Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 1 (UE) nr 1151/2012 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.JEDNOLITY DOKUMENT
"Edremit Zeytinyagi"
Nr UE: PDO-TR-02783 - 5.7.2021
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]
"Edremit Zeytinyagi"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Turcja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu [zgodnie z załącznikiem XI]
Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Edremit Zeytinyagi" jest naturalną oliwą z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia produkowaną z oliwek odmiany Edremit uprawianych na wyznaczonym obszarze geograficznym. Właściwości chemiczne oliwy "Edremit Zeytinyagi" podano w poniższej tabeli.
Związki |
Ilość |
Niska zawartość wolnych kwasów tłuszczowych |
(< 0,8 %, wyrażone jako kwas oleinowy) |
Niska zawartość a-tokoferolu |
150-250 mg/kg |
Niska całkowita zawartość związków fenolowych |
100-200 mg/kg |
Wysoka całkowita zawartość desmetylosteroli (kampesterolu, klerosterolu, p-sitosterolu, A5-awenasterolu i apparent p-sitosterolu) |
2 000-3 000 mg/kg |
"Edremit Zeytinyagi" ma poniżej podane właściwości sensoryczne:
- smak wiosennych kwiatów i zielonej trawy; wyczuwalny posmak młodych migdałów, owocowe nuty złotych jabłek
- delikatny (mediana <3,0) lub bardziej wyczuwalny (3,0 <mediana >6,0) posmak owocowy
- dojrzały owocowy smak w dojrzałym i zróżnicowanym zbiorze
- delikatny (mediana <3,0) poziom goryczki; we wczesnym okresie zbiorów gorycz jest bardziej wyczuwalna (3< mediana <6,0)
- lekko ostry smak (mediana <3,0); we wczesnym okresie zbiorów smak jest umiarkowanie ostry (3< mediana <6,0)
- barwa waha się od złotożółtej do ciemnozielonej w zależności od etapu dojrzewania
- oliwa nie jest mocno lepka.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
"Edremit Zeytinyagi" produkuje się wyłącznie z oliwek odmiany Edremit uprawianych specjalnie na wyznaczonym obszarze geograficznym. Inne odmiany dodane w czasie zbiorów nie mogą przekraczać 2 %.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Wszystkie procesy (uprawa, zbiory, oddzielanie liści, mycie, rozdrabnianie, malaksacja i ekstrakcja) powinny być przeprowadzane na wyznaczonym obszarze geograficznym określonym w art. 4.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Oliwa pakowana jest w opakowania nadające się do kontaktu z żywnością o pojemności od 0,25 kg do 18 kg.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Etykiety muszą zawierać następujące informacje:
- nazwa pochodzenia "Edremit Zeytinyagi",
- nazwa handlowa i adres lub skrócona nazwa i adres lub zarejestrowany znak towarowy producenta,
- symbol ChNP Unii Europejskiej,
- następujące logo:
grafika
- urzędowy hologram autentyczności.
grafika
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Region geograficzny, w którym oficjalnie produkuje się "Edremit Zeytinyagi", obejmuje dystrykty Edremit i Hawran w prowincji Balikesir. Jest to obszar o powierzchni około 224,580 dekarów ograniczony górami Kaz na północy. Na zachodzie granicę Edremit i ęanakkale wyznacza rzeka Mihli. Na wschodzie obszar ten graniczy z dystryktami Havram i Burhaniye, które stanowią część prowincji Balikesir.
5. Związek z obszarem geograficznym
Specyfika obszaru geograficznego
Uprawa oliwek jest tradycyjnie prowadzona w Zatoce Edremit. Lata są gorące, a temperatury charakterystyczne dla klimatu śródziemnomorskiego, który dominuje w Zatoce Edremit. Dzięki gorącym latom procesy fizjologiczne związane z rozwojem drzew oliwnych i oliwek są przyśpieszone. Wartości takie jak 27 °C dla najbardziej gorącego miesiąca są idealne dla wzrostu oliwek. Fakt, że średnie temperatury są zbliżone do tych wartości w Zatoce Edremit, pozytywnie wpływa na wzrost oliwek.
Śnieg, który spada na góry Kaz i Madra w zimie, topiąc się, zasila wody podziemne. Dzięki tym zasobom i glebom, które zatrzymują wodę, zapotrzebowanie drzew oliwnych na wodę zostaje zaspokojone. Ponadto w regionie spada odpowiednia ilość deszczu, aby zapewnić zrównoważony reżim deszczowy. Ilość opadów wynosi 600-700 kg/m2.
Cechy geomorfologiczne odgrywają ważną rolę w kształtowaniu warunków klimatycznych tego obszaru. Bogate w tlen i chłodne powietrze z gór przemieszcza się w kierunku zboczy zwróconych w stronę morza (od 50 m do 250 m wysokości), wąskich, głębokich dolin i kanionów, chłodząc pola oliwne, co sprawia, że oliwki rosnące na tych zboczach są lepszej jakości. Podobna sytuacja ma miejsce na obszarach między górami Madra a Zatoką Edremit. Inną istotną cechą tego obszaru geograficznego jest gleba śródziemnomorska, której pH znajduje się w idealnym zakresie (6,5-8,5) do uprawy drzew oliwnych, produkujących wysokiej jakości oliwki. Właśnie dzięki temu w tym regionie istnieje możliwość produkcji oliwy.
Zarówno dzięki chłodzącym regionalnym wiatrom spowalniającym dojrzewanie oliwek, jak i optymalnemu nawadnianiu i odpowiednim warunkom glebowym, oliwki posiadają charakterystyczny okrągły kształt odmiany Edremit, a także posiadają cienkie, ale odporne skórki i pestkę o gładkiej powierzchni. Wytrzymała skórka zapobiega uszkodzeniu owoców, co nadaje im wysoką kwasowość, podczas gdy cienka skórka ułatwia pozyskiwanie oliwy z oliwek podczas rozdrabniania i malaksacji.
Warunki klimatyczne
Dzięki tym warunkom środowiskowym (gleba/klimat/ wiatr/zasoby wodne) drzewa oliwne doświadczają mniejszego stresu. Im mniej stresu doświadcza drzewo, tym silniejszy posmak trawy i charakterystyczny aromat wiosennych kwiatów posiada oliwa "Edremit Zeytinyagi". Oliwa charakteryzuje się również niewielką gęstością i lepkością; jej konsystencja przypomina wodę. Właściwości te odróżniają oliwę "Edremit Zeytinyagi" uzyskiwaną w Zatoce Edremit od oliwy z innych obszarów uprawy oliwek.
Czynnik ludzki
Miasto Edremit jest starożytnym obszarem osadnictwa ludzi, liczącym ponad 3 000 lat. Warunki naturalne sprawiły, że uprawa oliwek i produkcja oliwy stały się podstawową działalnością rolniczą w regionie. Długa tradycja produkcji oliwy z oliwek na tym obszarze doprowadziła również do powstania wielu zakładów produkcji oliwy z oliwek w tym regionie.
Zbiór oliwek rozpoczyna się w połowie października i trwa do końca grudnia. Oliwki zbiera się ostrożnie, aby nie uszkodzić owoców. W ciągu 10 godzin od zbioru oliwki przetwarza się na oliwę "Edremit Zeytinyagi". Aby nie szkodzić właściwościom sensorycznym produktu, zaleca się, aby temperatura miąższu nie przekraczała 27 °C podczas procesu ekstrakcji oliwy oraz aby czas rozdrabniania i malaksacji nie przekraczał łącznie 45 minut. Temperatura przechowywania powinna wynosić około 18 °C. Dzięki tym warunkom przetwarzania oliwa posiada niską zawartość wolnych kwasów tłuszczowych (<0,8 %, wyrażone jako kwas oleinowy). Staranny zbiór oliwek i ich szybkie przetwarzanie mają zasadnicze znaczenie dla utrzymania niskiej zawartości wolnych kwasów tłuszczowych.
Oprócz szybkiego przetwarzania producenci "Edremit Zeytinyagi" zwracają uwagę na temperaturę ekstrakcji (< 27°C), czas malaksacji (< 45 min) i temperaturę przechowywania (~18°C, minimalny kontakt z powietrzem lub brak kontaktu z powietrzem).
Specyfika produktu
Produkt posiada owocowy aromat zielonych migdałów, złotych jabłek oraz zielonej trawy. Aromat ten jest również określany jako przypominający zapach wiosennych kwiatów. W porównaniu z innymi oliwami z oliwek przetwarzanymi w południowym regionie Morza Egejskiego "Edremit Zeytinyagi" ma niską zawartość a-tokoferolu (150-250 mg/kg) i całkowitą zawartość związków fenolowych (100-200 mg/kg), ale wysoką całkowitą zawartość desmetylosteroli (kampesterolu, klerosterolu, p-sitosterolu, A5-awenasterolu i apparent p-sitosterolu) (2 000-3 000 mg/kg). Dzięki szybkiemu przetwarzaniu "Edremit Zeytinyagi" charakteryzuje się niską zawartością wolnych kwasów tłuszczowych (< 0,8 %, wyrażone jako kwas oleinowy).
Związek przyczynowy
Oliwa "Edremit Zeytinyagi" pochodzi z odmiany Edremit, która jest dobrze ugruntowana na tym obszarze i do której należą niemal wszystkie rosnące tam drzewa oliwne. Dominująca obecność tej odmiany przyczynia się do składu chemicznego oliwy.
Wiatry od strony gór Kaz i Madra zapewniają chłód drzewom oliwnym rosnącym na zboczach, co powoduje powolne dojrzewanie oliwek oraz rozwój cienkiej, ale odpornej skórki. Skład gleby o wysokiej zawartości gliny sprawia, że drzewa oliwne mają zapewnioną wilgoć. Roczne opady deszczu i śniegu zapewniają spełnienie potrzeb w zakresie nawodnienia, co zmniejsza ryzyko suszy i skutkuje uzyskaniem w pełni rozwiniętych oliwek. Dzięki tym warunkom oliwa "Edremit Zeytinyagi" posiada specyficzną wodnistą konsystencję i aromat młodych migdałów, złotych jabłek, kwiatów i zielonej trawy.
Ze względu na warunki mikroklimatyczne wynikające z topografii dojrzewanie oliwek odbywa się wolniej niż w przypadku oliwek uprawianych w południowym regionie Morza Egejskiego lub w regionie Morza Śródziemnego. Sprawia to, że "Edremit Zeytinyagi" charakteryzuje się niską zawartością a-tokoferolu i niską całkowitą zawartością związków fenolowych, ale wysoką całkowitą zawartością desmetylosteroli (kampesterolu, klerosterolu, p-sitosterolu, A5-awenas- terolu i apparent p-sitosterolu) w porównaniu z innymi oliwami.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu