Wspólny katalog odmian roślin warzywnych - suplement H 2023/3

WSPÓLNY KATALOG
odmian roślin warzywnych - suplement H 2023/3
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2023/C 289/01)

1. Aby uwzględnić informacje przekazane Komisji przez państwa członkowskie, w niniejszym suplemencie do wersji skonsolidowanej wspólnego katalogu odmian roślin warzywnych z 2022 r. 1  wprowadzono niezbędne poprawki.

2. Można odnieść się do legendy wersji skonsolidowanej, ale niniejszy suplement różni się od podpodziału przyjętego w tej wersji skonsolidowanej tym, że kolumna 2 obecnie obejmuje zarówno "kraj przyjmujący UE", jak i "kraj przyjmujący EFTA".

3. Niniejszy suplement obejmuje powiadomienia otrzymane w dniach od 17 lutego do 20 czerwca 2023 r.

4. Poprawki do wersji skonsolidowanej przedstawione są w kolumnie "Działanie i informacja" w następujący sposób:

- (add.): oznacza nową pozycję wprowadzaną do wspólnego katalogu;

- (mod.): oznacza modyfikację istniejącej pozycji. Oznaczenia tej pozycji zawarte w niniejszym suplemencie zastępują oznaczenia zawarte w wersji skonsolidowanej;

- (del.): oznacza, iż wskazana pozycja oraz wszystkie odnoszące się do niej oznaczenia zostają usunięte ze wspólnego katalogu.

5. Niniejszy suplement dotyczy zgłoszonych odmian, do których mają zastosowanie przepisy art. 16 ust. 1 dyrektywy Rady 2002/55/WE 2 .

6. Jeśli kod podmiotu odpowiedzialnego za zachowanie odmian nie pojawia się w wersji skonsolidowanej, informacje dotyczące jego nazwy oraz adresu można uzyskać od wskazanej w wykazie instytucji danego państwa członkowskiego lub państwa EFTA.

Spis treści

1.2 Allium cepa L. >> Cepa Group - Onion, Echalion

2 Allium fistulosum L. - Japanese bunching onion, Welsh onion

3 Allium porrum L. - Leek

4 Allium sativum L. - Garlic

6 Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. - Chervil

7.1 Apium graveolens L. >> Celery Group

8 Asparagus officinalis L. - Asparagus

9.1 Beta vulgaris L. >> Garden beet Group (beetroot, including Cheltenham beet)

10.1 Brassica oleracea L. >> Kale Group

10.2 Brassica oleracea L. >> Cauliflower Group

10.3 Brassica oleracea L. >> Broccoli Group (calabrese type and sprouting type)

10.4 Brassica oleracea L. >> Brussels sprouts Group

10.5 Brassica oleracea L. >> Savoy cabbage

10.6 Brassica oleracea L. >> Capitata Group - White cabbage

10.7 Brassica oleracea L. >> Capitata Group - Red cabbage

10.8 Brassica oleracea L. >> Kohlrabi Group

10.10 Brassica oleracea L. >> Tronchuda Group (Portuguese cabbage)

11.1 Brassica rapa L. >> Chinese cabbage Group

11.2 Brassica rapa L. >> Vegetable turnip Group

12 Capsicum annuum L. - Chili, Pepper

13.1 Cichorium endivia L. >> Curled-leaved endive

13.2 Cichorium endivia L. >> Plain-leaved endive

14.3 Cichorium intybus L. >> Industrial chicory Group

15 Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai - Watermelon

16 Cucumis melo L. - Melon

17.1 Cucumis sativus L. >> Cucumber Group

17.2 Cucumis sativus L. >> Gherkin Group

18 Cucurbita Maxima Duchesne - Gourd

19 Cucurbita pepo L. - Marrow / Courgette

21 Daucus carota L. >> Carrot and fodder carrot

21.1 Daucus carota L. >> Carrot

23 Lactuca sativa L. - Lettuce

24 Lycopersicon esculentum Mill. - Tomato

25 Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A. W. Hill - Leaf parsley and root parsley Group

26 Phaseolus coccineus L. - Runner bean

27.1 Phaseolus vulgaris L. >> Dwarf French bean Group

27.2 Phaseolus vulgaris L. >> Climbing French bean Group

28.1 Pisum sativum L. (partim) >> Wrinkled pea Group

28.3 Pisum sativum L. (partim) >> Sugar pea Group

29.1 Raphanus sativus L. >> Radish Group

29.2 Raphanus sativus L. >> Black radish Group

32 Solanum melongena L. - Aubergine / Egg plant

33 Spinacia oleracea L. - Spinach

34 Valerianella locusta (L.) Laterr. - Corn salad / Lamb's lettuce

35 Vicia faba L. (partim) - Broad bean

36.1 Zea mays L. (partim) >> Sweet corn Group

36.2 Zea mays L. (partim) >> Popcorn Group

37.4 Solanum lycopersicum L. x S. habrochaites

37.7 Cucurbita moschata

grafika

1 Wersja skonsolidowana z dnia 22 grudnia 2022 r.: https://ec.europa.eu/food/plant/plant_propagation_material/plant_variety_catalo gues_databases_en
2 Dz.U. L 193 z 20.7.2002, s. 1.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.289.1

Rodzaj: Informacja
Tytuł: Wspólny katalog odmian roślin warzywnych - suplement H 2023/3
Data aktu: 17/08/2023
Data ogłoszenia: 17/08/2023