JEDNOLITY DOKUMENT
"Aya§ Domatesi"
Nr UE: PDO-TR-02883 - 9.1.2023
ChNP (x) ChOG ()
1. Nazwa lub nazwy
"Ayas Domatesi"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Turcja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Aya§ Domatesi" to bardzo soczysty pomidor o cienkiej skórce, uprawiany z wykorzystaniem lokalnego ekotypu nasion i siewek w dystrykcie Ayas w prowincji Ankara. Owoc "Aya§ Domatesi" jest duży i mięsisty, waży ok. 250-300 g, a jego skórka ma matową, różowoczerwoną barwę. Na zewnętrznej powierzchni pomidora występuje delikatne żeberkowanie. W miąższu owocu, po przekrojeniu na pół, znajduje się biała powierzchnia. Ze względu na wysoką kwasowość owoce mają lekko słonawy i cytrusowy aromat. "Aya§ Domatesi" wykazuje wysoką zawartość likopenu - około 5916 mg/100 g.
| Właściwości fizyczne i chemiczne "Ayas Domatesi" | ||
| Zawartość suchej masy rozpuszczalnej w wodzie (oBx) | co najmniej 4,20 | |
| Wartość pH | 4,20-4,70 | |
| Kwasowość ogólna (% kwasu cytrynowego) | co najmniej 0,40 % | |
| Wartość zgodnie ze skalą barwy Hunter (minmax) | *L | 28,0-29,0 |
| *a | 14,0-17,0 | |
| *b | 8,0-12,0 | |
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym Wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Wyznaczonym obszarem geograficznym jest dystrykt Ayas w prowincji Ankara, znajdujący się w regionie Środkowej Anatolii w Turcji.
5. Związek z obszarem geograficznym
Wyłączną podstawą wniosku o rejestrację nazwy pochodzenia "Ayas Domatesi" jest szczególna jakość i właściwości produktu, które wynikają z czynników naturalnych występujących na danym obszarze geograficznym.
Odmiana "Aya§ Domatesi" jest uprawiana w dystrykcie Aya§ od lat 60. XX wieku. "Aya§ Domatesi" to bardzo soczysty pomidor o cienkiej skórce, hodowany z lokalnego ekotypu nasion i siewek. Owoc "Aya§ Domatesi" jest duży i mięsisty, waży ok. 250-300 g, a jego skórka ma matową, różowoczerwoną barwę. Na zewnętrznej powierzchni pomidora występuje delikatne żeberkowanie. W miąższu owocu, po przekrojeniu na pół, znajduje się biała powierzchnia. Ze względu na wysoką kwasowość owoce mają lekko słonawy i cytrusowy aromat. Kształt i struktura owocu "Aya§ Domatesi" uzależnione są od lokalnych nasion i siewek przekazywanych z pokolenia na pokolenie na danym obszarze geograficznym. Jest to roślina o karłowatej budowie i wąskich liściach. Osiąga wysokość ok. 120 cm i rozwija się pod koniec sezonu. Zarówno liście, jak i łodyga pomidora są pokryte włoskami, które wydzielają intensywny pomidorowy aromat. Liście mają złożoną formę i różną wielkość. Mimo dużego nasłonecznienia w regionie występowania odmiany "Aya§ Domatesi", owoce rośliny nie ulegają oparzeniu słonecznemu dzięki jej obfitemu ulistwieniu liśćmi o szerokiej blaszce.
Klimat dystryktu Ayas w regionie Środkowej Anatolii różni się od warunków klimatycznych występujących w tym regionie i wykazuje właściwości mikroklimatu. Jego cechy kształtują właściwości produktu.
Typowy klimat kontynentalny występujący w dystrykcie Ayas położonym na wysokości 910 m n.p.m. charakteryzuje się chłodną zimą oraz gorącym i suchym latem. Średnia roczna temperatura wynosi 11,4 °C, a średnia wilgotność względna jest na poziomie 54 %. Najniższą średnią temperaturę 0,5 °C notuje się w styczniu, a najwyższa średnia temperatura 22,2 °C przypada na lipiec i sierpień.
Najwyższe opady występują w grudniu z 57,2 mm, a najniższe w sierpniu z 9,6 mm. "Ayas Domatesi" jest rośliną obcopylną i późno się rozwija. "Aya§ Domatesi" kiełkuje tylko w przypadku, gdy zapylenie nastąpiło w temperaturze co najmniej 10 °C, a procentowy udział zawiązanych owoców maleje, gdy temperatura spadnie poniżej 15 °C podczas dojrzewania. Optymalna temperatura kiełkowania pyłku i zawiązywania owoców występuje przy 18-26 °C i wilgot- otności powietrza na poziomie 50-80 %. Przy niskich temperaturach tworzy się bardzo mało ziaren pyłku, dochodzi tylko do częściowego zapylenia, a powstałe owoce są niesymetryczne. Podczas procesu dojrzewania owoców temperatura powinna wynosić od 18 do 26 °C. Substancje odpowiedzialne za kolor owocu - a więc także likopen - najlepiej syntezują właśnie w tym zakresie temperatury. "Aya§ Domatesi" wykazuje wysoką zawartość likopenu - około 5916 mg/100 g.
Klimat dystryktu Ayas zapewnia najodpowiedniejsze warunki do zapylania i rozwoju owoców. Siewki pomidorów przeznaczonych do bezpośredniego spożycia sadzi się w odległości 50-60 cm od siebie, pomidorów przeznaczonych do przetwórstwa - w rzędach co 25-30 cm, a odległość między rzędami wynosi 1,8-2,0 m. Ta stosowana przez producentów metoda sadzenia pomidorów w dużych odstępach, a także gleba bogata w potas i żelazo występująca na danym obszarze geograficznym zapewniają cyrkulację powietrza i dostęp roślin do słońca, co przyczynia się do zwiększenia plonów, a w efekcie do wyhodowania większych owoców.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia wymienionego na początku dokumentu)
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.275.45 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
| Data aktu: | 04/08/2023 |
| Data ogłoszenia: | 04/08/2023 |