Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2022/C 474/15)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Kangra tea"

Nr UE: PGI-IN-672 - 25.1.2008

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Kangra tea"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Indie

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.8 - Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itp.)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Kangra tea" to rodzaj herbaty wytwarzanej z liści, pąków i delikatnych łodyg krzewu z gatunku Camellia sinensis uprawianego w dolinie Kangra (Himaćal Pradeś w Indiach).

W kontekście niniejszego wniosku pod nazwą "dolina Kangra" należy rozumieć obszar określony w pkt 4 niniejszego wniosku.

Główne właściwości liści herbaty "Kangra tea" to:

- struktura wielożyłkowa,

- wąskie liście.

"Kangra tea" wytwarza się z roślin wyhodowanych z materiału siewnego pochodzącego z doliny Kangra oraz z roślin innych wybranych odmian pochodzących z tego regionu.

W profilu aromatu "Kangra tea" można wyróżnić specyficzne nuty orzechów, golterii, drewna i kwiatów. Herbata "Kangra tea" pozostawia słodki posmak.

Napar z "Kangra tea" ma jasną barwę i intensywny bukiet.

Liście "Kangra tea" zawierają do 13 % katechin oraz do 3 % kofeiny i aminokwasów, takich jak teanina, glutamina i tryptofan.

Całkowita zawartość fenoli wynosi 198-230 mg/gm.

Całkowita zawartość przeciwutleniaczy wynosi 196-223 mg/gm.

Rodzaje herbaty wytwarzane w dolinie Kangra to: herbata zielona, oolong, biała i klasyczna czarna.

Poszczególne klasy "Kangra tea" są następujące:

- Klasyczna czarna herbata "Kangra tea":

- SFTGFOP: Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

- FTFGOP: Fine Tippy Flowery Golden Orange Pekoe

- TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

- GFOP: Golden Flowery Orange Pekoe

- GOF: Golden Orange Fannings

- FOF: Flowery Orange Fannings

OP oznacza herbatę z całych liści. Oznaczenie to można dalej doprecyzować, wskazując właściwość danej herbaty, np. FOP oznacza herbatę o kwiatowym aromacie.

Klasa TGFOP oznacza herbatę z całych liści z dużą liczbą złotych pączków. Złote pączki otrzymuje się dzięki ostrożnemu zrywaniu delikatnych pączków na wierzchołkach (nierozwinięte liście) i starannemu procesowi produkcji, w wyniku którego otrzymuje się herbatę klasy Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP).

Herbaty typu Fanning to lekkie herbaty z liści pokruszonych opisywane w zależności od wyglądu i aromatu odpowiednio jako GOF (o złocistym zabarwieniu naparu) lub FOF (o kwiatowym aromacie).

- Herbata "Kangra tea" typu oolong:

Herbatę oolong przygotowuje się poprzez częściową deaktywację enzymów w delikatnych pędach krzewu herbacianego.

- Herbata biała "Kangra tea":

Herbatę białą wytwarza się z pąków wierzchołkowych krzewu herbacianego; zwana jest powszechnie herbatą ze srebrnych pączków.

- Herbata zielona "Kangra tea":

- Herbata z całych liści: Lachha (LACHHA), Young Hyson (YH) i Fine Young Hyson (FYH)

- Herbata z liści łamanych (Broken): Mongra (MONGRA), Mashdana (MASHDANA), Gun Powder (GP), Hyson (H) i Fine Hyson (FH)

- Herbata z pokruszonych liści (Fanning): Soumee (SOUMEE), Twanky (TWANKY)

- Pył herbaciany (Dust): Dust (DUST)

Klasy herbaty z całych liści to herbaty Fine Young Hyson wytwarzane z delikatnie ręcznie zrywanych pędów.

Herbata Gun Powder nie stanowi klasy herbaty z liści łamanych. Ma formę niewielkich kulek powstających w czasie rolowania nagromadzonych pędów. Są one delikatnie rozdzielane, aby uzyskać herbatę o klasie "gun powder".

Herbaty typu Fanning są również lekkimi herbatami.

Herbaty typu Dust mają konsystencję pyłu o wielkości nieco powyżej oczka sita o rozmiarze nr 20.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Herbata "Kangra tea" wytwarzana jest wyłącznie z liści, pąków i delikatnych łodyg krzewów herbacianych z gatunku Camellia sinensis uprawianych na obszarze Kangra określonym w pkt 4 niniejszego dokumentu.

Tego typu ograniczenia dotyczące odmian herbaty, z których można wytwarzać "Kangra tea", nakłada się w celu zachowania integralności produktu, który od dziesięcioleci jest stale produkowany w regionie Kangra.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Uprawa, zbiory i przetwarzanie herbaty to trzy etapy, które powinny odbywać się na obszarze odniesienia.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Oznaczenie klas przeznaczone jest dla konsumentów końcowych. Klasy są podane na opakowaniach herbaty, tak aby konsumenci mogli dokonać rozróżnienia między poszczególnymi rodzajami jakościowymi herbaty "Kangra tea".

grafika

Klasy "Kangra tea" opisane w pkt 3.2 są umieszczane na opakowaniu wraz z logo "Kangra tea".

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Herbata "Kangra tea" jest wytwarzana na kilku obszarach położonych na zboczach pasma górskiego Dhauladhar w zachodnich Himalajach. Te obszary to:

- Palampur, Baijnath, Kangra, Dharmshala w dystrykcie Kangra,

- Jogindernagar w dystrykcie Mandi i

- Bhatiyat w dystrykcie Chamba.

5. Związek z obszarem geograficznym

Wniosek o rejestrację ChOG "Kangra tea" opiera się na właściwościach i jakości produktu.

5.1. Specyfika obszaru geograficznego

Na obszarze Kangra, zgodnie z definicją zawartą w niniejszym wniosku, panują niezwykle specyficzne warunki geograficzne przeważające w zaśnieżonym paśmie górskim Dhauladhar w Himalajach. Wysokość jest bardzo specyficzną cechą tego obszaru, ponieważ wszystkie plantacje herbaty znajdują się na wysokości 900-1 400 m w wyżej wspomnianym paśmie górskim.

Na obszarze Kangra występują również intensywne roczne opady deszczu. Miasto Dharmshala i okoliczne tereny plasują się na drugim miejscu pod względem ilości opadów, po miejscowości Mawsynram w stanie Meghalaya w Indiach. Średnia roczna ilość opadów w Dharmshala wynosi 270-350 cm.

Herbatę "Kangra tea" wytwarza się tradycyjną metodą produkcji o wysokiej wydajności z użyciem całych liści, tj. herbata "Kangra tea" wytwarzana jest z całych liści i liści wzbogaconych smakowo o najwyższej zawartości polifenoli (katechin).

5.2. Specyfika produktu

"Kangra tea" ma unikalny smak różniący się od smaku innych herbat na świecie. W porównaniu z innymi herbatami "Kangra tea" charakteryzuje się większą zawartością pirazyn (2,5-dimetylopyrazina, etylopyrazina, 2-etylo-6-metylo- pyrazina), które nadają jej orzechowy aromat, salicylanu metylu oraz a- i ß-jonen0w odpowiedzialnych za zapach gol- terii, drewna i kwiatów w profilu aromatu. Herbata "Kangra tea" pozostawia słodki posmak.

W porównaniu z innymi klasycznymi herbatami na świecie napar "Kangra tea" ma jaśniejszą barwę i intensywniejszy bukiet.

Intensywniejszy bukiet naparu uzyskuje się dzięki temu, że herbaty uprawiane w regionie Kangra wyróżniają się wyższą zawartością galusanu epigallokatechiny w profilach katechin. Wyższa zawartość galusanu epigallokatechiny w herbatach wynika z położenia geograficznego upraw.

Ponadto na podstawie profilowania genetycznego z użyciem markerów molekularnych kultywary herbaty z regionu Kangra uznano za oddzielną grupę.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

"Kangra tea" zasadniczo zawdzięcza swoją jakość, o której mowa powyżej, położeniu geograficznemu obszaru pochodzenia, tj. doliny Kangra leżącej u stóp pasma górskiego Dhauladhar w Himalajach. Herbata ma wspaniały i unikalny smak, za co w głównej mierze odpowiadają wyjątkowe warunki geoklimatyczne i kwaśne gleby o wartości pH 4-5,5.

Herbata "Kangra tea" zawdzięcza swój specyficzny pozostający w ustach posmak wysokiej zawartości galusanu epigal- lokatechiny w katechinach, która wynika z położenia geograficznego regionu Kangra. Region, którego współrzędne geograficzne to 32,1°N 76,27°E, położony jest na wysokości 900-1 400 m n.p.m. Plantacje są zasadniczo położone na zboczach, wartość pH gleby wynosi 4-5,5, a opady deszczu 270-350 cm. Wszystkie te czynniki mają wpływ na produkcję głównych i drugorzędnych związków fitochemicznych.

Rozwój związków odpowiedzialnych za specyficzny smak i słodki posmak wynika z syntezy związków azotu występujących w herbacie, a zależy on od wysokości regionu (900-1 400 m nad poziomem morza) i rocznych opadów (270-350 cm). Te specyficzne warunki klimatyczne sprzyjają rozwojowi szczególnego smaku i charakterystycznych związków.

Właściwości herbaty "Kangra tea", a zwłaszcza zawartość katechin, są zapewniane dzięki tradycyjnej i wydajnej metodzie przetwarzania liści.

Historia "Kangra tea" sięga 1849 r. w epoce brytyjskiej, kiedy Dr. Jameson, ówczesny zarządca Botanical Tea Gardens, uznał region za dość odpowiedni do uprawy herbaty, a następnie rozpoczął pierwszą produkcję komercyjną w 1852 r. Wyrazem uznania doskonałości "Kangra tea" było uhonorowanie jej złotym i srebrnym medalem na międzynarodowych kongresach w Londynie i Amsterdamie w latach 1886 i 1895.

Dolina Kangra jest znana z produkcji wysokiej jakości herbaty (zielonej, klasycznej czarnej, białej i oolong) charakteryzującej się wyjątkowym bukietem słodkiego posmaku.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Nalewki już bez barwników, soków i dodatkowych aromatów

We wtorek, 20 sierpnia, zaczęły obowiązywać przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa dotyczące znakowania napojów alkoholowych. Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane przy wyrobie "nalewek", nowe zasady wykluczają możliwość ich barwienia, aromatyzowania czy też dodawania do nich soków owocowych.

Krzysztof Koślicki 20.08.2024
Nowe wzory wniosków o wydanie interpretacji podatkowych

Nowe wzory dotyczą zarówno wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej, interpretacji ogólnej przepisów prawa podatkowego, jak i wniosku wspólnego o wydanie w indywidualnej sprawie interpretacji przepisów prawa podatkowego. Oparto je na wzorach dotychczas obowiązujących z 2022 roku. Wprowadzono do nich jednak zmiany porządkujące i aktualizujące.

Agnieszka Matłacz 08.08.2024
Nowe wymagania dotyczące laboratoriów diagnostycznych

W Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenie w sprawie medycznych laboratoriów diagnostycznych. W dokumencie określono szczegółowe warunki, jakim powinny odpowiadać pod względem infrastruktury. Uszczegółowiono także kwalifikacje personelu i kierownika laboratorium. Nowe zalecenia obowiązują od 7 sierpnia. Przewidziano jednak czas przejściowy na ich wprowadzenie.

Monika Stelmach 07.08.2024
Jest regulamin działania Zespołu do spraw Świadczeń z Funduszu Kompensacyjnego

Minister zdrowia wydał kolejne przepisy dotyczące Funduszu Kompensacyjnego Zdarzeń Medycznych. Określił regulamin Zespołu do spraw Świadczeń z tego funduszu, działającego przy Rzeczniku Praw Pacjenta, do zadań którego należy sporządzanie opinii o wystąpieniu zdarzenia medycznego i jego skutkach. Określono też wynagrodzenie członków tego zespołu.

Agnieszka Matłacz 07.08.2024
ZUS przesłucha bliskich i sąsiadów, by ustalić, jak żyli małżonkowie?

Nie wiadomo, dlaczego ustawodawca uzależnił prawo do renty wdowiej od pozostawania we wspólności małżeńskiej do dnia śmierci małżonka. W efekcie rozwiedziona małżonka lub wdowa, która do dnia śmierci męża nie pozostawała z nim we wspólności małżeńskiej, nie otrzyma nie tylko renty rodzinnej, ale i renty wdowiej. Zdaniem prawników ustawa nadaje się do zmiany - i to pilnej.

Grażyna J. Leśniak 06.08.2024
Od piątku nowe sankcje UE w obszarze transportu drogowego

2 sierpnia br. wchodzą w życie nowe zasady dotyczące przedsiębiorstw transportu drogowego, w związku z przyjęciem kolejnego pakietu sankcji wobec Białorusi - przypomina resort finansów. Przedsiębiorstwa transportu drogowego zostały zobowiązane do ujawniania właściwym organom krajowym na ich żądanie swojej struktury własnościowej.

Krzysztof Koślicki 01.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.474.55

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 14/12/2022
Data ogłoszenia: 14/12/2022