przenoszenia uli. Działalność ta zaczyna się na początku marca, gdy prowadzi się opiekę nad rojami pszczół i ich karmienie w okresie zimowym oraz opieka nad matką pszczelą. Przygotowania te trwają do połowy maja. Pszczelarze mogą przenieść pszczoły w obrębie obszaru geograficznego w maju, w zależności od natężenia przepływu nektaru.
Zmiana lokalizacji pszczół zależy głównie od wysokości bezwzględnej. Roślinność przerzedza się od poziomu 1 100 m n.p.m., zatem pszczoły przenoszą się do miejsc położonych na wysokości 1 900 m n.p.m. i wyżej, 3-4 km od tere nów zamieszkałych, w pobliże naturalnych źródeł wody i na obszary o obfitym przepływie nektaru i pyłku.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu -