WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"ACEITE DE TERRA ALTA / OLI DE TERRA ALTA"
Nr UE: PDO-ES-0245-AM02 - 30.11.2021
ChNP (X) ChOG ()
1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
Consejo Regulador de la DOP Oli de Terra Alta
[Rada regulacyjna dla ChNP "Oli de Terra Alta"]
C/ Bassa d'en Gaire,1
43780 Gandesa
HISZPANIA
Tel. +34 977420474
E-mail: info@dopoliterraalta.cat
Internet: www.dopoliterraalta.cat
Rada Regulacyjna dla chronionej nazwy pochodzenia "Aceite de Terra Alta" lub "Oli de Terra Alta" zrzesza wszystkich producentów i wytwórców oliwy objętej ChNP "Aceite de Terra Alta" i ma uzasadniony interes w złożeniu wniosku o wprowadzenie zmian.
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Hiszpania
3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
Nazwa produktu
Opis produktu
Obszar geograficzny
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Związek
Etykietowanie
Inne [określić]
4. Rodzaj zmian
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
5. Zmiany
Zmiany w specyfikacji ChNP "Aceite de Terra Alta", które są przedmiotem wniosku, polegają na zmianie opisu produktu, pewnych zmianach innych niż istotne dotyczących warunków uprawy, jak również na zmianie redakcyjnej w brzmieniu linku, co jako jedyne ma wpływ na jednolity dokument.
5.1 W punkcie "Opis produktu" dodaje się oliwę jednoodmianową z oliwek odmiany "Arbequina", uprawianą na obszarze geograficznym objętym ChNP "Aceite de Terra Alta" (pkt B.1 specyfikacji i pkt 3.2 jednolitego dokumentu). W związku z tym opis oliwy chronionej ChNP został rozszerzony o oliwę wyprodukowaną wyłącznie z oliwek odmiany "Arbequina", a także o oliwę jednoodmianową wyprodukowaną z głównej odmiany "Empeltre" i mieszanek tej ostatniej z innymi odmianami dopuszczonymi przez ChNP, wśród których znajduje się "Arbequina" (zgodnie z poprzednią wersją specyfikacji).
Zmieniony tekst ma obecnie następujące brzmienie:
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, pozyskiwana z owoców Olea Europea L należących do odmian "Empel- tre" i "Arbequina" lub odmiany "Empeltre" jako odmiany głównej i "Arbequina", "Morruda" i "Farga" jako odmian drugorzędnych, otrzymywana poprzez zastosowanie procedur mechanicznych lub innych metod fizycznych, które pozostają bez wpływu na właściwości oliwy, pozwalając zachować jej smak, zapach oraz cechy owoców, z których pochodzi.
Odmiana "Empeltre" to główna i tradycyjna odmiana, jako że jest najbardziej rozpowszechniona na obszarze produkcji.
Uzasadnienie: "Arbequina" jest drugą co do ważności odmianą, obecną w uprawie na obszarze geograficznym ChNP, zajmując 22 % terenów przeznaczonych pod uprawę drzewek oliwnych. "Empeltre" jest odmianą główną i stanowi 65 % upraw. "Arbequina" stała się w ostatnich latach bardziej rozpowszechniona dzięki sadzeniu nowych gajów z dodatkowym nawadnianiem, ale jej obecność na tym obszarze sięga dalej wstecz. Włączenie oliwy jednoodmiano- wej wyprodukowanej z oliwek odmiany "Arbequina" do ChNP "Aceite de Terra Alta" oznacza uznanie oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia produkowanej na tym obszarze od ponad 40 lat. Czynniki właściwe dla tego obszaru - jego ukształtowanie, wysokość n.p.m., gleba, klimat itp. - oraz tradycyjne metody uprawy specyficzne dla obszaru geograficznego ChNP "Aceite de Terra Alta" nadały tej jednoodmianowej oliwie najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia z oliwek Arbequina odrębny i charakterystyczny profil, który odróżnia ją od oliwy wytwarzanej z oliwek tej samej odmiany, ale wyprodukowanej gdzie indziej.
Oliwa jednoodmianowa wytwarzana z oliwek odmiany "Arbequina" ma takie same cechy charakterystyczne jak oliwa chroniona ChNP "Aceite de Terra Alta". Potwierdza to sprawozdanie Instytutu Badań i Technologii Rolno-Spożywczych (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària - IRTA) z 2020 r. pt. "Klasyfikacja oliw »Arbequina« produkowanych na obszarze geograficznym ChNP »Oli de Terra Alta«", w którym stwierdzono, że oliwy z oliwek "Arbe- quina" uprawianych na obszarze objętym ChNP spełniają wymogi specyfikacji ChNP "Aceite de Terra Alta". Włączenie oliwy Arbequiny do ChNP nie powoduje zatem żadnej zmiany profilu sensorycznego ani właściwości fizykochemicznych oliwy objętej ChNP.
5.2 W pkt E.a specyfikacji "Warunki uprawy" wprowadza się następujące zmiany inne niż istotne:
- Punkt "Odległość między roślinami" zostaje zmieniony w celu odzwierciedlenia obecnych warunków wegetacyjnych i uwzględnienia nowych nawadnianych gajów o znacznie większej gęstości nasadzeń, do 500-1 200 drzew na hektar. W celu doprecyzowania dodaje się następujące zdanie:
"W przypadku nawadnianych gajów średnią gęstość nasadzeń szacuje się na około 500-1 200 drzew na hektar."
- W punkcie "Orka" dodano dodatkowy akapit poświęcony szczególnie technice fertygacji stosowanej w nawadnianych gajach, który zawiera informacje o nawozach. W celu doprecyzowania w specyfikacji produktu dodano następujący akapit:
"W nawadnianych gajach nawożenie polega na dodawaniu zbilansowanego płynnego nawozu wieloskładnikowego do wody używanej do nawadniania według wzorów stosowanych wspólnie przez samych plantatorów oliwek lub doradzanych bądź zalecanych przez agronomów pracujących na tym obszarze."
- Z tego samego powodu, o którym mowa w dwóch poprzednich punktach, tj. w celu uzupełnienia informacji zawartych w specyfikacji i uwzględnienia wzrostu liczby gajów o większej gęstości nasadzeń spowodowanego nawadnianiem, w punkcie "Nawadnianie" dodaje się akapity w brzmieniu:
"W ostatnim dziesięcioleciu (2010-2020) odnotowano powszechny wzrost liczby nawadnianych gajów na całym obszarze geograficznym objętym ChNP. Nie ogranicza się to tylko do jednej części obszaru.
Niemal wszystkie instalacje nawadniające są urządzeniami pomocniczymi, które zapewniają zmienną ilość wody na hektar stosownie do potrzeb w zależności od pory roku i pogody."
Uzasadnienie: ponieważ w obszarze ChNP wprowadzono dodatkowe nawadnianie, w ostatnim dziesięcioleciu nastąpił znaczny wzrost liczby nawadnianych gajów i spadek liczby bardziej tradycyjnych gajów nawadnianych deszczami. Te nowe gaje, które znajdują się na całym obszarze ChNP, charakteryzują się zazwyczaj znacznie większą gęstością nasadzeń niż gaje nawadniane deszczami. Uznano zatem za właściwe rozszerzenie i zaktualizowanie tych aspektów warunków uprawy zawartych w punkcie E.a specyfikacji produktu ("Metoda produkcji, są to: warunki uprawy), chociaż w momencie uznania ChNP istniało już kilka nawadnianych gajów, stanowiły one jedynie niewielką mniejszość.
5.3 W pkt 5 ("Związek") jednolitego dokumentu wprowadzono również pewne zmiany inne niż istotne, które nie pociągają za sobą żadnej zmiany charakteru związku między produktem objętym ChNP a obszarem geograficznym. W tym punkcie specyfikacji produktu nie wprowadzono żadnych zmian.
Celem tych modyfikacji jest wyjaśnienie, że cztery odmiany, z których można wytwarzać oliwę z ChNP, są odmianami rodzimymi, tradycyjnie uprawianymi na tym obszarze i doskonale dostosowanymi do warunków glebowo-klimatycznych obszaru produkcji. Brzmienie poprzedniej wersji jednolitego dokumentu może wprowadzać w błąd i sprawiać wrażenie, że jedyną odmianą tradycyjnie uprawianą i doskonale przystosowaną do tego obszaru jest główna odmiana "Empeltre". Z tego powodu uznano za właściwe doprecyzowanie tego punktu w jednolitym dokumencie.
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.95.15 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
| Data aktu: | 14/03/2023 |
| Data ogłoszenia: | 14/03/2023 |